Én nem értem, miért kellett volna az Astanának vezetni? A szökevények közül senki nem volt veszélyes az összetettre. Egész nap nem is akart menni a csapat, végig csak Rast és Muravyev ment elől egy gyógytempót, de a végén még ők is kiálltak.
Hincapie sárgája még jobb is lett volna az Astanának, ők a holnapi naphoz többet tudtak volna hozzátenni az AG2R-nél, a Verbier elejéig biztos szépen dolgoztak volna.
Tour de France 14. szakasz, Colmar - Bescancon, 199 km
1 Serguei Ivanov (Rus) Team Katusha 4:37:46 2 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:00:16 3 Hayden Roulston (NZl) Cervelo TestTeam … 37 Alberto Contador Velasco (Spa) 43 Yaroslav Popovych (Ukr) 46 Sergio Miguel Moreira Paulinho (Por) 48 Andreas Klöden (Ger) 49 Lance Armstrong (USA) 62 Grégory Rast (Swi) 76 Haimar Zubeldia Aguirre (Spa) 163 Dmitriy Muravyev (Kaz) 0:07:39
Az összetett
1 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 58:13:52 2 George Hincapie (USA) Team Columbia - HTC 0:00:05 3 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 0:00:06 4 Lance Armstrong (USA) Astana 0:00:08 … 7 Andreas Klöden (Ger) Astana 0:00:54 24 Haimar Zubeldia Aguirre (Spa) 0:04:14 25 Yaroslav Popovych (Ukr) 0:04:20 41 Sergio Miguel Moreira Paulinho (Por) 0:12:19 133 Grégory Rast (Swi) 1:28:57 156 Dmitriy Muravyev (Kaz) 1:41:56
A mai nap is bővelkedett eseményekben. Összeállt egy jó kis szökés, melyből a végig taktikusan versenyző és erős Szergej Ivanov nyerte a szakaszt. A vita nem is az ő győzelme körül, tört ki, hanem a mezőnyhajrában történtek miatt. Egyrészt a Garminnak valamiért nem tetszett a kialakult helyzet, és üldözni kezdte a szökést. Hogy ennek mi volt a valódi célja és értelme, azt lehet, hogy soha nem tudjuk meg, de fenntartom, hogy Vaughters nem küldte volna harcba az embereit, ha nem lett volna rá jó oka. Bár mi légyen is az… Másrészt Cavendisht visszasorolták a sprintben történtek miatt. Itt is forognak fenn érvek pro és kontra, vannak akik szerint Hushovdot akarta kiszorítani, vannak, akik szerint a mezőnyt fékezni. Személy szerint láttam már extrább dolgokat is következmény nélkül, szóval nem igazán értem, mire fel sorolták hátra…
Az Astana versenyzése is érdekes volt. Számomra meglepő hirtelenséggel felbontódott a koalíció az AG2R-rel. Nyilván spórolni akart a csapat a holnapi hegy miatt, de azért az az indok, miszerint a franciák azt mondták, ők nem akarnak védekezni, elég gyenge lábakon áll. No, mindegy, Johan és Alain így tartották jónak, és ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem ezt? :-)
Sajnos a mai napon is történtek szomorú események, egy rendőrmotoros több embert elgázolt, egy szurkoló meghalt… :-(
"Értetlenkednek sokan a Garmin mai munkája miatt, de ők szerintem nemcsak Farrarnak dolgoznak, hanem Wigginsnek és Vande Veldének is, meg ott van nekik a csapatverseny."
És Vande Veldére ki volt veszélyes? Tényleg borzasztó lett volna, ha 30 másodperccel többel lett volna előtte Hincapie. :-) Valszeg már holnap visszaadja kamatosan. A csapatverseny meg nem nagyon érdekelheti a Garmint. Az összetett menőik nem elég jók és a szökésekbe se kerülnek be. (ez a mai kivétel)
Szerintem taktikai szempontból gyönyörű a Tour, a tájak gyönyörűek mint mindig, ezért véletlenül se hagynék ki egy szakazt sem, az Ag2r és az Astana nagyon jól taktikázik, gyönyörűen megválogatják, hogy kik támadhatnak, kik nem. Eddig számomra a Tour 90%-a gyönyörű, csak nekem sajnos az a pici 10 % hiányzik egy kicsit, de remélem az utolsó 5 napon beteljesedek az is, s egy gyönyörű emlékezetes Tour lesz az utolsó 10 % beteljesedésének következtében. S valljuk be, a már idegesítővé váló A vs C teheti igazán emlékezetessé ezt a gyönyörű versenyt! Bízom benne, hogy 5 év múlva úgy emlékszünk vissza erre a versenyre, mint az évszázad egyik legjobb versenye!
"Mind a 14-t érintette." Ne komolytalankodj, léci.
Nem komolytalankodok. A taktikai küzdelem az Astanán belül illetve az Astana és a többi csapat között igenis élvezetes és minden szakaszt érint. Sajnálom hogy nem látod.
Vajon véletlenszerű, hogy időnként előre állt Rast és Muravjev segíteni az AG2R-nek? Véletlenszerű, hogy ma elég látványosan felbontották ezt a szövetséget? Ilyen dolgokban nem a nosztalgikus szentimentalizmus dönt, hogy Big George-ot szeressük, őt nem üldözzük. Értetlenkednek sokan a Garmin mai munkája miatt, de ők szerintem nemcsak Farrarnak dolgoznak, hanem Wigginsnek és Vande Veldének is, meg ott van nekik a csapatverseny.
Ezektől a kesze-kusza viszonyoktól lesz olyan komplex a Tour amilyen. Ez nem csak arról szól, hogy 5-15 kerekes egymásnak esik a hegyen, aztán amelyik a leghamarabb felér és az időfutamon se marad le, azé lesz a sárga. Aki csak ennyit lát, az lemarad a verseny 90%-káról, mely nyüzsgő és élvezetes.
És akkor Zubeldia a demilitarizált zóna? Inkább feltételeztem volna Dima Muravjevről, de úgy néz ki ha egy baszknak választania kell egy spanyol és egy amerikai között, inkább marad egyedül. :-)
Igazából nekem az a véleményem, hogy Liváj kiválása egy embernek tett be nagyon, Armstrongnak. Azt gondolom, hogy a hegyekben Berci egyedül is simán jól elvan, viszont Lance-nek nagyon jól jött volna egy őt mindenen keresztül segítő Leipheimer.
Hinault: "... az Astana Leipheimer személyében egy nagyon fontos és kitűnő versenyzőt veszített el. A tegnapi szakaszt elnézve majd az igazán komoly hegyekben hiányozhat az amerikai, hiszen páran a csapatból már tegnap is szenvedtek.”
Tényleg szenvedtek? Szerintem nem jobban, mint a többiek.