Keresés

Részletes keresés

Lora1213 Creative Commons License 2016.11.24 0 0 92275

Én is várok még... Vasárnap be tudunk pakolni ha szükséges, de hátha  még enyhülni fog az idő...

Előzmény: anblock_italia (92273)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.24 0 0 92274

Ma leszedtem az első leander termést, abból a 7-8 fajta egyikéből, amiből hagytam:

és egy kicsit más, már kezd virágozni a téli jázmin:

anblock_italia Creative Commons License 2016.11.24 0 0 92273

Ááá, meggondoltam magam..., és nem mert lusta lennék, hanem mert úgy gondolom, jobban érzik magukat még odakinn. Igyekeztem jól behúzni mindet az eresz alá, az tényleg nem kell, hogy ázzanak, aztán majd meglátjuk..., mielőtt nagyobb fagy lenne úgyis eláll az eső, ha kell hát pár óra alatt lenn lesznek.

Előzmény: anblock_italia (92272)
anblock_italia Creative Commons License 2016.11.24 0 0 92272

Azt hiszem most már én is feladom, bár csak egy komolyabb éjszakai fagy van a láthatáron, de előtte, utána csapadék. De talán az igazán nagyokat kinn hagyom, így ha kell, gyorsan tudunk lépni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.20 0 0 92271

Nagyon szép kis mediterrán bokor, de szerintem kényes (nem a hidegre, hanem úgy általában).

Előzmény: Lilike9 (92268)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.20 0 0 92270

A szamócafát sajnos tavaly tövig vágtam, mert valami levélfoltosodás megtámadta és semmi más nem használt, a japán naspolya elég nagy kb. 1,5 m , de még nem virágzott.

Előzmény: leander2016 (92266)
Ranyu Creative Commons License 2016.11.19 0 0 92269

Tavaly télen nálam is cserépben maradtak,  de én betettem a leanderek mellé. Egész nyáron cserepben maradtak,  még virágoztak is. Múlt héten kerültek a végleges helyükre. 

Előzmény: Lilike9 (92267)
Lilike9 Creative Commons License 2016.11.19 0 0 92268

Nyugati szamócafa? ilyet szeretnék én is venni tavasszal.

Így pakoltam be én is ahogy írtad, szépen fokozatosan.. de nem bántam meg mert nálunk -6,4 fok volt anyósomék légvonalban kb. 2kmre laknak tőlünk náluk -8 volt meg is kapta a fagy a leandereket.

Előzmény: Törölt nick (92264)
Lilike9 Creative Commons License 2016.11.19 0 0 92267

Ranyu!

A kis sásliliomokat amiket most ősszel vettem cserépbe ültettem,szerinted ezek maradhatnak kint?

Nem kell őket teleltetőbe tenni? vagy elég ha avarral letakarom a cserepeket ha nagyon hideg lesz...?

Olyan kicsik voltak a tövek,hogy egyenlőre cserépben lesznek, tavasszal kerülnek majd kiültetésre.

Előzmény: Ranyu (92261)
leander2016 Creative Commons License 2016.11.19 0 0 92266

Igen, én is neccesnek gondoltam a múltkori fagyos éjszakák előtt. Két éjszaka fagyott, -1,7, illetve -3,9 fok volt a minimum.

Az utóbbi a még teljesen ép szőlő levelét is elvitte, a kumquatnál semmi jele nincs a fagynak.

( Ráadásul október elején hoztam el egy kertészetből, előtte ültették át nagyobb cserépbe, illetve N-hiányos.)

Nálad már virágzik a szamócafa?

A japán naspolya hozott már termést? Azt olvastam, hogy a virágai csupán -2-3 fokot bírnak ki.

Ez igaz lehet?

Sajnos én csak dézsába tudom ültetni - kert hiányában.

Huhhh, a növényeid számát olvasva, igen komoly munka nálad  ki-bepakolás!

Előzmény: Törölt nick (92264)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.19 0 0 92265

Ez attól is függ, hogy milyen helyen laksz ill. hova és mennyi növényt kell berakni. Nálunk kb. 500 cserép, amit teleltetőbe kell vinni, ebből kb. 400 leander a többi vegyes, tehát kb. egy hét amíg végzek, így szakaszosan szoktam bepakolni, előbb a legkényesebbek (bizonyos citrusfélék: buddha keze, pomelo, vérnarancs, vozza-vozza, stb...,ha sok az eső a kaktuszok, hogy a télre eléggé vissza tudjanak húzódni) aztán a kevésbé érzékenyek (korallfák, ausztrál mirtusz,avokadó, palackfák, epyphillum-ok, kisebb vagy kényesebb leanderek...), utoljára marad a leanderek java, golgotavirágok, babérok és hasonló mediterránok ill. a kiültetésre váró csak még nagyon fiatal vagy kicsi növények (chilei araukária, mandulafenyő, kínai kenderpálma magoncok). A másik, hogy hova teszed őket, én hűvös részben sötét, részben szűrt fényű vagy világos helyen teleltetek, a  világos kicsit melegebb helyre pakolok először                                    ( a legkényesebbeket), a sötét hűvös teleltetőbe  utoljára (a nagy és kevésbé kényes növényeket), van 2-3 dézsás ami az udvaron telel, ha nagyon hideg várható, akkor még mindig be tudom húzni őket valamelyik zárt helyre. Nálam kb. így néz ki, de igazából nem kockáztatok.

Előzmény: leander2016 (92259)
Törölt nick Creative Commons License 2016.11.19 0 0 92264

A kumquat-nek szerintem már túl hideg van, a gránátalma, a japán naspolya és a szamócafa nálam ki vannak ültetve a kertbe, a tavalyi telet nagyon jól bírták.

leander2016 Creative Commons License 2016.11.18 0 0 92263

Ha már a hangulatot szóba hoztad, engem nagyon jó érzéssel töltenek el a jelenleg is teraszon lévő leanderek, illetve más mediterrán örökzöldek a sötét, szürke borongós késő őszi, téli napokon.

Még virágok nélkül is olyan szépek!

Előzmény: anblock_italia (92262)
anblock_italia Creative Commons License 2016.11.18 0 0 92262

Valóban, ezért most nem dátumokkal, hanem hőmérsékletekkel foglalkozunk. Legalábbis nekem majdnem mindegy, hogy októbertől vannak lenn, vagy decembertől. Illetve nem mindegy, hiszen ha októbertől, akkor nyugodtabb vagyok. És eddig ennek megfelelően jártam el, de az idén más hangulatom van, meg kíváncsi is vagyok. Ám lehet emögött valami más is van..., egy kicsit úgy érzem, hogy belefásultam ebbe a leander dologba, talán kell valami "kockázat" ahhoz, hogy értelmileg, érzelmileg egyensúlyba jussak.

Előzmény: Ranyu (92261)
Ranyu Creative Commons License 2016.11.18 0 0 92261

Dátumhoz nem lehet igazítani a bepakolást, tavaly ilyenkor még nem fordult elő -5 fok felénk. De most is nálam több kárt okozott, mint a dombon lakó testvéremnél. Országon belül is jelentős különbségek lehetnek. Nálam kint van még az olajfa, zefírvirágok, gránátalma, szerelemvirág.

Nekem azok a leanderhajtások, amiket augusztusban vágtam, de nem volt időm elültetni, vízben fogják megérni a tavaszt. Ott telelnek 10 fok körül, ahol a bugik, tölcsérjázminok.

anblock_italia Creative Commons License 2016.11.17 0 0 92260

Jó, hogy eszembe juttattad, a kicsik meg lenn vannak a pincében, még a végén kiszáradnak szegények, mert el is felejtkeztem róluk.:-( Azok idei ültetések, gondoltam még nem szabad velük kísérletezni.

leander2016 Creative Commons License 2016.11.17 0 0 92259

Engem kifejezetten érdekel, hogy ki mikor kezdi, illetve fejezi be a bepakolást.

Az utóbbi 2-3 enyhe tél miatt volt lehetőség ezt a munkát tologatni.

Nekem a leandereken, gránátalmákon kívül kint van az Eriobotrya japonica coppertone, az Arbutus unedo rubra, sőt még az október első napjaiban eléggé tápanyaghiányos állapotban hozzám került kis kumquat is.

Eddig a leghidegebb -3,9 fok volt.

Előzmény: Ranyu (92255)
anblock_italia Creative Commons License 2016.11.17 0 0 92258

Meg arra is gondoltam, hogy bizony a magoncainknak sem ártana egy kis fagypróba, bizonyára a törzskönyvezéshez ez is hozzá tartozik. Na nem mintha ilyen terveim lennének, de valami következtetést csak lehet levonni egy ilyesféle próbából is. Eddig szerencsére sok félelmetes következtetésre nem volt okom.:-)

Előzmény: anblock_italia (92256)
Lora1213 Creative Commons License 2016.11.17 0 0 92257

Megnéztem én is a jóslatokat. Én azt láttam hogy átlagos, vagy annál kicsit enyhébb telünk lesz. No majd tavaszra meglátjuk melyik jósnak lett igaza.   Persze attól még be kell pakolni, de én még várok.  Itt igazán védett kertben vannak, a köpönyeg se jósol nagy mínuszokat, úgy hogy még maradnak.   Persze én könnyen beszélek, ha baj van 1/2 óra alatt bepakolok.  A többi mediterrán növény már benn van. 

anblock_italia Creative Commons License 2016.11.17 0 0 92256

Nem hiszem, hogy bármiféle versenyről lenne szó, egyszerűen csak tájékoztatjuk egymást a lehetőségeinkről, terveinkről, elképzeléseinkről.:-)

Amúgy általában én is pont azokat a szavakat használva, amiket te is említettél, akkor voltam nyugodt, amikor lenn voltak, és igazán megfelelőnek ítéltem a teleltetési lehetőségemet. De valahogy az idén másként látom, annyi bosszúságom van már az atkák miatt, gondoltam egy kis hideg nekik talán árt. Bár szó, mi szó, télen nem szoktak beatkásodni kétszeres permetezés után, ezzel nincs is gond. Most valahogy úgy gondoltam, egy kicsit edzeni kell őket, egy kicsit nem árt olyan körülmények között lenniük, amilyen a mediterrán tél. Igaz, aztán eszembe jutott az is, hogy az ott élő leandereken gyakorta nincs egyáltalán előző évi levél, de ez alig észrevehető, mert annyi rajtuk a virág, és elegendő nekik az a levél, ami tavasztól nő. Bizony én sem örülnék neki, ha ilyesmi történne velük. Na mindegy, ezt az enyhe időszakot még kivárjuk, a fagybírásuk úgy tűnik működött, aztán csak behozzuk őket, amikor már muszáj.

Ranyu Creative Commons License 2016.11.17 0 0 92255

Sziasztok!

Minden évben, mikor eljön a hideg, itt a fórumon elkezdődik a bepakolási verseny, ami nekem nem tetszik. Mindenkinek a saját körülményeit kell figyelembe venni. Akinek néhány leandere van, bármikor kiszalad, hogy védelembe vigye őket, ha hidegnek tűnik az éjszaka, nyugodtan hagyja kint őket. Aki viszonylag melegbe tudja csak bevinni, az is hagyja inkább védelmben a szabadban. Nálam 150 cserép leander van, az ősz folyamán többször ki-be pakoltam őket az alátétetekből a sok eső miatt. Aztán elegem lett, behordtam őket a téli helyükre, ami hideg és sötét. Nem borogatja őket a szél, nem kapnak túl sok esőt. Én így vagyok nyugodt.

Én a fagytűrő leanderekkel is úgy vagyok, hogy lehet évekig nem lesz kint semmi bajuk, de egyszer jöjjön egy hidegbetörés -23 fokkal, gondolom az hazavágná őket. Megvárom, míg mások megtapasztalják, hogy viselkednek ilyen hidegben. Most télre amúgy is nagy hideget jósolnak...

lona53 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92254

Nekem is a késői gyökereztetésűek mind kimentek a gyökérrothadástól.

Előzmény: f.ildikó (92250)
anblock_italia Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92253

Igen, csendesebb idők következnek. Nálam viszonylag kevésbe esik bele az eső, de a kevés is több, mint amennyi kellene.

Előzmény: dony (92252)
dony Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92252

Nehéz ügy a ki-be pakolás. Az enyémek jó nehezek voltak a sok víztől, de már nem mertem tovább kint hagyni. Így sem ért még be mind a teleltetőbe. Ami maradt, az marad is egyenlőre. Mert most megint nem látni kritikus hőmérséklet esést az előrejelzésekben.

Előzmény: anblock_italia (92241)
Lora1213 Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92251

Gyökérrothadás ?

Előzmény: f.ildikó (92250)
f.ildikó Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92250

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Barcelona leanderem számomra fura dolgot csinál, mint az látható a fotón, kókadozik, mint aki szomjas. A földje nedves (fokozottan figyelek rá miután Barcelona), tehát ez nem indokolja a kókadást, hacsak nem a gyökerét rágja valami, bár ennek nyomát nem láttam. Néhány atka volt rajta még nyár végén, de kapott rá egy adag koktélt még szeptemberben, majd októberben is,  gombára és atkára. A pöttyök a levelén permet nyoma. Rögtön a permetezés után kezdte ezt produkálni és miután féltettem a kicsikkel együtt védett helyre tettem amint jött a rosszabb idő. Mínuszt nem kapott egyáltalán, tehát úgy vélem nem fázhatott meg. Vagy mégis? Tudja valaki mi lehet a baja és hogy szorul-e kezelésre? A válaszokat nagyon köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92249

OKsa!

Előzmény: anblock_italia (92231)
f.ildikó Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92248

Az enyémek még kint vannak, tető alatt, fal mellett. Fátyolfóliával takartam őket erre a pár fagyos éjszakára, de amint elmúlik a veszély leszedem róluk. A 30 napos előrejelzés még hosszú ideig nem mutat nagyobb lehűlést. Jobb helyük van kint, úgy vélem.

anblock_italia Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92247

Hát ha ennyi volt az eső, akkor igen, de ki tudja mi lesz még itt.

Előzmény: oleandro (92246)
oleandro Creative Commons License 2016.11.16 0 0 92246

most már nyugodtan maradhatnak egy jó ideig!

Előzmény: anblock_italia (92245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!