Azért van nagy nyitás hirtelen, mert ezzel is akarják ösztönözni azokat, akiknek nincs betonszilárd meggyőződésük, és vacillálnak az oltáson, hogy minél előbb beadják, annál előbb részesülnek valamifajta előnyben.
A serpenyő egyik oldalán van X várt plusz oltás, a másikon meg X fertőzés és haláleset, ami elkerülhető lett volna a nyitás elodázásával. Valakik valamilyen szempontrendszer alapján ezt átgondolták, mérlegeltek és döntöttek, annak, hogy itt böstörgünk, nagyon kevés hatása van. Hogy jó vagy rossz volt a döntés, majd kiderül.
Minden embernek van véleménye a vírusról, a vakcinákról, a lezárásokról, és azok annyira ellentétesek, hogy lehet jót tenni... Valaki biztos lázad ellene...
Sajnos nem teljes mértékben tartozik ide, de mivel sok embernek érvényes bérlete van az idei szezonra és most, hogy lehetne menni meccsre(persze a megfelelő intézkedéseket betartva) nem mehet, ha nincs egy kártyája amivel sokan sokat keresnek, de értelme sok nincs. Nem mellékesen korlátozzák a szabad mozgásteredet.
Továbbra se értem ha ősszel oltás nélkül lehetett meccsre menni a megfelelő intézkedések betartásával akkor most miért ne mehetnénk?, de én továbbra is azon az állásponton vagyok ha eddig zárt kapu volt a szezont már így kellett volna lezárni és ősztől pedig nézők előtt kezdődhetett volna el a bajnokság.
Szerinted az, hogy hogyan és kinek lehet ezután meccsre járni, az nem tartozik a Falco fórumra? Fura. Ez a "tízmillió virológus és alkotmányjogász országa" meg elég demagóg duma. Ilyen alapon mindenkinek csak arról lehetne véleménye, amiről bizonyíthatóan megfelelő végzettséggel rendelkezik. Hát sokat nem beszélgetnének az emberek egymással az tuti. 😂
Ha téged nem érdekel, egyszerűen görgess át rajt. Én se olvasok el olyan híreket amik hidegen hagynak.
Én eddig azt hittem, hogy ez egy kosárlabdacsapat szurkolóinak a fórumja. Mégis napok óta arról kell olvasni, hogy ki milyen feltételekkel, menne meccsre, mivel oltaná magát, melyik oltás jó, mi mennyire hatékony, mi alkotmánysértő és mi nem stb. Komolyan ezt pont itt kell megbeszélni? Tudom, hogy ez a tízmillió virológus és alkotmányjogász országa, de akkor is. Szerintem ez nem az a hely, ahol vakcinák meg oltási igazolások miatt egymás torkának kell esni. Igen, hoztak egy döntést, amiről mindenkinek van egy véleménye. Teljesen felesleges itt ezen idegeskedni. Úgyis az lesz, amit fenn kitalálnak. Szóval szerintem ezt a vitát ne itt folytassuk. Arra ott van a Telex meg az Origo kommentszekciója. Ott az ilyen vérmérsékletüek jól fogják érezni magukat. Azt javaslom, hogy a Falco fórumon beszélgessünk inkább a csapatról, játékosokról, ellenfelekről. Bármiről csak ne a vakcináról, mert már szerintem sokaknak elege van, hogy még itt is ezt kell olvasni.
Maximus ilyeneket le se írjál mert eretneknek kiáltanak ki és ki leszel átkozva 😁 Cégben maszk nélkül dolgozunk 1 emberke volt tavaly decemberben bizonyíthatóan covidos, 140 kg - os srác, magas vernyomâs stb szerencsére megúszta 1 enyhe tüdő gyulladással és ennyi. Azóta se senki. Busszal utazom, járok ide-oda, boltba, érintkezek sok emberrel aztán semmi
Pont most írtam le lentebb, hogy úgy betegedtem meg, hogy nem volt szükségem még a most divatos telefonos távgyógyításra sem. Azaz én 0%-ban terheltem az egészségügyet.
Ez nem csak az én privilégiumom, hanem az emberek túlnyomó többsége is így esik át a betegségen. A hivatalos adatok szerint a világ népességének 2% betegedett le Covidban és azoknak az elenyésző része szorult korházi kezelésre. Magyarországon pl. jelenleg az aktív fertőzötteknek (ami a teljes Mo. népesség 2.7%-a) a 2-3%-a van korházban, a legkritikusabb helyzetben volt 5,5%. Ezek a számok azért nem azt feltételezik, hogy szét fog esni az ellátórendszer. Főleg akkor nem, ha igaz az állításod és a már most is jelentős számú beoltott ember egyáltalán nem fog korházba kerülni.
Volt egy olyan kérdés is, hogy én mit teszek azért, hogy az ellátórendszer ne terhelődjön túl. Ez egy elég érdekes kérdés, ezért a válasz is érdekes lesz. Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, TB fizetés. Talán ennyi elég is lesz.
Hogy mi az álláspontom? Az, hogy én abszolút megértem azokat akik félnek attól, hogy elviszi őket ez a járvány és ezért bevállalják, hogy egy jelenleg kísérleti stádiumban lévő oltóanyaggal kezeltetik magukat. Rákos betegeknél is előfordul, hogy kilátástalan helyzetbe kerülnek és egy kísérleti gyógyszer jelenti számukra megoldást. De, amint ezek az emberek megkapták a védettségüket, onnantól számítva ne akarjunk már másokat diszkriminálni légből kapott indokokra hivatkozva és teljesen logikátlan intézkedésekkel. Azt gondolom nem kell külön magyarázni, hogy akik együtt dolgoznak, vagy utaznak azok nem lesznek veszélyesebbek egymás számára egy kávézóban.
Nem létezik valós megoldás a védekezésre? Nyilván én sem tudhatom, hogy mi lenne a legjobb megoldás, de azért van egy-két érdekes módszer. Svédországban pl. eddig nem voltak bevezetve nagyon szigorú szabályozások és az oltásprogramot sem túlzottan pörgetik jelenleg. A népességük nagyjából megegyezik a miénkkel de hidegebb éghajlaton élnek, ami talán még kedvezőbb is a betegség számára. Náluk a halálozások száma kb. a fele annak ami nálunk van és úgy tudom az ellátórendszer sem zuhant még össze. Talán ott érdemes lenne körbenézni, hogy hogyan kezelik a megbetegedett embereket, illetve hogyan tartják fenn a lakosság összegészségi állapotát.
Na ugye, biztos meg lehet igy is oldani meg biztos vagyok benne, hogy a beengedő haver simán beenged x embert, de nem szívesen csalnék mert nem vagyok olyan. :-) Ha 1. Oltott lennék sem biztos, hogy bemennék most meccsre, ha eddig kibirtuk az évet akkor ez is beleférhet, persze 1 bajnoki címet ünnepelni szurkolókkal együtt az más érzés, de sztem ennek a nagy nyitásnak lesz következménye.
Miért ne kérhetné el? Postára, ha bemész egy csomagért ott is elkérik és oda is adod, és ugyanez van a bankokban is (sőt ott készítenek róla fénymásolatot is). Szóval ne ebben keressük a hibát, inkább abban, hogy ha valaki elkéri egy ismerőse oltási igazolványát és a személyijét is, és felmutatja együtt a kettőt , akkor mi van? Mert az biztos, hogy a személyin lévő fényképét meg az ott lévő személy arcát nem fogják percekig összehasonlítani (főleg maszkban, mert hiába lehet bemenni anélkül, de nyilván maszkban is lehet lenni), csak a két igazolványon lévő nevet fogják megnézni, hogy egyezik -e. Tehát én arra lennék kíváncsi , hogy ezt hogyan tudják megoldani hibátlanul?
Ja igen neked ment bocs. Amiről én beszélek, hogy ingyenes negatív teszttel bemehessen az is aki nem oltott. Talán befizettem annyi tb-t hogy havi 3-4 teszt beleférjen. Meg oké szerzek 1 kártyát valakitől, elmegyek kocsmába a pincér elkéri hozzá a személyimet, hogy én vagyok én - e ezt meg ugye nem teheti meg mert nem hatósági személy, max hív rendőrt neki meg kell mutatnom. Mondom lesznek még itt érdekes dolgok. Megy be 2000 ember mindenkinek elkérik a személyiét is a kártya mellé hogy bemehessen? Uszodában, moziban stb mindenhol ez lesz? Mert ugye így kellene csinálni, a pincér lehet nem beoltott csak kell neki a maszk én akkor miért nem mehetek be? Az arénában az ajtóban ellenőrző lehet nem beoltott csak legyen rajt max én miért nem mehetek be, maszkkal vagy negatív teszttel?
Gondolom ezt nekem írtad. Nem arról van szó, hogy a beoltottak nem betegedhetnek meg, és arról sem, hogy 100% biztos, hogy nem kerületnek kórházba, de az esély jóval kisebb. Én múlt héten beszéltem egy szombathelyi professzorral személyesen (nem emiatt, csak ezt is felvetettem neki) és ő azt mondta, hogy a Pfizer az első oltás után két héttel már nagy védettséget ad.
Az meg, hogy a 18 éven aluliak mehetnek oltás nélkül az gondolom azért van, mert az eddigiek azt mutatják, hogy az ő korosztályukban minimális a megbetegedés.
Én a két vita tábor között helyezkedem el. Nem ellenzem a nyitást, de csak második oltás utáni két héttel engedném. Viszont azzal sem értek egyet, hogy megvárni a 8M beoltottat, mert mi van ha nem lesz ennyi? Akkor soha nem lehetne menni rendezvényre?
Akik egyébként nem oltatják be magukat ők mire hivatkoznak azzal kapcsolatban, hogy azt szeretnék, ha mindenki mehetne a rendezvényekre? Nem növekedne ez esetben a megbetegedések - és a kórházban ápoltak száma?
A beoltottak nem tudnak úgy megbetegedni, hogy kórházi ápolás legyen a vége? Ez egy baromság már ne is haragudj, főleg, ha még csak az 1.oltás van meg. Amit Godemperor is linkelt 2. oltás után még kb 2 hét akkor tekinthető nagyjából igaznak ez az állapot. Munkatársnőm plusz férje 2 hete csütörtökön kaptak 1. oltást (sputnik) férje kövi héten szerdán melóban rosszul lesz, kórház. Alapból enyhe gond volt veséjével, de nem tudott róla mert 10 éve nem járt orvosnál. Kivizsgalták eljött a vesebaja, mert a covid kihozta neki. Pozitív lett a tesztje a hölgynek negatív a háztartásban velük lévő anyósnak pozitív de ő relatíve tünetmentes. Lehet persze hogy benne volt és ráoltottak ez bizonyithatatlan, mert ugye basznak tesztelni a számok a lényegek. Szóval simán lehet fertőzött, aki 1. oltott , aki 18 év alatti nem oltott is simán meg persze én is aki nem vagyok beoltva. Ennek ellenére ők mehetnek meccsre én nem! Arról miért nem beszélnek, hogy pl a németeknél negatív tesztel amit ingyen osztogatnak itthon meg 3000 Ft azzal te is mehetsz eseményekre. Ausztriában a cégeknél is kapod az ingyen tesztet 1 hónapra csomó maszkot, gyógyszertárban az egészség kartyaddal havi 5 tesztet ingyen kapsz stb... Lehet atestem rajt én is tavaly novemberben de nem volt teszt, vettem 1 gyógyszertárit az nem mutatta az ellenanyagot, de lehet sejtszinten megvan csak azt itthon nem csinálják meg rohadt drága is lenne. Anyám átesett rajt, pozitív pcr, neki is megcsináltuk neki mutatta a teszt az antitesteket, augusztusig érvényes a kártyája, hogy utána mi lesz nem tudni, vagyis csinálhat 11000 Ft ért tesztet ha oké akkor 3000 új kártya, de fogalmuk sincs hogy valójában meddig mutatható ki immunitás akik átestek rajt. Szóval aki egészséges de nem akar 1 nem kötelező oltással élni az csessze meg magát.lesznek itt még érdekes dolgok. HAJRÁ FALCO!
Gondolom azt tudod, hogy a beoltottak szinte bizonyosan nem tudnak úgy megbetegedni, hogy kórházi ápolásra szoruljanak, a nem beoltottak viszont igen. Ennek tudatában , akkor hogyan gondolod mindezt? Nem beoltottként te mit teszel annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne érje el a terhelőképességének a maximumát ? Vagy szerinted csak annyira telítettek a kórházak, mint mondjuk a vírus előtti időszakban? Vagy szerinted nem létezik valós megoldás a védekezésre, hogy úgy gondolod lehessen oltás nélkül is összeengedni embereket zárt térben, nagy tömegben? Tényleg érdekelnek ezekre a válaszaid, de csak akkor, ha nem vagy vírustagadó, mert akkor parttalan a vita.
Teljesen egyetértek. Tizen x éve nagyjából minden meccsen ott voltam és most eljutottunk oda, hogy diszkriminálnak a kedvenc csapatom csarnokából. Egyszerűen csak azért mert egészséges vagyok és otthon, külső segítség nélkül pár nap alatt átestem a betegségen. Azért szép belegondolni, hogy abból indult az egész, hogy védjük meg az időseket. Miattuk ne menjünk sehová és ez lett belőle pár hónap alatt.
Nem a kártya véd meg, hanem az oltás. Valóban nem kötelező oltatni, viszont ez esetben két lehetőség van. Vagy elfogadni, hogy csak a védettek mehetnek rendezvényekre, vagy nincs rendezvény. Egy dolog nem lehetséges, mégpedig az, hogy aki nem oltatja be magát azt mondja, hogy legyenek rendezvények és ő is hadd menjen.
Én már több, mint 10 éve járok meccsekre bérletesként. Az idei szezonra is megvettem a bérletemet, igaz sok meccsre nem mehettünk, de ezzel is támogatva a csapatot.
A jelenlegi helyzet engem is zavar, olvastam a hozzászólásokat is a témával kapcsolatban, hogy kő mehet és ki nem, én csak annyit tenné hozzá, hogy ősszel is hasonló volt a helyzet mint most akkor mehetett mindenki most pedig megkülönböztetjük az embereket, ami szerintem nem elfogadható. Mind egyformák vagyunk és egy szabadon választható oltásról beszélünk ami nem KÖTELEZŐ, tehát én úgy érzem hozzáteszem ezzel nem vagyok egyedül, hogy nem szabadna az emberek szabadságjogát e fajta módon korlátozni.
Én elfogadom hogy valaki oltat valaki nem, mindenkinek szíve joga eldönteni, de ami itt folyik az már kicsit sok.
A szezont le kellett volna zárni zárt kapuk mögött ahogy zajlott is eddig és nem pedig beengedni az embereket egy kártyával ami mire is jó? Mitől véd meg? Semmitől ...
Csak az érthet a témához akinek ilyen végzettsége van ? Tehát csak jarvanyugyi szakemberek szolalhatnak meg relevansan a témában ? Ha így gondolod akkor remelem nagyon nem erzed helyesnek, hogy politikusok hozzak a döntéseket, mivel ok sem értenek hozza és sok szempontból nem a járványügyi szakemberek és adatok alapján hozzak a rendelkezéseket. De ennyi erővel akkor a kosarlabdarol is csak az beszélhet akinek vegzettsege van belőle valamilyen formában ?
En leírtam egy verziót, hogy szerintem miként lenne biztonságos a tomegrendezvenyek megtartása. Nem kell egyetérteni, mindenki felnőtt ember, el tudja dönteni, hogy mit csinál. Sosem mondtam, hogy ne menjen mérkőzésre az, aki menni szeretne.
Csak az a baj, hogy itt többről van szó mint egyéni felelősség.
De zárjuk le ezt a témát, megbeszéltük szerintem. A héten készülök egy olyan irassal, amiben kifejtem a gondolataim arról, hogy mikent lenne esélyünk továbbjutni a BL második körébe.
Az a par meccs csak kosarlabdaban minimum 11 a felsohazban es akkor meg ott az alsohaz is. Tovabba kezilabda, foci es a tobbi!
Jon az eb 67 ezer nezovel 2 meccs. Es az oltasok tovabbra is folyamatban vannak de ugy 18 ev alatt nincs a 2. oltast meg a legtobben talan nyar elejere szerezhetik meg.
Es sztem senki nem gyozkod senkit, hogy ne menj meccsre hanem az intezkedessel nem ertunk egyet.
Van akinek a lelatonal van fontosabb dolga is az eletben! :)
Nem az emberi értéket mérik a végzettségben ne magyarázz olyat az írásomba ami nincs benne. Azért kérdeztem, hogy mi a végzetséged, hogy értesz-e a témához, vagy csak olvastál róla a médiában. Emiatt kérdeztem. Abban egyetértünk, hogy minden ember értékes, végzetségtől függetlenül.
1. Engem pl zavar, hogy ezt a Falco fórumon tárgyaljuk.(Egyszer leírta véleméynát, ok, megértettem, nem vagyok hülye, nem kell ismételgetni).
2. Azért még reagálok erre: Szerintem itt az elv a kérdés. Ismered pl a Svéd modelt?-Ott szinte alig volt korlátozás és mégsem állnak sokkal rosszabbul mint mi. Én most nem akarok belemenni vakcina kérdésekbe, de ha valaki ma regisztrál pár nap alatt beoltják. Vannak olyan ismerőseim akik már régóta védettek. Az emberek pedig felnőttek és el tudják dönteni, hogy otthon maradnak vagy sem. Miért félünk attól, hogy az emberek majd döntenek? Ja mert egyesek azt gondolják, mindent jobban tudnak náluk? Szerintem az emebreket hagyni kell élni, dönteni. Aki akar kimegy meccsre, aki meg fél otthon marad. Én ennyit gondolok erről.
Ez már nem Splity24-nek válasz.
Régen sokat írtam a régi fórumra, aztán onnan kivonultam. Ide visszatértem, de inkább többniyre csak olvasom a fórumot. Viszont lassan ez a fórum is kezd olvashatatlanná vállni, mert eltér az eredeti témájától, ami a FALCO.
Egy szóval nem írtam, hogy ki mit csináljon, olvasd vissza az ezelőtt heti írásom ezzel kapcsolatban. Nem a szurkoló/állampolgár a felelőtlen mert el a lazítás okozta többletszabadsággal, hanem a vezetők, akik ezt megengedik. Mindenki saját maga dont, mérlegel, hogy kimegy-e mérkőzésre vagy sem, én senkit nem fogok emiatt elítélni. Azt hittem elég egyértelműen fogalmaztam, de látom tévedtem.
Az meg, hogy milyen végzettségem van, mivel foglalkozok semmit nem számít. Nem ettől leszel értékes ember, ebben az ügyben pedig én nem teszek különbséget gyári munkás és diplomás ügyvéd között. Ne is keverjük ide ezt a dolgot. Én az értékeket keresem az emberekben, nem a végzettséget.
Megmondom őszintén, én nagyon meglepődtem ezen a nyitáson. Eleve én csak a második oltás után adnám ki a védettségi igazolványt. Én pl. már az első oltás után 8-10 nappal megkaptam. Hát akkor kábé nulla védettségem volt.
Ez igy van de ahhoz, hogy biztonsagosabb eletrol tudjunk beszelni ezt az oltasi folyamatot vegig kell vinni es nem kb 20%-os allapotban pezsgot bontani aztan daridozni.