Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nem biztos,hogy az a dinnye át van színezve kékre!Ha egy kicsit is utána olvasnál a furcsa színű,ízű,formájú növényeknek,gyümölcsöknek,akkor más lenne a véleményed.Én nem védem a kínaiakat,de nagy kufárok,és jó kereskedők,mindent lemásolnak,és elsők az új dolgok terjesztésében.
Én csak azt mondtam,hogy pár dollárért egy próbát megér a Boszorkány ujjak szőlőmagja.Az más kérdés,hogy azt kapod-e,vagy mást.De nem kell messzire menni a magyar oltványosoktól vásárolt szőlő oltvány legalább 10-15 %-a nem az aminek mondják.
Íme néhány kép,de ezeket nem színezték be festékkel:12 színű kukoricakék színű paradicsom, még zöld amikor kék.
Ezekkel a különleges növényekkel Dr.Halász Krisztián biológus foglalkozik Mo.-n.
Tarack búzára liba (a 2 lábon járó gágogó állatra gondolok), vagy valami felszívódó szer. Felülkezelő kevés, a gyökérről még újra ki tud hajtani egy ideig és a korábbi magok is sok sok évig életképesek. Vagy a legjbobb a kapálás/kaszálás.
Úgy látszik nagyon-nagyon rosszul fogalmaztam, nagyon rosszul jött ki a lépés:
Azt, hogy a másik fórumban feltette valaki a kérdést, hogy othellót lehet -e még permetezni Nevikénnel, azzal a példával én nem arra gondoltam, mint ami Nektek, gyakorlott szőlészeknek eszetekbe jutott, hogy direkttermőt permetezni egyáltalán, hanem amatőrként arra asszociáltam, hogy valószínű az othelló is hasonló állapotban lehet, mint az enyém, vagy a Sanci által feltett képeken lévő szőlő...
Így utólag belegondolva tényleg nagyon rossz volt belekeverni ezt a kérdést, rossz megfogalmazás volt... :)
Moldovát, bolgár rezit, saszlákat, esztert, nérót, szőlőskertek királynőjét, árkádiát, dunawot, rizomatot, évát, suzyt, palatinát, pannóniát, anitát, itáliát, helikont, jupitert, fannyt, s suvenírt permeteznék, tehát "valamire való" csemegeszőlőkkel operálok...
Juhosttt hozzászólásából viszont ki is derült számomra - amit köszönök -, hogy kimondottan ilyenkor a legideálisabb...
Gyomirtással esetleg valakinek gyakorlata? szőlőben valami kíméletesebb, esetleg szelektív szer tarackbúza ellen???
Amikor ledobja azt a parás kérget a rügy és csak ilyen szőrös lesz, akkor lenne a legaktuálisabb a lemosó, mert ekkor a kártevők is kezdenek ébredezni, előjönnek a búvóhelyükről. A kén mint a direkt termőkre inkább jelenti azt, hogy nem szabad a lombozatot ész nélküli töménységgel fújni kénnel.
A másik oldal: A direkt termő nem egyenlő a rezisztenssel! Az tény, hogy sokkal ellenállóbb, sőt én még nem láttam az országban fellelhető direkt termők közül olyat ami beteg lenne. De viszont attól hogy nem betegszik meg, még megtelepednek benne a kártevők, amelyek majd mennek a fogékonyakra is.
De neked ebből annyi a lényeges, hogy mikor ledobja a rügy azt a kemény réteget, akkor még nyugodtan lehet lemosózni, sőt ekkor a leghatásosabb.
Én sem tudom azokat megérteni akik a borszőlő fajtákat gyűjtik ,de mindegyikből csak egy tőkét.Régi magyar ősi fajták,címszó alatt. Nekem még a piros saszla is a tőkén maradt,mert nem volt kanalam leszedni a darazsak ették meg,át is oltottam egy csemegére .Ez mire való? mindet permetezni kell ,mind máskor érik,és azokat a kis szemeket csipegeti?Mert arra kevés egy tőke,hogy bor készüljön belőle.
Nem permetezek egyáltalán... Akkor haragudtam meg a direkktermőkre, amikor ugyanolyan betegek lettek mint a nemesek. Ha már permetez vki, akkor miért nem finom nemes szőlőt tart?
Nem akarok senkit megsérteni, szomszédom ezeken nevelkedett s neki ez izlik. Gyerekként fehér delewár szőlőt ettünk--a csemegét piacra vitték--és mindig gyomorproblémát okozott...
Kadarkából, vagy Oportóból lehet kilószámra enni, semmi gond (ezt sem lehetett nyakló nélkül enni, mert kell a borba)... Ha már permetez vki, tényleg csemegét. üdv PJ
A másik, "sima szőlős" fórumban pont kérdezte valaki, hogy Nevikénnel lehet -e még kipattanás előtt othellót permetezni... Nálam a korai csemegék dettó olyan állapotban lehetnek most, mint ahogy Sanci07 Fórumtársnál tegnap-tegnapelőtt az általa felrakott képekhez viszonyítva voltak...
Ha még ilyen barkás, nagyon-nagyon egérfüles, de még azért valamennyire szőrös állapotban lévő rügyeket megfújnám Nevikénnel, az árthat valamit? Vagy ilyenkor már késő ezzel a szerrel menni?
A szer leírásán talán az szerepel, hogy rügypattanásig lehet használni, nem tudom, hogy ez még bele fér -e ebbe az állapotba...
Illetve még annyit hadd kérdezzek meg, hogy szőlőben milyen gyomirtó szert használtok? Nincs esetleg valakinek valami jól bevált szere? Igazából egyáltalán nem preferálom, sőt, kimondottan távol tartottam eddig magam a gyomirtózástól mindenféle zöldség-gyümölcs vonatkozásában, azonban nincs 3 hete, hogy kibontottam a téli kupacolást, s tök normálisan megcsináltam a tányérazást is, de úgy feljött megint a felénk csak "pörnyének" nevezett kiirthatatlan gyom, hogy az hihetetlen, s sajnos nem látok más megoldást annak visszaszorítására...
Helyi gazdaboltban Glialka Star nevű szert ajánlották, gyorsan végigfutva a leírásán azonban úgy gondolom, hogy vannak ennél "finomabb" szerek is, s nem vettem meg, mert attól tartok, ha nem is a szőlőre fújnám, hanem csak köré de akkor is ártana neki...
Ezt valami szakirodalomból metszettem: "A hajtások megjelenése után a csirkék július közepére apránként elkoptathatók. Ezeknél a műveleteknél gondosan járjunk el, mert a zsenge hajtások érzékenyek a forróságra, napperzselésre és könnyen le is pattannak. Az első év őszén a fiatal tőkéket be kell fedni olyan magasságig, hogy az oltásforradás helye és a beérett vesszők alsó 1-2 rügye védve legyen."
Én tapasztaltam olyat,hogy a főgyökér egyszerűen elhalt elrohadt,és le kellett váltanom egy felső rétegben hajtó harmatgyökérre .Most felcsirkéztem ,és reménykedem nem pusztul ki mert értékes kismis lucsisztűj
Ali bá ,hidd el most van az idő,hogy ne várjunk tovább, nekem ezaz év,hogy semminek nem adok több esélyt, ez kb 10 szőlő 4 körte 2 szilva 2 meggy 1 cseresznye. elég volt várni,nincs tovább, véges az én életem is.
Azért majd ha szépen megered, vigyázz, hogy a nemes részt ne érje a talaj, mert akkor hajlamosak "lelépni" azaz legyökeresedni. Aztán ezek a gyökerek fognak jobban erősödni és a mélyebben lévő alany gyökerek nem fejlődnek megfelelően, esetleg el is halhatnak. Úgy kitett lesz a filoxérának és a szárazságnak is. Most vágtam el én is egy tavaly beszerzett Talizmán utolsó szál ilyen gyökerét. Izgulok is, megmarad-e.
Ez nekem kínai, gibberelinem még csak volna,de fogni kéne a kezem nehogy elrontsam.Köszönöm ,hogy rám gondoltál de én csak hátul kullogok.és figyellek.
Visszacseréltem. Bár az Irsait már beiszapoltam, de nem voltam rest gyorsan kiástam, visszatömöcköltem a cserepébe és visszavittem. Ha már visszavittem a Pannónia kincsét is kicseréltem.
Most beiszapoltam 2db Suzyt, 1-1 Lillát és Fannyt. Ezek komténeresek. Leültettem oltásig. Illetve fater még mondta, hogy csirkézzem fel, nehogy megszakadjon. No most akkor egy darabig nincs teendőm?
Nem biztos,hogy át akarnak vágni a kínaiak.Az a kérdés,hogy a fajta "alapból" magnélküli,vagy vegyszeres kezelés által.Pl.a Kyoho fajta nem magnélküli,de ha gibberlin kezelésen átesik,magnélkülivé válik.Ugyanígy a Sato giant is teljesen magnélkülivé válik a kezelés által/egyébként 20-25 gr.-os bogyót ritkán látni magnélkülibe,mert a magnélküliekre jellemző az apró bogyó/.Ha hinni lehet a leírásnak,hogy az Alenkából nemesítették,akkor megdőlni látszik az állítás,hogy kezelés nélkül magnélküli,mert az Alenka magos.Ha valakit komolyabban érdekel a téma,
nézzen utána amerikai szőlős fórumokon,és leírásokban./Woodruff hol vagy?/
USA fajta.Talán az Alenka tovább nemesítése./az Alenkát(Alenuskát) egy orosz szőlőnemesítő vitte ki az USA-ba a szovjet rendszerváltás után,mint saját fajtáját/.
A termesztés:Kern Country,San Joaquin völgy,Bakersfield,California.Nemesítés:University of Arkansas Delano.A nemesítés 2002-ben történt.Fürt:680-1500 gr.Bogyó:7-10 gr.ropogós,lédús,íze emlékeztet a szilvára,kis labrusca beütéssel.Színe:sötét lila-kék-fekete.Érési idő:115-125 nap.Hermafrodita.
Megjegyzés.Az International Fruit Genetics kizárólagos termesztésében van.A fajta szaporítása nem engedélyezett.Ennek ellenére a kínaiak már az interneten árulják a magokat/Aliexpress.com/ elérhető áron.Kérdés,hogy tényleg azt a fajtát árulják-e?Mindenesetre egy próbát megérne!
Ha valaki rászánja magát,hogy magot vásárol,én is beszállnék.