Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
Na jó, akkor mostan majd kiderül mire megy a szadi magában, Gegesy nélkül. De, az akkor is figyelemre méltó, hogy legutóbb itt szólóban indult a szadis jelölt, és bőven mint 20% felett végzett, noha volt mellette szoci jelölt is. A fővárosban ugyan a legmagasabb a szadi támogatottsága, de ez csak 12,5%-os a listás szavazatok alapján. Ferencvárosban ennél messze nagyobb, eddig úgy tűnik. Most én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy John Emese mit tud itt összehozni.
A Ferencvárosban ritka jól állt mindig is a szadi, Ez így ebben a formában nem egészen igaz. Mindig is Gegessy volt a polg. mest., de azért, mert visszaléptek a javára. Az mszp-szdsz kapott sokat, főleg az mszp, csak fegyelmezetten az szdsz-re szavaztak, mikor kellett. A kerületben komoly vörös gócok vannak: József Attila lakótelep, Mester utca külső része, Gát utca és környéke, nem beszélve az Illatos útról - de ezek a területek most nem játszanak. A belső részen az mszp-szdsz nem annyira támogatott, főleg az idősek szavaztak, de inkább az mszp-re.
Az baj, mert így nem tudok módosítani azon, amit leírtam. De miért nem arról írsz, hogy áll a Szadi mostanában a Haller utca környékén vagy följebb? Meg hogy mennyire akarnak segíteni a Jobbiknak a fradisták a Szentély környékén? Engem most már ez jobban érdekel, mint az, hogy szelvényügyben ki kinek akart segíteni... A szocik lehetséges variációiról írtál; annyira nehézkes eligazodni benne, hogy így kevesen fognak reagálni, amit akkor írtál...
De azt mondom, Dzsón (vagy Dzsek, vagy mi) Emesének így is lesz kétezer szavazata, Szegedi Csanádnak pedig egy picivel kevesebb, ezért lesz csak negyedik. Más a helyzet a júniusi szavazással. Ha ott lesz országosan 180 ezer szavazat, Morvai Krisztina indulhat Brüsszelbe...
Megmondtad a tutit, azért írom ezt, mert én is így gondolom.:-) A Ferencvárosban ritka jól állt mindig is a szadi, a Jobbik meg jön fel, és valszeg szándékosan, de alulmérik. Vagyis az SZDSZ és a Jobbik "meglepően" jól fog szerepelni a ferencvárosi választásokon.
Elöször is, remélem nem sértődtél meg a hozászólásom hangvételén, nem neked szólt, hanem általános jelleggel íródott. Másodszor, tök mindegy ki/mi van kinek/minek a helyén...nem tudom elfogadni, vagy, ha úgy teccik, nehezen emészetem, hogy nincs egy nemzeti minimum, mely kereten belül dolgozhatnának a politikai pártok, szervezetek. Mert ugye most nincs. Viszont a IX. kerületben valamilyen szinten (és nyilván vannak még helyek), ez megvan, műxik, ez bizonyítható azzal a fejlődéssel, ami végbe ment '90 óta. Harmadszor: sajnos bizony, jobberektől olvasom, hogy a másik féllel nem, nem soha...baloldalról Orbán és miatta a Fidesz az aki/ami nem, nem soha, de azt gondolom, hogy a kettő közül nagyon zömében OV az elutasított...egy másik Fidesz nem. Nem balos Fidesz, jobbos, nemzeti liberális Fidesz...mert lehetséges... A IX. kerületre van némi rálátásom, nem sok, de több, mint az átlag netezőnek és tudom, mit írtam.
Mondom, hogy beljebb vagy ezekben a jobbikos dolgokban, vezérem... Sajnos, nekem már kiment a fejemből ez a része a dolgoknak, ezért írtam csak annyit, hogy ez lett belőle. Csak arra emlékeztem, hogy összekaptak ezen az állami támogatáson, nem pedig arra, hogy konkrétan min csaptak össze. Igen, most a dolog nagyon hasonlít a MIÉP-segítők 95–97-es, esetleg 98–2001-es hozzáállásához. Most Vona, esetleg Lipusz az új Csuri vagy Szentmihályi, Tamáska, és sok a "juttatás nélkül is megyek utána, mert hiszek benne"-mentalitás a segítők részéről. Igen. De azt mondom, Dzsón (vagy Dzsek, vagy mi) Emesének így is lesz kétezer szavazata, Szegedi Csanádnak pedig egy picivel kevesebb, ezért lesz csak negyedik. Más a helyzet a júniusi szavazással. Ha ott lesz országosan 180 ezer szavazat, Morvai Krisztina indulhat Brüsszelbe...
Úgy, hogy sokat hiszel a politikusokról (a jobbikos vezetőkről is) Pedig itt senki sem volt ügyes, simán csak valaki pénzt akart keresni és több pancsernek is eladta ugyan azt, amire pedig egy sokadik pancser azt hiszi, hogy megfogta az istenlábát.. Pedig itt senki nem irányít semmit ;)
Magadt hülyíted ezzel szvsz. Vagy azért erőlködsz, hogy itt az indexen megnyerj egy vitát. Mindegy túlképp, értelme csekély. Pont a fordítottja játszik, mit amit belemagyarázni próbálsz. Tomcaték hosszas nyögvenyelős magyarázkodása egy bekezdésnyi Jobbikos szikár tényközléssel agyonverve. Ennyi.
Valahogy úgy értünk ide, hogy mindenáron az akar itten egyesek által bizonyítást nyerni, hogy a maszop segített az mdf-nek a cédulázásban... Aszondom, legyen, de mi cél volt benne, hogy segítség helyett kibaccanak velük? Mer ugye kibactak velük, a Fidesznek meg ezzel besegítettek....de kibactak még két másik kicsi jobbossal is... Egy leheccséges megoldás van: a kétpárt-rencerre törexenek... De akkor újabb kérdés: mér nem bactak ki a Jobbikkal? *** Én ezt a bizonyítást nem akarom, én csak a 2006-os nyírségi ajánlási sztorin rágtam magam, de azt hiszem, ezen már túlvagyunk, ugye. Amennyiben hiszek a Jobbiknak, akarták a kitolást, vagy legalábbis jó viszonyt akartak a Jobbikkal, csak a Jobbiknak már volt épp elég szelvénye. Egyébként azon sóhajtoztak, milyen módszereket használnak egyesek... Szerintem ha nagyon akarták volna, ők is tudtak volna segíteni másoknak. De azt hiszem, ez csak íróasztal melletti elmélkedés.
Tévedsz, ez nem a tipikus ,,jobberek'' hozzáállása. Képzeld el teljesen kifordítva a történetet, az SZDSZ helyébe tegyünk Jobbikot, a Jobbik helyébe SZDSZ-t, a Fidesz helyébe MSZP-t! Akkor ez lenne: Jobbikos polgármester van, az MSZP-s jelölt kijelenti, hogy ő jó kapcsolatban van a jobbikossal, és mindenben egyetért vele a kerület jövőjét illetően. Ekkor egy ,,baller'' (gondolom, ez a ,,jobber'' ellentéte) mit gondol? Akinek szimpatikus az SZDSZ és az MSZP is? Nyilván ő is azt, hogy inkább az SZDSZ-re szavaz, nem az MSZP-re, mert nem fogadja el, hogy az MSZP egyetért a Jobbikkal. Nem?
Kicsit abszurd lett a történet, de így talán tudom érzékeltetni, amit mondani akarok.
Azért ez ennél bonyolultabb. A Jobbik-MIÉP közös lista 2006-ban valóban átlépte az 1%-ot, ezért jogosult állami támogatásra. A két párt akkori elnöke, Kovács Dávid és Csurka István megállapodtak, hogy fele-fele arányban kapja a két párt a pénzt. Aztán gyűlt a pénz a szövetség számláján. Igen ám, de hogy hozzáférjenek a pártok, kellett hozzá mindkét elnök aláírása! Viszont Csurka nem egyezett bele utólag abba, hogy a Jobbik 50%-ot kapjon, mert szerinte a Jobbik kevesebb jelöltet állított, mint a MIÉP. Ez igaz is, hiszen akkor a Jobbik még sokkal kisebb párt volt, mint ma. Azonban az eredeti megállapodásban ilyenről szó sem volt... Tehát Csurka miatt nem kapja a Jobbik a pénzt AZÓTA SEM!
Hogy akkor honnan van pénze? Hát elárulom, hogy nem nagyon van pénze. Úgy tudom, jelenleg is adóssága van a pártnak. Ami kevéske mégis összejön, azt kizárólag a támogatók adják, valamint a párttagok és pártoló tagok tagdíjából jön össze. Van néhány ezer Jobbik-tag országszerte, havonta pár száz forint a tagdíj, ebből havi egymillió biztos összejön azért.
És lehet, hogy ezt pl. az SZDSZ-eseknek nehéz elhinni, de rengeteg Jobbikos ingyen segít a kampányban, vagy saját zsebből csinál és terjeszt szórólapokat.
Nem éppen, mert az van ottan, hogy ők is kaptak másoktól szelvényeket, aztán a magyarázkodás, hogy de azt ezért, meg azért kapták, aztán a szokásos másikra mutogatás, hogy de inkább azzal kéne fogllakozni, hogy az a másik......nemigazán adnék neked igazat...
Én úgy gondolom, ideiglenesen jegelni kénytelenek a témát, mert az MDF ügyesen kitért, hisz a Télapó meg a csodamanók tehetnek az egészről ugye!? De a Jobbikból azt kinézem (és fordított esetben a madöfből már nem, illetve csak balfasz módon), hogy szépen iktatta az esetet, a ferencvárosi aktát bármikor elő tudja venni, ha alkalmasnak véli rá a helyzetet. Erre fogadni sem érdemes szvsz, annyira biztos. Én most pont fordítva vagyok a Jobbikkal mint az elején, mikor indultak, én nem néztem ki belőlük ennyit. Kapitális hiba volt, ők nagyon jól építik fel magukat, meglepő milyen jól nyomulnak.
Ebben a történetben az MDF a hunyó, tehát - bárhogy is manipulálnak - úgy nem hozhatják ki, hogy ők jöjjenek ki jól a történetből. Nem. Én még emléxem, hogy az Őszödi beszédet bátor igazságbeszédnek nevezték. Az MDF-et meg fogják kérdezni a pártkeltében, és meg fogják modani, hogy összeesküvés áldozatai, és lesz nagy együttérzés. Majd visszakérdeznek, hogy ki volt szerintük? És Ibolya szemlesütve azt mondja, hogy nem akarok senkit bántani (de jól esik belerúgni - gondolja közben), de szerintem a Patás Zorbán volt. Ennyi fog maradni a dologból, mikor itt valakinek a sittre kéne mennie. És nem csupán a ballib média a lényeges, hanem a jobbos is. A jobbos médiába a Jobbik fideszezéssel nem tud bekerülni, a Magyar Dávidista Fórum fikázásával viszont akármikor címlapot kaphat. A "jobbos" média sem szereti a Jobbikot. Nem úgy, mint a bal, de nem szereti. Mert fésületlenül fogalmaz, és a fidészisták orrát is beledörgöli a szarba, ráadásul a médiagecik ott is a pc bűvöletében élnek (mint az oviban nem szabad kimondani hogy lepra, mert akkor te vagy az). A Jobbik a "jobbos" médiában is ekézi az mdf-et, meg szdsz-t, de a fideszt, ha úgy adódik, éppen úgy. Hasonlóképpen a bulvármédiánál, akiket az olyan történetek foghatnak meg, mint "halott is ajánlotta az MDF jelöltjét", stb. Címet kitalálni azt tudnak. Pl. Jobbik: óriási csalás a 9-ben! Ez így már elég jól hangzik. (A cigánybűnözőkről is kiváló horrorisztikus címeket lehetne csinálni, de nincs.)
A Jobbik megmutatja, mire lehet jutni médiaháttér nélkül - szerintem elég messzire, ez pont az a kör, ahol az internet, mobil, személyes kapcsolatok játszanak.
Tegyük fel, az Indexen Macskoszként ismert nick a Vona.:-) Mitet is csinál ilyen helyzetben? Mondom. Tomcat jelentéktelen, ha pimaszkodik csórikám, hát azt menetből is el lehet intézni, de olyan nagyon nem érdemes görcsölni rajta, mert minek!? Sok hűhó semmiért. Hisz ez media eseménynek csak pár perces, max egy fél napos figyelem, és ezzel kifújt. Ez ennyit ér. Viszont az MDF levadászása már messze más kategória. És még balos berkekben is téma.
ja...a linket nem figyeltem, csak elbattyogtam a Népszava oldalára....bocs... Ezzel együtt az MNO a bővebb cikkével együtt szintén inkább TomCat-párti...
lehet, hogy sima kakaskodás okán indult az egész, de igazi jelentősséget, és országos figyelmet attól kapott az ügy, hogy az MDF-et kilőtték, tehát ha a Jobbiknak van esze, és nem csupán pöcsölni akar a politikában, akkor azt a vonalat erőlteti, amely komoly érdeklődésre tarthat számot, tehát Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt üti.
"Tegyük fel, hogy a Fityesz tovább erőlteti a jelöltállítási segítséget. Hogyan lehet azt bebizonyítani, hogy iksz darab szelvény tőlük érkezett? "
Valahogy úgy értünk ide, hogy mindenáron az akar itten egyesek által bizonyítást nyerni, hogy a maszop segített az mdf-nek a cédulázásban... Aszondom, legyen, de mi cél volt benne, hogy segítség helyett kibaccanak velük? Mer ugye kibactak velük, a Fidesznek meg ezzel besegítettek....de kibactak még két másik kicsi jobbossal is... Egy leheccséges megoldás van: a kétpárt-rencerre törexenek... De akkor újabb kérdés: mér nem bactak ki a Jobbikkal?
a feloszlatást nem én vetettem fel, csak megjegyeztem, hogy baromi jó ötlet volt attól, aki kitalálta. Gondold el, ezzel simán be lehet kerülni a híradókba: "A Jobbik az MDF feloszlatását kezdeményezte a ferencvárosi választási csalások miatt".
(De engedelmettel nem veled és más Dávid-hívekkel társalognék erről, remélhetőleg olvassa majd a topkót valami illetékes is, aki felhasználja élesben az itteni ötleteléseket. Etikából meg talán ne Dávid Ibolya tartson előadást, lásd Bagó Zoltán beugratásától Almássy kirugásáig terjedő történetet. és kímélj meg a hegyi beszédtől, én nem veszek részt a politikában, műkedvelőként érdekel az egész.)
Azért aggódok ennyit ezzel a 2006-os nyírségi ajánlásokkal, mert éppen ideillenek. Gondold el: Vajnaiéknak van egy rejtett mikrofonos hangfelvétele. Nemsokára kezdődik a szavazás. Vajnaiék úgy érzik, ezzel a felvétellel sokat tudnának segíteni a szociknak, akiknek segítségével, ugye, Vajnai feljuthatott Pestre, az MVM-hez (Pál László). Úgy gondolja, hátha képes nekik viszonozni a segítséget. Odaadja Veresnek a felvételt, holott nekik semmi közük hozzá. Indoklás: jó az, ha a felvétel több helyen van (!!!). Később Tóth András elismeri, hogy neki jól jönne, ha Thürmeréknek jelöltjük lenne. A beszélgetés közben azonban rájön, hogy ezek nem Thürmerék, hanem éppen ellenkezőleg. Szerintem ezek után meggondolta magát. Vajnaiék azonban mindenképp ügyet akarnak, és Veresnek is kapóra jönne, ha be tudná bizonyítani, hogy milyen aljas módszerekkel dolgozik a Fityesz az ő megyéjében. A baj csak az, hogy hiába próbálkozik, minden feljebbviteli fórum lesöpri. Namost. Tegyük fel, hogy a Fityesz tovább erőlteti a jelöltállítási segítséget. Hogyan lehet azt bebizonyítani, hogy iksz darab szelvény tőlük érkezett? De még ha lehetne is bizonyítani, akkor a telefonáló vajon indulhatna-e a választáson? Elvégre a Fityesztől törvénytelenül kapott szelvények ebben, ugye, jócskán segítettek... A telefonáló egyedüliként indult Szabolcsban, de 150 szavazatot sem kapott, nemhogy 750-et... Szóval azt akarom ebből kihozni, hogy rendben van, én elfogadom, hogy sikerül a bizonyítás, de akkor a telefonáló is törvénytelenül indult a választáson. Ha viszont nem sikerül – nem is sikerülhetett holmi néhány perces felvétellel, amely még valamikor januárban készült –, akkor talán ebben a Fityeszt ne üssük... Vagy itt van a kalocsai sztori. Az MDF teli szájjal üvöltötte, miket csinált vele a Bagó Zoltán. (Bagó felállt, és helyette Semjén indult.) És most kiderül, hogy ugyan már... Tehát akkor: jó lenne befejezni ezt a cédulázást. Igaz, így bárki indulhatna. Na és? Mégis megtakaríthatnánk az ajánlással kapcsolatos költségeket. Ha valaki egyszer indul, és kap mínusz egy szavazatot, meggondolja, mikor induljon még egyszer...