Már megint kezditek ezt az 1.4 G vs 1.8 G dolgot? :-)
Minden számszaki tesztoldal (pl photozone) leírja, hogy 1.4, 1.6, 1.8 rekesz esetén az 1.4 G a jobb. AZ első kettő persze alap, mert a másikon nincs is ilyen lehetőség... de az 1.8 mint összehasonlítási alap is az 1.4 előnyét mutatja. Az hogy kinek ér meg plusz 50ezret a két obi különbözete az más kérdés.
Nem azért védem a 1.4-t mert az van, hanem azért vettem azt mert az a jobb :-) (meg amikor vettem még nem is létezett az 1.8 G... de azóta van és spórolhatnék azzal hogy eladom és megveszem az olcsóbbat, de nem lennék vele előrébb) A 2/3 rekesz előny fényszegény helyen pedig sokszor jól jön. A közelmúltban egy táncost kellett fotózni olyan helyen ahol kevés a fény. ISO3200-4000 F1.8 1/80 záridőt adott. A 35/1.8 helyett feletettem az 50 1.4-t, hátraléptem 2-t nyitottam 1.4-re és megmaradt a képminőség, nem kellett 6400-ra tolnom a rövidebb záridő érdekében.
Meg persze ha van fény, akkor is jó az az 1.4
A két kivágott rész 230 pixel széles terület az eredeti fotóról. (100%-os cropp)
Na pont ezert kerdeztem en is ezt töle hogy G vagy D , mert nekem is ez a tapasztalatom, akkoriban filoztam en is rajta hogy az 1,4-eset vegyem e, de jo lett az 1,8 is. Arban is több mint 100 szart sem erö euroval lett volna több.
Belevauzok, kisvuk :) Nekem döhéccázom van,és birtokjogom van egy D,és egy G 1.8 felett. A G valami pokolian szuper. Köröket ver a régi D-re nyitva (konkrétan kiteszteltem). És amennyire tudom az 1.4G nem jobb nála. Amennyivel fényerősebb,annyival jobban lágyul is. De azonos rekeszen szerintem ember meg nem mondja melyik kép melyikkel készült. Szóval ha az 1.4 nem kardinális kritérium,akkor az 1.8G egy szuper választás.
remek, nekem csak 2 fixem van , egy 50 g es a dx-böl megmaradt 40, 2,8 macro , a 18-35 , 24-70, es a 28 - 300 mellett. Tul sok, kihasznalatlan, fölösleges , Meghat nem is hozzak a fix minöseget, csak vannak lusta emberek akik 28-300-al vonulnak, mert nem akarnak cserelgetni minnt en pld.
De tenyleg, nem köll cipelned azt a nehez 70-200-at, otthon megvagod de eles kessel, es kesz :-))) Na de komolyan, en se mindig hasznalom a teljes felbontast, sokszor felesleges , van ugy hogy atkapcsolom 1,2 cropra vagy 1, 5-re oszt kesz . 1,2 -ön nem több mint a 600-as, 24mp.
Igazad van, elöször en is odzkodtam ettöl az irdatlan sok adatmennyisegtöl, a D700 utan , de a "jot" könnyü megszokni. :-)
:-))) mi a baj a 36 mp-vel? vaghatsz sokat :-)))) A gep tenyleg jo lett , nem kell a 70-200, ölig a 24-70, 70-töl felfele meg vagok a vege megis marad legalabb 12 mp :-)
Máig nem volt bajom vele, inkábbcsak félek hogy megáll egyik napról a másikra...
Most érkezett el az idő hogy Fx-re váltsak, 600-as nem jött be, nem volt szimpi, de a 800 szerintem már gépnek nevezhető, bár fölöslegesnek tartom a sok utólagos korrekcióra képes hülyeséget benne... nem a gépben fogok retusálni.. stb.
A mondat helyesen: Hamarosan eljön az idő - ha megérjük -, amikor szívesen lecserélnénk a 72 éves asszonyainkat, két 36 évesre!-) Még szerencse, hogy a feleségem nem olvassa a topikot!