Szia! Köszönöm. Én korábban víz melegítő megoldásban gondolkodtam, viszont nagyon tetszett amit itt láttam, de most végleg elhatároztam, hogy megépítem a víz melegítős megoldást főleg, hogy bemásoltad azt a régi tervrajzot. Úgy gondoltam próbaként 1 hűtőben kialakítom, ha lesz elég hely akkor a termosz fűtést próbálom alkalmazni persze minden a mérésektől függ mivel eddig csak a fejemben terveztem meg éjszakánként nem volt időm nappal tervezni. A tervem, hogy a nap energiáját használom fel építek 1 napkolektort a rendszert 12v működtetné áramforrásnak akumlátort használnék azt napelem töltené az egész rendszert teljesen automatára építeném így az üzemeltetése gyakorlatilag nem kerülne semmibe. Hűtőt viszont olyat kell szereznem mint J-O-E-lé annak az aljába raknám a fűtő technikát illetve a párologtató rendszert sajnos a most szerzett hűtő kicsi így újabb kutatás hűtő ügyben. Tisztelettel biglion-lord
Szia! Nagyon szépen köszönöm. Ez már az általad átalakított rajz? Kérlek írd meg honnan érdemes rendelni hozzá az alkatrészeket, ha lehetséges? Vagy ha CONRAD: 191027 cikkszámon megrendelem a csomagot abból kialakíthatom? Nem volt még időm összehasonlítani a 2 rajzot ezért kérdezek. Szép munka tetszik grat. Köszönöm. Tisztelettel biglion-lord
Szia! Igen lehetséges, hogy a keltetőben kikelt csirke idővel megkotlik és nem a stressz váltja ki általában akkor kezdenek kotlani, ha kitojja magát vagy, ha már 2-3db tojást lát a tojó helyén (fészkében) akkor előjön a kotlási ösztön. A keltetőben kikelt csibékből később lehetnek kotlók 1 kis segítséggel és türelemmel. Ahogy írtam a fészkébe rakni kell tojást 2-3db-ot és érdemes jó takarmányt is adni a tojás hozatal nővelését, hogy a kitojás meglegyen így a 3 ösztönzés sikeres lehet, de ehhez sok türelem szükséges némelyik egyednél. Amikor nyúlsz felé és felborzolja a tollát közben fura hangot ad mintha hörögne és csípked az arra utal, hogy kotló és a tojásokat védi, de ez a jelenség minden kotlónál változhat van amelyik nem reagál rá csak a tollát borzolja stb.. Én eddig kotlókat ültettem sokszor olyanokat is amellyek keltetőben keltek ki pl. kitojt tyúkok, de ezekhez nagyon sok türelem kell volt úgy hogy 2-3 hét mire elszánta magát, hogy ráüljön a tojásokra. Az ösztönök minden csibében, tyúkban ott vannak csak elő kell csalogatni. Tisztelettel biglion-lord
Hello A héten elkezdtek kikelni az első kacsák, és a gyöngyösök is csak sajnos reggelre mindig meghalnak, sztem azért mert összenyomja a kacsa őket, de csak a gyöngyösöket. ha kiveszem és kirakom őket infra alá, akkor ott megszáradnának?
részben egyetértek Veled. Ha elkezd vérezni, akkor nincs sok esélye neki, de viszont amikor bontom és látom hogy valahol elkezd vérezni, akkor abbahagyom a bontást, kis idő múlva -pár óra-, tovább bontom. Rengeteg szárnyasom van, amelyiket így segítettem világra:), és hazudnék hogy egy sem pusztult el, de legalább a 80%-a megmaradt.
Nem napo és hetek kérdése. Milyen meleg van kint, mert napos korban igen nagy a hőigényük 32-35 fok. Ha szép napos idő van egy- két órára akár 2 napos korban is.ki lehet tenni csipkedni. De a napontartással is vigyázni kell. egy hét után ha meleg idő van ki lehet tenni őket, biztositani kell, hogy legyen árnyék is és ivóvíz. Éjszakára visszarakni meleg helyre. Ha összebújnak kint akkor biztos fáznak.kb 3-4 hét után már éjjel is száraz zárt helyen lehet őket tartani, ha nem hűl le nagyon az idő.
Akkor a keltetés Elhuzódás oka valószinü, hogy nem pontossan kapcsolt a hőfokszabályozó. A kelésben azért nem szabad segédkezni, mert könnyen megsérül a burok és szó szerrit elvérzik a csibe, vagy a kiskacsa. Amelyik nem tud kikelni magától úgy is elpusztul vagy nagyon gyenge lesz és minden betegség eléri fertőzheti a többit.
Remélem tudtam segíteni és a másik keltetóvel több sikered lesz
Hát a vicc az egészben az, hogy ez nem légkeveréses keltető, hanem az a régi kerek hungarocel, amin lukak vannak alul, fölül szellőzésre, meg 3 gyűrű a víznek. Ja meg egy hőmérő. Ennyi! Ezért örülök, hogy ennyi is kikelt. Hétfőn érkezik a teljes automata keltetőm. Remélem, a köv. kacsakeltetés jobb lesz! Köszönöm a válaszokat! :)
Vidékipupák.olvastam a fórumot és régebbi hozzászólásban találtam képet de nem tudom jól kivenni elküldenéd nekem mailban hozzászólás száma 1320,1321,1951 kössz.
Nekem is elindult a gépem sima mezei termosztáttal 0,3 celsius höingadozással megy. Páratartalom 72% hőfok 37,6-37,9 3napja megy próbaképp 27 tojással :-) A kiscsibékre én nekm is sima mezei 40 wattos izzó van bár van itthon infra de 250 watt!!!! kicsit durva.a kiscsibék 2 hetesek semmi baja nem lett egynek sem +1 pulykacsibe (ugy kaptam).esznek isznak alszanak egy sem pusztult el pedig elég gáz az idő mifelénk mostanában.Szabályosan hidegvan a feleségem szerint. üdv mindekinek ha majd kelnek a tojások irok az eredményről.
Én nem biztos, hogy infralámpát tennék, pedig van otthon 6 db belőle. Az infra fogyasztása 250W, idáig tökéletesen helyettesítette a 60-as normál izzó, az is ad annyi meleget. 50-60 csibének tökéletesen megfelel a normál izzó műanyag foglalatba téve. (Saját véleményem, nem szakirodalom)
Sziasztok. Lehetséges olyan, hogy egy tyúk, ami anno keltetőben kelt, el kezd kotlani stressz hatására? Vasárnap a kutyánk valahogy beásta magát a tyúkokhoz a kerítés alatt, megölt 4 tyúkunkat, köztük egy gyöngyöst is (a szívem majd' megszakadt!), a túlélők között az egyik, akit eléggé megtépett, kb kedden elkezdett ülni 1 db terméketlen tojáson. Tegnap raktam alá 9 kakasos tojást, és rendesen kotlik a lelkem, enni 1X jön le, meg inni, így már raktam mellé enni-innivalót. Eszik is és szépen ül. Ha feléje nyúlunk, furi hangot ad és csipked. Szóval lehet, hogy a stressz váltotta ki nála, hogy elült?
Gomilacy! Azért hagyom a kacsákat a tojásban, mert igaz, hogy hosszabb idő alatt, de kikeltek maguktól! Ma megint 2 kelt. Már 10-en vannak. Nem tudom, a pipiknél hogy van, de mikor 2 napja ki segítettem az egyik kacsát, a burok tiszta vér volt körülötte, kis idő múlva elpusztult. Szóval féltem, hogy nagyobb kárt okoznék nekik. Még egy kacsa van úton a sima kacsából, holnap kéne kelni a 6 néma kacsának is. Végül a sima kacsákból 15 termékeny tojásból 10 már tuti, a 11-ik úton. Elsőre szerintem nem rossz eredmény. Most kapok majd megint kacsatojást, de vettem automata keltetőt, mert szerintem ennek az ős keltetőnek is köszönhető, hogy így elhúzódott a kelés. A hőfok is hihetetlenül ingadozott 2 nap, akármit csináltam. Még 40 fokra is felment.
Nem kell állandóan figyelni és feleslegesen nyitogatni sem a gépet elég, ha 3-4 óránként megnézitek. Volt olyan amikor még többet keltettem, hogy 12 órás műszak után szedtem ki őket. Nem lesz semmi bajuk, ha a keltetőben maradnak egy picit. Sőt a csipogásukkal serkentik a még tojásban lévőket a kelésre.
A bújtató ugyanolyan mint a keltető, csak nincs forgató benne és a Forgatós gépekben hegyével lefelé állnak a tojások a bújtatóvan pedig álltalában rácsos tálcára rakják. A hőmérséklet keléskor ua. mint a rendes keltetőben Keléskor 36,8 fok a páratartalmat is ua. úgy emelni kell 75- 80% -ra. a kelés álltalában6-10 óra alatt befejeződik. De amelyik csibe késöbb kel ki, de magától az is egészséges, csak egyébb tényezők miatt kel késöbb. A tojásból a csibéket nem kell kisegíteni amelyik nem kel ki segítség nélkül úgy sem lesz életképes.
Akkor vedd ki a gépből, ha felszáradnak, mert akkor a pihe megvédi őket a hirtelen levegő változástól. Az infra nagyon jó, ha kikeltek egy dobozba tegyél ruhát alájuk, az infrát olyan magasra tedd, hogy a csibéknél 32-35 fok legyen. első nap nem kell nekik semmi kaja és víz sem. másnap langyos vízet és darát, tápot adjál nekik.
38celsius fokos 60% páratartalomnál és természetesen lassú ventillátorfordulatnál nincs hideg sem huzat, 19.naptól átkerülnek a bújtatóba 37c 75%páratartalom szintén nincs huzat és száraz levegő, és kikelnek ha minden jól ment :)