Szerintem is. Csak az otthon töltögetés egy nagy veszély forrás.
Azért ha kimegyünk én kiszoktam cserélni a palackomat. Mert ott nyomáspróbával rendelkezőt kapok, nem 30 éveset. Kivonják a forgalomból. Nem töltik meg újra.
Nem tudom miért vagy ilyen ború látó. Én eddig minden 7 végén voltam lakózni.
Ha elmész a susnyásba, vagy a hegyekbe, folyópartra, bringázgatni, ott senki nem fertőz meg. Ennek lehetősége, csak a közértben lehetséges. Amikor elmész a kajáért. És ha otthon punnyadsz ezt akkor is megteszed. Irány a természet.
Nézte mostanában valaki, hogyan pörög, vagy éppen fagyott be a lakókocsi-piac? Mindkettőre tudnék logikus magyarázatot, de nem tudom, melyik tipp jönne be. :-)
Alig ha hinném, hogy az olasz kempingben csendőrnek és tűzoltónak öltöznek a gázpalack cserét ajánló emberkék. Alapvetően nekem mindegy hogy ki mit használ, csak ne legyen hozzám közel az illető... Béke Veletek !
Szerintem a lakókocsiba való acélpalack rejt összességében nagyobb másodlagos veszélyt. Mivel kevés a hivatalos töltő, nyomáspróbázó hely, így sokan rákényszerülnek hogy házilag fejtsék át a gázt. Akár öreg 30-40 éves, 25 éve lejárt nyomáspróbás ócskavasakba. Egyébként nincs olyan szabály, hogy a háztartási palackot csak a lakhely, és a cseretelep között szabad szállítani. Még ha volna is, akkor sem érne semmit, mivel azt sem lehet kikötni hogy hol vagy köteles cserélni. Bárhol cserélhetsz az országban, amely éppen útba esik, vagy szimpatikusabb.
Az alut otthon használod, max. oda-vissza közlekedsz vele a cseretelepig. Viszont fontos, hogy korrózióálló és hosszú életű legyen.
Az acél meg oda kell, ahol ki van téve sérülés veszélyének, ill. sokkal nagyobb nyomást bír ki. Pl. gázos autók tartályai soha nem aluból készülnek. Láttam képet ilyen tartályról, simán kibírta, hogy kiégett a balesetben az autó körülötte, és ott lötyögött az alján a fél tank cseppfolyós gáz. Nóta benne, 15 év a max. engedélyezett élettartam, autóban utána kötelező kicserélni.
Nagyon úgy látom, idén nem kell a gázpalackok fajtájával és töltéséfel foglalkoznunk. Tulajdonképpen szerencsém volt, hogy az utolsó pillanatban még egy hetet eltölthettünk Berekfürdőn. Aznap, mikor jöttünk haza zárták be és kezdték bezárni az összes többit is. Pár napja azon gondolkodunk, hogy hegyekbe, erdőbe kellene kiszabadulni de mostmár az is lőve.
Kezdem úgy látni, hogy okróberig esélyünk se lesz bárhol kempingezni de ha valaki biztatóbbnak látja a helyzetet, sívesen vígaztalnám magam a véleményével.
Az a nagy helyzet, hogy itt nem a tűző napról szol nálunk a helyzet. A lakjóban.
(Hanem pont a zárt térben. A tűző napon ahol a levegő járja nincs olyan hőség, mint a zárt lakóban.)
Hanem inkább arról hogy lemész a strandra a kis hűtőtáskáddal, meg a matracoddal a nyári kánikulában reggel és csak este mész vissza. Elég ha 10 órakor mész le, és délután 5-6 órakor mész vissza a lakóhoz. Amit persze gondosan, jól bezársz. És ez közben napra kerül. Így simán felhevül belseje ahol a tele palack van olyan 60 - 70 c fokra is. Amit igazán nem is veszel észre csak amikor haza érsz, hogy milyen meleg van bent. De még akkor sem gondolsz a gázpalackra. Mert nyaralsz és egészen más minden jón forognak a gondolataid. Szerintem ez Bármelyikünknél simán előfordulható állapot. Ezért talán senki sem hülye, csak nyaral. A vas palackkal is. De az alu val is simán összehozható ez a kis történet..
Nem találom most se hogysem hirtelen azt a táblázatot ami írja, hogy hány bár nyomás van benne 70 c fokon. De úgy emlékszem, 12 bár.
De azt is simán bírja mert a nyomáspróba ennek a többszöröse.
Még annyit, a 20 éves alu palack tuti nincs belül sem rozsdásodva ellenben az acél palackkal szemben. Ami be az X edik töltésnél már simán lötyög az alján a kondenzvíz víz ami szépen korrodálja. Na most akkor melyik a tutibb?
Nem kell f..ni bírja mind a kettő. Az meg egy igen ritka eset, hogy egy totál tele szűz új palackot hagyj ott. reggel biztos már főztél vele valamit, (kávét) ment a bojler esetleg a hűtő is gázról megy. Mindjárt nem olyan drámai a helyzet, ha kicsit kevesebb van benne. Nyárra nem kell tartalék palackot be spájzolni, mert nem fogy ki őszig sem egy tele palack. Csak télen fogy sok a fűtésre.
A szabvány azt írja elő, hogy 60 vagy 65 fokon - azaz a tűző napon - nem lehet nagyobb a teljes töltöttség melletti nyomás, mint a próbanyomás. Ezért van az, hogy minden palackot legalább másfélszeres nyomásra próbáznak. Ha a palack alapvetően sértetlen, akkor ezt ki kell bírnia. Amúgy meg az is hülye, már bocsánat, aki kiállítja a palackot a tűző napra bármiféle árnyékolás nélkül, és megérdemli a sorsát.
Mitől robbanna fel a MOL kutakon is a napon vannak az alu palackok. A legnagyobb kánikulában sem tolják be az árnyékba. Ha jól megnézed ott vannak a ketrecben. Ilyenkor nagyobb bennük a nyomás. Max 6 - 7 bár. De akkor már 60 fok van. (Van erre egy táblázat, ami mutatja mennyi c fokon mennyi a nyomása a PB gáznak.) Ami a felhasadástól igen messze van, mivel 20 bárral nyomás próbázzák.
Az a szelep amiről te beszélsz, az arra van ha túl tölti valaki a kemping palackját és itt tud távozni belőle ha esetleg túl melegszik, nagy hőmérséklet éri. Ezen szelep segítségével tud tágulni az amúgy összenyomhatatlan cseppfolyós gáz.
Az alu palackoknál ez nem fordul elő, mert nem töltik színültig. Marad benne légnemű gáz ami összenyomható. Így nem alakulhat ki kritikus nyomás.
A rémhír terjesztést a törvény bünteti. Ugyan is az olasz kempingekben soha nem ellenőrzik, hogy neked milyen a gázpalackod. Nincs is ehhez joguk. Ahhoz rendőr kellene paranccsal a kezében.
Viszont körbe járja a gázos srác a kempinget, hogy esetleg nem e fogyott ki a palackod? És kérsz e cserét? Magyarul házhoz hozzák, neked kedveskednek. Ezt hihetted szerintem ellenőrzésnek.
At alu palackokat lempingben sem ajánlatos használni. Ha megnézitek az a kemping proőán palackjait, mindegyiknek van túlnyomás szelepe a csapszerelvényben. A háztartási alu palackokon ez a biztonsági szelep nincsen. Ha nagy melegben az alu palack a napon marad, egy megnövekedett belső túlnyomásra a palack köpenye felhasadhat. Persze. Tudjuk, hogy ez igen ritkán fordulhat elő, de ezért kültérben vagy kempingben elvileg tilos. Téves információ hogy nem ellenőrzik, tavaly már nagyobb olasz kempingben személyesen láttam hogy ellenőrzik. Csak ajánlani lehet, hogy tartsuk be az előírásokat.
Az acélpalack a lakókocsiban való szállításra vonatkozik. Az alu nem elég erős, balesetnél a lakokocsiban sérülhet, főleg ha elöl van, ezért előírás az acélpalack. Az alut viszont nyugodtan beteheted az autó csomagtartójába. Nem árt rögtíteni. Bár erre nem ismerek előírást, de mióta feltalálták azóta szállítják biciklivel, motoron, autóval, taligán, lovaskocsin és még soha senkit nem büntettek meg érze. Kempingben is sokan használják, akár még elősátorba állítva is. Nem foglalkozik vele senki, ne csinàlj magadnak ügyet belőle.
Sajnos nem kaptam választ ! Szeretném megtudni, hogy miért nem lehet a kempingekben használni a háztartási palackot a lakókocsihoz. Többen állítják, hogy csak vaspalackot lehet üzemeltetni.
Szerintem berakod a csomagtartóba a háztartási gázpalackot, ha rögzíted jó, de elég ha körbepakolod valamivel hogy ne gördüljön ide-oda aztán kész. Nem foglalkozik ezzel senki, vidéken még többen használnak palackos gázt. Ha másra nem hát disznót perzselni. Magam már régen ezt használom a lakókocsihoz, így nem kell töltögetnem a régi speciális gázpalackot. De így is többször előfordult hogy cserélni kellett, mert nem bírta ki a 2-3 hét független üzemmódot. Fűtés, hűtő, főzés, vízmelegítés. De nincs gond, mert bármilyen kis faluban lehet gázpalackot cserélni.
Itt írnak róla hogy szállithatod,, tárolhatod. Ha letelepültél valahol akkor használhatod- de oda is kell vinned. Azt viszont az ADR tiltja hogy a lakóban vidd. Róka fogta csuka vagy a 22 csapdája
Valaki mondja meg hol van leírva és milyen Tűzvédelmi előírás korlátozza lakókocsikban a Magyar Szabványnak megfelelő háztartási gázpalack ( 11,5 illetve a 23,00 kg-os ) használatát ?