Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ez nem kényszer, tudod nem erőszak a disznótor, de nyafogni sem kell, ha pusztul a fa, és nem megfelelő a termés. Részemről befejezetnek veszem a témát.
Rendeld meg, és komolyabb faiskolák megcsinálják. Miért nem lehet venni, mert a lerakatosoktól megveszitel a sz.....rt is, és nem kényszerítitek rá őket, hogy minőséget áruljanak
Végső soron az a probléma, ami a francia cikkből is kiderült, hogy nálunk kanyarban sincs a nemesítés...gondolom potom pénzből pár megszállott foglalkozik vele, azaz induláskor behozhatatlan hátrányba kerül(t)ünk. Harmat, korai zamatos ami eszembe jut mint 2000-es évek beli magyar nemesítés, ezekhez még hozzájutni is alig lehet. Van szeptemberben érő kajszink is, csak nem lehet hozzájutni. Az alanyok meg...
Azt szalasztjuk el jelenleg éppen hogy hazai fajtákat vehessünk olyan minőségben mint amit pl. Csarli 1 be tud hozni. Én is rétesalmából akarok rétest enni, és gönciből pálinkát, és szilvából meg beszterceit. Érvényben is maradhatnának ezek a fajták, ha nem hagynánk hogy klímaváltozás, betegségek, és egyéb kellemetlen dolgok zabálják fel ahelyett hogy mi ennénk őket. Vannak jó nemesítőink, szőlőnél, és gabonáknál tudok is mondani, valahogy sajnos a gyümölcsfa nemesítés nem áll a helyzet magaslatán. Mondjuk a dióink jók, és lehet hogy van még kivétel.
Nekem nem kell ezt mondanod, jelenleg 10 kajszim van, abból 6 olasz. De ettől még nem vágom ki a bevált hazait. Milyen lehetőséget szalasztok el? Én nem vagyok termelő! AZ aki hektárszám telepít tárolhatatlan kajszit, az elszalaszt lehetőséget, de én biztos nem. Én nem állok az új dolgok útjában, csak azt a felfogást ugyan úgy dem tudom elfogadni hogy minden magyar fajta szar, mint ahogy azt sem hogy minden új fajta az lenne. Adjatok nekem faraliat ha én magyar kajszi ízét akarom érezni, adjatok nekem topaz almát ha én a rétesalmából akarok süteményt. Más emberek, más igények. Főleg a kiskertesek.
Szeretném ha magyar lenne az új! Jó hogy vannak régi fajták, azokból kellene jellegzetes hazai választékot nemesíteni világszínvonalon. Különben ehetjük mindenhol ugyanazt a barackot.
...mert jót akar,önzetlenül.Lehetőséget biztosít...annak akit érdekel az új,akik meg 1-2 db-nál kekeckednek...menjenek a....legközelebbi faiskolába,oszt vegyék azt amit ott kapnak,sztem nekik teljesen mindegy,hogy mit ültetnek,a különbséget úgysem látják.
Egyénileg tudok figyelni hogy az elégedetlenség tartson mozgásban. Kellemetlenebb ha betegség kényszerűsít iparkodni. Itt is az egészségről van szó elsősorban, aztán jöhet az összes többi szempont.
Végre egy Hölgy aki reálisan nézi a dolgokat. Tudod ez olyan mint az 1800-as évek ipari forradalma, csak hát kicsibe, lehet kiabálni, lehet tudomást sem venni róla, de a fejlődést megállítani nem lehet, csak esetleg késleltetni, mert mindig lesznek elégedetlen emberek, akiknek a régi nem felel meg.
Ezek a Carmingo fajták tavaly óta itt vannak, sőt egy hónap múlva a Cot orozat is itt lesz, azonkívül az őszibarackból a Royal, valamint az Extrem sorozat is.
Csak kellemetlen epizód. Lényeg hogy Csarli 1 megmutatja nekünk hol tart kis hazánkban a gyümölcsnemesítés. Vegyük már észre magunkat! Szép dolog őrizgetni régi fajtákat, de ha közben nincs továbblépés cseszhetjük az adottságainkat.
Ja, hogy vannak akik azt gondolják hogy annyi az ár..... Igazából nem nagyon értem miért csinálod ezt az egészet, örülni örülök, mert nekem is hoztál ezt-azt, de a motivációt nem nagyon értem. Én nem csinálnám, legfeljebb ismerősöknek.
„Min gurultál be? Hogy olcsóbban adják azt a pár fajtát mint te” Na nem ezért, hanem egy két seggfej emailje miatt, akik azon agyalnak most, hogy én miért nem adom olcsóbban, mint ahogy megveszem őket. Hiába írtam le, hogy kell rendelni 1 hektárra való árút, és akkor olcsóbban kapják, sajnos felfogásúk vetekszik a hat pár rendőrcsizmáéval.
Persze hogy nem, nem is azért írtam. Csarliánál ezerfajta közül lehet választani, ennél a küldősnél meg ki tudja mit kapsz az egyetlen fajta csomagban.
Min gurultál be? Hogy olcsóbban adják azt a pár fajtát mint te? Ez rád nézve nem jelent semmit, ezen a 3db!csomag oldalon is 4500ft/db az eredeti ár, egyszerű marketingfogás ez az akció, ha valaki rendel, úgyis rendel más fákat is, és majd ott visszajön amit ott elbuknak. És be is jött, mert már itt is beszélünk róla. Ha valaki új fajtákat keres, és ráakad az oldalra, biztos tovább adja másnak is. Rád nézve ez semilyen hatással nincs, senki nem fogja azt gondolni hogy te nyerészkedsz a fákon.
A nemfizetés az más kérdés. Ha előre tisztáztátok a rendelés pillanatában hogy előre kell fizetni, akkor tényleg nagy bunkóság nem fizetni. De ha csak később szóltál, akkor szerintem érthető hogy aki nem ismer, az nem szivesen fizet előre csak úgy egy fórumos kapcsolatra, főleg komoly összegeket.
Kell rendelni legalább 1 hektárra oltványt meg, Küld ki a koordinátákat, hogy tudjanak ellenőrizni, add meg 5X2-es térállást, ami 1000 db fát jelent hektáronként és a jogdíj már csak 4,2 €/db és fizesd ki előre a vételár 50 %-át és kapsz 10% kedvezményt az előállítás költségéből, ami 0,5 € És akkor már a fák ára csak 8,4 € a 14,5 helyett.
Ezt egy magyarországi honlapról másoltam ide
Érdeklődés esetén a ……… ………. Kft. ad árajánlatot az oltványokra! Csak 100 db-nál
nagyobb tételek behozatalára vállalkozunk, pár darabos hobby-kerti igényeket nem tudunk