Ha elkészül, akkor természetesen megosztom az eredményt de úgy tűnik, hogy messze nem tökéletes az elképzelés. Azt hiszem, hogy indul a 2-es verzió ...
Köszönöm mindenkinek a segítséget csavarral kapcsolatban! Az esztergályos nagyon korrekt volt. Mondott egy üzletet, ahol be tudtam szerezni. Itt kapható: http://www.fabory.hu/ Budapesten, Győrben és Szolnokon is van üzletük.
A talpat mutattam meg nekik. Arról rá is ismert az eladó a csavarra, de kitartott az állítása mellet, hogy ilyet nem árulnak. Egyre inkább az esztergályos felé hajlok ... Nagyságrendileg mennyiért készítenek ilyen csavarokat? 500-3500? Egy kollégám 3500-ért kapott egy csavart, de ahhoz vmilyen szerszámot is kellett készítenie az esztergályosnak.
Köszönöm a linket! Itt valóban megtalálható amire szükségem lenne ... csak a postaköltség ne lenne olyan húzós. Ellenben megtaláltam a panorámafejeket is az oldalon, ami elgondolkoztatott. Az MrotatorU 120EUR-ért nem tűnik drágának. Van valakinek tapasztalata mrotator-os fejekkel kapcsolatban?
komolyabb csavarboltokban mindenféle colos csavart árulnak,több féle menetemelkedéssel, mutatsd nekik a gyorscseretalpat,fogják tudni mire van szükséged. menetvágót se kell venned ,vidd be egy esztergályoshoz,neki vannak colos mvgói
1/4-es csavart lehet kapni fotós boltokban is. Általában Hama gyártmányú és 2 féle hosszban árulják. Valószínűleg csavarboltban is lehet kapni, csak jó boltot kell választani. Menetfúrót például már vettem 1/4-est és 3/8-ost is, pedig az sem egy gyakori dolog.
1/4-es withworth menet! A 20 menet nem a hossza, hanem az emelkedése, amit a withwortnál úgy adnak meg hogy egy coll hosszon hány menet van. Futoznak szerintem van. Esetleg esztergályos.
Azokhoz lenne kérdésem, akik otthon készítettek panorámafejet. A vázhoz szükséges csavar, olyan, mint ami a gyorscseretalpon van, hol szerezhető be? (Valahol azt olvastam, hogy 3/4-es és 20 menet hosszúságú kell) A csavarboltban hamar 'elhajtottak', hogy ez whitworth menetes csavar, amit náluk nem lehet beszerezni.
"pentax 10-17mm DA és olyan f9 - f11 köröl szeretem használni"
Akkor lehet, hogy a probléma abban rejlik, hogy Én még csak max 8-ig próbálkoztam. Kézből, beltérben még így is problémám van a záridővel. Szerzek 1-2 reflektort, hátha az segít :)
4 képből (4x1) próbálom összehozni a gömböt, ami többé kevésbé sikerül, csak nagyon gyatra minőségben :( (Sajnos csak este jut rá idő, ezért nem tudok kinti helyszínen próbálkozni ... de talán majd a hétvégén.)
Ezzel a módszerrel próbálkozok: http://wiki.panotools.org/Philopod_pitch_variation
Igen, Én voltam a Vaterán :) Jól felvertük az árat :( ... már ha Te voltál az, aki nem sajnálta a pénzt erre az obira :) Bezzeg, ha előtte össze tudtunk volna beszélni !!! :)
Szívesen találkoznék hozzáértőkkel, legalább vki megnézné, hogy Én vagyok ennyire béna, vagy a peleng érte el a korlátait.
A Samyang-on is gondolkoztam, de a peleng jobb választásnak tűnt. Örülnék, ha azt is ki tudnám próbálni.
Én Pécsen vagyok, de ha Pestre kell menni, hogy találkozzunk, akkor a közeljövőben megpróbálok betervezni egy utat.
Kérdésem az biztos, hogy lesz rengeteg, de amíg kézből lövöm a képeket, nem fárasztanék senkit, mert gyanítom, hogy sok 'baj' okozója, a nem megfelelő állvány és fej hiánya.
"milyen objektívvel és milyen rekesszel dolgoztok" pentax 10-17mm DA és olyan f9 - f11 köröl szeretem használni
viszont ha van kedved akkor valamikor esetleg összefuthatnánk, mert a pelenget már régóta szeretném kipróbálni (és pluszba tudok még szerezni egy Samyang 8mm -t is ha érdekel)
Sziasztok! Csak ámulok a sok gyönyörű panoráma láttán!
Több ezer hozzászólást végigolvastam (elejéről és a végéről egyaránt - de még így is kimaradt kb. 3 év 'anyaga'). Remélem, hogy a panorámafotózás alapjaiból néhány dolgot elméletben sikerült magamba szívni... Gyakorlatban is szeretném kipróbálni, amihez egyelőre megvan a Pentax-om, és hozzá egy 8mm-es peleng. Állvány és panorámafej még várat magára ... de addig is, a függőón elég jól teljesít :) A kérdésem az lenne, hogy milyen objektívvel és milyen rekesszel dolgoztok, hogy ilyen hatalmas a mélység a képeitekben? ... Eddig inkább csak beltérben próbálkoztam, ahol a mélység hiánya jobban érezhető :( Gondolom a peleng önmagában sem nagy eresztés, de még csak megközelíteni sem tudom azt a látványt, amit a képeiteken látok ... és most nem a körpanorámáról beszélek, hanem csak 1-1- kép minőségéről.
Hát.. Szerintem a kompakt géppel úgy belóg ez a fej a képbe, hogy rossz nézni, de gyanítom a másik gép is. Ilyen állványt nem kell univerzálisra készíteni. Nyugodtan lehet fix méretek alapján az adott géphez és objektívhez. Ha új gépet veszel, megj csinálsz másikat 500 forintból.
Nagyon szép népek! Akkor lennék maximálisan boldog, ha a második képen a világítótest legalább a kiterített képen középen lenne, de ez csak a szokásos kukacoskodás! Gratula!