Ezután a kijelölt szöveget (akár egy képszámot is) keresni lehet jobb egérgombos menüből az elsőnél a Fortepanon, a második esetben a megfejtések fórumban.
A Google képkeresője is nagy segítség, sok esetben érdemes szűrni a fekete-fehér képekre, hogy csak régieket kapj. Persze vannak olyan adatbázisok is, amibe nem látnak bele vagy nem eléggé a keresők (akár kép, akár szöveg esetén), de ráutaló hivatkozások előjönnek a találatok között. Az adott nyelvre fordított kifejezések általában pontosabb eredményt adnak, mintha magyarul vagy angolul keresnénk. Pár link a teljesség igénye nélkül, ahol még érdemes szétnézni:
az idézett topikban T. M. megírta, hogy azok a képek filmszalagról készült scannek voltak. Azt hiszem ezek után többször fogok benézni a megfejtésekbe.
Az átlagos régebbi magyar filmek 85 percesek voltak. A 9-es kórterem, magyar filmdráma, 92 perc, 1955
Mici néni két élete, magyar vígjáték, 82 perc, 1962 Özvegy menyasszonyok, magyar krimi, 70 perc, 1964 Tehát egy filmben átlag 24x60x85 ~ 120 ezer filmkocka van. Ha csak itt-ott scannelnek be egy filmkockát néhány filmből,
van miből felduzzasztani a Fortepán anyagát. Tévedés ne essék, jómagam kitűnő ötletnek tartom, jó minőségű filmkocka scanneket
hozzáadni a gyűjteményhez, az életlen, elmosódott, jelentéktelen képek helyett.
Meg lehetne tudni, hogyan került a Fortepánra ez a 18 filmkocka, Az én városom című filmből? Mit lehet tudni az adományozó Szabó Gáborról? Sok filmocka van a Fortepánon mint kép?
1959. Magyarország, Budapest II. Széll Kálmán (Moszkva) tér, autóbusz a végállomáson. Filmkocka Az én városom című filmből, rendező Mönich László, operatőr Szabó Árpád.
KULCSSZÓ:Budapest / autóbusz / kalauz / színes + ADOMÁNYOZÓ: Szabó Gábor KÉPSZÁM: 174818 Találat: 62562 / 119638
A József körút 29. számú ház előtt a Ruhaipari Tervező Vállalat kollekciójának nyári modelljei. Dunakert a Duna Szálló déli falánál, a Dunakorzó és az Apáczai Csere János utca között. József körút 31/a üzletportáljai. A háttérben a Rákóczi út 16. számú ház. Fogarasi park 4-5. számú lakóház erkélyei. Kossuth Lajos utca az Astoria kereszteződés felé nézve. Kossuth Lajos utca az Erzsébet híd felé nézve. Kálvin tér a Kecskeméti utca torkolatánál, háttérben a Nemzeti Múzeum. Teréz körút 20. (Lenin körút 78.), Vajas sütemények boltja. Harmincad utca - Bécsi utca találkozása Erzsébet (Engels) térnél. Szemben a Deák Ferenc téren és az Anker-ház látszik. Bánki Donát utca, háttérben a 20 számú ház. Dunakert a Duna Szálló déli falánál, a Dunakorzó és az Apáczai Csere János utca között. Széll Kálmán (Moszkva) tér. Kígyó utca 4., Mézes Mackó büfé. József körút 29., a Ruhaipari Tervező Vállalat kollekciójának nyári modelljei. József körút 29., a Ruhaipari Tervező Vállalat divattervezői. Széll Kálmán (Moszkva) tér, az autóbusz végállomás forgalmi helyisége, jobbra a háttérben a Postapalota látszik. Széll Kálmán (Moszkva) tér, autóbusz a végállomáson. Dunakert a Duna Szálló déli falánál, a Dunakorzó és az Apáczai Csere János utca között. Telefonközpont, kezelők.
Bizony igazad van (ez ugyan az eredeti kérdésben feltett kép párja, a 171694) de a 171695 sz képpel együtt tükrözve lehet leolvasni, hogy az egyik könyv egy "Keszthely" album
Ez szerintem cigarettatartó doboz. A hamutartó és a gyufaskatulya mellett logikus. Én is örököltem egy roppant hasonlót a nagyapámtól, bár az ezüstből van.