Természetesen egy idő után le lehet csökkenteni a használatot/el lehet felejteni a gépet, de ahhoz az kellene, hogy szellőztetéssel biztosítsátok a megfelelő friss levegőt. Írtam, hogy a friss levegő most sem gond, de a pára igen, nálam sem akar 60% alá menni...
Én még 1-2 napig járatnám (legfeljebb kevesebbet), hogy tényleg mindenből szedje ki a vizet. Utána lehetne próbálni, hogy a szellőztetés elég-e, vagy mindenképpen kell a rásegítés. Azért nem mondom, hogy már hagy abba a használatát, mert eredeti leírásod alapján bőven van hőhíd (hideg felület), nálad alacsonyabban kellene tartani a párát - mondjuk főleg hidegebb időben, de azt ígértek mostanság.
Ha már helyre jön a kecó, azt is csinálhatjátok, hogy egy kis helyiségben teregettek és odateszitek a gépet. Ott hamar megszárad a ruha, a pára megy a tartályba - megelőzitek, hogy a lakásban terjedjen és ott kelljen küzdeni ellene.
Amíg ilyen meleg van odakint, nehezebben jön elő a pára.
De már közben termelődik, eszi bele magát bútorba, ruhába, falba. Hiányzik neked, hogy megint elölről kezdj mindent?
Hogy "bizonyítsam", nem a levegőbe beszélek: pára már első nap után sem volt nálad (ha jól emlékszem), mégis tegnap, alacsonyabb páránál megint több, mint 9 l vizet kapott ki a levegőből. Van ott még bőven, ne hagyd felszaladni!
Remélem, utolsó mondatod nem azt jelenti, hogy akkor most kikapcsoltad, mert akkor megint fel fog menni a pára és kezdheted a küzdelmet.
Egyébként én most nem tudom 60% alá vinni a párát, túl enyhe és nyirkos az idő hozzá. De most nem is fenyeget a penész. Holnaptól talán lehűlés jön, akkor tudok lentebb menni én is.
Az elmúlt 24 órában már 9,05 liter vizet szedet össze (két helyiségről beszélek, ma többet volt a nappaliban) és átlagosan 55,75%-ra ment le a páratartalom. A páratartalom mérőt továbbra is befolyásolja a gép működése szerintem.
Összesítve: 96 óra; kb: 37 liter víz és átlagosan 60% pára. 20 Co lakáshőmérséklet
Remélem ez az adat és tények, segít mindenkinek jó döntést hozni.
Ha bárkinek kérdése lenne szívesen válaszolok.
Következő írásom akkor lesz ha újra megjelenik a pára az ablakon.
Az elmúlt 24 órában már csak 8 liter vizet szedet össze (két helyiségről beszélek) és átlagosan 53,8%-ra ment le a páratartalom. A páratartalom mérőt továbbra is befolyásolja a gép működése szerintem. Ma volt hogy a kölcsön kapott páramérőn 50% volt míg a gépen 61%-t mutatott.
Összesítve: 72 óra; kb: 28 liter víz és átlagosan 61% pára. 20 Co lakáshőmérséklet
Már csak az utolsó 24 óra van hátra. Remélem ez az adat és tények, segít mindenkinek jó döntést hozni.
Hőcserélőt lehet akár teljesen sk. is gyártani, de itt olyan kicsi a hely, hogy ide cél dolgok kellenek.
Sokan dicsérik a Marley-t, de jó lenne gyakorlati tapasztalat is. Az meg csak sok év nélküle és sok év vele után alakul ki, 1-1 ilyen és olyan év fogyasztása nem mérvadó. Mert eleve nem ígér sokat (70 % visszanyerés, de azt olyan körülmények közt, ami még nálad sincs), vajon tényleg jelentősen spórol-e vele az ember, vagy jobban jár sima, zárható likakkal oszt 10 év alatt sem fűt pluszbab annyit, mint amibe ez kerül. Nálam pl. kellene 3 db, ~230 e, ha évi 20 e-t spórolok, akkor 10+ év a megtérülés, de van még áramfogyasztás, szűrőcsere, netán elromlik/elromlanak és már ott is vagyok, hogy sose hozza vissza az árát...
Lehet, a gépben lévő víz is meghülyíti, de alapvetően marha gyorsan tud felfele mászni a páratartalom, hiszen ruhákból, bútorokból, falakból is "jön vissza".
Öröm az ürömben, hogy ha egyszer sikerül leszorítani és odafigyeltek a szellőztetésre, akkor már sokkal kevesebb gondotok lesz. A kiindulási állapot az volt, hogy minden orrba-szájba tele volt vízzel.
Az elmúlt 24 órában 9,6 liter vizet szedet össze (két helyiségről beszélek) és átlagosan 59,5%-ra ment le a páratartalom. A páratartalom mérő részével kicsit kételkedek mert amivel a pármentesítőgép előtt mértem azon volt hogy 50-55%-t mutatott, de a gép továbbra is 58-63% állt. Nem tudom hogy hol van az érzékelője de szerintem befolyásolja a gép működése. Mikor kikapcsolom hogy ürítem a tartályt volt hogy a kikapcsolás pillanatában 59%-t mutatott de mikor vissza értem a tartállyal már 63% volt.
Összesítve: 48 óra; kb: 20 liter víz és átlagosan 63% pára. 20 Co lakáshőmérséklet
Örülök, hogy haladsz. :o) Az már kár, hogy neked kellett megvenned...
Ami még segítene, ha emelnél a hőmérsékleten, az már önmagában alacsonyabb páratartalmat eredményezne. (Relatívat persze, de mindig arról beszélünk, szvsz kár mindig leírni.) Már csak azért is érdemes lenne, mert az alacsonyabb páratartalom miatt ugyanaz a hőmérséklet kevesebbnek érződik.
Megint itt vagyok arról kell beszámolnom hogy vettem egy páramentesítőt.
Ma volt az első délután amikor elkezdtem üzemeltetni a készüléket.
Az első 3 órában 1,3 liter vizet szedett össze. Meglepődtem rajta és kezdem elhinni hogy ez egy igen hatékony módja a pára eltávolítására. Az ablakról már eltűnt a pár a szobába.Csinálok egy kis videót a beüzemelésről meg az első 3 óráról.
Akkor inkább az az x hasáb fa pluszba, mint az a fülledt levegő. Ha eléri a levegő a megfelelő páratartalmat, bezáródik a falon a szellőző, és nem megy ki a meleg, de azt hiszem, ezt nem kell nektek elmesélni:) Nekem nagyon tetszik:)
Nalunk is akkor jelent meg a penesz, mikor a kemenyes cirko cserelodott zart turbosra. Osszel pedig megnyitottam az eloszoba falat + egy kis teljesitmenyu ventillator.
Ez természetesen jó megoldás, de hogy ne lenne járulékos költsége... Azért csökkent a páratartalom, mert többet szellőztettek - többet fogtok fizetni a fűtésért. De inkább ez, mint a penész.
Ráadásul ez ilyen formában pl. egy társasházi lakásnál nem működik, ha nincs kémény. Ott marad a levegő bejuttatása- vagy egyszerű lyukakkal, vagy szabályozva. Nyilván előbbi az olcsóbb.
Mi is sokáig küzdöttünk a topik fő problémájával, de úgy látszik, megoldódik a dolog. Karácsonyi elfoglaltságként ugyanis megnyitottuk a házunk előző tulaja által befalazott kémény tisztító nyílását, és felraktunk egy zárható szellőző rácsot. Nincsenek havi járulékos költségek, plusz párátlanító géppel való kínlódás. A páratartalom áltagban 10 %-kal lejjebb csökkent. Azt hiszem, ez jó eredmény :) Ha lehetőségetek van rá, csak ajánlani tudom.
Ha 50%-os a levegőd és 21 fokra fűtesz, akkor a faladnak 10 fokosnak kell lennie! Az nagyon durva. Ha az ablak is vizes, akkor az is hőhídnak tekinthető sajnos (csere, vagy 3m fólia elé).
Hideg a fal a csempe alatt és párásodott, majd megtelepedett a penész a légrésekben. Ha jól látom és értem, akkor ott csempe volt. Telibe kell ragaztózni a csempe alatt, talán az segít. (Hőhíd van gyakorlatilag a sütőd fölött, és ha konyha akkor pára, szinte tuti a lecsapódás).