Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
A télen hozzám vágtak egy ilyen "rettenetet", amiről itt társalogtatok. Csak amiatt foglalkoztam vele, mert viszonylag egyben volt és akár hányszor indítottam, max második-harmadik rántásra indult. Cseréltem rajta szimeringeket, szöghajtást, komplett tankot és damilfejet. Levett szórásvédővel, kiengedett damillal használom. Csak olyan munkákra vittem magammal, ahol a többi gépeimet kímélni akartam, gondolva arra, hogyha ez behal, megy a méhtelepre. Egyenlőre még nem akar meghalni, így már heti rendszerességgel használom, ijesztgetve ezzel a szomszédokat. :) Nem túlzok, ha azt mondom, hogy amennyit belefektettem, annak több, mint százszorosát behozta. Tényleg elgondolkodtató, hogy "olcsó volt-e az olcsó". :)
Én meg 2-3 ezerből tudnék venni hozzá karburátort, ha kellene... de eddig nem kellett :)
Most hétvégén nyúltam hozzá először, mert kilazult a csavarja, és leállt a motor. Ilyenkor, mikor látom, hogy két év alatt mennyi mocsok gyűlt össze a légszűrőházban meg a kis szivacskájában, érlelődik bennem az elhatározás, hogy meg kellene takarítani... de aztán mikor végeztem a munkával, beraktam a zsákba, be a csomagtartóba, és még most is ugyanúgy van felakasztva a garázsban... lehet, hogy mikor legközelebb előveszem, megint csupa szőrös penész lesz az egész a rárohadt fűtörmeléktől :(
Annyi pénzért kész csoda, hogy egyáltalán beindul az a rettenet. Most rendeltem karburátort épülő 165RX-hez az 32ezer volt akkor egy ilyen Straus ezért a pénzért jó a szomszédot ijesztegetni?
Szomszédom vett két éve ilyen Straus nevű rettenetet a piacon. Akár jó is lehetne, hisz kb 150-200 m2-t vág vele nagyjából háromszor egy évben. Az is inkább PR fű. De valahogy ezt sem bírja. Azóta a harmadik porlasztó van rajta és mégis félórás procedúra beindítani. Ugyan azt sosem néztem meg hogyan indítja, mert távol tartom magam tőle ilyenkor. Az ember nem keresi a bajt, jön az úgyis magától. Szöghajtás is volt már cserélve és a hajtószár is, a szórásvédő szintúgy, no meg a tank kétszer. Ezt éppen tegnap summázta, amikor a harmadik pohár almapálinka után (ami,mint tudjuk elősegíti az igazmondást) elgondolkodott rajta, hogy olcsó volt-e az olcsó.
(mondjuk az furcsa lenne ha damillal leállna, késsel meg menne)
Ahogy mondták: valószínűleg megkopott a meghajtótengelyen a bordázás, ami valószínűleg a kuplungharangot is kikoptatta... azért mondom, hogy a harang felőli részen kophatott el, mert a tengelynek van egy kis játéka a kuplungharang és a szöghajtás között, és gravitáció miatt a szöghajtásban teljesen benne van, a kuplungharangot meg nem tölti ki teljesen... Ideiglenes megoldás ha a szárban megfordítod a tengelyt, nekem ez segített, aznap tudtam folytatni a munkát (a tengely szöghajtás felőli bordázása teljesen ép volt, amikor megfordítottam a lenyalt vég épen maradt része fogta a szöghajtást, és az ép tengelyvég meg még tudott kapaszkodni a kuplungharang ép részével :)
Valószínűleg a kuplungharangot is cserélni kell a tengellyel, de azért nézd meg a szöghajtás fogazását is.
Ja, és nem tudom nálad mennyire macerás a kuplungharangot kiszedni, én a kínainál házastul cseréltem, 1-2 ezer forintért nem érdemes vele kínlódni...
Ahogy néztem a 135R még kapható is újjonan, 543RS-t nem találtam használtan se. De akkor ezekkel nem tudok mellélőni, köszi (max ha kifogok egy agyonhasznált sz*rt, de szerintem marad az új 135R).
A Husqvarnákat szándékosan hagytad ki? Pedig érdemes ott szétnézni. Az Oleo Master áráért kapsz egy 543 rs-t és örökös lesz, mint a nyomorúság. Amire neked kell teljesen jó. Egy 135r pedig még olcsóbb és az is nagyon jó.
Próbáltam kissé ajánlott és jobban ajánlott márkákra szűrni (Stiga, Oleo-Mac, McCulloch, Stihl, Makita). Belebotlok a 90 bruttóba és a közel 200 bruttóba is. Kérdés hogy elég nekem a kisebb köbcenti/teljesítmény (és ez persze papíron mit mutat, az egy dolog). Gondolom a 2T a jobb út, de ha javalott a 4 ütem, azt is megfontolom. 2-3 havonta nyírnék egy ~1000m2-es placcot, a gaz bőven derékig tud érni, szeretnék relatíve sokat bíró gépet, de nyilván nem ipari használatra. De ezeket ugye már írtam:)