:-D A z6 már használható zóna, z7 évelőknek, takarással, z8-at inkább dézsásnak, tisztelet a kivételnek. Nagyon hasznos az USDA besorolás, ha ismeretlen növényt látok, ez az első, amit megnézek...
Tipikus magnóliaillat - nem tudom jobban definiálni. ~8-D De ez tömegében sokkal jobban érezhető, London bármelyik normálisabb kerttel rendelkező utcájában van legalább egy tucat a házfalak védelmébe ültetve, AZT élmény látni-érezni... :-)))
Júliusban van a fő virágzása, augusztusban is potyadozik rajta jó pár darab. Az enyém méter tíz-húsz magas, tavaly április óta van meg. Itt egy kis infó a grandiról: http://davesgarden.com/guides/pf/go/2451/
Mennyi idősen hoz először virágot, mit tapasztaltok?
Az év mely szakaszában virágzik? Nekem már két telet a házban töltött (min. -5 fokon), de a hozzászólásaitok alapján szerintem a jövő telet már kint tölti, de nem túl nagy még.
Magnóliától márpedig nem kell félni, az örökzöld grandiflorától sem, ő legalábbis kevésbé tűnik mészérzékenynek, mint a többi ismertebb, tavasszal virágzó. Sőt.
Az idei telet károsodás nélkül vészelte át itt, ahol a hortenziák alapból tövig fagynak minden évben, díszíteni pedig a lombjával és a virágjával is fog, vétek kihagyni! 7-8 méteres fává nő, ha hagyják, ugyanilyen fatermetűre még a Magnolia kobus fog megnőni, de a többiek is kb. 30 év alatt 3-5 méteresre cseperednek. Lombra nézve érdemes még M. tripetala-t és M. macrophyllát keresni valahol, a kedvencem viszont a Magnolia denudata, a yulan, fotóztam rügyeket, eléggé méretes, és hatalmasat nőtt tavaly...
Hülyeindex nem enged képet feltenni, az egyik nyári sorozatban találsz sztem nálam is magnólia-virágot, arasznál is nagyobb az átmérője, és tavaly nőtt 30-40 cm-t...
azért kereshetsz magnoliafát, mertt sok helyen eleve törzsesre neveltet lehet kani, igaz jó drágán. itt a topikban van egy úriember, (akihez sajnos én nem jutottam el, de nagyon jót beszélgettünk telefonon :D)) aki korrekt áron hazai fajtákat (mármint hazánkban nevelt) ad el, esetleg őt keresd meg. én is keresni fogom, mert vannak hülye kér(d)éseim :) ha visszaolvasol rá fogsz jönni :)
Az örökzöld magnolia neve Magnolia Grandiflora! Ő lombbal együtt vészeli át a telet,sok ima mellett!:-) Sajnos fagyérzékeny növény:-( Az ő virágját láttad a videón. 20-25cm átmérőjű hatalmas,lime citromhoz hasonló illatú gyönyörű virágja van!
A lombhullató magnoliákat vagy bokornak vagy fának szokták nevelni.
Sziasztok :) Egy kicsit beleolvasgattam itt, és mostmár semmit nem értek magnólia-ügyben :) Vannak olyan magnóliák, akik levelestül vészelik át a telet? (Yvett legutóbbi képét látva, igen :D) Én ugyanis azt gondoltam, hogy a magnóliák ősszel ledobják a leveliket, mint a többi fa, de ezek szerint nem ez a természetes. Nekem van egy magnólia-bokrom, sajnos fogalmam sincs, milyen fajta (OBI-ban vettem), sosem voltak még levelei télen (pár éve van meg, 3-4 talán vagy több?), tavasszal legelőször virágok vannak rajta, csak aztán levelek. A virágai inkább szétterülők, tenyérnyiek, fehérek.
Akkor eddig csak szerencsém volt, hogy lehulltak a levelei, és mégsem fagyott meg? (Illetve most meg reménykedjek, hogy akkor idén sem :)))
A másik, amit szeretnék megkérdezni, hogy a magnóliákból vannak fa-típusúak, és bokrosak, vagy minden magnólia eredetileg cserje, csak ügyesen fa-formájúra lehet alakítani őket?
Sziasztok, az 1797-ben meg elöbb is írtam, hogy hogy járt a magnoliám; kb. 150 cm-es és egy óriás cserépben telet. Úgy látom, egyenlöre jól van. Szerintetek mi legyen a további sorsa?
Olvassátok el az 18o8 hozzászolásom. Sajnos a nagy fákat nem lehet megvéddeni a latyakos nehéz hótól, igy az idén már harmadszor méteres ágak szakadtak le róla.
Próbálkoztam nagy mennyisében szaporítani de tőlem nevetséges áron vették, és 1o-szeres áron adták el. Olaszországból inportáltaknál Biztosan jóbb fagytürök lettek volna...!!
Az Obiban és az Auchanba árulnak mostantól akciósan vannak magnóliák!
Én 2 éve vettem 3 különböző fajtát az Obiban. Nem voltak túl nagyok, de szépen megeredtek, tavaly már volt rajtuk virág is. Izgultam, hogy olyan legyen, ami a papírjukon van, mert már nem egyszer jártam növénnyel úgy, hogy más lett, de ezek azok lettek. Azóta is szépen cseperednek, remélem tavasszal majd tudok virágzó képeket is mutatni róluk.
Akkor valószínű,hogy a Gallison Praecox fajta van neked is! Érdekes,hogy nálad így viselkedik. Én a tövét jó magasan takarom lombbal,mulcsal.... Fagyzúgós helyere ültetheted:-(((