Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
"...A rendőrök és a quadosok szerint az lenne célszerű, ha minél több, a természetet és a turistákat nem veszélyeztető pályát jelölnének ki terepmotorosoknak..."
Bal-bla-bla... Én holnaptól CÉLSZERŰVÉ teszem hog mindenki 1milliót keressen havonta, mégse történik semmi. Akkor is lesz@rták a dolgot, amikor kész tervekkel, nekik ingyen, egy tollvonással elintézhető dolog lett volna mi pedig megcsináltuk volna önerőből. Egyszerűbb tiltani, mint dolgozni.
"..Ugyanakkor van olyan vélemény, hogy a legális pályák sem ígérnek megoldást, hisz ennek a Magyarországon is mind inkább népszerű extrém sportnak a kedvelői igénylik az adrenalin-hullámzást, aminek része az is, hogy a quadosok időnként tiltott terepen szlalomozzanak.."
Ugyanakkor van olyan vélemény??? Forrás? Ja hogy ez a Te saját véleményed kedves tudósító? Lecumiztatta a lányodat az egyik, vagy honnan ez a fene-nagy pártatlanság ?!
NOL Ungár Tamás 2007. március 18. Halálos balesetet szenvedett egy quad-motoros a Baranya megyei Orfűn. Az elmúlt két évben elszaporodtak a száguldozó quadosok a mecseki turistautakon, s a rendőrök szerint várható volt, hogy előbb-utóbb tragédiához vezet az erdei szlalomozás.
Szombaton egy 44 éves boldogasszonyfai férfi négykerekű terepmotorjával quadjával Orfű határában letért a turistaútról, és belehajtott egy 8 méter mély szakadékba. A motoros a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.
Mint Boldogasszonyfán megtudtuk, a vállalkozóként dolgozó, kétgyermekes férfi másfél éve vásárolt terepmotort, s szombaton egy nyolctagú baráti társasággal vette célba Orfűt. A csapat minden tagjának volt quadja, s a társaság azért kereste fel a hegyekkel övezett, tóparti üdülőfalut, mert ott a hobbimotorosok számára jó terepet kínálnak a turistautak. Hogy pontosan mi okozta a tragédiát, azt a rendőrök még vizsgálják.
A történethez tartozik, hogy a Mecseki Erdészeti Zrt. irányítói a közelmúltban arról tárgyaltak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőivel, hogy a részvénytársaság területén egyre több gond van a quadosokkal. A terepmotorosok ugyanis nagy sebességgel száguldoznak az erdészeti földutakon és a turistautakon, s ezzel veszélyeztetik önmagukat, a kirándulókat, illetve a természet védett értékeit. Az erdészet segítséget kért a rendőrségtől a quadosok megfékezésére.
A főkapitányság a következő hetekben a mostani balesettől függetlenül fellép a szabálytalankodó quadosok ellen. Sárközi Ferenc, megyei főkapitány tudósítónk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a rendőrség környezetkárosításért vonhatja felelősségre a kiránduló utakon motorozó quadosokat. Sárközi hozzátette: a rendőrség lehetőségei korlátozottak, hisz az erdei utakon egy, az ellenőrzés elől menekülő terepmotorost a járőrök nem tudják üldözni, a quadosok által igénybe vett erdő teljes lezárása pedig túl nagy erők mozgósítását követelné.
A rendőrök és a quadosok szerint az lenne célszerű, ha minél több, a természetet és a turistákat nem veszélyeztető pályát jelölnének ki terepmotorosoknak. Ugyanakkor van olyan vélemény, hogy a legális pályák sem ígérnek megoldást, hisz ennek a Magyarországon is mind inkább népszerű extrém sportnak a kedvelői igénylik az adrenalin-hullámzást, aminek része az is, hogy a quadosok időnként tiltott terepen szlalomozzanak.
Hali! Csak a hangos kipufogok ellen erzett ellenszenvedhez szeretnek egy kis sztorit hozzafuzni.
Mindenek elott szeretnem tisztazni, hogy en is halk kipufogok hive vagyok - minden gepjarmuvomon gyari, fojtott cso van. Ellenben teny, hogy a motoron alapban hangosabb mint az auton.
Szoval nem regiben terepjaroval mentem le a szuleimhez... Termeszetes csak terkepezett foldutakat hasznaltam... az egyik reszen ket biciklist eloztem teljesen szabalyosan es max. 30-cal. Csak akkor tudatosult benne, hogy ezek nem is tudnak rolam, amikor az egyik cajgas teljesen varatlanul elemkanyarodott... - szerencsere csak a tukorral kaptam el... de majdnem kaptam egy szivinfarktust... :-) Szoval a hangosabb csoveknek is meg vannak hidd el az elonyei. (Most nem azt mondtam - mint, ahogy eken kivul itt senki mas sem... - hogy a termeszetvedelmi teruletek dallamahoz kell ezzel hozzajarulni.... :-)
Masik: jelenleg 2,5 milio felett nem kapni olyan endurot amit utosnek lehet nevezni. Tehat 4 misi az egy ici-picit tulzas... :-) Az endurosok nagy resze 1,5misinel olcsobb jarmuveket hasznalnak.
A hivatalos termeszetvedok jelenleg a motoros termeszetjarok karosito hatasaval egyenertekunek sot nehol nagyobbnak tartjak a termeszetben lovaglok termeszetkarosito hatasat - gondolom itt sem a kibocsajtott karos anyagokat vettek alapul... :-)
Miből gondolod, hogy orfu kornyékén a turista útról letért és halálos balesetet szenvedő ember
- erdőben közlekedet?????? Ezt melyik részből olvastad ki???
- védet területen közlekedet??? Ezt hol olvastad???
- miből gondolot, hogy nem szabad az útról letérni???????? Tudom olvastad a jogszabályban... és??? engem még soha nem büntettek meg mert leparkoltam az út mellé - arról természtesen letérve. Szerintem te sem az úton szoktál megállni.
Szóval mégegyszer: félhírekből nem vonjál le elhamarkodott következtetéseket... a végén még tényleg az is kiderülhet, hogy:
A quados a saját udvarában probálta a gépét... sajnos a lejtős údvaron belendülő gépét nem tudta megfogni a nem működő fékével... igy rágurult a nyaralójuk előtt elvivő túrista csapásra, majd amikor az egy éles kanyarral ki került egy szakadékot a felgyorsutl quadjával nem tudta lekövetni... Ezt a verziót miért nem tartod elképzelhetőnek?
Ez sem lehetetlenebb mint, hogy egy állat természetrombolás aljas szándékával addig szántotta (40 pár évesen... ébredj már fel!!!) az erdős hegyoldalt, amigy elveszítve gépe felett az uralmát... szakadékban kötött ki...
Vagy az, hogy sokat olvasta az eszes beírásokat az index forumán - és az öngyilkosság eme bizar formáját választotta.
:-)
No mindegy. A lényeg: szerintem erről az esetről részletek ismerete nélkül NEM SZABAD fitatkoznunk... max. az együttérzésünket fejezhetjük ki a család felé...
Magunk is az önszabályozás hívei vagyunk, mint a topik fejlécén is láthatod.
Tegnap egy pofátlan környezetszennyezéssel találkoztunk mi is, a legdurvábbal eddig: valószínüleg lopott kábelekről égették le (talán gázolajjal) a műanyag házat, hogy a színesfémet eladhassák benn egy erdőben. Pirézek voltak, több Ladával, kb 5 km-re az aszfaltúttól, ugyanennyire a legközelebbi falutól.
Régóta járhatnak oda: kb 150 m2-en koromfekete gödör keletkezett már a földön, a sok gyújtogatás/gázolaj miatt. Mire elővettem a fényképezőt, kiszúrtak minket - így kép nem készült, viszont sebességrekordot döntöttem földúton-csapatás kategóriában :-(
Onnan még 2-3 km, és fél futballpályányi szemétdomb található. Inkább megy az IstenBarma 15 km-t földúton, ahelyett hogy 500 forintot fizetne és leeadná a MÉH-be. Sőt, akksik is voltak ott, azért még pár ezrest is kaptak volna. Barmok.
Jó látni, hogy hogy minél többet és többfelé járunk, annál inkább elhanyagolhatónak érzem az 5-10 percenként elpöfögött 1deci benzint a többi kártékony állat mellett. Nem mondom hogy ettől kevesebb lenne a baj, de nem is nő olyan mértékben mint egyesek állítani próbálják. És mielőtt félreértés lesz: ez egy kb 150 éves földút, ami A-ból B-be vezet, épp egy erdőn keresztül.
Elég régen fórumoztam az indexen, de mivel a (fél)gépesített természetjárás (hegyikerékpár = MTB) és különösen a Szalajka a szívügyem, megpróbálok hozzászólni. :)
Előrebocsátom, hogy - mint sok topicosnak - semmi bajom a crossmotorosokkal, quadosokkal, ha valóban olyan helyeken zúznak, ahol a füstjükkel, a vastag kerekek növénytiprásával és főleg a hangjukkal nem zavarják a bioszférát, vagy éppen a kisgyerekes gyalogtúrázókat. De gyanítom, hogy azok a quadosok, akik rá se rántanak az ilyesmire, nem olvassák ezeket a topicokat, talán olvasni se tudnak :) de sok egyéb szcénában is van sajnos elég primitív állat...
[OFF]Leglábbis kétlem van bármilyen agya pl annak a versenymotorosnak (nem quados), aki az egyik mátrai hegyikerékpárversenyen a biztosított területen zúzta le az egyik versenyzőt, mert az rá mert szólni, hogy hagyja szabadon a pályát, mindezt egy rendőr szeme láttára, aki meg se mert mukkanni. Gyanítom, mert a 4-5 milliós motorral száguldozó baromnak nem lenne nehéz elintézni, hogy semmi retorzió ne érje. De hát ez van, ma dzsungelben élünk, az erősebb és pofátlanabb nyer.[/OFF]
A kijelölt utakat elhagyó, szemetelő, ökológiai gondolkodást hírből sem ismerő bunqóból van elég pl. a hegyibicajosok között is (legalábbis a downhilleseket tekintve, lévén egy ilyen géppel lehet legjobban letérni az utakról), szóval nem azzal van a legtöbb baj, hogy ki mivel közelekedik. De mégis, a motoros járművek és pl. az MTB között minőségi különbség van, zajkibocsátást, erózió okozást, és minden más lokálisan diszkomfortot okozó paramétert tekintve, így szerintem nem kívánatos, hogy épp a nyugalmat, csendet, háborítatlan környezetet biztosítani hivatott természetvédelmi területen zajongjanak ezek a masinák. Ugyanígy, én pl. a világért se tekernék bicajjal egynyomtávú gyalogösvényen a Bükk-fensíkon, pusztán önkorlátozásként, mint ahogy a papírzsbkendőt se hajítom el, mert kurvára nem szép látvány, és gondolok az utánam jövőkre is.
Tegnap tekertem 30 km-t Bánkút környékén, de elszomorító az a szemétmennyiség, ami szinte bármelyik út mentén látható. Nem is annyira a "klasszikus" környezetszennyezésről van is szó, hiszen ezek a szemétféleségek nem mérgezőek, stb, hanem egyszerűen csak csúnya, nem odavaló, nem esztétikus. (Mielőtt méregzöldnek titulál valaki, nem állítom, hogy az ember sem odavaló, hiszen ez nem is lehet cél.) Csak jó lenne, ha a felüdülést keresők (és persze a madarak, stb :) ne a kilométerekről visszhangzó motorbőgést és széttiport gyepet legyenek kénytelenek még hazánk utolsó viszonylag természetes területein is hallgatni és látni.
Jah, úgy tudom, hogy a Szalajka-dúló quadosok az egyik ottani étterem neogazdag úrifiú tulaja és környékbeli haverjai, legalábbis számos alkalommal...
"...életét vesztette természetfotózás közben egy Magyar fotós. Alighogy megállt autójával az egyik szikla mellett, kiszállás után megcsúszott, és a szakadékba zuhant. Azonnal meghalt..."
Szerencsétlen fotós, és persze a családja - gondolja minden NORMÁLIS ember.
EGYÁLTALÁN SZABÁLYOS AZ, HOGY TÖBB TONNÁS TEREPJÁRÓVAL SZÁNTJA AZ ERDEI UTAKAT MIRE ODAÉR ??? - fűzi hozzá aki csak kötekedni akar.
Látod eke, ennyi a különbség köztünk. Nekünk a cél (esetedben a vélt igazad mindenáron való indoklása) nem szentesíti az eszközt.
80.§ (1) Az erdőterületen - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés és sportolás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, melyet az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte. A fokozottan védett természeti területen levő erdőben való tartózkodásra a természetvédelmi jogszabályok az irányadók.
(3) Az erdőterület látogatója az erdei életközösségben, az erdő talajának és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet nem zavarhatja.
82.§
(2) Az erdőterületen kerékpározni és lovagolni, motorral, illetőleg gépkocsival közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad.
a könnyebb megértés kedvéért kiemelem: gyalogosan bárki saját felelősségére
A fokozottan védett természeti területen levő erdőben való tartózkodásra a természetvédelmi jogszabályok az irányadók.
Nos állandó törvényszegésben vagytok amikor hobbiból erdőben quadoztok...
biztos az ismert szövegértési hiányosságaid miatt nem veszed észre, hogy "letért" a túrista útról. Mert ismereteim szerint a kéktúra útvonala bizonyosan nem vezet szakadékba....
Eke: miután kifejezted részvéted a halálos BALESETET szenvedett ember családjának - beszélhetünk a részletekről is... :-)
Felemás információkból meg ne vonjál le nagy-nagy következtetéseket. Csak példaként említem, hogy az országos kéktúra legalább 50-60km-t visz kiépített betonúton is... gondolom azt te sem képzeled, hogy ezeken a "turista útakon" csak az ekefélék közlekedhetnek..? He?
Ne adja a jó isten,hogy fényképezgetés közben legurulj egy szikláról,mert ha meg kell téged keresni,egy olyan újsághír lesz belőle amit a természetfotósok keserülnek meg !MIATTAD!!Mert mi is megkérdezzük szerinted,hogy minek mentél oda ahova nincs jogod!Mert úgy hallottam az eldugott erdei mezőre pl.nincs jogod neked sem felmenni!!Vagy tévedek?Kérdezz meg egy igazi természetvédőt!!
Igen, ez valóban kérdéses. Szerintem vizsgáljuk ki, és ha vétett nincs mese: statárium. Végezzük ki azonnal. Inkább drótkötéllel mintsem csapágygolyóval. Vagy ha nem (mert ugye fizikai akadályai vannak) nyugodtan koncoljuk fel a családját, mer' ugye bűnbakot találni kell, oszt' passz.
Egy halott ember ilyen formán való szóba hozása gyomorforgató. Részvétem a családnak, ez utóbbi hsz. miatt meg különösen. Te meg szégyelld magad - ez nem ok a (vélt) igazad bizonyítására, mégcsak nem is ürügy. És ha az is lenne: egy értelmes ember ilyennel nem hozakodik elő...
"Természetesen a természetvédelmi terület az tabu,tilos,stb.de nehogy már egy egész ország tabu legyen!!Minden T:T.Nem?Akkor te is csak biciklivel menj fényképezni!!Ha lehet a Kékestetőre!!"
Besenyőbácsi: nem jól mondod! Eke még biciklivel sem mehetne, mert a bicikli előállítása nagyon környezet szennyező dolog... Eke csak pucéran és gyalog!
Fényképezni??? Mivel??? A műanyag tokos gépével??? - ne már ekkora természet károsítást nem tűrűnk el! ;-)
Minek hord a hátán a föld olyanokat,akik mást sem tudnak,csak szemétkedni??
Már lehet,hogy azokra gondolok,akik a valós problémákat miránk hárítva próbálják meg eltusolni,vagy azokraakik tényleg kihordják,azt mindenki maga döntse el.Mert a szemetet úgysem tudják megakadályozni,hogy kihordják,ezért minket mocskolnak.Ki sem mernének állni a szemetelők elé,mert félnek!Mindentől és mindenkitől!!Ha megfogtuk a múlt héten a próbálkozó fatolvajokat(és ez nem vicc s nem önpolírozás)akkor higgyék már el nekünk a minket kritizálók,hogy erőn felül próbálunk tenni(néhányan),de ezek akik csak a piszkálódást értik nem áll érdekükben az előrelépés.
Természetesen a természetvédelmi terület az tabu,tilos,stb.de nehogy már egy egész ország tabu legyen!!Minden T:T.Nem?Akkor te is csak biciklivel menj fényképezni!!Ha lehet a Kékestetőre!!
Örömmel látom,megint a stílusos hozzászólásokat,amiket küld!Készítek egy filmet,amit ajánlanék a figyelmébe minden természetvédőnek,és netfirkásznak,hogy mit kéne tenni a természet védelmében,és reagálásokat várok,hogy lehetne tisztább városokat elérni,mert ha a quadokkal nem mehetek az erdőbe,de van rendszámom,akkor nyilván bárhol közlekedhetek és zavarja a szemem az a sok szemét amit kihordanak a város szélére.Mi megpróbálunk tenni ellene!!
Eke: elolvastam - és tény, hogy voltak köztük felhaborító és barbár beírások is... de voltak köztük teljesen helyénvalóak is...
Azt nem értem én balga, hogy a "leaquadosokkal, endurósokkal" társaság miért mindig csak a negatív hozzá szólásokat tudják értelmezni... szétmarcingolni? Mi lenne, ha legalább egyszer-egyszer észrevenné azokat a beírásokat is amiknek az igazságtartalma jóval nagyobb az előzőeknél?
Én már-már úgy érzem, hogy a világ végéért is a quados-endurós társaság fog felelni... ugye egyet értessz velem? Ugye, hogy ha nagyon akarnánk se találnánk ezenkél aljasabb, természet gyalázóbb társaságot? Ugye szerinted is ez a természet legnagyobb vérzó sebe?