Keresés

Részletes keresés

tiger1977 Creative Commons License 2010.04.29 0 0 41144
Sziasztok,

Vki nem tud véletlenül Canon XM2 magyar leírást? PDF vagy akármilyen megoldás érdekel...

Köszönet.
547882 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 41143

Amit írtam a hangelcsúszás kiiktatására a Pinnacle-ben, mint mondtam működik: próbálja ki az akinek még van ilyen gondja (a Pinnacle Studio 8 is jó erre). Én is szakértőtől kaptam ezt az ötletet annak idején, jó 4-5 éve.

Csak segítségként mondtam, persze jogtiszta szoftver kell hozzá. De ha más a gond azon lehet hogy ez sem segít de tapasztalat van rá.

Egyébként kezd ez a digitális filmezés igencsak luxus lenni, főleg szoftver oldalról.

Az 50 e Ft alattiak valahogy mindíg sánták valamiben: vagy nem működik, vagy lassú, vagy korlátolt. A többi ára elmegy a milláig is - szoftver!

A kamerákkal az utóbbi időben egyre gyengébb szoftvert adnak: csak letöltheted, szerkeszteni csak korlátozottan, no és a W7 re már nem is jó. (Van amelyik az XP SP3-ra is ideges). 

PETYUS Creative Commons License 2010.04.27 0 0 41142
Nemrég felvettem egy koncertet két kamerával úgy, hogy az egyik kamera a nagytotál képet vette kezelő nélkül. Mostanában állok neki a vágásnak, majd meglátom, mit tudok kihozni belőle.
Ja, és a hangot is felvettem külön. Azt meg közelről. Mind egymagam.
Előzmény: MRTigra (41138)
Sanya_67 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 41141
Ja meg az ekv. 35mm-es induló is pozitív.  Sony CX105-öt nézegettem még...
Előzmény: Sanya_67 (41140)
Sanya_67 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 41140

Barátom kért meg, hogy válasszak ki egy olcsó dejó lehetőleg fullhd-s kamerát kb.120e-ig.

Én EZT a Panasonic SD60-as kamerát néztem ki.  Előnyeit az 1/4 méretű szenzorban, az újfajta optikai stabiban, és az árában látom.

Nem tudom Sony és Canon kameráknál mi a helyzet???

Még egy hülye kérdés: gondolom ezek a kamerák nem tudnak esetlegesen kisebb felbontással mpeg2-ben felvenni?

etwg Creative Commons License 2010.04.24 0 0 41139
Pontosan amiatt is kell a több utomunka (vágás stb.) mert csak egy kamera anyagod van. Már csak a boldogito igen kimondása is több snittet követel (-ne)......:-D
Előzmény: MRTigra (41138)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.24 0 0 41138

/off

Igen, sajna kevesen fizetik meg a második operatőr és plusz utómunka költségét.

De hogy egy kamerával nem lehetne élvezetes 2 órás vágott anyagot készíteni, azt igencsak furcsállnám. Én akkor itt kínzom magam évek óta :)

Előzmény: etwg (41137)
etwg Creative Commons License 2010.04.24 0 0 41137
Ahol eddig láttam esküvös kamerásokat, szinte mindig 1 kamerával voltak - természetesen ugy értetem, hogy egy jelentröl egyszerre csak egy kamerakép van.
Előzmény: MRTigra (41136)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.24 0 0 41136

És akkor mi haszna a DVCAM formátom egyik előnyének a lock-olt audionak?

Nálam amúgy nincs gond, a Vegas-szal sosem volt.

Csak próbáltam segíteni annak, ahol van gond.

"egy kamerával 2 orás müsort forgatni vágás nélkül "

ÁÁÁ. Hol írtam ilyet? Nem tudom mit olvastál.

Előzmény: etwg (41135)
etwg Creative Commons License 2010.04.24 0 0 41135

Sajnos még mindig nem értem a problémádat és gyanitom, hogy valami nagyon nincs nálad rendben a rendszerrel.

A video meg az audio csomagok a videokamerában kapcsolva vannak, igy ott nem lehet mintavételezés miatt széthuzás. Már elöbb mondottam, hogy válaszd szét a képt meg a hangot. a két sávnak egyforma hosszunak kell lennie.

Az esküvöi filmekhez nem kivánok nyilatkozni, mert rendszerint egy kamerával 2 orás müsort forgatni vágás nélkül gyakorlatilag emberkinzás.....

:-)

Előzmény: MRTigra (41134)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.24 0 0 41134

Ki magyaráz itt félre?

Írtam, hogy a kommersz kamerákban nem pontosan 48000 Hz a mintavételezés, de amelyik progi capture-kor ezt nem korrigálja, és úgy játssza le a bevitt hangot, ott bizony elcsúszás lesz.

Én is túlvagyok már "egy-két" filmen elhiheted, és épp ma jön hozzám egy menya az elkészült dvd-kért. Azt hiszem jól földhöz is csapná a lemezeket, ha azon csak 20 percet látna az esküvőjéből, élete legszebb napjából. A 2 órát is meg lehet csinálni igényesen, változatosan, főleg ha az ember déltől hajnalig rögzít.

Persze aláírom hogy van jogosultsága a 20 perces összefoglalónak is, nem ez a kérdés. De ezen most ne vitázzunk, mert offtopic. Megvan erre is a megfelelő szakmai fórum.

Előzmény: etwg (41127)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41133

Most jutott még az eszembe valami. Ha egy ilyen bedigitalizált anyagot felraksz a timelinera, és leválasztod a hangot (szinte valamennyi vágoprogram alapbol tudja), akkor mit mutat?

A hangsávnak elvileg más hosszuságunak kell lennie, mint a képnek - mert ez lenne a szinkron hiba.

Ha valoban más a hossza, akkor azt nem müvészet megnyujtan/összenyomnii, vagy megkeresni az elsö szinkronhibát, megvágni a képet (kivágni vagy megnyujtani) hogy ott rendben legyen a szinkron és igy tovább.

Az igy rendbe rakott anyag már nem lehet hibás.

Előzmény: Alex Raps (41116)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41132

Sajnos valoban ez van.

Egyre gyakrabban fut össze az ember profikkal, akiknek "nincs idejük" végignézni a kész "müvet", és a csak az elsö bemutokon bujnak a szönyeg alá a munkájuk eredményét láttán.

(Ezért vannak már analizálo berendezések, amik az ilyen dolgokat legalább müszaki szempontböl végignézik és kiállitják a bizonyitványt........)

Előzmény: QnAdam (41131)
QnAdam Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41131
és főleg a készítől "leszarom" hozzáállásában, határidőkben, stb :(

amúgymeg nem véletlenül találták ki dvcamnél az audio lock módot. meg rendes szerkesztők tudják kezelni ezt a problémát, a csúszások nagy része valóban nem itt jön össze.
Előzmény: etwg (41110)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41130

Sajnos ebben  igy nem tudok segiteni, messze vagyok töletek, és nem filmezésböl élek, igy nincs rendszeres munka - illetve mások is dolgoznak a studioban.

De lehet, hogy valaki majd felajánl közelebbi lehetöséget. Semmi ördöngösség nincs a dologban, csak végtelen fegyelem és figyelem - néha annyira, hogy még a vekker ora is zavar.

Tudtommal vannak videokurzusok is, ahova be lehet jelentkezni, söt több TV-ben is vannak nyilt napok, ahol be lehet menni el lehet beszélgetni az ott dolgozokkal.

A te problémád lehet, hogy a hardwareban is leledzik (sajnos sok berendezés csak imitálja a rendes technikát, de hidd el nem vagy egyedül.

A mult héten egy profi 16 perces anyagban 2341 hibát találtam, aminek kb. 30%-a slamposság volt (oda nem figyelés) kb. 40% HW hiba, illetve annak a rossz használata, kezelése (meg nem értése) a maradék meg egy keverék mindenböl. Sajnos a bajok nagy részét az okozza, hogy a beavatottaknak sok mindenröl fogalmuk sincs (keverik az upperfieldet a lowerrel, az interlacet a non interlaccel, nem figyelnek a szinkronra (már a bejátszott anyag rossz volt mint késöbb kiderült, de 4 gombnyomással javithato lett volna, stb, stb, stb.).

Szoval a bajok sokasága létezik, egy részük elfogadhatatlan, másik részükröl meg csak a figyelmesek tudnak (10 ember közül 7-nek a szinkon hiba csak akkor tünik fel ha az több mint 1 sec, a profi meg az 1 framet is látja.

10 TV nézöböl a 5 csak 15 perc mulva veszi észre, ha a kép torzitott (16:9 verzus 4:3), 1-2 meg soha!!!!!)

Előzmény: Alex Raps (41116)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41129
A timelinere pontosan annyi fájlt kell behuzni, amire szükség van, ha ezerre akkor ezret!
Előzmény: MRTigra (41125)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41128

Én meg azon szoktam vigyorogni amikor látok 2-3 orás esküvöi videot, amin már az 5. perctöl csak aludni lehet (és rendszerint mindenki alszik is).

Egy film akkor jo, ha azt végig lehet nézni! Azaz érdekes, változatos, jo vágások szép megoldások fenntartják az éberséget.

Esküvöi filmet igen ritkán (ha lehet, soha) csinálok. Amit megcsináltam az 20 percbe süritette az eseményt és a fiatal pár nagyon meg volt elégedve.

Nézd meg a moziban a TV-ben, mennyi képböl, jelenetböl készül egy film, és nem azért, hogy a vágoknak munkájuk legyen.

Sokszor jövök ugy haza egy filmezésböl, hogy van 10 ora anyagom, amiböl rossz esetben lesz 1 ora video (1 DVD, ennél többet egy bizonyos eseményröl nem csinálok még megrendelésre sem)

Jobb, igényesebb esetben (TV-nek, megrendelésre), alig 20 perc.

Előzmény: MRTigra (41125)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41127

Még mindig nagyon érdekelne a dolog általatok firtatott magyarázata és levezetése, mert sajnos én erre nem tudok magyarázatot (sem matematikai modellt), pedig a digitális kor nagyon régen kezdett rugdalni....

A félremagyarázás sem megoldás, mert ha egy 5 másodperces snitt rendben van, és a következö is stb. akkor még mindig nem tudom, hogy miért kellene a szinkronnak szétmennie, és mi köze ennek a mintavételezéshez.

Nagyon sok filmet csináltam már meg, és mindig sikerült kideriteni a szinkronhiba okát (ha elöfordult), és egyik sem volt a mintavételezés.

Előzmény: MRTigra (41124)
Pami2002 Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41126

Rlaci!
Nagyon szépen köszönöm. :)

Előzmény: Rlaci (41117)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41125

Hát, nekem nem lenne kedvem 10 másodperces snittekkel dolgozni pl egy 2 órás esküvői projectben, az biztos :)

Mire azt a közel 1000 fájlt betölti a timeline-ra...

Előzmény: 547882 (41121)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41124

Az imént írtam, hogy nem megoldás a rövid snittek használata, ha az egészet utána egy fájlként írod be. És ugyanígy megoldás az is, ha felvettél egyben egy órát, de 5 percenként írod be..

A nethírlap videódigitalizálás fórumán volt kitárgyalva alaposan a téma évekkel ezelőtt, és Gyulus fórumtárs még külön programot is írt a hang szinkronba hozására :)

Előzmény: etwg (41123)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41123

Még egyszer, oránként 0,15 másodperccel uszhat el a hang a mintavételezés hibája miatt, és senki közülünk, hacsak nem egy koncert szinház/felvételt csinál, nem csinál orás folyamatos felvételt.

Ennek ellenére néha bukik a szinkron, de az nem azért, mert rossz a mintavételezés, hanem azért mert rossz a paket (adatcsomag).

A két dolognak semmi köze egymáshoz.

Előzmény: MRTigra (41115)
etwg Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41122
Hol kerestél vissza, ki milyen alapon jutott a 8 percenként 1 framehez?
Előzmény: MRTigra (41114)
547882 Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41121

Nem perc, másodperc. A Pinnaclenél be kell állítani amikor a Capture funkcióban vagy és elindítanád a letöltést van egy beállítási lehetőség ahol felkínálja, többek között, hogy egybe, vagy jelenetenként vagy milyen időközönként csináljon új blokkot. Ezt már a 8-as vertió is tudta (most a 14-nél vagyunk).

Én az AVCHD-val kínlódom, de ezt ugyanígy állítom be és nincs gond a hang elcsúszással.

Alex Raps Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41120
Ennek van valami külön beállítása v. alapból megy a dolog?
Előzmény: 547882 (41118)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41119

nem perc?

Előzmény: 547882 (41118)
547882 Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41118

Bocs, hogy beszólok, de ha jól értem a DV kameráról letöltés után elcsúszik a hang.

Ilyen volt nekem is, de az volt a megoldás, hogy - valóban - kb 10-15 másodperces szegmensekben töltődjön le az anyag és nem lesz ilyen elcsúszás. Ezt a Pinnacle szofvare simán megteszi a letöltéskor.

Rlaci Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41117

Pami!

Íme:

Előzmény: Pami2002 (41109)
Alex Raps Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41116
Meg lehetne esetleg egy ilyen munka folyamatot nézni valahol? Esküszöm nem zavarnék sokat. Szépen meghúznám magamat hogy ne legyek láb alatt és föltennék pár kérdést miközben csinálod. Van itthon egy valag HI8 felvételem és digitalizáláskor tapasztalom néha hogy elcsúszik a hang. A hiba korrekcióját szeretném megtanulni és ha kell akkor nagyon szívesen fizetek is ezért. :)
Előzmény: etwg (41101)
MRTigra Creative Commons License 2010.04.23 0 0 41115

"Egy-egy jelenet a legnagyobb filmszakemberek szerint nem igen lehet több 7 másodpercnél hosszabb, igy ilyen esetben fel sem merülhet az ilyen eluszás

veszélye. "

Még annyit ehhez, hogy nem megoldás rövid snitteket felvenni, ha ugyanúgy egyben írod be a kazit. Pár perces részletekben kell beírni. Vagy a scene detection is talán segít.

Előzmény: etwg (41107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!