Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Van már. Az mondjuk röhej, hogy ezt a Harlayne-t nem lehet kapni. HA belegondolok, hogy 1-2 hónapig én voltam a topik egyetlen Harlayne tulajdonosa :))
A göncit idén ki kellett vágnom.. :-(( Részben a vírus miatt, de leginkább a fát pusztító élősködő gomba miatt. Persze a vírussal is csak egyre rosszabb lett volna.
Harlayne valószínűleg jövőre már lesz Dánszentmiklóson a Palesits faiskolában.
Meg talán Kuresia is, amit szintén kerestem, de nem volt.
Azt is szeretném még beszerezni... :-) El is felejtettem az előbb írni. :-)
Jópár éve foltosak a gyümik és a magok is. A magok közül idén sok már szabályosan párduc mintás volt. Ebben az évben az íze is kevésbé édesnek tűnt a megszokottnál, de ennek mondjuk biztosan lehet(ne) szezonális oka is...
Harlayne vessző engem is nagyon érdekelne. Évről évre egyre durvább sharka tüneteket produkál a nagy gönci kajszi fám. Az újabbak elég messze vannak tőle de azért jobb lenne "biztosra" menni. Harlayne csemetét sajnos én sem találtam sehol...
Igyekeztem találni az általam fizikailag elérhető helyeken, de sajnos nem volt.
Előbbire volt egy tuti helyem (csomagküldős, faiskolás), azt még újra megjátszom, de már néhány hete érdeklődtem, azóta nem (akkor volt).
Utóbbival segíteni is akartam, mert láttam, hogy más is szeretné beszerezni, de hiába próbálkoztam, eredménytelen maradt.
Érdeklődöm, tudnátok-e ebben segíteni.
Nekem is lesz tél végén néhány újabb fajta (meg tájfajta is: Cifra, Vejkei).
Még fiatalok, viszont ami már úgy van, abból tudok küldeni cserébe, de a pontos fajtalistát még nem írtam össze.
A válaszokat és az esetleges segítséget előre is köszönöm!
A múltkor tárgyalt Ambrosia-nak is próbáltam utánajárni, mert nagyon érdekelne, de persze sehol se találtam (tudom, nem faiskolás 'anyag').
Kovács Gyulánál próbálkoztam első nekifutásra, de nem volt.
Máshol azt a tippet kaptam, hogy génbankban próbálkozzak.
Azt még megjátszom. Hátha...
(Annyit azért még hozzáfűztek, hogy nem véletlenül tűntek el ezek a régi fajták: vírusérzékenyek, muszáj volt 'jobbat' kifejleszteni. Azért ha hozzájutnék, csak megpróbálkoznék vele.. Ha már olyan zamatos. :-) )
Carmingó nem fajta, hanem ez egy sorozat gyűjtőneve, és nem Olasz/Francia nemesítésű, csak francia. Tapasztalatot olyan fajtákról, ami 2012-be került hozzánk ne nagyon várj.
Énekem személy szerint annyi a tapasztalatom ezekkel a fajtákkal, hogy a Mediabell, és a Priabell a korai Carmingón idén volt termés, amit megkóstoltunk és nekünk ízlett. De tudod „kinek a Pap kinek a Papné, nekem a lánya” a nyerő. Azt még hozzá kell tennem, hogy nálam márciusba mikor már látszott kajszikon a rózsaszín virág szirom -12 fok volt. Igaz a kétéves Big Red is hozott termést ilyen körülmények közt.
A javaslatotoknak megfelelően kicseréltem a Budapestet egy Gönczire (a Budapestet haveromnak adtam). Sajnos 3-4 maradék csemete közül tudtam már csak választani a kertészetben, szóval kicsit hajlik és elég vékony a suháng, de talán jó lesz, majd kikötözöm. Ami miatt jobban aggódom: a régi fa gödrébe két napon át esett az eső, a kiemelt föld is átázott, úgyhogy kb. sárral temettem be az új fa gyökerét. Remélem, hogy nem fullad meg. Plusz még hamar jön a hideg is egy-két napon belül.
Szeretnék a Gönczi mellé egy kései kajszit is, illetve több más gyümölcsfát, ezzel kapcsolatban írtam neked, Csarli1!
A Faralia, Farbaly, Farclo, Carmingo stb. olasz/francia nemesítésű fajtákkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Azt,hogy van /nak olyan/ok ,akik 1-2 db-ot vennének ,de mindenbe belekötnek /az árba is/.Gondolom olyanok,akik nem azért vásárolnak " diszkont" boltban,mert nincs pénzük a jobb minőségre,hanem mert egyszerűen csak az olcsóságot nézik,nem a minőséget.
Mi is ez a weiva ? Csak alany vagy van ráoltva kajszi . Ha igen mi mert lehet nekem kellene 1-2 darab mert Harleyn-t nem sikerült találnom az udvaron meg ott csúfoskodik a gödör.