Keresés

Részletes keresés

Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.24 0 0 2295

Köszönöm a tanácsot. Talán csak tőlük nem vásároltam még. Ahogyan elnézem a harmadára csökkent jelenlegi választékukat, nem is nagyon fogok. Érdekesség náluk, hogy számos olyan fajtaleírást el lehet érni a http://csemegeszolo.hu/fajta.html alatt, amit a honlapon böngészve nem hoz be.

Előzmény: kolini (2291)
Jani71 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 2294

Kétszer jártam nála, hoztam néhány fajtát... (Tolna megyébe...) Volt köztük fajtaazonos is...

Előzmény: woodruff (2293)
woodruff Creative Commons License 2016.03.24 0 0 2293

Én csak jókat tudok róluk mondani ,de már abbahagyták a különleges szőlők árusítását.Még a tökéket is kivágták állítólag, bizonyos okokból.

woodruff

juhosttt Creative Commons License 2016.03.23 0 0 2292

Te vagy az első aki elégedett vele, én eddig jót nem olvastam róla... sőt egyszer kérdeztem is tőle, akkor is csak a mellébeszédet kaptam. 

kolini Creative Commons License 2016.03.23 0 0 2291

Én tudom ajánlani Veres Csaba, Abasár, csemegeszolo.hu

4 éve rendeltem 13 féle  oltvány szőlőt, minden  fajta azonos lett és mind megeredt, és nem is volt drága, 390 ft volt darabja! 

Előzmény: Mr.Dzsinn (2290)
Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.23 0 0 2290

Sajnos nem biztosíthatok senkit, hogy csak "ott" ne vegyen oltvány, mert az enyéim is 5-6 helyről valók. De még így is biztosabb mint a lottó. Az egyik legnagyobb növény csomagküldő pl. 2011-ben csak jókat küldött, aztán meg alig talált el valamit. Valami S...ar.. a neve. :)

Egy másik eszmélésem egy kisebb csomagküldőtől: Várom én, hogy a július közepén már jókora fürtöt mutató "Connegliánóm" hó végére tüstént beérik és fölzabáljuk. Ezzel szemben szépen bevárta a Moldovát. És az is lett. De abból legalább csak egy tőkém volt addig.

Régi, kb. 30-éves tőkéim is vannak, de ember nem volt aki eddig beazonosítsa. Egyiket volt aki Téli muskotálynak, volt aki Narancsízűnek mondta. Aztán elkezdett teremni az "Ópuszom", ami pont olyat termett mint a Pölöskei.  És ez mind a 4 féle egyforma lett. Nyilván valami ötödik fajta lehet. Már nem is merek ültetni. Most is vár vagy 10 féle eddig nem említett fajta. Láttam kertészetekben dézsában -nem 5l-es virágcserépben- termőt. Szerintem első termésig ott fogom tartani. 

Láttam egy éve, hogy küldözgettél venyigéket. Aztán aktualitását vesztette a lehetőség. Érthető volt a döntésedet. 

Előzmény: szölőszem (2289)
szölőszem Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2289

Mr.Dzsinn!

Igazán megérdemelné az oltványos,vagy kertészet,hogy közhírré tedd a nevét.De ha nem akarod,legalább az égtájat áruld el,hogy melyik irányba ne menjünk oltványért.Az internetes vásárlás sok esetben úgy működik,hogy amit megrendelsz és nincs neki,akkor ad hasonló színűt,de ha az sincs már,akkor azt ad,amiből sok van.Azt gondolják a kertészetek(tisztelet a kivételnek),hogy a vásárló egy dilettáns,és soha nem jön rá,hogy nem azt kapta,amit kért,mert sokan már egy hét múlva elfelejtik,hogy mi volt a vásárolt szőlő neve.

Én sokkal rosszabbul jártam,mert 30 fajtából 7 meddő lett.Ma sem tudom az okát,pedig minden metszési módot kipróbáltam.Az én oltványosom az ország É.-i fertályában tevékenykedik egyre kevesebb választékkal.

Előzmény: Mr.Dzsinn (2286)
zoli1437 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2288

Köszönöm az eddigi segítséget.

Eszterem van többek között. Porzás elvileg megoldva.

Japán Izabella egy ötlet volt egy fajtámra. Egyéni ízűnek írják ami október elején egyezik, de nem mag nélküli és nem direkt termő ízű.

09.13-án készült a kép. Később, október végére élénkpiros lesz és jellegtelen ízű.

Egyébként ellenálló.

Ötlete van valakinek, hogy milyen fajta lehet.

Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2287

Köszönöm a véleményt.

A Negráról ilyen képet találtam. És azt írják, hogy kék. Amúgy minden stimmel. Az enyém, meg ilyen, kb. Saszlába oltva. Bár ez a kép augusztus 3-án(!) készült, de azután sem sötétedett. Ugyanaz a Lidinek vásárolt szőlő az anya tövön mintha hosszúkásabb formát mutatna ugyanakkor. Arról egy korábbi bejegyzésben raktam fel képet.

Előzmény: zola123 (2285)
Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2286

Kedves Szőlőszem!

Nyilvánvaló, hogy nem Japán Izabella. Mint ahogyan az Ópusz is (kb.) Pölöskei Muskotály, a Blue Muskat meg Néró, a Regent meg Souvenir, az Onix meg kb. Éva lett. És még sorolhatnám, hogy 2-3 év termőre fordulás után milyen meglepetések értek. Sok helyem nincs. Ezeket is csak tőkeszelektálással tudtam beállítani. Kicsit rosszul esik, amikor kiderül, hogy az új fajták helyett, a már meglévőkkel azonosokat dédelgettem évekig hiába. Persze számos fajta szépen hozza a papírformát. Teréz, Eszter, Palatína, Pölöskei, Souvenir, Szőlőskertek Királynője Muskotály, Narancsízű, Attila, Cardinál, Magdaléna, Néró, Kósa, stb. Sok új beszerzésem meg még nem lehet tudni, hogy mivé lesz. Ezért lenne jó biztosabb forrásból beszerezni néhány igazán csemege formájú, lehetőleg rezisztens egyedet.

Mint pl. ezt is Jupiternek vettem. Nincs is semmi baja, csak nem piros. Aug. végi, magnélküli, rezisztens, 7-800g (előző évi), finom.

Ezt a másikat meg Thompson Seedless néven szereztem be. Most, a harmadik évében lett ilyen rózsaszín. Addig szinte be sem érett. Ez 09.25-i kép. Érdekes, a darazsak meg szerették, mert nem savas. Amúgy magnélküli, selymes, kellemes ízű, így  éretten(?).

Előzmény: szölőszem (2284)
zola123 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2285

Talán Negra lehet az általad ismeretlen fajta,persze ez csak tipp

Előzmény: Mr.Dzsinn (2283)
szölőszem Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2284

Mr.Dzsinn!A Te Izabellád nem Japán Izabella(szerintem).A Japán Izabella nem magnélküli.Nagy pirosas bordó bogyói vannak,erősen labrusca ízű,és teljesen rezisztens.Olvashatsz róla a 2014.10.03.

702.sz.hozzászólásomban.

Előzmény: Mr.Dzsinn (2283)
Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2283

Szia Zoli!

Nekem idén termett először a Japán Izabellám. Nagy, laza, apró szemű, kúpos, mag nélküli, bordó piros, szept. végén érett. Kicsit másra számítottam. Kb. úgy néz ki, mintha Kismis Moldavszkíj lenne. A venyigéje világos szürkés barna, gyéren pöttyözött. Viszonylag rezisztens. Lehet, hogy ilyennek kell lennie?

Talán nem tolakszom, ha egyúttal más hozzászólásokra is reagálnék.

Egy mai fotó az én Zaporozsecemről, amit tavaly nyáron vízben gyökereztettem. Az anya tövön első termésként igen nagy gömbölyű szemek voltak. Még csak pár bogyót hagyott rajta a tulaj. Igen erőteljes a növekedése.

Ez meg egy saját temésű Nemtudom milyen nevű szőlő. Tudja valaki csak így kép alapján, hogy mi ez? Több tőkém szinte teljesen egyforma lett. Vettem Flórának, Lidinek, Rizamatnak, de szerintem Dunav lett. Már augusztus elején érett. Közepesen ellenálló. Húsos, semleges ízű. Nem tudom ezek nagy szeműnek számítanak-e, de azt hiszem a 29g-os Red Globe már az. Persze nyilván ez is saját vásárlású. :)

Előzmény: zoli1437 (2277)
szölőszem Creative Commons License 2016.03.22 0 0 2282

Valóban eltaláltad,tehát a Pod.Zaporozje apja a Cyca Ustojcivaja,és az Eszter.Tehát mindkét fajta jó porzónak.A Cyca anyukája (Koarne rosie) viszont már megint nőivarú.

Tehát összegezve az információkat:A Podarok Zaporozje legjobb porzói:Frumosa Alba,Vostorg,Guzal kara,Cyca ustojcivaja,Eszter.

Előzmény: Maci_P (2280)
Maci_P Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2281
Előzmény: Maci_P (2280)
Maci_P Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2280

Nem lehet, hogy a V 70 90 a Cyca Ustoicziwaja, az R65 meg az Esther?

És azoknak a keresztezését használták fel a Kesza-1-el való keresztezésre?

Mert így van írva: [(Kiesza 1 x (V- 70 - 90 + R - 65)] Ez meg a kettős keresztezést is jelentheti.

Előzmény: szölőszem (2279)
szölőszem Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2279

A nőivarú csemegeszőlő fajtáknál a legjobb porzó a fajta felmenői,vagyis az apja vagy anyja,vagy "nagyszülők".A Podarok Zaporozje esetében a szülők :anya=Kesza-1,apa=V 70-90+R65.

Mivel a Kesza-1 is nőivarú(innen az öröklött nőivarúság),ezért nem lehet porzó.A V70-90+R65  (apa),most ne vizsgáljuk,mert nincs róla információ.

A Kesza-1 szülei:anya=Csíkszépvíz Alba(Frumosa Alba),apa=Vostorg.mindkét fajta hermafrodita,vagyis alkalmas a beporzásra.Tehát az anyai nagyszülők a legalkalmasabbak a beporzásra.De pl.a Guzal kara is jó lehet,mint dédnagyszülő.

Saját tapasztalat alapján azonban bármely nem nőivarú fajta alkalmas a beporzásra,csak a "szakma" előnyben részesíti a szülőket,nagyszülőket.

Előzmény: zoli1437 (2271)
Sanci07 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2278

Mi a 3-8 szemes kacsterméseket Szeptember végén szedtük le teljesen érett volt.A legnagyobb szem 35x26 mm volt,nagyjából egyformák voltak súlyt nem mértem.Egyik tövön viszont fenn maradt kb 2-3 hét elteltével vette észre a feleségem de semmi baja nem volt.Remélem az általad írt repedés normál fürtöknél sem fog előjönni mert akkor szomorú leszek!

Előzmény: zoli1437 (2276)
zoli1437 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2277

Még egy kérdés.

Valakinek van termő Japán Izabella szőlője?

(Csak kérdezni szeretnék a terméssel kapcsolatban.)

zoli1437 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2276

Nem is állítottam, hogy megegyezik.

Azt írtam, hogy amit én Zaporozsecnek gondolok, az abban az időszakban érik amit Ő a másik fajtához írt.

Te mikor etted a néhány szemet?

Szeptemberben?

Októberben?

Előzmény: Sanci07 (2273)
zoli1437 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2275

Köszönöm a választ.

Valójában van már több fajta is a közelben (amit javasolsz az pont nincs).

Érdekelne egy lista virágzási időkről és porzási viszonyokról.

Valószínűleg egyébként az időjárás nem kedvezett virágzáskor, mert a többi fajta sem hozta amit más években szokott. (Kivéve a későbbi fajtákat.)

Csak ennél első termő év volt, nincs viszonyítási alap.

Előzmény: zola123 (2272)
Józsa Imre Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2274

Sziasztok!

Katherina szőlő érdekelne oltvány formában,ha akad valakinek nagyon érdekel!Köszönöm!

Sanci07 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2273

A Podarok Zaporozje 100% hogy nem egyezik meg a Zaporozseccel mert a levél teljesen más a két fajta esetében és ez kizárja az egyezést.

zola123 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 2272

Előzményekben a Vosztorg-ot olvastam hogy jó porzónak,golyóálló régebbi orosz fajta

zoli1437 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 2271

Bonyolódik a helyzet.

Az én képem augusztus 22-én készült már repedt szemekkel.

Ekkor kezdtem fogyasztani.

Szeptember közepére már elfogytak a másodfürtök is.

Közben valamikor mértem 18 Brix-t.

Ez az érésidő a Podarok Zaporozje fajtának felelne meg a leírásod alapján. (Az is teljesen ellenálló?)

A levél viszont osztott. Ez a Zaporozsecnek felel meg.

A Zaporozsecnek a DM kert októbert ír, az ukrán lap középérést.

A nőivarúnak milyen fajták jók termékenyíteni?

Előzmény: szölőszem (2267)
Sanci07 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 2270

Idén majd fényképezem a levelet a vitorlát és a fürtöt hogy össz tud hasonlítani,remélem őszre okosabbak leszünk a fajtát illetően.

Előzmény: szölőszem (2269)
szölőszem Creative Commons License 2016.03.19 0 0 2269

Mint látható,a Podarok Zaporozje levele zárt,a Zaporozsecnek nyitott oldalöblei vannak(öt karéjos)

A Podarok Zaporozje fotója saját kép,a Zaporozsec levelének képe a DM kert fotója.

Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.19 0 0 2268

Szia!

Pár fajtából szeretnék kérni 1-1 oltványt. Már ki is válogattam a mellékelt listából.  Van-e rá lehetőség újoncoknak is?

Előzmény: Xenil (2251)
szölőszem Creative Commons License 2016.03.19 0 0 2267

Az általad felrakott képen ha kinagyítod,elég madárkás ,ill.apróbogyós a Zaporozsec.Ez termékenyülési probléma!Nem egy jó klónt kaptál a Moldova helyett.Nem tudom,hogy Sancinak milyen lesz majd ez a fajtája.Nekem is van Zaporozsec,és Podarok Zaporozje fajtám is.Utóbbiról tavaly raktam is fel itt képes leírást.A Zaporozsec még nem hozott termést,majd jövőre tudom csak összehasonlítani a fűrtöt,és bogyót.

Szerintem a két fajta nem azonos,már ha csak az érési időt nézem is.A Zaporozsec októberben érik,a Pod.Zaporozje pedig 125-135 nap/aug.vége-szept.eleje./Marad a levél összehasonlítás,ami remélem megerősíti az állításomat.

A Podarok Zaporozje nőivarú,a Zaporozsecről nincs ilyen irányú információ a magyar oltványosok fajta leírásaiban.Igaz,ennél fontosabb információk sincsenek leírva,mért pont ezt említenék meg.

Előzmény: zoli1437 (2262)
Mr.Dzsinn Creative Commons License 2016.03.19 0 0 2266

Sziasztok!

A CTK-123-ról itt http://vinograd.info/sorta/stolovye/55-10-123.html  találtam leírást és képet. Számos más ritkán jegyzett fajta itt http://floranova.com.ua/library.html?sect=13&let=%CA is fellelhető. A Crom jól le is fordítja. A mellékelt Belec fajtáról van valakinek infója?

Ez meg a CTK-123

Előzmény: kolini (2256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!