Nem váltottam. Te mindig is utáltál, Pixy, ezen nem sokat változtat, hogy mit csinálok. A legutóbb azért utáltál, még az előző kormány alatt, mert azt mertem állítani, hogy a rendőrség nem volt sem finom, sem profi 2006-ban, és én mélyen helytelenítem, amit csináltak.
Ha most majd tüntetsz, és kapsz a fejedre, te is mélyen helyteleníteni fogod. A különbség köztünk az, hogy én minden esetben mélyen helytelenítem, mert vannak elveim. Pontosabban, elveim vannak, nem hisztérikus félelmeim.
Van olyan, hogy valaki tudatosan pozicionálja magát középre, aki független akar maradni - -ez is egy álláspont.
Csak a mi körülményeink között ez kevéssé működik.
Török és Tölgyessy található ezen a páylán leginkább, de szerintem egyrészt Mo-on, ahol a pénzt a pártok osztják, ez nem kifizetődő, másrészt piszokul elszürkít és unalmassá válik.
Nálunk az emberek nem az valóságra kiváncsiak, hanem megerősítést várnak saját elfogultságaikra.
Na ez már egy reálisabb fenyegetettség, de itt is jól látod, ennek határait a gyávaság vs bátorság fogja megadni. Azok a médiumok semmit sem érnek, akik nem fogják felvállalni a jogos kritikát. És ha ez így volt az mszp alatt is, akkor illett volna arról is posztolnod, mert ahogy én látom itt minden folyamat csak felerősödve folytatódik a rendszerváltás óta.
A magyar kiegyezéshez úgy tűnik két dolog vezethet el. A Fidesz sikeres kormányzást csinál és akkor lassan elhalnak a fenyegető hangok, vagy a fidesz is totális bukást idéz elő és akkor mindkét oldal elkezdhet azon gondolkodni, hogy akkor most hogyan tovább. A sajtó szerepe, meg úgy általában az értelmiségé azt szépen körülrajzolta a mostani pár hónap történése, amikor xarba se vették a Pázmány jogászprofesszorait és mondjuk a Századvég közgazdászait. És így volt ez fordítva is.
A mai világban (sok devizahiteles, sok munkanélküli, sok nyugdíjas és segélyes, sok szegény stb) a propaganda szerepe nem tűnik olyan fontosnak, a való világ sokkal hamarabb beköszönt, mint hinnénk. Az értelmiségi elemzések persze kiszorulhatnak a közmédiumokból, de ezek azért akkora hatással sosem voltak, hogy megnyerjenek velük válsztsokat, maradnak a nyílvánosság szubkultúrális szegmensei. Végülis az értemiségi is állandóan háborúban áll egymással, a jobboldal most számolja fel a teljes ballibet, és kérdés kiváncsiak vagyunk mi erre?
Vannak valóban, akik semlegesnek és függetlennek akarják tudni és mutatni magukat, közös bajuk, hogy szintelen-szagtalanná váltak és gyakorlatilag ledarálták saját magukat.
A középen állás a mai magyar társadalom számára egyszerűen unalmas. Az nem túl érdekes, ha valaki minden oldallal megértő, akkor már sokkal jobb, ha nem ért meg senkit és semmit. Utóbbi akár azt is jelenthetné. hogy önálló véleménye van, azaz alternatívát ajánl, hogy van fantáziája.
Ha valaki olyan okos, mint Eszter, vagy mint Török Gábor, akkor akár fel is vállalhatna végre valamit. Mondom annak ellenére, hogy tudjuk, hogy ott vannak a gyerekek , meg az a sok vesződtség...:-)
Nem akarom ezt a marhaságot tovább ragozni....de a tisztázás kedvéért, itten kétféle titokról van szó....
Az egyik, hogy azt mondják, a követségről hazafel, hogy Putyin leszbikus.....hogy ezt láttya a kinai usak követ is, vagy a usak zsoldba álló békásmegyeri cár, vagy az örvezető a sivatagban, az az egy dolog, a másik fajta titok az az utasitás, hogy nézzenek már utána Moszkvába, hogy a Putyin hord e füzőt....és ezt nem láthattya senki más, csak akinek az ukáz szól....mert ez a fontosabb titok.....
Nos itten az igazi blamázs, hogy mind kettő láccik....
Hogy példát is mongyak, amikor Brezsnyev Párizsban járt nem az volt az igazi titok, hogy kiderült, hogy a széklet minta pozitiv, hanem az volt az igazán nagy titok, hogy igen nagy volt a titkosszolgálati érdeklödés iránta....
A titkoknak ez a természetük. Hogy kiadják vagy lopják, az majdnem ugyanaz, hiszen ha a rendszerben van egy kiadó, akkor az ugyanolyan hibája a rendszernek, mint ha a tűzfalon van rés, vagy ha egy félkegyelmű irattáros kiragasztja a doksit a hivatal előtti hirdetőoszlopra.
De még egyszer: ez itt szerintem egy found-raising akció, szerintem, vállalva némi kockázatot, de ha nem vállalnának, akkor nem lenne elég izgalmas a dél-dakotai képviselő meggyúrásához.
Hallom a véleményed, már tegnap is hallottam. A kérdés az volt, mi a jogvesztő és miért.
Amit Bokrosra mondasz (aki persze csak szellemi atya volt), az például nem volt jogsértő, csak hibás. Vagy másként: nem a járulékok (részben kötelező) átirényítása volt az elvi probléma.
Azt akartam egyébként elmesélni, hogy minden olyan helyen, ahol a hirszerzés feldata nem az, hogy elmesélje mi történt tegnap, hanem megbecsülje, mi várható holnap....általában az sok jelentéktelenből szok összeállni, ahol még a sajtóba közölteket sem kell kidobni és néha ugarasztani köll valakit, mert fontos lehet, milyen szinű is volt az elnökné bugyija.....ez kell a napi élet menetéhez a kül és más politikák tervezéséhez és szervezéséhez.....
Nem lehet mindenap, de nem is szüksége a napi élethez Conráddal ellopatni a 7.usak hadsereg sávjában lévő atomaknazárak helyét és az atomaknák kiszállitásának rendjét, amelyik egy igazán combos anyag volt.....
Az, hogy olyan a rendszer, hogy az anyagok belőle kiszedhetők vagy olyan, hogy kiadhatók majdnem mindegy....egyik szomorubb a konzekvenciákra való tekintettel mint a másik.....
Az öszödi beszéd kiszivárogtatása, elsőre biztos jó 5letnek tünhetett....és az azért hol van ez ettől....
Lehet, hogy vannak benne combosabb anyagok is, biztos vannak, de több tízezer classified doksit még a lesajnált amerikai hírszerzéstől sem lehet kiszedni. Csak kiadni lehet. Azt meg sosem tudhatod biztosan, hogy a kiadót ki mozgatja.
Te tudod a legjobban, hogy igazicuccok nem ezek, nem ilyenek és azokhoz nem is lehet hekkeléssel hozzáférni, mert nem tartják őket olyan helyen, hogy hozzá lehessen férni, csak a bóvlit tartják olyan helyen, igen gyakran éppen azért, hogy hozzá lehessen férni. Például mindenféle hülye emailekhez. Ezt a játékot alacsonyabb nívón már nálunk is űzik.
Ez itt egy szemfényvesztés, de meg fogod látni, hogy jól körülhatárolt végcéllal, amit te is pedzegetsz. Egyfelől: többet költeni, sokkal-sokkal többet a field akciókra, beleértve a direkt katonai műveleteket is, és az megrendelésekkel jár, másrészt még többet költeni a technológiára, és az is megrendelésekkel jár, az új technikákat ki kell fejleszteni, és azok is megrendelésekkel járnak, és most bőven lesz hozzá indok, amit a kongresszus vígan be fog szopni, nehogy holnap róla terjesszenek ezt meg azt. Egy dél-dakotai képviselő boldogan megszavaz bármit, csak ki ne derüljön, hogy kúrogat valakit vagy hogy elfogadott egy kis montecarloi nyaralást. Mert akkor neki vége van. Ugyanez vonatkozik a coloradoi vagy kansasi kollégájára is, bármely pártból kerüljön ki.
És majd karóba húznak egy-két figurát, akár még ezt az ausztrált is, de az már csak collateral, a show része.
Csalódást fogok neked okozni...ez a nép még sohasem volt elképesztően dühös....még csak dühös sem ugy igazán....gondold csak végig, a legnagyobb forradalmak és szabadságharcokat is ugy 2-3 fő hirtelen dühből történő elhalasztása szokta kisérni.....aztán késöbb szoktak az igazán dühre képtelenek igen nagyon dühösek lenni egymásra, amely jóval több áldozattal szokott járni....
Mér kéne csalni....a Kádár rendszerben sohasem volt választási csalás....talán a többes jelölés egyes helyeken nem volt tökéletes, hogy az utolsó időkről beszéljünk, no de csalás, az nem volt és nem is volt rá szükség, az embereknek van meggyözödése....és a jövőben mér is ne lenne....
Probálj kicsit elöbbre nézni és Kövér Lacára tekinteni....a demokráciának több féle modellje létezik....a Nyenyinek sem az az értelme, hogy kiteszik a falra, hanem, hogy kihirdették a hasznos állampolgár iránti elvárásokat.....és az ember elismerésre vágyik, ki ne akarna hasznos állampolgárrá válni....ettől pont egy urna riasztaná el....
Jó, ezzel nem fogunk boldogulni, ugy hogy ugorgyunk....
Egyébként a magyar belpolitikáról beszélünk, de minden Magyarországon üzhető belpolitikának vannak külső feltételei.....itten arról kezdtem beszélni, hogy az Orbán által üzhető magyar belpolitikának biztositott az összes külső feltétele.....sok oknál fogva....igy az usak állapota is segiti....és, hogy éppen milyen jellemzői is vannak az usak állapotának abból látunk itten egy példát....egy másik példa, hogy mostanság nem tünt el senki....annak ellenére, hogy üresek a liftaknák és nem volt kisebb szerencsétlenség a közutakon....
Természetesen a legálisan és szépen fogyó könyvekből nem igazán az derült ki, hogy a titkosszolgálatok müködésének jogi keretei nem müködnek rendesen, hanem az, hogy rosszul les a bokorba kucorgó ügynök....nem müködik a CIA....és persze az sem szok kiderülni, amely ezt is meg az usak katonai képességeit erodálta a modern technika túlértékelése, de hát nem is csoda, az üzlet az üzlet....bár a valódi ár csak most lesz megfizetve....
Jegyzem meg, hogy a végére esetleg kiderül majd, hogy ez a Bush nem volt annyira hüje, csak hát kikkel volt ugye körülvéve....volt ilyen azzal a szinész elnökkel kapcsolatosan is....de talán tehetségesebb volt a környezete....
Aszittem, itt most a magyar belpolitikáról beszélünk, nem az USA gigantikusan hülye szervezeteiről.
Egyébként az, hogy az USA szervezetei gigantikusan hülyék, nem a wikileaksből derült ki -- 9/11 kapcsán alaposan megírták, hogy (nem) működik a CIA és az FBI. Teljesen legális és igen szép példányszámban fogyó könyvekben.
Ez szellemes, de csak egyénekre lehet vonatkoztatni. Lesz, akit gangbangelnek, mert veszélyesnek tartják. Lesz, akit békében hagynak (a többséget), sőt kegyeit keresik, mert rettegnek a népszerűségvesztéstől.
Ami az én szép lelkemet illeti, a következőt tapasztalom. A nevem (bármi, ami a nevemhez kapcsolódik) veszélytényező lett, mindenki retteg attól, hogy egy Babarczy Eszter nevű egyént alkalmazzon, mert akkor majd jól lecsap rá a KEHI. Vagy az APEH.
A kormány műve ez? Dehogy. Azért van, mert szerintem a kétharmadnak vannak előnyei? Kétlem.
Ez azért van, mert az emberek kib@tt gyávák. Az öncenzúra mindig sokkal hatásosabb, mint a közvetlen beavatkozás. Ezért veszélyes az mttv. Nem mondja az, hogy tilos kritikát megfogalmazni. Sőt -- aszongya, hogy sokoldalúnak és kiegyensúlyozottnak kell lenni.
Aztán betesz egy fenyegetést, hogy ti. ha bizonyos szabályokat megszegsz (azt nem tudjuk, hogy mik ezek a szabályok, mert majd később fogják megmondani), akkor csúnya dolgok fognak veled történni -- adminisztratíve és pénzügyileg. Tehát még semmi nem történt, de a sajtó máris engedelmesen elvágja a saját torkát (tisztelet a kivételnek). A tulajdonosok nem kedvelik, ha nem kedveli őket a hatalom.
Az MSZP alatt se volt ez máshogy, míg azt lehetett hinni, hogy az MSZP létezik mint párt, nem pusztán rablóbanda. Addig ugyanaz a Medveczky, aki most a Fidesznek nyal, az MSZP-nek nyalt. TV2 ditto. És még fenyegetés se kellett hozzá.
Ez a választás a mániád....persze, hogy lesznek választások, csak a kimenete nem lesz kétséges....nem a választások eltörlése a kivánatos cél, hanem az utóbbi....
Sok éves megfigyelés alapján bátran állithatom, hogy 3-5-10 év intenziv munkája elégséges, hogy a fogalmak pozitiv tartalma pejorativvá váljon és forditva....
Mondom, hogy nem látod a lényeget.....a lényeget már leírtam...de még egyszer utalok rá.....itt egy olan információs rendszer adatai kerültek nyilvánosságra, amelynek ostoba szervezése nem zárja ki, hogy az usak egyéb rendszerei, a kormányzattól az utolsó afganisztáni hadmüveletekig, ne hasonló ostobaságtól legyen terhes...és ugye ottan van még a gazdaság....bár azért az arrafele olyan nagy és hatalmas, hogy minden ostobasággal elbir......
Mert az elért eredmények ezt a lehetőséget nem zárják ki.....
Aztán picába a részletekkel....hogy ki szivárogtat és micsodát, ráadásul, hogy olyan százezred rendű inkontinenciára utalsz, mint az öszödi beszéd, vagy ki és kicsoda Heltai....meg az a szakálas nő, a Szalai....
A magyar média, amelyik képes nem venni a sugalatot és tullép, ami öfelsége ellenzékének megengedett, az meg lesz fojtva....viszont a szamizdat virágozni fog és nem is köll a stencilgéppel molyolni....hogy valami kedvezőt is mondjak...
Igazad van. De láttam is, és mondtam is. A választások előtt, nem egy ízben.
Abban nincs (szerintem) igazad, hogy logikailag a sajtó gleichsajtolásából a választások eltörlése következik. Ha a putini példát nézzük (vagy éppen Berlusconit), a sajtó megfojtása akkor fontos, ha egyébként vannak választások. Kell a propaganda.
Burmában egyszerűen csak kivégzik, aki megmukkan. Minek oda sajtó?
Ok. A Wikileaks egy elég régóta működő, gyakorlatilag egyszemélyes vállalkozás. Egy hacker csinálta, aki feltörte az ausztrál nemtommilyen családjogi bíróság szerverét, hogy a válóperében ki nem adott dokumentumokat megszerezze. A fickó egy szent őrült. Nem is annyira szent.
Magyarországon ilyen nincs jelenleg. Persze még lehet. A Wikileaks azon alapszik, hogy belülről szivárogtatnak. Egy kellően nagy országban a szivárogtatót nehéz elkapni. Egy viszonylag kicsiben sokkal könnyebb, mert egy doksi kevesebb kézen megy keresztül. (Szerintem rég tudják már az MSZP-ben, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, csak nem akarják megmondani.)
Ha egy elkötelezett hacker csapat nekiáll betörni a nemzetbiztonsági hivatal stb szervereire, akkor leszedhet doksikat. Az kicsit esetleges lesz, hogy mit találnak éppen, de biztos lesz közte érdekes. Egy ilyen hacker csapat jobban teszi, ha nem Magyarországon mükszik, de nem is olyan országban, amelynek kiadatási egyezménye van a mienkével.
Nem zárom ki, hogy lesz ilyen csapat. Most nem látszik, hogy volna. A jelenlegi szivárogtatások szerintem jórészt tudatosak (szondázni a közvéleményt).
Ennél sokkal egyszerűbb módokon is lehet a neten hatást elérni. Regisztrálsz egy külföldi blogszolgáltatónál, álnéven persze, egy webes emaillel (nem magyarral), és sose fognak elkapni. Ha tudható, hogy mondjuk az index, a hírszerző stb komolyabb újságírói költöztek át egy ilyen blogra, azok, akik eddig nézték az indexet stb, azt fogják nézni. És soha nem lehet majd bizonyítani, akkor sem, ha mindenki tudja, mi az ábra.
A Heltai Péterre vonatkozó doksik pl a Tumblr nevű blogszolgáltatón jelentek meg először teljes mértékben beszkennelve.
A Szalai Annamária korai cicisajtóbeli aktivitására vonatkozó képek egy magyar blogon jelentek meg (persze álneves blogon). Mivel ez nem törvénysértés (egy publikáció beszkennelése), legfeljebb copyrightot sért, nagyon nem kell aggódnia.
A Wikileaksnek előnye, hogy lehet tudni, hogy mire való, és hogy oda kell küldeni a doksit. De nagyon nagy a kockázata. Plusz kell egy média hozzá, amelyik címlapon hozza, amit ott talált.
A blogos megoldásoknak sokkal kisebb a kockázatuk. De ezekhez is kéne egy média, ami címlapon hozza, amit ott talált.
Ezért mondom, hogy sajnos wikileaks vagy sem, nem mindegy, hogy a magyar médiát mennyire fojtogatják.
Ne becsüld le a Blikket. Jó pár korrupciós ügyet hoztak először. De a Ringier nyilván nem fog bevállalni naponta x milliós büntetést pusztán a magyar belpolitika érdekében. Annyit nem hoz egy botrány példányszámban.
Ausztriában és Angliában a tabloidoknak nagy hatásuk van a választásokra.
Orbánról sok mindent el lehet mondani, kivéve, hogy nem lát túl a következő választásokon....minden egyes lépése azt igazolja, hogy nagyjából minden annak az érdekében történik....
A netet nem igazán féltem, Julian Assange pl. Izlandról szokott dolgozni, meg egyéb helyekről, ahol nem cenzúráznak és nincs kiadatási egyezmény. A New Yorkerben volt róla egy jó profil, még mielőtt a botrány kitört volna.
De egyébként sem gondolom, hogy a Wikileaks a lényeg, mert az extrém cucc -- egy hacker bosszúja a világ ellen.
Viszont gondolj a hálapénz.hu-ra. Levehették, de bárhol lehet tükrözni, mondjuk egy ausztrál szerveren, aztán menj utána. Le lehet szedni és fel lehet dobni bármilyen szöveget p2p megosztókra -- aztán próbáld meg azt megakadályozni. Ha az amerikai filmiparnak nem megy, akkor szerinted menni fog a mi kis béna nemzetbiztonságuknak?
De kevés embert ér el, nagyon-nagyon keveset. Mert tényleg Youtube és Iwiw és Facebook, ezek a vezető használati formák.
Mondjuk lehet ott is közzétenni politikai tartalmakat, és virálisan terjeszteni, de a virális terjesztéshez az kell, hogy eléggé érdekelje az embereket, és továbbítsák.
A 200ezres tűzijáték csoport ezért volt érdekes. Ha 200 ezer embert össze lehet szedni virális technikával egyetlen közösségi oldalon belül, akkor vannak ügyek, amire lehet toborozni. Az Alkotmánybíróság nem ilyen ügy. Ha az abortuszt tényleg betiltanák (nem fogják), az ilyen ügy lenne.