Keresés

Részletes keresés

kollina Creative Commons License 2004.11.15 0 0 183
Köszi, bár még nagyon korán van a gratulációhoz.

Én az I. sz. Szülészeti Nőgyógyászati Klinikára járok. Vannak olyan ismerőseim, akik szintén ott szültek és magasabb volt a cukruk és nem kaptak inzulint. Igaz, nálunk beültetett baba volt, de ez nem indoka az inzulinnak, mert az egyik csajszinak azok közül akit említettem, szintén beültetett babája volt.
Előzmény: Nadin04 (182)
Nadin04 Creative Commons License 2004.11.15 0 0 182

Kollina: gratula a babához, ha jól értem.:-)

azért az időpontokra annyiból érdemes odafigyelni, hogy 1 óránál többet ne csússz.

melyik kórház, aki már 7,8ra inzulint adott? mert a Szabolcs sem ilyen szigorú...

mi az a 6 pontos vizsgálat? a Szabolcsban profil néven fut egy olyan vérvétel, hogy a labor vagy éjje la nővérek ujjbegyből vesznek vért 12szer egy nap és nekünk is mérni kell és összehasonlítják a két adatot. a mérő nem hiteles, nem szabadna elfogadniuk!!!

Szaténka: azért a 8 kiló elég kevés! nek ma vízzel együtt 20 jött fel és 3,5 plusszal indultam haza.:-) és melyik a te kórházad?

tudjátok én kórházat szeretnék váltnia, a dokimat sajnálm, de még egyszer a szabolcsba nem megyek,:-( sőt, nagyon úgy néz ki, hogy a kisbabám hypotóniás és ezt ott a 9 nap alatt a PIC-ben nem vették észre!!!! :-((( így oda tényleg nem megyek többet.

én is imádom a rizskofot, és ha bírod a rizst, akkor egyél nyugodtan, csak mérj utána 1 órával egyszer, hogy mit csinál veled!!! én pl sokszor csinnálok sütős tejberizst, finomabb és kényelmesebb a hagyományosnál. viszont a rizskofot nem bírja a cukrom.:-((( pedig imádom.

kicsinap: ilyet még nem hallottam, a mérésről. nekünk a kórházban kaja után 1 órát mondtak, nekem pl 2 óra múlva már a köv. kisétkezésem van.

ha kaja után mértek, akkor másfél óránál később már nem érdemes mérni!!!!! (főétkezések)

szaténka Creative Commons License 2004.11.13 0 0 181

Nem tudom, honnan jött a rizsfelfújt, (talán írtam régebben?), eddig egyszer ettem, és diabetikusan volt elkészítve cukor nélkül.

Nekem a háziorvosom és a diabetológus is azt mondta, hogy minden ember másképp működik, de átlagosan evés után másfél-két órával visszaáll a normál vércukorszint. Ezért én így mérem. Egyébkén nem kéne méregetnem, direkt mondták, hogy teljesen felesleges, elég ha ők ellenőrzik nekem két hetente a fruktózamint. Vénás vérből nézik, ez egy olyan érték, amiből a két heti átlagos cukoranyagcsere megállapítható. Tehát ha rendben van, akkor jó a diéta. Nekem eddig rendben volt, remélem eztán is így lesz.

A családban van egy vércukormérő, amit megkaptam, és néha ellenőrzöm azért magamnak azzal is, de csak fakultatív módon.

Nem tudom egyébként, az én kórházamban mi a szokás, mert engem nem fektettek be, hanem a diabetológiára kell járnom, ott tartják karban ezt a dolgot.

Előzmény: kollina (177)
kicsinap Creative Commons License 2004.11.13 0 0 180
Mi sem értjük:-))
Előzmény: kollina (179)
kollina Creative Commons License 2004.11.12 0 0 179
Akkor meg végképp nem értem, hogy nekem miért írtak elő inzulint, mert egy órával a kaja után soha nem volt magasabb 6,3-nál, még mielőtt inzulinozni kezdtem.
Előzmény: kicsinap (178)
kicsinap Creative Commons License 2004.11.12 0 0 178
Mert két féle módszer van. Vagy kaja után 1 órával méred és akkor 7 alatt kell maradjon, vagy 2 órával és akkor 6 lalatt (magyarul vissza kell álljon az éhgyomri értékre).
Előzmény: kollina (177)
kollina Creative Commons License 2004.11.12 0 0 177
Én is szoktam mérni a vércukrom itthon, de nekem mindig azt mondták, hogy kaja után 1 órával kell mérni. Láttam az egyik hsz-edben, hogy Te 1,5 meg 2 órát írtál, amikor Te méred magadnak. Amikor a kórházban csinálták a 6 pontos vércukor vizsgálatot, ott is 1 óra múlva vettek mindig vért. Amikor meg befektettek az inzulin miatt, akkor meg azt mondták, hogy az éhgyomri értéket nem figyelembe véve a napi átlagnak max. 5,5-nek lehet lenni. A Te kórházadban mi a szokás?

Mi az a fruktózamin és hogy vizsgálják? Azt is vérvételből vagy esetleg vizeletből?

Előzmény: kollina (176)
kollina Creative Commons License 2004.11.12 0 0 176
Láttam a korábbi hsz-eidben, hogy 180 gr-ost tartasz, de a rizsfelfújt nem éppen diétás kaja. Neked miből áll a diétád? Gondolom azért rizsfelfújtat ritkán eszel.
Előzmény: szaténka (175)
szaténka Creative Commons License 2004.11.11 0 0 175

Ja, értem.

Én az első terhességemmel 18-20 kilót híztam, amiből 10 jött le a szüléssel és a babával, a szopi után pedig szépen lement a többi. De akkor már a mostani terhességi koromban +10-nél tartottam. Azért sokat számít ez a diéta. Nekem a diabetológusom azt mondta, hogy a terhességi cukorbetegség miatt ennyit hízhatok csak. Egyébként tudom, hogy ált. a +12-14 kiló a normális súlygyarapodás.

Előzmény: kollina (173)
kollina Creative Commons License 2004.11.11 0 0 174
Igazából én sem értettem. Az adatokat megmutattam a háziorvosnak, aki szintén csodálkozott az inzulinon.

Egy hétre be kellett feküdnöm a kórházba, hogy ellenőrizzék, hogy a felírt inzulin adag jó-e. Mit mondjak, a hetem úgy telt, hogy 3-szor kellett 6 pontos vizsgálatot csinálni, amit magamnak kellett csinálni. Vittem a saját vércukor mérőmet, amit a kórházban kaptam hozzá az egy kis cetli volt, amire az adatokat felírtam. A kutya nem nézte, hogy tényleg azt írom-e a papírra, amit mértem.
Ja, és nekem 6-szor kellett egy nap ennem, ahogy leírtam korábban, de a kórházban csak reggeli, ebéd és vacsora volt, és azt sem úgy kaptam, mint aki cukorbeteg. Szegény férjem hordta be a tízóraira meg uzsonnára valót, meg néha a büfében vettem joghurtot vagy kefírt. De mivel ott meg nem nagyon tartottak natúr joghurtot, meg nyümölcsöt, ezért a férjem mint egy málhásló, úgy járt a kórházba hozzám. Röviden összefoglalva szart sem ért, hogy egy hétig fektettek bent, mert az inzulin adagon nem változtattak, az maradt egész a szülés napja előtti napig.

A dokim mondta, hogy a vércukor miatt már a 38. héten be kell feküdni a kórházba. Befeküdtem, de ennek sem volt értelme, mert semmit nem csináltak velem. Csak untam magam, ahelyett, hogy a kicsi szobáját csinosítgattam volna. Viszont mivel bent feküdtem minden nap CTG-ni kellett. A gépre meg mindenki úgy vadászott, mert mindig foglalt volt. Aztán jött a doki, hogy mit szólok ahhoz, ha császár lesz. Mondtam, hogy nem örülök neki, mert szeretnék rendesen szülni. Pár napot vitatkoztunk a dolgon és a doki győzött, programozott császár lett. Utólag egyáltalán nem bántam meg, mert pikk-pakk megvolt a baba, a férjem is bent lehetett és estére már én is jól voltam. Spinális érzéstelenítéssel csinálták, így én is hallottam mindent, és ki tudja mennyi vajúdási időt úsztam meg. A császármetszés sebe meg egyáltalán nem fájt, nem is látszik.
Előzmény: kalvenault (171)
kollina Creative Commons License 2004.11.11 0 0 173
Úgy értettem, hogy a babán és a hozzá tartózó dolgokon kívül nem híztam plussz kilót. Én bármilyen könyvet, vagy cikket olvastam, abban mind az volt, hogy a terhesség végére 12-15 kg jön össze, és ennek a legnagyobb része a baba, méhlepény, a szervezetedben felhalmozódott víz, a melleidben megnövekedett szövetek, és egy kis tartalék a szoptatáshoz. Nekem a szülés után - mire a 6. héten ellenőrzésre kellett mennem - már visszaállt a régi súlyom. Így értettem, hogy nem híztam.

A hízás meg szerintem alkati kérdés, de nem jó, ha sokat hízik az ember, mert az a saját szervezetét is nagyon megviseli és utána leadni nagyon nehéz. Ezt láttam a sógornőmön, aki sokkal többet hízott, mint a fenti súly. Hidd el, a végére neked is össze fog jönni kb. 12 kg, hiszen a baba még csak most kezd el igazán növekedni. Bár lehet, hogy ez már a többedik terhességed, és akkor meg úgy is tudod. És az sem jó, ha nem eszel eleget csak azért, hogy nehogy sokat hízz. Egy egészséges egyensúlyt kell tartani az étkezésben, változatosan - sok zöldség, gyümölcs, fehérje, azért ch is naponta többször, de egy-egy alkalommal kis adagot kell enni és akkor nincs gond. És napi 1,5-2 l folyadék.

Én sem ettem órára pontosan, és én sem méregettem gr-ra a ch-t, csak az elején. Aztán egy idő után már tudtam, hogy miben mennyi van.

Az inzulint én is túlzásnak tartottam. Gondolom ahány kórház annyi szokás. Mivel az első terhességkor is előírták, most megint van rá esélyem. De még nem voltam dokinál, viszont figyelek a ch-ra.
Előzmény: szaténka (172)
szaténka Creative Commons License 2004.11.10 0 0 172

Nem semmi! Erre az értékre inzulint adni! Nekem 8,1 lett a két órás érték, két hetente járok ellenőrzésre, rendben is van, és nem méregetek grammokat, és nem eszem órára pontosan. Nagyjából tudom, miben mennyi a ch, mert az elején megmértem az adagokat, azóta én nem számolgatok.

Nem értem ezt a mondatodat: Nem híztam semmit, az a 13 kg ami összejött a végéig, egyből le is ment (nem szó szerint írtam). Itt van egy kis ellentmondás azért.

Nekem a diabetológus azt mondta, hogy 8 kilót lehet hízni összesen a terhesség végéig. Most, a 24. héten 4-nél tartok.

Előzmény: kollina (170)
kalvenault Creative Commons License 2004.11.09 0 0 171

Nem egészen értem, hogy csak azért mert a 75 grammos terhelés PONT a határértéken volt minek kellett rögtön az inzulin...

A magyar egészségügy és a terhességi cukorbetegség lassanként úgy érzem köszönőviszonyban sincsenek egymással.

Előzmény: kollina (170)
kollina Creative Commons License 2004.11.09 0 0 170
Azt elfelejtettem, hogy azért kaptam inzulint, mert a 75 gr-os cukros víz után 7,8 lett a vércukrom.
Előzmény: kollina (169)
kollina Creative Commons License 2004.11.09 0 0 169
Nekem is 180 gr-os szénhidrát diéta - 6 étkezésre elosztva - volt előírva és reggeli inzulin. Én azért nem tartottam be ennyire pontosan az időpontokat. Reggel olyan 7-8 körül ettem először és ettől kezdve kb. 3 óránként.
Az enyém úgy nézett ki:
7-kor: 30 gr
10-kor 20 gr
13-kor 50 gr
16-kor 20 gr
19-kor 40 gr
és 21 után valamikor 20 gr

Ha napközben valahová elmentem, csúsztak az időpontok. Semmi bajom nem volt és a szülés után - már a szülés napján - sem kellett inzulinozni. Még a kórházban csináltak 6 pontost a gyerekágyas osztályon, az jó lett. Azóta elvétve csináltam itthon, jók voltak. Most úgy néz ki, hogy megint elő fogják írni a diétát és az inzulint 9 hónapig.

Egyébként én sem voltam soha éhes, hiszen egész nap ettem. Viszont volt egy nagy előnye, semmit nem híztam a terhesség alatt. Az a 13 kg ami a végéig összejött, egyből le is ment.

Egyébként nem kell ettől a diétától elkeseredni, mert én nagyon sok fajta kaját megtanultam és a normális életvitel mellett is jobb, mint a zsíros, szénhidrát dús ételek.
Előzmény: Nadin04 (164)
Nadin04 Creative Commons License 2004.11.09 0 0 168
á vannak ettől rosszabb betegségek, ezzel lehet együttélni.
Előzmény: szaténka (167)
szaténka Creative Commons License 2004.11.09 0 0 167
Hú, ez nagyon rossz lehet, minden elismerésem! Nagy önfegyelem szükséges hozzá, az biztos.
Előzmény: Nadin04 (166)
Nadin04 Creative Commons License 2004.11.08 0 0 166

sajna az inzulin szint nem igazodik senkinek a napirendjéhez,:-( kelni minden inzulinosnak köztelező legkésőbb 7kor, a beállítáastól, inzulin fajtától függően.

szólal igen, enni kel 6kor és az esti szuri 10kor van, addig fent vagyok...

meg lehet szokni.:-) mert megszökni nem...

Előzmény: szaténka (165)
szaténka Creative Commons License 2004.11.08 0 0 165
Csak azért fel kell kelned 6-kor, hogy egyél? Vagy ez egy közösen kialakított diéta, ami igazodik azért valamennyire a napirendedhez is?
Előzmény: Nadin04 (164)
Nadin04 Creative Commons License 2004.11.08 0 0 164

érzésem szerint túl sokat.:-) szóval szeretnék kevesebbszer enni és kevesebet, de amíg szoptatok, addig erre esély sincs.:-(

legközelebb dec 6-án megyek a doktornőhöz, akkor már próbálok rimánkodni egy kis csökkentésért.:-)

6-kor 30g

9-kor 25g

12-kor 45g

14-kor 20g

17-kor 30g

19-kor 20g

és szükség esetén 22kor 10-15g (erre ált nincs szükség.) tehát 170g vagy 180-185g

nekem a 150g totál elég lenne, napi 3x-i bontásban.

Előzmény: jemi bigli (163)
jemi bigli Creative Commons License 2004.11.08 0 0 163

sajnalom..en sem szamoltam utana ez szentigaz..abbol indultam ki iylesmivel csak nem csalnak...

pedig eleg vilagos, hogy csak a cukor elhagyasaval mar diabetikusnak minositik a receptet...

te hany gramm szenhidratot ehetsz egy nap?

Előzmény: Nadin04 (162)
Nadin04 Creative Commons License 2004.11.08 0 0 162

sziasztok!

nemrég találtam rátok. én igazi cukorbeteg vagyok, túl egy szülésen, Nadin 7 hónapos a a Szabolcs utcában született.

receptek a www.nlc.hu oldalon a fórumok közt a cukorbetegség és a cukorbeteg étrend alatt elég sok sütit beírtam, olvassátok el.:-)

A duna hullámot most csináltam meg a www.webcuki.hu oldalon a receptkeresőbe kell beírni, kicsit másként van ott, de a lényeg ugyanaz, hogy ez piszkosul nem való a cukrosoknak!!!!!!!!!! ugyanis, ha összeadod a liszt, pudingpor, glukonon, meggy, csoki szénhidtárját és felszeled a sütit és leosztod a szeletekkel, akkor is az fog kijönni, hogy nem ehetünk meg egy egész szeletet sem egy evésre! ezért kár vele bajlódni!

értékelem, mikor az újságok (és sajnos elgé gyakran) ilyen recepteket közölnek le diabetikusnak.:-(

szaténka Creative Commons License 2004.11.08 0 0 161
Köszönöm szépen, lehet hogy meg is nézem ezt a karácsonyi különszámot az újságosnál. :)
Előzmény: jemi bigli (159)
jemi bigli Creative Commons License 2004.11.08 0 0 160
igen, ezek onnan vannak..es a nemreg megjeltn karacsonyi kulonszamban is vannak meg diab receptek.
Előzmény: kicsinap (158)
jemi bigli Creative Commons License 2004.11.08 0 0 159

oksa

duna-hullam torta

1 uveg diabetkus meggybefott

30 dkg vaj vagy margarin

10 deka edesitoszer

2 tojas

20 deka liszt

1 csapott teaskanal sutopor

fel liter tej

2 evokanal kakaopor

1 zacsko fozos vanilias pudingpor

2-3 dkg diabetikus csoki

10 deka vajat 8 deka edesitoszerrel kikeverunk. egyenkent bele a tojasokat. majd 2 evokanal tejjel valtogatva hozzadjuk a sutoporral elkevert lisztet. a teszta felet sutopapirral kibelelt 26 centis kerek kapcsos tortaformaba tesszuk.a masik felet kakaoporral es 2 evokanal tejjel elkeverjuk es a vilagos tesztara simitjuk.a lecsopogtetet meggyet 16 szem kivetelevel elrendezzuk a tesztaretegen.

az egeszet 175 fokon (2es fokozat)  40 percig sutjuk

a pudingport 2 dkg edesitoszerrel es 8 evokanal tejjel csomomentesen elkeverjuk. a maradek tejet felforraljuk, beleteszzuk ezt..felforraljuk es hulni hagyjuk

20 deka vajat kremesre felverunk, es evokanalankent belekeverjuk a pudingot. a krem 3/4et a tortara simitjuk, a megolvasztott csokival hullamokat rajzolunk ra.

a maradek krembol habzsakbol rozsakat nyomunk es meggyel diszitjuk

egy szelet 270 kcal, 4g feherje, 18g zsir, 22 g szenhidrat

Előzmény: szaténka (157)
kicsinap Creative Commons License 2004.11.08 0 0 158
Ja Szaténka!
Ezek pont azok a sütik, amiket mondtam, a Tinában vannak. Majd megnézem, hogy azon kívül, amit Jemi bigli leírt van-e nekem más is.
Előzmény: jemi bigli (156)
szaténka Creative Commons License 2004.11.08 0 0 157

Köszönöm, el is mentettem. :)

Engem a torta érdekelne még, ha lehet választani.

Előzmény: jemi bigli (156)
jemi bigli Creative Commons License 2004.11.08 0 0 156

recept1

mandulas sodort kalacs

15 dkg vaj vagy margarin

75 deka liszt

10 dkg edesitoszer

1/2 citrom reszelt heja

csipetnyi so

1 vaniliarud bele

10 dkg apritott mandula

3/8 liter tej

4 dkg eleszto

1 tojas+4 tojassargaja

A vajat megolvasztjuk. liszt, edseitoszer, citromhej, so, vaniliabelso 7-8 dkg mandula osszekever.

langyos tejben az elesztot felolvasztjuk,+vajjal, 4 tojassargaval osszekeverjuk  a liszthez adjuk, robotgep gyuroplacajaval sima tesztava keverjuk. letakarva meleg helyen 40 percig kel. majd atgyurjuk 4 40 cm-es rudda sodorjuk ezeket ketesevel ujra osszesodorjuk es egymas melle sutopapiros tepsibe tesszuk.elomelegitett sutoben 200 fokon sutjuk 20-30 percig. kozben a maradek tojast elkeverjuk, megkenjuk vele a feleksz kalacs tetejet, megszorjuk meg mandulaval..es meg 15 percig sutjuk.

szeletenkent 190 kaloria, 4g feherje, 8 g zsir, 24 g szenhidrat

van meg: omlos csoksi linzer

diabetikus anygalszem

gyomberes mogyoros kifli

makos karacsonyi kalacs

szezammagos keksz

duna-hullam torta

eperlekvaros linzersziv

ha vmelyik erdekel titeket beirom

Előzmény: jemi bigli (154)
Mikolt Creative Commons License 2004.11.05 0 0 155
na mondtam, hogy kerdezd meg a lanyokat es pikk-pakk megnyugtatnak:)
Előzmény: jemi bigli (154)
jemi bigli Creative Commons License 2004.11.05 0 0 154
hetvegen jonnek a receptek:)
Előzmény: szaténka (153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!