Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ilyen szőlőket szeretnék. Az sem baj, ha rezisztens. Egészen kolbász formájú az egyik. Remélem az íze is olyan. Jó lenne az udvart díszíteni. (Ha nem kolbász ízű.) A másik meg remélem csili ízű. Együtt finomabb.
Megérkeztek mai nap az oltványok. Korrekt csomagolás,szemre kitűnő minőség. Már beiszapoltam,vasárnap a helyére kerül. A Barka-Kert Kft-től rendeltem Dunaföldvárról.
Nem vagyok nagy szőlőtermelő sőt!! Szóval a kertemben szinte csak dísznövények vannak. Már régebben kiraláltam, tegnap pedig elmentem egy kertészetbe és vettem 4 db konténeres szőlőt. Én fehér minnél nagyobbszemű szőlőt kértem. Kaptam 2db Irsai Olivért és 2 db Pannónia kincsét. Most nézegetem a neten és az Irsai Olivér nem tűnik valami nagyszeműnek. Ellenben az Éva igen.
A másik, hogy most mondta az egyik kolegám, hogy nem önporzó és valami rózsalevelű szőlő kell mellé, vagy mi.
Legyetek szívesek segítsetek nekem, hogy most mi az igaz? :-))
Tőkén szeretném nevelni nem lugasban, egymástól kb 1 méterre. Egyébként a kert díszítése is lesz, de szeretném, ha teremne ezért is vettem.
Van két magyar fajta: Borostyán, Csépi muskotály, mindkettő a (F2 x Thallóczy Lajos muskotály) x Danam keresztezés eredménye (az F2 a Vitis amurensis leszármazottja). Vagy az Orpheus és a Pannon Frankos borszőlők, F2 x Irsai Olivér keresztezések amiből utóbbi ráadásul kék szőlő. És még lehetne a sort folytatni...
Én a Flóra díszfaiskolából rendeltem oltványokat még februárban. Március közepe,vége a kiszállítási idő. Még nem érkezett értesítés mikorra várjam. Remélem jó döntés volt.
Köszönöm a tanácsot. Talán csak tőlük nem vásároltam még. Ahogyan elnézem a harmadára csökkent jelenlegi választékukat, nem is nagyon fogok. Érdekesség náluk, hogy számos olyan fajtaleírást el lehet érni a http://csemegeszolo.hu/fajta.html alatt, amit a honlapon böngészve nem hoz be.
Sajnos nem biztosíthatok senkit, hogy csak "ott" ne vegyen oltvány, mert az enyéim is 5-6 helyről valók. De még így is biztosabb mint a lottó. Az egyik legnagyobb növény csomagküldő pl. 2011-ben csak jókat küldött, aztán meg alig talált el valamit. Valami S...ar.. a neve. :)
Egy másik eszmélésem egy kisebb csomagküldőtől: Várom én, hogy a július közepén már jókora fürtöt mutató "Connegliánóm" hó végére tüstént beérik és fölzabáljuk. Ezzel szemben szépen bevárta a Moldovát. És az is lett. De abból legalább csak egy tőkém volt addig.
Régi, kb. 30-éves tőkéim is vannak, de ember nem volt aki eddig beazonosítsa. Egyiket volt aki Téli muskotálynak, volt aki Narancsízűnek mondta. Aztán elkezdett teremni az "Ópuszom", ami pont olyat termett mint a Pölöskei. És ez mind a 4 féle egyforma lett. Nyilván valami ötödik fajta lehet. Már nem is merek ültetni. Most is vár vagy 10 féle eddig nem említett fajta. Láttam kertészetekben dézsában -nem 5l-es virágcserépben- termőt. Szerintem első termésig ott fogom tartani.
Láttam egy éve, hogy küldözgettél venyigéket. Aztán aktualitását vesztette a lehetőség. Érthető volt a döntésedet.
Igazán megérdemelné az oltványos,vagy kertészet,hogy közhírré tedd a nevét.De ha nem akarod,legalább az égtájat áruld el,hogy melyik irányba ne menjünk oltványért.Az internetes vásárlás sok esetben úgy működik,hogy amit megrendelsz és nincs neki,akkor ad hasonló színűt,de ha az sincs már,akkor azt ad,amiből sok van.Azt gondolják a kertészetek(tisztelet a kivételnek),hogy a vásárló egy dilettáns,és soha nem jön rá,hogy nem azt kapta,amit kért,mert sokan már egy hét múlva elfelejtik,hogy mi volt a vásárolt szőlő neve.
Én sokkal rosszabbul jártam,mert 30 fajtából 7 meddő lett.Ma sem tudom az okát,pedig minden metszési módot kipróbáltam.Az én oltványosom az ország É.-i fertályában tevékenykedik egyre kevesebb választékkal.
A Negráról ilyen képet találtam. És azt írják, hogy kék. Amúgy minden stimmel. Az enyém, meg ilyen, kb. Saszlába oltva. Bár ez a kép augusztus 3-án(!) készült, de azután sem sötétedett. Ugyanaz a Lidinek vásárolt szőlő az anya tövön mintha hosszúkásabb formát mutatna ugyanakkor. Arról egy korábbi bejegyzésben raktam fel képet.
Nyilvánvaló, hogy nem Japán Izabella. Mint ahogyan az Ópusz is (kb.) Pölöskei Muskotály, a Blue Muskat meg Néró, a Regent meg Souvenir, az Onix meg kb. Éva lett. És még sorolhatnám, hogy 2-3 év termőre fordulás után milyen meglepetések értek. Sok helyem nincs. Ezeket is csak tőkeszelektálással tudtam beállítani. Kicsit rosszul esik, amikor kiderül, hogy az új fajták helyett, a már meglévőkkel azonosokat dédelgettem évekig hiába. Persze számos fajta szépen hozza a papírformát. Teréz, Eszter, Palatína, Pölöskei, Souvenir, Szőlőskertek Királynője Muskotály, Narancsízű, Attila, Cardinál, Magdaléna, Néró, Kósa, stb. Sok új beszerzésem meg még nem lehet tudni, hogy mivé lesz. Ezért lenne jó biztosabb forrásból beszerezni néhány igazán csemege formájú, lehetőleg rezisztens egyedet.
Mint pl. ezt is Jupiternek vettem. Nincs is semmi baja, csak nem piros. Aug. végi, magnélküli, rezisztens, 7-800g (előző évi), finom.
Ezt a másikat meg Thompson Seedless néven szereztem be. Most, a harmadik évében lett ilyen rózsaszín. Addig szinte be sem érett. Ez 09.25-i kép. Érdekes, a darazsak meg szerették, mert nem savas. Amúgy magnélküli, selymes, kellemes ízű, így éretten(?).