Hogy fellendült a forum. Ket temahoz szolnek hozza.
1: BO:
A mulkor kerdeztem a Ricket, hogy milyen költsegek lennenek a British Openre. Ezt az infot ezennel közkinccse teszem. :o)
A verseny Cambridgben lesz. Ott egy B&B-ben akarnak a többiek megszallni, igy az egesz csapat együtt lenne. A szallas 20 font per fö per ejszaka. A verseny nevezesi dija 15 font volt tavaly. Persze nem muszaj ott megszallni, csak erdemes (szerintem). Persze ehhez idöben kell szolni a Ricknek. Amugy a rendezveny, ahogy azt a Rick meselte nem magaban lesz, hanem valamilyen jateknapok kereteben, ahol mas versenyek is folynak.
Utana neztem, hogy fapados repülövel oda-vissza kb. 22 e Ft lenne az ut, persze ha mazlid van, es ennyiert telleg tudsz helyet foglalni (hogy melyik fapados, mar elfelejtettem, de szükseg eseten megtalalom ujra). Rick szerint a repteri transzfert meg lehet oldani szivessegi alapon, szoval az nem kerülne penzbe. Persze, ha sokan mennenk, akkor lehet hogy megerne egy kocsi, vagy busz.... Röviden ennyit tudok. Ja, es a verseny majus 1-2 lesz. Hogy valojaban ki is menne, azt se tudom, mi is csak gondolkozunk rajta egyelöre....
2. Polo: Mivel a Sirpi himzett polojanak en vagyok az ötletadoja, ezert a következöket tudom rola mondani. A himzes nem volt olyan nagyon draga (1500 Ft/db), de ez kezzel keszült (vagyis varrogeppel, de nem szamitogep vezerelte). Igy maceras lenne 25 polot csinaltatni. Lehet geppel is csinaltani, de ott magas az egyszeri tervezesi/programozasi költseg, utana viszonylag olcso (szerintem ugy 600 Ft/db). Persze ez egy sima polon magaban picit keves lenne, szerintem.... Ha megis, ez az ötlet tetszene sokaknak, segithetek megvalositani.
Amugy, szerintem nem is lenne olyan rossz megoldas, ha a kepet ravasaltatnank.... Az legalabb olcso lenne, igaz hogy kevesbe tartos, de az en tapasztalataim szerint nem megy nagyon gyorsan tönkre. Viszont nem kene a kepet butitani... Nektek mi a velemenyetek rola?
Uff,
Maria
PS: Bocsi, a nemeteknek csak ö es ü-jük van, mas ekezetük nincs.....
A pólóügybe azt hiszem, nem szólok bele, bonyolult az már nélkülem is :-) Amúgy majd nekem is lesz pólóm, de jó lesz az, amit a többiek megszavaznak. Addig is hordom azt, amelyik már megvan :o)
Amúgy örülök, hogy fellendültek az elméleti feladatok, bár tegnap a 84-es hurok keresése közben fájdalmas tényt kellett megállapítanom.
Ugyanis, ha megnézitek a 78-as hurkot ábrázoló képet, akkor látható, hogy én olyan hurkot kerestem, ami középpontosan szimmetrikus, és a szemközti élei ellentétes színúek. Ebből viszont következik, hogy a hurok hossza csak 4k+2 alakú szám lehet, tehát 6, 10, 14, ..., 78
Azaz a 84-est más módon kell keresnem, van is ötletem, majd jelentkezem, ha megvalósítottam.
Ami a pólóterv-változtatási indítványt illeti, gondolom az nem nekem szólt, ui. ezt inkább nektek csinálom, mint magamnak. Úgyhogy várom a kedves közönség válaszát ezügyben.
Megj.: Asszem 25 db. -ot fogok rendelni, az értelmes kompromisszumnak tűnik, hátha ajándékozni akarunk vagy külföldről rendelnek.
Megj. 2.: Sirpi pólóján hímzés van. Hímezni lehet pontosan, az egy teljesen más eljárás. Egyébként drágább, nem véletlen, h. a hímzések jellemzően kicsik.
Hamut nyugotttan leporolhatod fejedről, az én névmemórijám (és hejesírásom) is pocsék. Én megbocsátok, szerintem Picur is §:-).
Mi lenne, ha a póló elején csak egy vagy két szinű lenne a rajz, hasonló, mint Sirpi pólóján, akkor kisebb az esély, hogy elcsúsznak a szinek egymáshoz képest.
Engem is érdekelne a BO, csak nem tudom mennyibe kerülne.
Csak hogy motiváljam a pólókészítő dream team-et: ma kaptam egy e-mailt Ariel-től (Ausztrália), amelyben egyebek mellett rákérdezett arra is, hogy tud-e néhányat rendelni a világhírű magyar Tantrix-pólóból (sic!)?
Ja és minthogy elképzelhető, hogy idén tényleg lesz néhány magyar a BO-n, ott is alázni kéne az egységes mezzel...
--
S hogy ne csak mások piszkálásából álljon e hozzászólás: a www.tantrix.hu-n van olyan aloldal, hogy "Elméleti feladványok", és az alatt volt egy olyan feladat, hogy rakjunk ki egy olyan ábrát, mely egy színből tartalmaz egy 3-as, egy 4-es, ... és egy 9-es méretű hurkot (lásd itt), mely esetben mind a 42, olyan színt tartalmazó lapka felhasználásra kerül. Nos, itt egy lehetséges megoldás:
Apró megjegyzések:
A legutóbbi talin kiderült, hogy Bendi már korábban megoldotta ezt a feladatot, csak elfelejtette lefényképezni - az úttörő dicsőség tehát valószínűleg az övé.
Az elrendezés nem tartalmaz tiltott helyeket, az ellenőrzött oldalak is rendben vannak, tehát ez az állás akár egy játszmában is kialakulhat (még a végjáték előtt vagyunk).
Aki a fényképen némi képmanipulációs heggesztés nyomait véli felfedezni, azzal közlöm, hogy a kép négy részletben készült és egy panorámakép-gyártó eszközzel lett összerakva, ami persze messze nem tökéletes.
pepe! lécci tedd fel a www.tantrix.hu-ra, mint megoldást.
Sirpi: neked biztos jó szórakozást jelent, ha megkeresed a hasonló tulajdonságú elrendezések közül azt, ami legkevésbé ilyen "elnyújtott", "hosszú", mondjuk tehát így: keresd a legkisebb kerületűt.
Hamu fejreszór stb.
Picúrtól és Csopitól is elnézést kérek.
Nem vagyok jó a nevek terén. Valamiért határozottan az élt bennem, h. Csopi csinálta a képet. A talin is Ádámnak neveztem Blicket...
A pólótervekre mindenestre butítóátkot kéne alkalmazni.
Ez így mind szép és jó...
Csak nincs túl sok időm... Vizsgaidőszak van, és van egy olyan érzésem, hogy rámszakad a plafon...:-/
Amúgy meg igencsak fájó lenne "visszabutítani" a tervet...:-( Nem vállalná be valaki esetleg?
Sutyi, kösz, hogy utánajártál a dolgoknak, és reménykedj, hogy picur nem fog Rád neheztelni azért, mert lecsopiztad :-)
/vagy valamiről nagyon lemaradtam.../
Amúgy meg Blick képéről annyit, hogy kösz, hogy betette, és üzenem mindenkinek, hogy még nem adtam fel a küzdelmet a 84-es álomhatár elérésére.
Felejtsétek el az árnyékolást, ha jót akartok! Ez így nagyon szép lehet papíron, a szitázás azonban elég primitív eljárás, ezért a póló sokkal csúnyább lesz. És nem mellesleg árnyékolással sokkal drágább (más technológia).
Továbbá a színek között kisebb csúszások (1 mm) lehetségesek.
A következő tárgyalóképes:
- direkt színek
- elöl 5, hátul 4 szín
- elülső ábrán a lapkáknak a határát jelöljük (mondjuk feketével vagy fehérrel), a lapka alapszínét a póló színe adja
- elülső ábrán színpreferencia szükséges (melyik megy át melyik fölött)
Mellesleg találjátok ki, milyen színű legyen a póló! (Javaslatom: fekete vagy sötét és fehérrel határolt lapkák)
Remélem nem hagytam ki semmit.
Csopi! Megcsinálod ilyenre?
Ja, holnapra várom a (fent vázolt feltételekre kialakított) árajánlatot a cégtől. Lehet, h. még
Koszi, megtalaltam.
Ha jol latom, az eleje 5 a hatulja 6 szinbol all.
En az elozetes kozlesnel (ami alapjan a hozzavetoleges arajanlatot kaptam) csak elol szitazast es 4 szint emlitettem. Ha inkabb maradjon igy, akkor persze sokkal dragabb lesz.
Persze ti tudjatok.
Biztos, h. ragaszkodtok a hatuljahoz?
Es ha igen, akkor a 6 szinhez?
Csak mondom, h. minden szinhez kulon szita kell.
Ja, es a hatuljaban ha jol lattam arnyekolas van. Az biztos, h. ugy dragabb.
Szoval gondoljatok meg, aztan elkuldom a cegnek a tervet, h. arra mondjon pontos arajanlatot.
Jószó
s
Na szoval, SiRPi progija ismét csodákat müvelt, és létrehozott egy 78as középpontosan szimmetrikus kék-piros váltott szinü hurkot, ami itt találhato: (remélem nem rontom el megint mint sokszor régen (-; )
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Kaptam 1 normali ajanlatot polougyben!
Szinte hihetetlen!
Akkor most legyszi kuldjetek 1 normalis kepet a freemail-es cimemre, amely pontosan tartalmazza azt, ami a polon lesz.
Ha jol ertettem csak elol lesz szitazva kb. A/4 -es meretben es 4 vagy 5 szin lesz benne.
Jo szorakozast mindannyiotoknak es probaljatok minel tobb embert meg ravenni a polovasarlasra ui. nemsokara leadom a rendelest (ha allah is ugy akarja).
A Dave-féle százalék-számítási és -kerekítési áltudomány legújabb eredményei láthatók az alábbi képen. Az utolsó három oszlopban szereplő százalékok megmutatják (sic!), hogy az e hónapban játszott játszmáim hány százaléka lett győzelem, vereség illetve döntetlen.
Nna, ma éjszaka - 40 darab zéhá javítása után - ráfanyalodtam a robotra, érdekes meglepetésben volt részem (azt az apróságot, hogy belépéskor a lobbi kiírta, hogy mindenki más egy alacsonyabb kliens-verziót használ, elengedtem a fülem mellett).
Bamba üzemmód on. Játsszunk ződdel, hátha mi lesz. Építkezzünk. Közben szépen védekeztem a kék ellen is. Állat. Igaz, hogy nem figyelek igazán, de legalább nem is számolok. Ürül a zsák, végjáték. Lássuk csak, mennyivel vezetek? S itt jön a méretes hoppá - ugyanis a robot SÁRGÁVAL játszott!
Szerencsére épp volt kéznél egy darab ddyer, aki nagy kegyesen kibökte, hogy ez nem bug, hanem feature. Mostantól a robot színt választ magának.
visszatérvén régi arcuatomhoz (igen, szándékosan kerülöm az imázs / imidzs szavakat), ismét egy vesztes játszmám keserédes történetét osztom meg a Nagyérdeművel.
Ez a remekmű gulu éleslátását (saját bevallása szerint szerencséjét) dicséri, illetve az én mohóságom kritikája... na de lássuk részleteiben:
Ha az első szabad lépésemet az alábbi módon léptem volna meg, akkor minden valószínűség szerint egy ponttal nyerem a játszmát:
De nem ez történt, ugyanis mohó módon be akartam kötni a kis pirosat is, és naivan azt gondoltam, kék nem fog tudni túl sokat építkezni... na ez nagy tévedés volt.
Gulu válaszát az alábbi képek illusztrálják... nemcsak hozzáadott egy tonna kéket a saját vonalához, de még ki is szedte az összes maradék lapkámat. Szép volt.
(bocsi a nagy méretekért, szerintem a szépség megéri :-)
--
z.
Mária kedvenc játszmája a hétvégéről... a vége felé azt ígérte, hogy ezek után nem fog soha többet hozzám szólni, de ettől későb elállt szerencsére ;-)
Szerintetek mi az esélye - mondjuk hosszú távon, statisztikai értelemben - annak, hogy ez a sárga hurok nem zárul be, jóllehet még nem kevesebb, mint 28 lapka van a zsákban és még csak egyetlen egy SKS ment ki? Már persze feltéve, hogy sárga arra törekszik, hogy bezáruljon.
Hogy ez az esély nem 100%, arra itt a bizonyíték, érdemes visszanézni.