Sziasztok. A keltető mellé mindenképp szükséges bújtató is? Az új keltetőm automata forgatórácsos és nem tudom, hogy lesz-e bajuk a kacsáknak kelés után a rácsok között. És mivel 1 hetes eltéréssel fognak kelni, nem tehetem meg, hogy a bújtatás idejétől kiveszem a forgatórácsot. A keltető papírja meg olyan hülyén fogalmaz néhol, mert olasz a gép és szerintem a fordításnál nem nagyon törekedtek az érthetőségre!
Hali! Minizsarnik nagyon jól leírta hogyan kell a tojással bánni keltetés előtt. Nem igazán jó a hirtelen nagy hőingadozás. Az orpingtonról pedig: nekem amikor tavasszal megfázott két másik fajta kakas az orpi rá se rántott, semmi baja nem volt.
A tojásokat 10 fok kürüli hőmérsékleten kell tárolni de mielőtt beteszed a keltetőbe 25 fokon 24 órát kell tartani, hogy ne legyen hatalmas a hőmérséklet különbség.
Nem valószínű, hogy baja lesz a tojásoknak a pólusokon keresztül csak az azonos vagy kissebb hőmérsékletű folyadék jut be.
Szuper jó a borhűtő keltető minden jól látszik. A párologtató oriásinak látszik, magas lesz a pára legalábbis ahogy én tapasztaltam. De hát ez majd menet közben kiderül. Az egyenletes hőeloszlatást menet közben kelett korrigálni nálam is, a fűtő egység közelében más volt a hőmérséklet de ezt könnyen korrigálható.
Majd várjuk az infókat az éles használat tapasztalatairól.
Nem mindegy, hogy a ventillátor mennyire segíti elő a párologtatást. Ha a vízfelületet is eléri a légkavarás, nyilván többet párologtat, ha nem, akkor a vízfelület növelésével növelhető a párolgás.
Most este indítottam el a keltetőt ismét, 17 orpington- és 8 törpetyúk tojással. Indítás után pár órával benéztem az ablakán és láttam hogy lecsapódott a tojásokra a pára. Mert ugye addig hűvös helyen voltak tartva a tojások. Amint felveszik a tojások a keltető hőmérsékletét, a lecsapódott pára is felszárad, de lehet-e emiatt valami bajuk a tojásoknak? Gondolom nem, de hátha eltömíti a pólusokat vagy hasonló... Az orpingtonokkal kapcsolatban van valakinek esetleg olyan infója, amit fontos lenne tudni? A Wikipédia azt írja, hogy ködös időben ne engedjük ki őket az udvarra, mert elkezdenek "hörögni".
Amit látsz, a +-jelet, az nem az elkó (Elektrolit kondenzátor) polaritásjelőlése? Mert szerintem az!
Nekem is van ilyen kütyüm, kettő is, de nem volt időm megnézni, egyrészt mert keltetek, másrészt mert rengeteg más dolgom van. Szerintem ez egy annyira integrált elektronika, hogy szinte reménytelen. Azért a panelon lévő ellenállásokkal elképzelhető, hogy állítható. Rövidesen átnézem és ha valamire jutok, jelentkezem.
Nekem a páratartalom mérő régi. kölcsönben van,alaphelyzetben 60% a pára ezt tuningolom föl permetezéssel meg melegebb vizet öntök a tálcába igy akár 80% ra is felmegy.Eddigi tapasztalat.
Egy valamit viszont nem értek a ti keltetőitekben hatalmas edényzetekben rongyokkal felszerelt párologtatók vannak de mindenkinél kivétel nélkül.
Nekünk J-O-E féle keltetőben már csak egy 5x5 cm-es pici krémtúrós dobozban van víz ami le is van takarva mert mindíg felmegy 65 % fölé is a páratartalom.
2 db különböző helyről származó páramérőm is van az egyik egy keltetőgépes cégtől lett véve a másik is hasonló kaliber és ugyanazt mutatják.
Ha tennél fel nagyobb felbontású képet a panel aljáról is, akkor vissza lehetne fejteni a kapcsolás, szóval meg lehetne oldani hogy szabályozható legyen. Ha úgy gondolog hogy inkább e-mailben küldöd el a képet (jobb képminőség -> nagyobb méret), akkor elküldheted erre a címre is : lpeti85@gmail.com. Aztán ha lesz egy kis időm átnézem.
Szia! Gratulálok a keltetődhöz! Legalább akkora örömöd legyen a keltetésben ,mint az építésében! A képek, persze hogy érdekelnek. :-))) Hiszen ez a topik erről szólna, az építésről. ;-)
Ne haragudj meg hogy többesszámban beszélek de mire felsorolnám mindenkit akinek a hozzászólásábol tanultam, hát elég sok időbe telne, az kezdetttől mostanáig.