Kedves successful77 köszönöm a meghívást élnék is vele ha lehetséges még idén vele mielőtt neki látok az ültetésnek . Légyszí írj emailt jenos94@freemail.hu az email címem.
Sziasztok Kivi termesztők! Most akarok kivit ültetni vettem is egy Hayward termős és egy tomuri porzós kivit, nem túl nagyok olyan 15-20 centisek .Kérdésem hogy mit kell tenni ültetés előtt például trágyázni ,talajjavításra van -e szűkség. Metszését mikor és hogyan kell végezni ha kell? Hogyan lehet szaporítani ? Gondozásánál mire kell oda figyelni.Szeretnék még pár fajtát beszerezni ha tudtok benne segíteni ! Válaszaitokat előre is köszönöm . Helyileg zalaegerszegi vagyok.
Szerintem megéri,arasznyi volt és jól meg ugrottak.A bambuszra futnak és telelőbe mennek és tavasszal megfelelő időbe mennek régi lugasom helyett ki a szabad földbe.Innen indultam !
Egy nagy lehetőség elszalasztva: egy Új Zélandról a Siklósi volt Tsz-be telepített ,majd annak megszűnése után onnan Csertőre ' kimentett ' két termő és egy porzó növényről általam metszett oltóágakkal elbazilikázott oltások után a Csertői utolsó lehetőség is megszűnt: a tulajdonosok kivágták és teraszt építettek a helyére. In memoria "Csertői kiwi "-utolsó képeivel.
Nagyon csendes a fórum,talán mindenki nyaral,de ha esetleg van valaki aki meg tudná mondani,hogy most elérte a kivim a kellő magasságot elfektessem és elvágjam,vagy hagyjam tovább növekedni és tavasszal csináljam ezeket a műveleteket.
A tavasszal teljesen elfagyott kivim nagyon elővette magát, némelyik már 3 méter, de a levél hónaljban sarjakat hoz,ezeket kitörjem vagy hagyjam tovább növekedni.Van amelyiken 2 szálat hagytam biztosításnak ezt most vágjam ki vagy majd tavasszal.
költözés után a régi tulajtól örököltünk egy érdekes növényt,mint kiderült Kiwi.Nem tudom milyen fajta,nem tudom fiu vagy lány 😀,szóval semmit sem tudok erről a növényről,még azt sem hány éves. Van valakinek tippje hogy tudok meg bővebbet róla?
Ja, es harmad eves kokuwa leszáradt. Gyokerevel valami volt. Tavaly is mar egyszerre kokadtak a levelei ha nem folyamatosan vizben allt. Gyors dugvanyoztam belole de nem sok remennyel
Iden is dugvanyoztam kiviket, az egyik nem hajtó haywardot kivettem a cserepbol, es alulrol lepiszkálva rola a foldet, ott volt a sok vízszínű gyökere!
Sziasztok! Új vagyok ebben a játékban, április végén sikerül beszereznem három Hayward és egy Tomuri tövet. Pár nappal a kiültetés után jött egy bosszantó reggel, és szinte tövig fagyott az összes. Szerencsére kivétel nélkül túlélték, a Tomuri gyengélkedik még egy kicsit, de már azon is megjelent pár hajtás, remélem rendben túlteszi magát ezen a kis „kalandon”.
Lenne egy kérdésem felétek: A fagyást követően több hajtás is megindult tövenként, ezek szépen egymásra csavarodtak idővel:
Kell ezeket ritkítani? Meg szoktátok hagyni az összes hajtást az első évben, vagy csak egyet futtatok fel?
Nekem 4 éve van kiültetve és terem már, persze ehhez jól kell nőnie. A homokos talaj ami nálad van, valszin 7 pH mint nálam (kevés mésszel), tehát elvileg még éppenséggel elbírja, de nem lesz annyira erőteljes a növekedése, meg kicsit sárgább lesz a levele, ezért érdemes savanyú közegbe tenni, vagy savanyított vízzel locsolni (3g kristályos citromsav/10L víz, naponta a nyári melegben megiszik a 2 tövem 25-30L vizet is), kiegészítve mikroelemes műtrágyával.
Metszés: Ha jól tudom az előző évi hajtások közepétől virágzik a legjobban, így nem szabad visszakurtítani nyártól a friss hajtásokat, elvileg a letermett vesszőket 1-2 szemre kell visszavágni és abból nevelni a következő év nem visszavágott hajtásait. Mondjuk én lusta voltam megvágni, az sem probléma sztem, így is terem, hisz így tuti megmaradnak a növekedő friss hajtások. Fagyra viszont érzékeny lesz kora tavasszal, érdemes takarni, mert könnyen lefagyhat a virág, ha -2 fok vagy az alatt van.