Én ugyan nem merem magam szakértőnek nevezni, de szívesen megosztom tapasztalataimat. Nekem is homok talajom van, ami ugye immunis. Ezért is lehet gyakorlatilag bármely fajtát vesszővel szaporítani. Módszerem: A metszéskor szedett vagy mástól beszerzett vesszőket 1/3 részt vízbe teszem. Megvárom amikor a gyökérkezdemények már jól láthatók, ekkor beiskolázom, magyarul földbe teszem. Minden nap öntözöm az iskolát. Ősszel kiveszem az iskolából, vigyázva arra, hogy az időközben kifejlődött, legalább 15-20 centis gyökerek ne sérüljenek és a végleges helyére ültetem. Tapasztalatom (empirikus) szerint azonban ugyanazon fajtánál a vadalanyba oltott vessző életképesebb a saját gyökereztetésűnél, de ez nem meglepő.
Profik! Van egy kérdésem is. Kötött talajon (előtte sohasem volt még benne szőlő) törvényszerű e, hogy a saját gyökeres vesszőt megtámadja a filoxéra?
Hogy érthetőbb legyen: -A Pannónia másodtermés szeptemberben még nem érett, kell lisztharmat ellen védekezni. Közben szedjük a főtermést is. Hogyan? Kétfelé választom a táblát, egyik felét bepermetezem akár felszívódóval is, míg a másik felét elpiacozzuk, bőven lejár az ÉVI, lehet cserélni. Egyébként a szeptemberi öntözés csak tavaly volt, július-augusztus a jellemzően aszályos időszak. Elnézést, ha félreérthető volt az előző hozzászólásom!
-Höhö! Sőt! Precipitált szénsavas mész. De higgyétek el sokkal jobb és finomabb a kálium-hidrogén-karbonát. DE CSAK VÉGSŐ ESETBEN, HA MÁR NINCS MÁS MEGOLDÁS!
Hmm van olyan bor amiben a tavalyi évjáratban után túl sok sav maradt? ;-)
Most már késő, de én jó módszernek tarom a hideg kezelést - ez sok savak kiválásra tud késztetni egy borból, meg stabilizál is. Csak vigyázni kell hogy felmelegedve nehogy visszaoldódjon. Ez a bor hideg helyre való fejtését jelenti egy két hétre gyakorlatilag. (Pince -présház része a téli hidegbe- vagy szabadtér... most pár napig úgyis visszatér a tél.)
-Erre felé olvasgass. Amúgy meg csak kérdezem, hogy mi az a túl sok savszint. Itt elég nehéz megkóstolni. Aztán ami nekem pont jó attól másnak kilyukad a gyomra.
-Hogy még egyszerűbb legyen és ne kelljen drága pénzen tesztcsomagot venni a kénessav-meghatározást az alábbiakból is össze lehet hozni. 1.Kénsav: a közönséges akkumulátor sav kétszeresére hígítva, desztillált, vagy ioncserélt vízzel.. Itt is a vízbe a savat!!! 2.Közönséges bolti, kék csomagolású keményítőből főzótt oldat, néhány kristály jódozott sóval. 3. A kálium bijodát oldatot bármelyik analitikai mérleggel rendelkező labor elkészíti. Csak át kell számítani az ötven milliliter bort meg az 1/64 N bijodátot. A titrálható sav meghatározást is meg lehet pár forintból oldani, csak legyen tisztességes mérőhenger.(hihi)
Hát van benne valami! Eddig a dísznövényes oldalakat bújtam, de most kedvem támadt visszaolvasni ezt a fórumot is!- egy kis gyorstalpaló sosem árt! Sőt rábeszélem a Papát, hogy csatlakozzon! ; )
Rambo, lalá, tf1! Le vagyok nyűgözve ennek az oldalnak a gyorsaságától! Tényleg köszönöm az infót, mindenkinek!!- A rejtély megoldva! : D A borlabor, vagy legalábbis annak megfelelő a termék!
Ne vedd ki a szőlőt, hanem ássál neki olyan hosszú árkot, amennyire el kell vinned. A mélysége legyen a talpgyökerekig, kb. 40-50 cm. Az esetlegesen magasabban lévő gyökereket vágd el, és fektesd le az árokba a tőkét, és egy hosszúra meghagyott vesszőjét. A talajszinten vágd el 2 szemnél.
Szia! Nálam a határban, a dombok között, és napos fekvésben október közepén le szedtem a Moldovát az idén, mert jött az eső, tavaly (2008) pedig október 23.-án. Tovább nem mertem kint tartani. De így is nagyon jóízű lett csemegeszőlőként fogyasztva, természetesen más az érettsége, ha bornak hagyná az ember. Az itthoni lugasom, ahogy írtam a november elsejei fagyokra szedtem le, előző évben később jött a fagy, november közepe körül. Igaz, hogy rengeteg volt rajta, de trágyában, műtrágyában, vízben bőségesen mindent megkapott, és mivel a ház déli napos oldalán van a lugas, a klímája nagyon kedvező. Szerintem voltak 70-100 dkg-os fürtök is.
-Úgy tűnik ezek ügyesebbek, mert két oldattal megoldják az ügyet. A nátriumhidroxid ugyanaz lehet mint a magyarnál, viszont az egy palackos kénessav-teszt, mint már mondtam, ügyes.
-Nem kell összehasonlító színskála, mert az átcsapást kell figyelni. Tíz ml bort kell a mérőhengerbe mérni, majd: Titrálható sav:(a nátriumhidroxid mérőoldatban benne van a brómtimolkék indikátor)fehér bornál, sárgából zöldbe, vörös bornál, vörösből barnás pirosba csap át. Minden ml mérőoldat 1g/liter savtartalmat jelent. Sötét színű, zavaros boroknál kicsit nehezebb az átcsapás megállapítása. Szabad kénessav:(kénsav, keményítő, káliumbijodát)fehér bornál sárgából kékbe, vörös bornál, vörösből ibolyába csap át. Minden ml mérőoldat 10 mg/liter kénessavat jelent. (A keményítő-indikátor oldat ötször annyi mint a másik két oldat, de kicsire nem adunk, mert a keményítő a legolcsóbb hihi)
Azzal egészíteném még ki a kérdésemet, hogy rendes magyar nyelvű használati utasítás sem volt hozzá, tehát ha valaki ért ehhez kérem, segítsen! Előre is köszönöm!
Szeretnék abban segíteni, hogy most vásárolt apósom egy borászati kén és savmeghatározó készletet, és azzal bízott meg, hogy keressek hozzá a neten ehhez használható színskálát, mert az nem volt hozzá--sajnos sehol sem találok: ( - tehát valakinek lenne valami jó ötlete, kérem segítsen, mert nem boldogulok! : $
Nem mondjátok, hogy szeptemberben, amikor már minden érett, de minimum erősen zsendül akkor a bogyókat megtámadja a lisztharmat!? Az oké, hogy láttam már én is a felsőbb, fiatalabb leveleken, no meg elvétve a fürtkocsányon (bár ezen is korábban alakulhatott csak ki). Hát igen, borszőlőnél már rizikós lenne kénnel (mert gondolom más nem jöhet szóba) permetezni erjedés előtt néhány héttel...
(hétvégén elkezdtem metszeni - mert holdtölte volt - és igen akkor kell sztem ha már dinamizálunk ;) )
Az tényleg volt tavaly szeptemberben, hihetetlen, de igaz. Én mondjuk nem permeteztem ellene, igaz borszőlő, de nem is látszott meg rajta szüretkor a fertőzés. Mondjuk csemegénél megértem, hogy ott számít a kinézet. Milyen szer megengedett ilyen röviddel a szüret előtt?