Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A saját kertemben idén nem. Összesen 5 szem termett. (!) De kaptam 'valakitől' ajándékba egy dobozzal és abból a közvetlen fogyasztáson kívül üvegbe is jutott! (Héja nélkül turmixolva, kis főzéssel aranysárga csemege lett.)
Én szeretnék friss kajszit enni decembertől áprilisig is, de csak a baracklekvár és az aszalt barack sajnos ami elérhető a friss földieperig, cseresznyéig.
Ha lenne több helyem akkor biztos, hogy a ceglédi fajták közzül választanék valami újabbat. A rádióban halottam, (arra nem emlékszem, hogy a magyarországon vagy külföldön) hogy már nagyon előre mentek kajszi téren a kutatók vannak nagy alakítások novemberben érő kaszi is létezik már csak még várni kell pár évet rá. Bár ki tudja, hogy akarnék-e kajszit enni novemberben és annak az ízvilága milyen lesz....
A novenyshop.hu -n kajszi akció néven azonnal megtalálod!
A mésik felvetett kérdésre: már hogyne kéne szeptemberben is kajszi! Nekem még a kákiban is az a szimpatikus, hogy októbertől is lehet a kajszira hasonlító ízű friss gyümölcsöt fogyasztani :)
Bár én magam ragaszkodom a jólbevált magyar fajtákhoz, de második kajszinak mégis egy Goldrich-et vettem és az a jövő titka, hogy mi lesz belőle. Elvileg rezisztens. Így legalább van egy mai kornak megfelelő ellenálló fajta és egy hagyományos Gönci. Saját udvaromon állítom őket versenybe győzzön a jobbik :)
Képzelem csarli mit szólna a lentiekhez, hiszen kizárólag a régi, bevált (?) fajtákban gondolkodtok, pedig érdemes kipróbálni újakat is. A napokban láttam először a neten olyat, hogy csomagban lehet venni 3 fát a modernebb fajták közül (Kioto - Faralia - Farclo, kb 8 ezer Ft), utóbbi kettőt eddig hazánkban nem árulták, pedig a Facrlo nálunk jelentősen meghosszabbíthatja a kajszi szezont, feltehetően szept-ben érne.
Ha lehet belevaú. Bár ez sárgabarack topic, de a legjobb almafajta a jonagold.
Ami nekem a legjobban izlik az meg a gála. Ha kevés helyed van, akkor ne almafát ültess, az elég "értéktelen" gyümölcs. Ősszel apró pénzért (pl. a kajszihoz képest) tudsz venni a termelőktől.
Hát, akkor ezt elcsesztem. Na mindegy, gönci volt ott, ahol a Budapestet vettem, abban a kertészetben, ahol ma voltam pedig láttam rózsa, mandula, pannónia, magyar kajszi és gönci fajtákat. A ceglédi és a bergeron elfogyott.
Inkább kiveszem most, mint hogy 4 év múlva jöjjek rá, hogy jobb lett volna mást ültetni. Odaadom egyik haveromnak, igaz van már neki 3-4 féle kajszija (mind csemete), de nála van hely bőven. Nálam is lenne hely még egy fának, de azt almának szánom. Annak már egy kicsit jobban utána fogok járni fajta választás előtt. Így tájékozódás nélkül a húsvéti rozmaring jut eszembe elsőre. Haveromnak az van, és vegyszerezés nélkül is tök szép. Igaz, szakaszosan terem, viszont sokáig eltartható, és nekem ízlik. Almára valami tipp? Az idaredet nem szeretem, golden unalmas, starking hamar megkásásodik. A nyári almákat imádom mondjuk, de egy fának nem az igazi. A teljesen beérett pogácsaalmát is szeretem. Tök szívesen ültetnék valami őshonos, ellenálló fajtát. Valamikor év elején olvastam egy cikket, hogy találtak az országban valami 200 éves őshonos fajtát, ami még virágzott.
Nekem egy Ceglédi Óriásom van, 6 éves. 2 éve fel kellett támogatnom, meg kötöznöm az ágait annyi volt rajta. Nem ritkítottam, úgy is megfelelő méretű, és ízű volt. Tavaly elfagyott az utolsó szemig, csaka a leveleket nezegettem. Idén megfelelő újra mennyiséget termett.
Nyáron vettem egy konténeres Bergeront. A második szomszédban van egy 2 éves Gönci Magyar Kajszi. Ebből szándékozom még oltani a tavasszal valamelyik fába.
Sokat vaciláltam én is mikor kajszit kellett választani.
Sok helyen olvastam róla és azt írták és mondta a rádióban Bozsik gazda, hogy az ászok ásza a Gönci magyar kajszi. Ha csak egy fát akar az ember arra tökéletes a Gönci.
Biztos vannak még nagyon jó fajták, szívem szerint mindből ültetnék egyet...
És mit csinálsz a Budapest kajszival ha kicseréled?
Sziasztok! Kicsit felkészületlenül mentem el a kertészetbe tegnap kajszibarack fát venni, és helyben kellett kitalálnom a kertész segítségével, hogy mit válasszak. Ő csak a korai-késői (nem fagytűrő/fagytűrő) vonalon tudta elhelyezni a választékot, így az alapján, és ránézésre a budapest volt a legszimpatikusabb. Utólagos tájékozódás után viszont már egyáltalán nem az (gyengén fejlődik, nem hoz szép termést, lekvárnak ajánlják). A fa elődje egy 15 éves, közepesen erősen növő, július végén nagy, gömbölyű, lédús, finom gyümölcsöt termő fajta volt, a nevét nem tudom. Nagyon szerettem, de minden küzdelmem ellenére sajnos sorban száradtak le rajta az ágak. Szóval ezt a Budapestet inkább kivenném, és ültetnék helyette valami mást, ami hamarabb fordul termőre, finom, lédús gyümölcsű, és ha lehet, betegségekkel szemben ellenáló fajta. Mit ajánlanátok? A Budapest egyébként tényleg ennyire gáz? Ott, ahol vettem Gönci, Magyar és Ceglédi volt még, de van több kertészet is a környéken.