Márpedig normális és főleg hatékony munkát lehet vele végezni, de az otthoni sk tüzifa feldolgozásnál nem hiszem hogy olyan nagyon fontos paraméter lenne a hatékonyság.
"Otthon kuglikkal el lehet bohóckodni, de másra nem jó."
Mert még mire kellene? Mondjuk betont keverni és főzni nem lehet vele az kétségtelen.
Nekem és sok mindenkinek otthon, kuglikat kell felhasogatni. Arra a célra nagyon is megfelel. Semmivel sem lassabb vagy tökölősebb mint az álló 2x olyan erőssel. Fölösleges 8-10-12 tonnás gépekkel zabáltatni az áramot az otthoni "bohóckodáshoz".
Amúgy az a nem sokkal többé az min. 3x-os árat jelent amiért cserébe nagyobb erőt kapunk amire kugli hasogatáshoz nincs szükség illetve az állóval lehet méteres rönköt is hasítani amire kugli esetén szintén nincs szükség. Akkor miért is vegyek 150 ezerért olyan gépet amit nem tudok kihasználni? Annyi pénzért veszek 3x új fekvőt. Arról nem is beszélve ha át akarok vinni egy 150 kilós állót a város másik felébe akkor utánfutó nélkül nehézkes.
Látni youtube-on olyan hasítót is amelyek keresztbe hasította/vágta el a 30 centis rönköt. Na ahhoz képest a tiéd is csak egy túrós palacsinta :) és ha megnézed a legtöbb ipari daraboló/hasító gép először kuglizza a rönköket és utána hasítja. Nem véletlenül. Számolj utána.
Bátran vedd meg a Lumag HOS5A-t. Nekem ilyen van és eddig kb. 20em3-t dolgoztam fel vele vegyesen cser. tölgy, bükk gurigákat. Ennyi pénzért újra ilyet vennék főleg 50ezerért újonnan a Fertőszentmiklósi embertől.
Örök életet nem várok tőle, de ha kitart kb. 50em3-ig akkor azt mondom bőven kiszolgálta az árát és akkor veszek egy újat.
A konstrukció bőven bírja az igénybevételt és az ereje is elég.
Kicsit féltem tőle mielőtt megvettem mert addig csak álló Makitát használtam (béreltem) de pozitívan csalódtam. Abszolút használható és gyönyörűen lehet vele dolgozni. Azt bánom hogy nem évekkel ezelőtt vettem.
Nyilvánvaló hogy nem lehet vele méteres rönköket hasítani, de nem is arra készült, viszont cserébe gyerekjáték a szállítása (nekem ez is szempont volt) és bármikor levehető a polcról és használható.
Néztem az osztrák szürke importot én is, beszéltem is egy fertőszentmiklósi palival, de úgy döntöttem, hogy a két év gari és a nettóban azonos ár nyomós érv amellett, hogy inkább újat vegyek.
A pénzen kívül korlátoz a 230V/3kW is. Meg aztán már össze vannak kuglizva, bár ez későbbiekben változhat, ha méteresben jön a fa. A méteres hasításnak is lenne értelme egy erősebb géppel, csak ahhoz meg hintafűrészt is kellene vennem mert láncossal már nem lenne igazi a darabolás. Egyelőre marad a lánccal kuglizás (ez már meg is van), majd a rövid darabok hasítása.
Ideális lenne a méteres hasítás és a billenővályús. Akár 1 közös (átszerelhető és benzines) motorral. Majd egyszer talán.
Ennyi pénzért már biztos állót vennék, ami méterbe hasít.
Én a helyedben azt venném , amelyiknek erősebb a váza. Természetesen ehhez látni kell élőben.
Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a Zipper motorja majd 1 lóerővel gyengébb mint a 2 másik gépé, mégis tud akkora hasítóerőt, mint a másik kettő.
Az, hogy az adatlapon mit írnak nem számít, simán lehet velük sokkal nagyobb átmérőjűt hasítani.
Az egyik nagyon jó barátom kért meg, hogy szerezzek neki egy jó hasítógépet.
Sajnos olyan gépet ami nekem van sceppach sehol nem találok. Ezek a hülye güdék vannak.
Tapasztalatból úgy keresem a gépet, hogy mindegy mit mond rá, nem érdekel, hogy működik, javításra szorul. Munkahenger szétszed, tömítések cseréje, olajcsere, váz, asztal erősítés, igény esetén vízhűtés kialakítása.
Na most belefutottam egy úgynevezett nyers gépbe, amit behoztak, motorja megy, de nincs benne olaj, elvileg folyik a munkahenger, hiányzik az asztala. Mindkettő. Így elég jó áron adták.
Volt mellette egy másik is, aminek szétbarmolták a munkahengerjét, bár szerintem nem is abban volt, elvileg működik a motorja, bár azt elfelejtettem kipróbálni,
A jobbik gépre hiába alkudoztam , nem engedett az árból. Viszont mindenáron azt akarta, vigyem mindkettőt. Nem értenek a géphez, most nyúltak volna bele a hasítógéppiacba, de nem nagyon jött össze nekik.
Én már egyet összeraktam, tudom mit, hogy kell, mit hol kell erősíteni, így azért nagyjából képbe vagyok.
Tehát elég jó áron elhoztam mindkét gépet.
A rosszabbik lesz az enyém. Munkahenger szétbarmolva, de javítható.
Hiányoznak az oszlopból a műanyag betétek, most rendeltem újakat. Az elég húzós, mert a felső 4 darabnak 2100 Ft darabja, az alsónak 1800, igaz abból kettő megvan.
Motor nem indult, 2 fázist kapott. Kapcsolóberendezése szétszedhetetlen, összeszegecselt. Kiderült a gyári kapcsoló gyári hibás, mert az egyik fázisvezetéket a hülye német a nullára kötötte. Szétfúrtam, átkötöttem, simán megy, csak a motor egyik csapágyát kellett cserélni. 1400 Ft.
Még nem tudom mi lesz vele, vagy megmarad, vagy eladom, de az is lehet bérbeadom. Ha lesz rá igény.
Vagy kipróbálom, ha jobban beválik mint a scheppach akkor lehet abból szállok ki.
Vagy, ha megjön a fa egyszerre 2 géppel hasgatjuk, hamarabb készen leszünk vele :))
Éves szinten 5-8 max 10m3 33-as kuglit hasítanék vele. Hajlok a Scheppachra, régebben vettek itt többen, jókat írtak róla. Elvileg mindhárom német gyártmány ill. licensz, a gyártás meg gondolom Kína.
Másik kérdés, hogy ezek a hobbi gépek 25-30cm feletti átmérőt nem hasítanak az adatlap szerint. Mit csinálhatok a nagyobb karikákkal? Vannak megint kocsikerék++ méretűek is, igaz max 30cm hosszban karikázva. Lehet szélezni vagy előbb szét kell csapni 2-4 felé kézi hasítófejszével? Ti hogyan csinálnátok?
Hát Én nem kérdezek ,hanem veszek ha úgy érzem ,hogy buli !!Most ,hogy van kb 2,5 szezonra fám csak ha nagyon alkalmi a vétel akkor fogok venni. Bajban van aki a női logikába belelát(Én sem a mamiéba),de azt 100x elmondtam nem azért kell ennyi fa mert elakarom fűteni hanem ,hogy száradni tudjon és akkor és annyiért vegyek fát amikor azt jónak látom, nem pedig a szükség irányítja az eseményeket.
Nem én 70% tölgy 30% gyertyán.Tavaly (kicsit idén is) fűtöttem nyárfa hulladékkal (széldeszka). ég mint a pokol, egy baja van sok helyet foglal m3-ben de nagyon szerettem, sajna nem jutok többhöz már. kb olyan lehet mint a puhafa.
Azt levetted,hogy ez puha fa?Hársfát vettél 20e ft-ért ,akkor az tényleg sok !Én kb 1em3 -t fűtöttem el az összesen 2m3 hársból(a többihez nem férek hozzá),de nagyon jól ég és puhafa létére a parazsa is elég tartós.Amúgy kevés a hársfa kínálat a piacon,a szállítómnak mondtam ha van akkor szóljon átgondolom a megvételét.Az a helyzet ,hogy tele lesz a fatárolóm és az egész hátsó udvart nem szeretném beteríteni+ az zasszony válóoknak tekinti ha még érkezik egy darab fa is az udvarba. !:-))))
A képeken a bal felső sarokban látszik(dupla sor ha látszik)az ott 5 em3 fa. A szállító régebben a boltomban vásárolt szinte szomszéd,és mikor még ment a bolt ha hozzám hozott fát, akkor a környék mind megnézte úgymond referencia mennyiségnek és minőségnek a nálam lerakott fát.Szereztem is neki vevőket mindig hálás ,Én meg azt tudom mondani neki hogy a becsületet ez ügyben csak egyszer lehet elveszteni ,de akkor utoljára!
Múlt héten az első 5m3 hárs feldolgozása.Összesen 10 em3-t vettem fuvarral együtt 104 eHuf.Szép anyag ,de szinte csorog belőle a víz.Két év száradási ideje marad a fatárolóba tökéletesen kiszáradni.
A Zipper 6kg-mal nehezebb. Az jobb tehát? Kisebb motor van rajta, gondolom az olajpumpa is más. Mindkettő 5t. Viszont a Zipper +20e. Ha a váz a gyenge pont, akkor két eset van. Vagy tönkremegy már garin belül és visszaviszem vagy nem ill. csak utána és akkor egy picit megerősítjük azokon a helyeken, ahol kívánja.:D
A legjobb lenne persze összerakni egy brutális hasítót, mint itt többen. Motor még csak lenne hozzá, de a sok sallanggal (pumpa, munkahenger, vasak), meg ki hegesztené meg, elmenne a nyár is meg több pénz is, mint egy ilyen barkács reszelőre, amiben most gondolkodom. Persze tovább bírná tutira.
nekem van zipper vizes vágóm. nem a kicsi hanem a nagy ami 1M is vág. Drága volt és egy fél év alatt elkezdett rozsdásodni a teknője. Jön le róla a festék. Az asztala gyárilag nem pontos derékszög volt a korongra. szóval használható de erősen barkács kategória majd 170000.- ért.
Szerintem nézd meg mindkettőt vagy akár többet is. Amelyikben több a vas (nehezebb) azt vedd. Amelyik masszívabbnak néz ki. Egyébként szerintem ezek a barkácsáruházas típusok egy minőség. Előbb utóbb itt ott erősíthetni kell majd. A szerkezet a gyenge pontjuk nem a motor vagy a hidrauilka.