Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Mr.Dzsinn!A Te Izabellád nem Japán Izabella(szerintem).A Japán Izabella nem magnélküli.Nagy pirosas bordó bogyói vannak,erősen labrusca ízű,és teljesen rezisztens.Olvashatsz róla a 2014.10.03.
Nekem idén termett először a Japán Izabellám. Nagy, laza, apró szemű, kúpos, mag nélküli, bordó piros, szept. végén érett. Kicsit másra számítottam. Kb. úgy néz ki, mintha Kismis Moldavszkíj lenne. A venyigéje világos szürkés barna, gyéren pöttyözött. Viszonylag rezisztens. Lehet, hogy ilyennek kell lennie?
Talán nem tolakszom, ha egyúttal más hozzászólásokra is reagálnék.
Egy mai fotó az én Zaporozsecemről, amit tavaly nyáron vízben gyökereztettem. Az anya tövön első termésként igen nagy gömbölyű szemek voltak. Még csak pár bogyót hagyott rajta a tulaj. Igen erőteljes a növekedése.
Ez meg egy saját temésű Nemtudom milyen nevű szőlő. Tudja valaki csak így kép alapján, hogy mi ez? Több tőkém szinte teljesen egyforma lett. Vettem Flórának, Lidinek, Rizamatnak, de szerintem Dunav lett. Már augusztus elején érett. Közepesen ellenálló. Húsos, semleges ízű. Nem tudom ezek nagy szeműnek számítanak-e, de azt hiszem a 29g-os Red Globe már az. Persze nyilván ez is saját vásárlású. :)
Valóban eltaláltad,tehát a Pod.Zaporozje apja a Cyca Ustojcivaja,és az Eszter.Tehát mindkét fajta jó porzónak.A Cyca anyukája (Koarne rosie) viszont már megint nőivarú.
Tehát összegezve az információkat:A Podarok Zaporozje legjobb porzói:Frumosa Alba,Vostorg,Guzal kara,Cyca ustojcivaja,Eszter.
A nőivarú csemegeszőlő fajtáknál a legjobb porzó a fajta felmenői,vagyis az apja vagy anyja,vagy "nagyszülők".A Podarok Zaporozje esetében a szülők :anya=Kesza-1,apa=V 70-90+R65.
Mivel a Kesza-1 is nőivarú(innen az öröklött nőivarúság),ezért nem lehet porzó.A V70-90+R65 (apa),most ne vizsgáljuk,mert nincs róla információ.
A Kesza-1 szülei:anya=Csíkszépvíz Alba(Frumosa Alba),apa=Vostorg.mindkét fajta hermafrodita,vagyis alkalmas a beporzásra.Tehát az anyai nagyszülők a legalkalmasabbak a beporzásra.De pl.a Guzal kara is jó lehet,mint dédnagyszülő.
Saját tapasztalat alapján azonban bármely nem nőivarú fajta alkalmas a beporzásra,csak a "szakma" előnyben részesíti a szülőket,nagyszülőket.
Mi a 3-8 szemes kacsterméseket Szeptember végén szedtük le teljesen érett volt.A legnagyobb szem 35x26 mm volt,nagyjából egyformák voltak súlyt nem mértem.Egyik tövön viszont fenn maradt kb 2-3 hét elteltével vette észre a feleségem de semmi baja nem volt.Remélem az általad írt repedés normál fürtöknél sem fog előjönni mert akkor szomorú leszek!
Az általad felrakott képen ha kinagyítod,elég madárkás ,ill.apróbogyós a Zaporozsec.Ez termékenyülési probléma!Nem egy jó klónt kaptál a Moldova helyett.Nem tudom,hogy Sancinak milyen lesz majd ez a fajtája.Nekem is van Zaporozsec,és Podarok Zaporozje fajtám is.Utóbbiról tavaly raktam is fel itt képes leírást.A Zaporozsec még nem hozott termést,majd jövőre tudom csak összehasonlítani a fűrtöt,és bogyót.
Szerintem a két fajta nem azonos,már ha csak az érési időt nézem is.A Zaporozsec októberben érik,a Pod.Zaporozje pedig 125-135 nap/aug.vége-szept.eleje./Marad a levél összehasonlítás,ami remélem megerősíti az állításomat.
A Podarok Zaporozje nőivarú,a Zaporozsecről nincs ilyen irányú információ a magyar oltványosok fajta leírásaiban.Igaz,ennél fontosabb információk sincsenek leírva,mért pont ezt említenék meg.
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat.Most még a kardinált kellene a kardinál azossal összehasonlítani. Igaz mind a két alapfaj, a kardinál is egy hosszú ideig vezető, kiváló fajta volt.A moldova, gondolom azt pedig senki előtt nem kell dicsérnem milyen kiváló fajta.Ha ezt a kettőt egyesítették,hát! Létrejöhetett ezeknél jobb fajta?
Köszönöm az ismertetőt a fajta szerintem teljesen rezisztens,nálam az egy permetezés is csak megelőzés végett volt mert a szomszédomnál lisztharmatos tőkék voltak de hála az égnek nem kaptam belőle.Ez évben semmilyen vegyszerezést nem kap meglátjuk mit mutat!Érdekes viszont hogy nálam a meghagyott kis bilingeken lévő szemek egyike sem repedt fel pedig eső volt bőven.A leveleket nekem is a fagy vitte le előtte lévő napon még gyönyörű egészséges levelei voltak.Nálam is egy fajta tudja nagyjából ugyanezt az pedig a Nagyesda.Idén teremnie kell mivel harmadik évébe lépett,nagyon várom már hogy milyen fürtöket produkál.
Én július végéig permetezem a többivel együtt, de utána az első fagyokig zöld marad. (Ezt nálam csak a vadszőlő és a direkt termők tudják, pedig vannak más ellenálló fajtáim is.)
Esőtől viszont védeni kell , mert egész kevésre is szétrepednek a szemek. (Nálam hozzáértőbb szerint mint minden nagy szemű.)
Én viszont arra lennék kíváncsi a zaporozsec és a podarjok zaporoznia az ugyanaz ?vagy nem, ha nem miben különböznek? A másik ,mi a különbség a kardinál és a kardinál azos között?
Kedves Zoli 1437! Annyit kérdezősködtem a Zaporozsec felől de soha senki nem jelezte hogy neki volna.Kérlek írd le a tapasztalatod a fajtával kapcsolatban mert nekem kilenc tövem van de még csak két évesek ezért termést még nem hoztak.Pontosabban a kacstermést azért meghagytam hogy meg tudjam kóstolni.Jó nagy szemek voltak és nagyon finomak.Szerintem permetezés nélkül is megvolna mivel nálam első és másod éves korában 1-1 alkalommal volt permetezve.Esetleg ha képed is volna róla annak nagyon örülnék.