Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szét olvasom magam és nem egyértelmű meddig kell várni ,hogy mikortól lehet használni a bordóilé+ kén növényvédőt .Mi az az állapot a szőlőn amikortól lehet vagy kell?
Kellett volna mellèjük àsni a gyökėrhez közel egy màsfél literes pet palackot szàjàval lefelè beàsni,azaljàtt levàgod ès ebbe öntözöd a vizet.Az oltàst pedig egy màsik pet palackal betakarni alja levàgva akupak letekerve ès ez addig rajta van amìg elnem èri a nyìlàst utnna màr nyomja felfelè a pet palackot.Dupla gyorsasàggal nől mintha felcsirkèzted volna,ès nem sèrül meg ha leboltod róla a földet ès nem pàlik be.
Három hete érkeztek a szőlőoltványaim. Akkor kibontottam és iszapoltam őket vödörben,majd két nap után kiültettem szintén iszapolva. A 12 oltványból 10 szépen megindult, 2 remélem még vár. Mai nap locsoláskor észrevettem,hogy 7 oltvány kb egy centis hajtásai száradnak. Kerülget a frász azóta rendesen. Azoknak valószínű végük van?
Én a tavalyi pécsről hozott oltványokat locsoltam, mivel bár nedves a föld, az iskolában nem mélyre tettem az oltványokat. Húztam egy barázdát, beöntöztem pár napon át, mostmár betakartam. Amelyik eddig nem akart megindulni, az nem is fog... Amelyik meg meg akart, annak már a gyökérzete 1-2 hónapig kap annyi nedvességet, hogy képes legyen a gyökérzet fejlesztésére. Elméletben nem kell locsolni. De én 1000 km-t utaztam pár oltványért, nem azon a pár liter vizen fogok már aggódni. de pl ez a csirkézzük fel az oltványt és majd folyamatosan bontsuk le a csirkét dolog szvsz nettó marhaság.... Az ilyen csemege szőlőim mind kimentek... (első körben az oltványost okoltam, de tévedtem.) Tavaly ősszel vettem megint pár fajtát, most gyönyörűen hajtanak... A csirkéket is már február végén kibontottam, mert ahogy Medveger kolléga írta, ebben a melegben a rügyek a föld alatt bevakulhatnak.
De pl a tavaly gyökereztetett fekete rizlingeket is néha-néha meglocsolom, de ahogy elnézem locsolás nélkül is ellennének. Bár itt elég szeles az idő, csapadék nincs... Oké hogy nedves a föld, de ha nem tartom nedvesen, akkor a nyári locsolás lesz sokkal neccesebb. Szóval most csak egy szinten tartó locsolást végzek a tavaly ősszel és tavasszal ültetett szőlőknél. De pl a fagykár ellen már semmit nem ér a víz.
Mennyi idősek a tőkék? Esetleg ha fiatal tőke, akkor féreg rághatta a gyökérzetet. De kb 1000 más dolog is lehet. Ha csak az az egy olyan, akkor lehet valami baj érte a föld alatti részt. Nekem volt régen olyan, hogy egyik nap semmi baja, a másik napra totál elszáradt az amúgy egészségesnek tűnő tőke. Igaz, ez egy idős tőke volt
Már napok óta figyelem, hogy a kozma pálné levelei kicsit kókadnak, most kb 15-20cm a hajtásuk, miért lehet ez? A mellette lévő többi fajtákkal semmi baj (bár azok még nem nőttek ekkorára 5-10 centisek). Két naponta locsolom őket. Esetleg valami ötlet?
A levéltetvek nagyon is rámennek a csalánra, szóval ezek ellen nem jó! Bizonyos gombák (pl palántadőlést okozó gombák) ellen és kondícionálónak viszont tényleg jó!
Csalánlével való permetezést kifogom próbálni,levéltetű elleni védekezésben hatékony azt lehet olvasni róla,jó nitrogén forrás,meg kiegészítésül,hatásfokozó szerként hasznos.Rózsán és a körtén 1-2hét múlva biztos lesz levéltetű,hagyom kibontakozni majd a csapatot,aztán kapnak a nyakukba egy kis zuhanyt.Szőlőn még nem láttam levéltetűt egyik évben sem,viszont délelőtt találtam1-2 tőkén bimbólikasztó bogárkát. Első találkozás volt,bunkó módon megrágta a zsenge leveleket.....Mindenképpen enyhébb permetezést szeretnék alkalmazni,köszönöm a linket,és a hasznos infókat,tippeket.
De el kell dönteni pár dolgot: Hiperszuper atombomba szintű permetezést akarsz, vagy enyhébb, kevésbé mérgezős permetezést.
Mert biztosra mehetsz 3-4 felszívódóval is, aztán eheted a sok mérget, vagy tülkön ülve figyelheted az időjárást és a szőlőt, hogy mikor kezdi felütni fejét a betegség és gyorsan beavatkozni. De maga a művelésmód (nem csak az h kordon, vagy fejművelés) is bőven befolyásolja, hogy mennyire kell védekezni. A terhelés és még 1000 más dolog is. Ha már meglévő szőlőd van akkor legjobban a szellős lombozattal és ésszerű terheléssel tudod a permetezések számát csökkenteni.
Én személy szerint évente 1x használok felszívódót, ez virágzás előtt, mert ekkor a legkiszolgáltatottabb a szőlő. Talán ha bátrabb lennék akkor ilyenkor is csak kontakt szerrel mennék, de hát egyelőre még nem vagyok ilyen merész.
Csak egy tipp,figyeld meg,hogy a szőlőn vagy a fàk törzsén van e hangya vàndorlàs ,ha ijet làtsz biztos lehetsz benne,hogy tetü van rajta.Pajzs,levèltetű,körtènél,levèlbolha.
Tiszteletem a Fórumozóknak!permetezésre mikor lehet felkészülni?ajánlatos megelőzés céljábol?vagy a pár centis hajtásokat még nem kell, ha igen melyek a bevált permetszerek,egy-két tippet írhatnátok ami nemcsak szőlőre,hanem amivel a gyümölcsfákat is megtudnám permetezni/alma,körte,nektarin,szilva/,köszönöm.
Azt kell tudomásul venni, amelyik tőke fajta hiányosan, betegesen,fagyérzékenyen termékenyül vesszen, le kell váltani egy másikra amelyik azon a területen,azon a táptalajon bőségesen terem.Nem szabad a reménykedéssel éveket eltölteni.
A Sultana (Sultanina) örmény-iráni eredetű.Iránban ma is nagy mennyiségben termesztik,mazsolát készítenek belőle.Irán a föld legnagyobb mazsola termelő országa.Nyilvánvaló,hogy teljesen magnélküli,az I.sz.magnélküli osztályba sorolják.Ha volt benne mag,akkor az nem Sultana volt.
USA vagy francia régi szőlőfajta.Szülők:Concord x Isabella?Érési idő:szept.közepe(más forrásból 115 nap).Fürt: 130-200 gr.hengeres,vállas,kissé tömött.Erős növekedésű.Bogyó:kerek,15-16 mm.2,6-2,8 gr.sötétkék,nem nagyon kemény bőrű,lágy húsú,világos színű gyümölcshússal,málna,eper ízű.
Cukor:20 %,sav:6-8 gr./l.Betegség ellenállás az átlag felett van.Szívós fajta.Fagy:-28C°.
Saját tapasztalat:4-ik éve van meg,de még mindig 3 rügyre metszettem,mert annyira gyengén nő.
Két éve egy csomó siklót megmentettem (egy nagy kupac fűkaszálék alján voltak és éppen kikeltek) az elégetéstől és átvittem a kaszálékkal hozzám (Nagyecsér) és a pockok gyakorlatilag eltüntek a környékről...
S még egy: egyik pocok osont a házba utána a sikló...