Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Fényképes linkkel most nem tudok szolgálni,de néhány dolgot tisztázni kell:
Melyik Vostok-ra vagy kiváncsi?Mert több fajta is van.Ilyen esetben a normális és korrekt kereskedő,vagy oltványos odaírja a szülők nevét is a pontosabb beazonosítás érdekében.
VOSTOK:szülők:Nimrang x Mathiász János musk.pirosas-rózsaszín,fürt 500 gr.bogyó.21 x 17 mm.érés 140 nap,betegségnek közepesen áll ellen.fagy:-18C.
VOSTOK-2:okt.elején érik,ovális fehér,bogyó 14 gr.
A Sputnik fajták közül is van legalább 2.
SPUTNIK:korai,zöldes-sárga,enyhén Isabella ízű.
SPUTNIK:/Odessa Suvenír/:teljesen megegyezik a Suvenír fajtával/még a szülők is azonosak/.erről nemrég a Szőlő oltás topikban írtam.
KOBZAR:ez a fajta már ellenállóbb az előbb leírt fajtáknál/Katta kurgan x SV vérvonal/.Aug végén érik,fürt 600-800 gr.bogyó fehér,semleges ízű.
CTK 123: még nem adtak neki nevet,valószínű tesztelés alatt van.A fajtát nem ismerem
Valóban el vannak hanyagolva,igazad van. Tél elején költöztem ide,ez fogadott. Rendet szeretnék a kertben minden téren,de nem értek hozzá..ezért okosítom magam itt. Minden hozzászólásért hálás vagyok,főleg,ha tanulhatok belőle...s irányt mutatnak. Igyekszem jól csinálni,azért kérdezem az okosabbakat,tapasztaltabbakat.
Nem akarok bele vau vau de rendesen el vannak hanyagolva a tőkéid. Én sokszor,ha tőröl jön szálvessző meghagyom és következő évben leváltom az öreg leterhelt, agy felnyurgult tőkét.Nem tudom mások miért nem így csinálják miért kínozzák a magas tőkefejet.
1. Vágjuk le a beteg részt egészen addig, amíg már nem látszik a pusztulás. A levágott részt azonnal égessük el.
2. Kezeljük a sebet sebkezelő anyaggal és folyamatosan figyeljük a tőkét, hogy a betegség újra megjelenik-e. Ha igen, akkor távolítsuk el a tőkét végleg.
Metszeni minél később metszünk az érintett szőlőben. Esetleg lehet a dupla metszést alkalmazni, vagyis először egy kicsit hosszabbra metszünk, majd később vágjuk le ismét a megmetszett rész felső részét. Ezáltal eltávolítjuk az időközben befertőződött részt.
Üdv! Van kb 70m lugasom, azokat a képeket nézegetve pár tőkén hasonló a metszés felülete. Ezt a betegséget ásással lehet gyógykezelni? A közeljövőben szeretnék mellé másik lugast telepíteni. Ne tegyem,mert azok is fertőződnek? Teszek fel képeket . Levélképet nem tudok,nem láttam még most költöztem.
Anyival kiegèszìtenèm a dzsandzsal nagyon erős növekedėsű hüvejk ùjnnyi 5 mèteres vesszőket nevel nagy szemű.A krizso rengeteget terem hoszùkàs sàrga de nálam nem èrett rendesen be nagyon erős növekedėsű.
Tiszteletem a Fórumtársaknak!Két szőlőfajta leírásban kérném a segítségeteket, valaki tud linket fölrakni róluk?Dzsandzsal kara,Krizsonikovüj,köszönöm sziasztok.
Szerintem darázscsapdába minden olyan erjedő dolog jó ,amit nagyon olcsón be tudunk szerezni,illatos,cukros,és ne tudjon megállni rajta a darázs ,egy kis mosogatószer jó ötlet.Például a nagypapi pimpós bora,tudjátok az a guggos,amit már az ellenséggel se tud megitatni.De még szeretném ha adnátok tippeket,mert sok kell.
Ne azt a fajtát csináld, amikor a palack tetejét levágja, s fordítva teszi vissza, mert csapadékos időben pillanatok alatt feltelik esővel, s lehet kiöntögetni, majd újrakeverni a löttyöt bele. Sokkal kevesebb macera van azokkal a fajtákkal, amelyekbe nem tud beleesni az eső.
Én azon kívül, amit elmondtatok, szoktam bele tenni még egy nagyon-nagyon kevés ikrásodott mézmaradékot, illetve gyümölcscefrét, vagy olyan rothadásnak indult gyümölcsöt, amit cefrébe nem tennék. nálam ez vált be a legjobban...
Én leginkább nem a palackban lévő folyadékra voltam kíváncsi,mivel japánba úgyse tudnék kimenni érte, hanem az ötletességre.Azért,hogy neked mindenáron értened kellene ,mit tettek bele, én kihagyom. Már most beszereztem ,használt cikk piacon,pár száz forintért egy 5 literes lejárt szavatosságú mandarin sűrítményt . Állítólag ecetet is kell beleönteni,hogy a méhek ne menjenek rá.Most énnekem ez az EGYIK megoldásra váró problémám.Ha kell minden tőke mellé teszek egy csapdát.Remélem a darazsak azért még szeretik,hogy lejárt a szavatossága, vagy 2 éve.Tavaly nálam a darazsak álltak nyerésre,remélem az idén megfordul az állás.