Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A trágyázás időnként nem árt egyik fának sem,de nem szabad eltúlozni se,mert meghasadhat a törzsén hossz irányba felső réteg,főleg a fiataloknál,és ha kötötebb agyagos,savnyú talaj van,meszet,vagy mészhidrátot hinthetünk alá.
Nálunk a kertben van egy legalább negyven éves kajszifa az idén nagyon jó termés volt, lett bőven lekvár,sőt még a gyümölcs levéből is lett egy kis ital,mindig nincs ilyen termés,attól függ milyenvolt a monilia fertőzés.vagy a tavaszi fagyás.
Sziasztok! olyan kérdésem lenne hogy magról kelt kajszi jó lehet? Ôszibarack van itthon ami magról kelt és jó terem szépen :) most véletlen eldobott magból nôtt egy szép kajszi :)
így van...gyerekkoromban, úgy hatvan évvel ezelőtt, elképzelni sem tudtam jobbat a világon, mint a sárgabarack-lekvárt, majd később, a nyár végén az udvari üstben 'egésznapkavart' besztercei-szilva lekvárt...természetesen a pékségből hozott, a' még meleg kenyérre kent sárga színű köpült vajra jó vastagon kenve...ma, cukorbetegen, ezekre már csak párás szemmel emlékezem...
...a múlt héten ültettem két Pannonia sbarack csemetét...muszáj karbantartani az emlékeket...
Igen, értem, "a kajszik Jojo-ja a Harlayne", rendben, de hol lehet beszerezni?
Túrom a netet, de Harlayne-t sehol sem találok, egyedül a Corvinus Egyetem Kertészmérnöki Kar (Soroksáron, Péteri Major) szerepel az országos oltvány leltárban (www.nebih.gov.hu) , de ők nyilván kutatásra használhatják, aligha eladásra.
Tud valaki Harlayne csemetét, eladó példányt? Most kéne ültetni, nem kicsit, nagyon. Köszönöm.
Tud valaki olyan faiskolát, ahol van eladó bergeron, ceglédi óriás, gönci, pannónia?
55 db kéne pótlásnak, lehetőleg zala, somogy, baranya vagy tolna megyéből.
Előre is köszi.
A fákért konvertibilis, inflációálló forintban tudok fizetni, az infóért, ha útbaesik az illető, akkor szívesen honorálom erjesztett, égetett baracklével:)
Természetesen átkerül majd nemsokára máshova, meg kellett várnom amíg a leveleit ledobálja. Egyébként szerintem nincsen elkésve egy tavalyi alvószemzés mostani átültetése. A képen középen egy idei mandula/mandula oltás látható a piros felmosónyélhez karózva. Ő is hamarosan kikerül a végleges helyére. A szemzésre, oltásra várakozó alanycsemetéim nagy része helyszűke révén, ott van iskolában a kerítés mellett. A kertemnek hosszában három kertszomszédja van, ebből csak egy problémáz(ik)ott a fák közelsége miatt, de sikerült megnyugtatnom,(legalább is remélem) hogy nem maradnak ott sokáig. Különben nem tartom egy bölcs dolognak ezt a "szabályt?" Nálam "nadrágszíjszerű" telek révén az összes gyümölcsfa beleesik a 3méteres sávba :)))
Nem aprózod el :). Mielőtt dzsungel lesz, átülteted máshova? Egyébként mit gondoltok arról, hogy elvileg 3m-re a kerítés vonalától lehetne/illene csak gyümölcsfát ültetni? Eddig betartottam, de a senkiföldje felé eső részen miért ne ültethetném én is így?
De az bizony kajszi! Pinkcot, egy nagyon segítőkész topiktársunktól. Mandulamagoncra szemeztem, mert még nem rendelkezem mirabolan alannyal. Csináltam már több féle kajszit mandulára, de még ilyet én sem tapasztaltam eddig. Hát majd kiderül mi sül ki belőle. Találtam egy képet amin mellékszereplőként van rajta, még leveles állapotban.
Mire szemezted, hogy igy rávastagodott az alanyra? A szilva alannyal együtt szokott vastagodni a kajszi. Vagy ez nem is kajszi, hanem valami díszfa? Találkoztam már levél/rügy alatti duzzanatokkal (pl. aranyalmánál), de ilyen mértékűt még nem láttam gyümölcsfáknál.