Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2018.08.26 0 0 43498

jól beijesztettél a törökmogyoróval! akkor nekem/nekünk is léha lesz?? :) :(

majd megkérdem egyik ismerősöm, neki van sok törökmogyi fája,

hozott egy zsák mogyorót a télen. :)

de hogy valami hasznosat is írjak:

http://pullulo.hu/mogyorotermesztes-szerbiaban-kerteszet-es-szoleszet

Előzmény: successful77 (43495)
diospyros Creative Commons License 2018.08.26 0 0 43497

ki mit szól a lótrágyás megoldáshoz?

lótrágya+föld felkupacolva a tőhöz. 

(először föld, utána lótrágya után megint föld (finom :) "szendvics".

a lótrágya hőt fejleszt. (igaz, ez a koronát nem védi meg! :(

persze ehhez az is kell, hogy pl. a káki alacsony oltási ponttal legyen ültetve.

korábban (is) vita volt, mennyi cm-re legyen az oltás a föld felett.

mínusz 5-től plusz 10-ig minden elhangzott. szerintem 0-3 cm között.

ez jól védhető, és mégis a talaj felett van... (nyáron tányérozásnál ez akár 5 cm-re is kijön.

(+ persze a mulcs, mert az szerintem nyáron is fontos a kiszáradás, gyomterhelés ellen.)

diospyros Creative Commons License 2018.08.26 0 0 43496

itt a léha eredete!! :))))))

Eredet [léha < ómagyarléha, liha (haszontalan) < ősmagyarlajha, léha, liha (üres kalász) < dravidalésa, ilésa (kicsi, vékony)]
Lásd még: lazaliha

:)

Előzmény: successful77 (43495)
successful77 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 43495

Basszus sehol nem talalok infot a torokmogyoro 

leha termesere. Van valakinek otlete, tapasztalata? 

Anyuek voltak egy strandon ahol ilyen fa van ketto, de 

az egyik fa termesebol vittek haza es mind léha volt. 

A masik fa messzebb volt azt nem nezte meg h van e termes azon. 

Most ennek egy fakent is teremnie kell, vagy kell a ket fa?

meg miert léha a termes? Koszi!

zsu491 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 43494

Nekem ez az egy jujuba fám van. Bene úrtól vásároltam 6 éve. Elültetése után 1 hónapra elverte a jég, de kihajtott.

Tavaly előtt már szépen termett és aszalva nagyon finom volt. Tavaly megkukacosodott, pedig azt mondták, hogy nem kell permetezni. Már azon voltam, hogy kivágjuk, de adtam neki még egy esélyt. Meg lett tavasszal metszve és lemosó permetet is kapott. Most így néz ki.

Előzmény: diospyros (43485)
diospyros Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43493
diospyros Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43492

köszönjük a fotókat!

igen ötletes!

Előzmény: Gyula20 (43491)
Gyula20 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43491

Ez napos, mármint napkollektor jellegű , talán 9x9 , vagyis 9 sörös doboz  van egy oszlopban

és kilenc oszlop van.

Elég jól működik, de ritkán használjuk. Talán jövőre építek  egy háromszor ilyen egységet , persze

nap felé fordíthatót. Ez is fordítható a nap  fel , mert három kuka keréken van.

Pár kép :

Kicsit lepergett a festék .

Polcozás.

Ajtó és a levegőztető.

Előzmény: diospyros (43488)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43490

Örülök, hogy ilyen szépen teremnek már! Civis50nek is örülnék ha jelentkezne végre és nem nekem kéne locsolgatni a neki szánt gojikat! :D

Az enyémek idén valamiért nem nagyon akaróztak sokat teremni, igaz nálam 3x is virágoznak és érlelnek termést valami különös módon, szóval mennyiségben lehet ugyan ott vagyok, csak többször kell szüretelni.

Előzmény: Gyula20 (43486)
CBNora Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43489

A vállak leégése elég biztosra vehető...

Előzmény: diospyros (43487)
diospyros Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43488

meg lehet kérdezni, milyen "márkájú" aszaló?

kellene vennem egyet.

hallottam olyant is, hogy hajszárító búra+kiszuperált hűtőgép dobozból készült fillérekért aszaló házilag. :))

Előzmény: Gyula20 (43486)
diospyros Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43487

ez is van! (ebbe botlottam bele):

http://www.wngd.org/

Meztelen Kertészkedési világnap (és Világszervezet :)))

Szóval nem csak meztelen gyökérrel! (bare root - szabadgyökerű)

Gyula20 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43486

A napokban találtam a virginiai  fácska közelében egy csokor sarjat / legalábbis gyökérsarjnak nézem /

Nagyon örülök neki , ősszel kiásom , cserepezem , lesz majd mibe oltani a nikitát.

Vagy két éve kaptam Tőled goji  fácskákat , már az elmúlt évben is termett, de az idei év a csúcs.

Már az aszalóban.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43483)
diospyros Creative Commons License 2018.08.22 0 0 43485

jó kis fórum, bár inkább "kis" (kevesebb hozzászólás, mint itt), de érdekes lehet.

http://growingfruit.org - amerikai.

pl. jujuba érésről, szedésről, ami "nemsokára" aktuális lesz:

http://growingfruit.org/t/2017-jujube-crop/12390

pl. fotók, leírás ilyen juju fajtákról,

amikről még nem is hallottunk /tam (pedig feből mondok 15 fajtát :)

Massandra, Coco, Chico, Shui Men, Autumn Beauty, Polenski, Porterville, Mu, ...

"Nekem legalább 40 különböző fajtám van." azaz neki.

Gizellamama Creative Commons License 2018.08.21 0 0 43484

Biztosan magonc volt,mert akkor még nem volt oltványom. 

A magokat  kaptam,amiket cserépbe ültettem,először többet egybe,majd egyesével,

csak 2-3 év múlva ültettem ki.

Azóta vettem több oltványt,amiből 1 több éve terem,pedig mostoha körülményei vannak. locsolva nincsen.

Amiket locsolgattam rendszeresen azok majdnem mind előbb vagy utóbb tönkre mentek.

Most idén is 2 oltványom részlegesen tönkre ment. Igaz valamennyire kihajtottak,az egyik gyökérsarjat is hozott,ami szebb mint az oltvány része.

Előzmény: 123János (43481)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.08.21 0 0 43483

A levelek pedig nem mindig egyformák még akkor sem ha ugyan arról a növényről van szó. Tehát ha nem sikerül az oltás pl, akkor teljesen más levelekkel hajt ki a lotus és a virginiana is mint a társai és mintha nem lettek volna visszavágva. Teltebbek.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43482)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.08.21 0 0 43482

Nekem a virginiana hajtott ki gyökérmaradványokból, miután magát az oltványt átültettem. Ráadásul mindegyik oltvány alatt lett 2-3 darab kis gyökérsarj, szóval nem tűnik ritka dolognak. Jó lenne ha megtartanák ezen szokásukat mert sokkal egyszerűbb lenne így alanyt nevelni mint magról. :)

Előzmény: Gizellamama (43480)
123János Creative Commons License 2018.08.21 0 0 43481

Lótusszilva a datolyaszilva alanya előfordul, hogy gyökérsarjakat nevel. Magról nevelet datolyaszilva nem sok helyen van, de előfordulhat, hogy gyökérsarjat  nevel. Hogy miért nem ugyan olyan a levele az anya növénynek és a gyökérsarjnak? Egy magyarázata lehet mégsem magoncot adtál a barátnődnek. Persze, ha láthatnánk, akkor egyszerűbb lenne a válasz. 

Előzmény: Gizellamama (43480)
Gizellamama Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43480

Az hogy később így a nyár folyamán van új hajtása az sokszor előfordul.

De találkoztatok -e olyannal,hogy a magról vetett  kákik alatt és a környékükön gyökér sarjak nőnek?

Elég sok és már 1 m nél is magasabbak vannak a barátnőmnél. Én adtam neki és biztos hogy magonc volt,de a levelük valahogy nem egészen olyanok mint az anyanövényé.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43460)
diospyros Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43479

utólag látom, hogy (elvileg - 2013-as lista szerint) mit láthattam volna még:

(csak elég kaotikus és zsúfolt volt apálmaház, kis műanyag lelölőcímkékkel megjelölve, nehezen, v. nem olvasható volt, vagy hozzáférhetetlen helyre akasztva a címke... persze, ismerkem fel kinézet alapján! ez meg is történt sok esetben, már messziről is, csak hát a nagy zsűfoltságben nehéz volt... és kevés volt az időm is, 1,5 óra kevés az egészre, kb. min 4 óra kell!!)

http://www.fuveszkert.org/elonoveny-gyujtemenyeink/

Pálmaház:

Annona cherimola cserimoja

Diospyros digyna fekete datolyaszilva

Diospyros kaki ázsiai kakiszilva

Eriobotrya japonica japánnaspolya 

Eugenia uniflora pitanga szurinámicseresznye

Persea americana avokádókörte

Pistacia vera valódi pisztácia

Annona muricata savanyúalma, tüskés annóna

Annona reticulata ökörszívalma

Annona squamosa gyömbéralma

Blighia sapida akiszilva

Eugenia uniflora pitanga szurinámicseresznye

Piper ornatum díszes bors

Ananas comosus ananász

Elettaria major Ceyloni kardamom

Musa coccinea vörös banán

Vanilla pompona nagy vanília

Kávét, kakaót valamint termő banánt és papayát stb. láttam. :)

Télálló mediterrán fajok gyűjteménye

csomó fajta kivi - ld. doc file link (de 2013-as a lista!)

Eriobotrya japonica japánnaspolya - láttam

Ziziphus jujuba közönséges jujubafa - láttam

Ziziphus lotus göröglótusz, európai jujuba -láttam

---

Ficus carica 'Almásy Antal Lila'

Ficus carica 'Almásy Antal Sárga'

Ficus carica 'Bornholms Diamant'

Ficus carica 'Brunnsswick'

Ficus carica 'Györöki Lapos'

Ficus carica 'Pálfi Péter Sárga'

Ficus carica 'Palmata'

Ficus carica 'Szűcs Dezső Féle'

Maclura pomifera 'Pretty Women'

Morus alba f. albocarpa

Morus alba f. rubrocarpa

Morus alba 'Fegyvernekiana'

Morus alba 'Globosa'

Morus alba 'Macrophylla'

Morus alba 'Pendula'

Morus alba 'Pompon'

Morus alba 'Pyramidalis'

Morus alba 'Venosa'

volt kínai mézesfa is:

http://www.dmkert.hu/enciklopedia/diszfak/kinai_mezesfa

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43476)
beetee Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43478

Ez így ebben a formában nem igaz.

Itt egy közepesen durva levéllikasztó gomba kártétel őszin:

Kisebb az asszimiláló felület, kevesebb energia jut beérlelni a vesszőket, a jövő évi terméssel, ráadásul őszin rá tud menni a fás részekre is, és ott elszáradnak a kis ágak.

Kiskertben fel sem tűnik, de termelőknél ha már okoz egész számú százalékos terméskiesést, ami a gazda nyeresége lenne, na ott számít.

A paw és a dió elviseli, de igazán a csonthéjasok kórokozója. Itt tavaly a cseresznye járt pórul, idén ez az őszi..

Előzmény: 55judit (43477)
55judit Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43477

Igazad lehet. A diófán is meg lehet ezt figyelni, és semmi bajuk.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43472)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43476

Én is nem rég voltam a Füvészkertben, egyszer érdemes elmenni, főleg ha sokat aggódsz a növényeid kondíciója miatt. Totál megnyugtató volt látni, hogy sokkal szebb növényeim vannak mint egy botanikuskertnek. :)))) Mondjuk abban a betondzsungelben én is szenvednék....
Egyébként a bécsi botanikuskertben is voltam tavaly, az se volt szebb, sőt.... a sok fáról lejött őrült majom meg csak eszik, iszik és csodálkozik, hogy miért boldogtalanok és miért érzik magukat rosszul miközben "megvan mindenük", miért betegeskednek annyit..... Pont azért, amiért a környezetük is! 

Előzmény: diospyros (43473)
diospyros Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43475
Előzmény: diospyros (43474)
diospyros Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43474

ami még érdekes volt budapesten, és nem is tudtam róla, hogy 2019-re talán elkészül egy BIODÓM.

jó lenne otthonra is egy ilyen üvegház! :))

hasonló, mint az úttörő angliai cornwalli EDEN PROJECT. ez egy nagy üvegház lesz trópusi növényekkel. az angliai az botanikus kert, ebben állatok is lesznek (elefánt, talán bonobó csimpánzok, és talán még panda mackó is lesz.... lesz egy nagy medence is cápákkal. stb.

biodóm:

http://www.zoobudapest.com/pannonpark/pannon-park/milyen-lesz

diospyros Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43473

tegnap sikerült eljutnom a budapesti Füvészkertbe.

a pálmaházban óriási 10 m-es pálmák, termő banáno füzérrel (még zöld termés), termő papaya. más haszonnövényt a melegházban nem láttam teremni, de volt még pl. kávécserje és kakófa is...

az üvegház fala mellett termő gránátalmák és roskadozó kivilugas, amin két járókelő meg is lepődött, a kivitermesztés még nincs a köztudatban...

volt egy kb. 6 m-es jujuba is, kis kerek zöld termésekkel.

a kert sarkában árnyékban 11 kis (fél m átlag) pawpaw fácska, 6-nak volt meg a kertészeti jelölőcímkéje (a feliratozás sok fánál elég rossz, és csak jelölőcímkés sajnos, lekopó és kisbetűs feliratokkal...): overleese, mango, davis, nc1, prolific, wells. a másik öt között gondolom volt prima és sunflower is.. egyik fácska kipusztulóban, a többi is senyvedt, egy volt, ami 1 m-es vastagabb törzsű. viszont átlag 1,5-2 m-es tó és sortávval ligetesen voltak ültetve... ha megérik, egy nagy dzsumbuj lesz belőlük... helyhiány, persze. sőt melléjük ültetve egy házi berkenye, ami ugye majd még jobban elárnyékolja őket, mikor már teljes nap kellene nekik... 

volt kornus cousa csillagsom fa, jó nagy, érő termésekkel. galagonyák, naspolya, birs...

sikerült kóstolnom az egyik fügét, csak 1 db-ot vételeztem (de csomó volt a sétaúton összetaposva...) "füvészkerti öreg fajta", barna, édes, közepesen nagyszemű volt. 30%-a érett, a többi kb 2-3-4 hét múlva. a mellette levő Bornholm's diamant-ra hajazott.

ami még érdekes volt (az óriás kaktuszok, legyezőpálmák, 15 méteres ginkgo, kínai mammutfenyő és mézesfa stb. mellett) a wollemia, vagy sárkányfenyő (wollmia nobilis), egy élő kövület, amit 1994-ben fedezett fel egy ember, a nemzeti park őre, róla neveződött el... :)

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43472

Nekem minden évben ilyen mindegyik augusztustól kezdve. Szerintem simán csak jön az ősz és elkezdi leépiteni a fölösleges zöld részeket, illetve rásegit az is ha kevés a viz nekik és magas a hőmérséklet, főleg erős napsütéssel kombinálva. Nekem legalábbis ez a megfigyelésem, mert ennek ellenére évről évre szépen nőnek a fáim és mindig csak nyár végén jelennek meg az ilyen levelek amikor már nem locsolom őket.

Köszönöm János! A többi fám, ezt és még egy Wells oltást kivéve már csak csúcsból nő nekem is, de van olyan is amit nem locsoltam annyit és az már le is állt.
A Nikiták 3 éves virginiana alanyokra vannak oltva! Egyébként érdekes, hogy az üzbég, kavkaz, cinebulli oltások csak 70-120 centi közöttire nőttek, mig a nikitából még június közepi próbaként és pótlásként végzett oldallapozásos oltás is 150 centit nőtt. 
Természetesen az 1 éves lotusra oltott szintén próba oltásaim 20-40 centire vitték csak. Szóval minimum 2 éves alanyra érdemes oltani.

Előzmény: 55judit (43465)
55judit Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43471

Rendben. Köszönöm.

Előzmény: beetee (43468)
55judit Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43470

Az 1. 2. kép Sunfluwer. kevesebb vizet kapott. A 3.4. kép Overleese. Rendszeresen öntöztem, számítva a szép termésre. Tavaly is volt kánikula, erős nap, öntöztem ugyanígy, illetve a Sunflower többet, mert ennyire még nem haragudtam rá. :)

beetee Creative Commons License 2018.08.20 0 0 43469

A második képen a sárgulások, és egyes foltok lehetnek a napsugárzástól, de az árnyékos leveleken szerintem sztigmina van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!