Keresés

Részletes keresés

APT Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167130

"Írógép-gyártó sem lennék szívesen."

Az biztos nem, mert olyan már nincs is. :-)))

Előzmény: W_B (167128)
APT Creative Commons License 2020.08.14 0 1 167129

Pont azért van egyre mélyülő válságban a svájci óraipar - mert olyan nagyon lelkesen már nem veszik ezeket...

Az az "igénylista", amit leírtál - az egy nagyon szűk körre jellemző. A "divatórákat" bizony igenis veszik, azoknak talán még jobban is megy, mint a tradiconális márkáknak. A japán óraipar eladási mutatói sem rosszabbak a svájcinál - ezek szerint sokaknak nincs semmi bajuk a rizses eredettel.

A nagy Steinhart-utálatot sosem értettem, sem pro, sem kontra nincs semmi különleges ezekben az órákban - már túl azon, hogy másokhoz képest igenis nagyon tisztességes ár/minőség/beltartalom arányt produkálnak. 

"G Shock...imádom, de azzal meg sokan le is köpnek. :( "

Ezt nem is értem, én hordok mindenféle órát - ha nem órabörzére vagy szintén órakedvelő ismerőshöz megyek, hát soha ember még rá nem nézett az órámra. A közvélemény elsöprő többségét - és ez bizony rossz hír a svájci óraiparnak - NEM ÉRDEKLI különösebben ez a kérdés, és nem is ért hozzá. Mutatós vagy ránézésre is nagyon retro órát talán megnéz, de márkanevet legfeljebb néhányat ismer.

Az órakedvelő magának vesz órát - és nem foglalkozik a környezet reakcióival - azok úgyis jól prognosztizálhatóan nagyjából a teljes közönnyel írhatók le...

Ugyanakkor tényleg azt látom, hogy a mai sport/okosóra vonal teljesen reális életveszélyt jelent a tradicionális gyártókra nézve (is) - ezek ugyanis abszolút "osztálynélküli" órák, egy Apple Watch bárkin előfordulhat, egy kifutófiún éppúgy, mint egy sportosabb életmódú (vagy azt sugallni akaró) olajsejken - és olyan szolgáltatásokat képes nyújtani, amit hagyományos órák nyilvánvalóan sosem nyújthatnak. És amiket bizony manapság a többség adott esetben ki is tud használni - tehát igénye is lesz rá.

Előzmény: LV01 (167125)
W_B Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167128

Igen, a mechanikus órák (sőt, általában a karórák) elvesztették a talajt a lábuk alól; régen 100 emberből 90 hordott karórát, ma 100 emberből fél.

Az eredeti céljukra (az idő kijelzése) van már szinte mindenkinél (100 emberből 99 és fél) ott van a mobiltelefon.

Szóval valami újat kell nyújtaniuk..

Írógép-gyártó sem lennék szívesen. :)

Előzmény: APT (167127)
APT Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167127

Végül is - a csapágykövek is szintetikusak, meg a zafír üveg is - én maradnék a műanyagnál.. :-)))

Mielőtt nagyon felhörrennénk - pont a Tissotnak volt egy Autolub (a beszédes "Auto Lubrificate" - tehát "önkenő" rövidítéseként) néven futó csupa műanyag szerkezete a 70-es évek legelejéről - amiből még mindig lehet találni működő darabokat. A műanyagok ugyan valahol a gagyi szinonimáivá váltak mostanra - de, ha jobban meggondoljuk, sokszor pont a rettenetes szívósságuk a probléma - a természetben eldobált, gyakorlatilag értéktelen PET palack nem kizárt, hogy geológiai korokat is túl fog élni - a "minőségi" fém vagy fa vödör-kulacs hol lesz már akkor??? 

Ezeknek a műanyag gátszerkezeteknek az élettartama szerencsés esetben napi használat mellett is simán lehet akár több évtized is - az biztos, hogy ha végül megkopnak, torzulnak, megsérülnek a műanyag alkatrészek - akkor nem lesznek javíthatók. De addig - addig nagyon sok előnyös tulajdonságuk van. 

Csak úgy megjegyezném, hogy a most futó Rolex werkekben a "Chronergy" név alatt futó innováció lényege, hogy végletesen kikönnyítették a horgonyt és a gátkereket is, a gátkerék fogainak finom kimetszései a fogakat nem csak sokkal könnyebbé - de rugalmasabbá is tették. Az elgondolás ugyebár az, hogy a horgony meg a gátkerék az, ahol a werk energiaveszteségeinek zöme keletkezik, hiszen a szépen belendített-felgyorsított horgony és az őt követő-emelő gátkerék fog a nagy lendületből a határpeckeknek csapódva hirtelen megállni - és ott a mozgási energiájuk elenyészni. A kikönnyítéssel kb: felére csökkentették ezt az elinduló-megálló tömeget - de közben sokkal sérülékenyebbé, filigránabbá is tették - nyilvánvaló módon.

Egy műanyag horgonynál és gátkeréknél az alkatrészek tömege még viszonylag robusztus méretezés mellett is kisebb, mint ha fémből ilyen kikönnyítettre csinálták volna - és egyébként a jól megválasztott műanyagok siklási tulajdonságai is elképesztők - kis erőhatások mellett, megfelelő geometria mellett tulajdonképpen nem is lép fel kopás, így inkább csak az idővel elkerülhetetlenül megjelenő szennyeződések okoznak majd bemaródást-elhasználódást - és ez évtizedekig is eltarthat.

Másrészt ezeknek az alkatrészeknek - megfelelő minőségben - nem az anyagköltsége, hanem a technológiája drága, tehát igazán csak tömeggyártásban van értelme - ott viszont "szinte ingyen" lesznek - ezért is vált szerintem a műanyag végül bóvli-felhangúvá.

A gondot én is ott látom csak, hogy egy évszázados tradíciókra hivatkozó, tartósságot, minőséget sugalló, "generációkon átívelő örök értéket" ígérő termékcsoportnál ilyesmit nem illene csinálni. Eldobhatóra tervezett, hosszú, de akkor is véges élettartamú szerkezeteket tényleg olcsó, és örök életet még csak nem is sugalló termékekbe volna szabad betenni. És ezek nem ilyenek.

Előzmény: pacs_425 (167124)
Hokedli83 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167126

Azért amennyire én tudom azokat a pecek gátszerkezetes órákat anno nem luxuscikként árulták, lehúzás terén sokat tanultak azóta. :-)

Egyébként alapvetően nem lenne gondom a PM80-al, bármennyire is utálom az eldobható cuccokat, ma már sajnos minden az, ezt még lenyelném. A gond ott van, hogy milyen áron adják és hogy közben nyomják az "ezt még a gyereked is hordani fogja 80 év múlva" dumát.

LV01 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167125

Miért ne kérnének? Megveszik.

Mit vegyél helyette?

Oké, csóróság van, nincs 2M órára.
Divatóra...szóba sem jöhet.
Japán...az nem svájci, a Seiko meg sokak szerint proli melós óra.
Mikrobrand...és ha kínai tokos, vagy koppint, mint a Steinhart? Az is gáz.
Okosóra...okos telefonom sincs, nem kell és nem érdekel.
G Shock...imádom, de azzal meg sokan le is köpnek. :( 
Antik...honnan tudjam, hogy milyen állapotú, eredeti-e, LEGO-e, meg napi hordásra csak vízálló kéne.

pacs_425 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167124

Milyen szép kifejezés a műanyagra ez a szintetikus gátszerkezet :)
De legalább annyit már tudunk, hogy a Powermatic szervizre van egyszer egy 89 ezer forintos, és egy 190 eurós (~65 ezer forintos) ajánlat, bár az utóbbihoz érdemes még egy útiköltséget számolni Bécsig meg vissza.

Mindenesetre elég bicskanyitogató már magában az, hogy van képük elkérni 250-350 ezer forintot egy ilyen  műanyagos szerkezettel szerelt órért, és utána még röghöz is kötik a tulajt a nem éppen olcsónak hangzó márkaszervizzel. Mondjuk régen is gyártottak a svájciak peckek-gátszerkezetes hulladékot, úgy tűnik hogy hagyományőrzés van megint. ;)

Előzmény: Hokedli83 (167123)
Hokedli83 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167123

Érdekes, mert mindenhol azt írják, hogy a H-10 az ETA C07.111-en alapul, amiben viszont elvileg szintetikus gátszerkezet van.

Na mindegy, ember legyen a talpán aki az itt-ott keringő félinformációk alapján eligazodik az Powermatic szerkezetek között....

Előzmény: pacs_425 (167122)
pacs_425 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167122

Ugyanabban a szálban van egy link egy japán oldalra, ahol a H-10 Hamilton szerkezetet boncolták. Annál hagyományos gátkerék és horgony van, a középkategóriás Powermaticot kapta, ami nem műanyag, de nem is szilíciumos.

https://www.j-tajima.com/hpgen/HPB/entries/22.html

(A gugli egész jól fordítja angolra)

pacs_425 Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167121

Addig kell használni, ameddig problémamentesen működik - és utána szervizelés gyanánt szerkezetcsere fog következni (ha van/lesz értelme).

Újabb infómorzsa:

But the watchmaker had lots to say about plastic escapements. Essentially saying their were a POS in Cantonese. He claimed he was told reliably by insider that Swatch HK treats the movement as disposable.

https://www.watchuseek.com/threads/questions-about-eta-c07-powermatic-80-h-10-etc.5104577/

Előzmény: APT (167105)
pobeda Creative Commons License 2020.08.14 0 0 167120

Legfeljebb fél- egy tucat cég marad fent. Ezeknél talán el fognak tudni helyezkedni a mérnökök, és bővül a kínálat. A dizájnerek meg önállósodnak, ha eddig alkalmazták őket.

Előzmény: Hokedli83 (167119)
Hokedli83 Creative Commons License 2020.08.13 0 0 167119

Találtam ma egy csodálatos cikket, ami talán a témába vág: https://www.cnbc.com/2015/03/19/whos-afraid-of-apple-not-swiss-watchmakers.html

Ebben Jean-Claude Biver nyilatkozatát emlegetik, miszerint a svájci óraipar nem fél az okosóráktól, mert azokat nem lehet 80 év múlva megjavítani és nem tudod továbbadni a gyerekednek. És akkor ott az "eldobható" Powermatic, egy okosóra árának többszöröséért.

De azt is megmondta, hogy a felsőbb kategóriákban a tradíció úgyis győzni fog a technológia felett. Heh...

fastrobi1 Creative Commons License 2020.08.13 0 1 167118

Ezt miről koppintották?

Előzmény: LV01 (167116)
spapda Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167117

Viszont pont ma néztem, hogy már 200e Ft alatt kapni ETA 2824-es meg Sellita SW200-as werkkel svájci automatákat a Wengertől a Rotaryn át a Candinoig, modern dizájntól a hagyományos elegáns öltönyóráig mindent. Ez fele-harmada egy-két Powermatic werkes Swatch terméknek. De szintén többnyire a 100e-hez közelebb futnak az Atlantic és az Adriatica automatái (előbbinél Sellita werket láttam legutóbb, de futnak még ETA werkes típusok is), de 150 körül van Mathey-Tissot is (igaz ez nem az a Tissot, de svájci és automata, mellékesen pedig szervizelhető is). Az Atlantictól 220-ért már 200 méteres búvárt kapni Sellita werkkel és zafírral, és azért az Atlantic is since 1888, szóval csak 33 év lemaradásuk van a Tissothoz képest, már ha az órsmárka körüli legenda számít valakinek.

Szóval nem érzem úgy, hogy ez az árszegmens teljesen kiürült volna, vagy silányulna a tartalom, inkább szerepcsere zajlik, az itt eddig megszokott márkák lassan kiüresednek jól csengő márkanévvé, akit pedig a műszaki tartalom is érdekel, az pedig egy csomó kisebb, de sokszor hasonló hosszú történelemmel bíró (vagy éppen teljesen új szereplő) gyártó izgalmas termékei közül válogathat. 

Előzmény: APT (167111)
LV01 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167116

De hiába a kétes hírű/minőségű P80, a nép akkor is ezt veszi, mert a Seiko nem szvisz méd, a Steinhart meg design lopó, koppintó.

hitman Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167115

illetve nekem nem ez, hanem a másik.

Előzmény: hitman (167114)
hitman Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167114

nekem is... és minden észszerűség ellenére fogok keríteni egyet.

Előzmény: pacs_425 (167113)
pacs_425 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167113

Nekem nagyon beakadt a "Murph watch" az Interstellar miatt, de ezer dodóért én nem fogok csökkentett értékű 2824-et (Hamilton H-10) venni. Főleg hogy csak a film miatt közel kétszer annyiba kerül ez az óra mint a társai. Megette a fene az egész swatch csoportot belépő szinten... :-(

Előzmény: hitman (167106)
Hokedli83 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167112

Hmmm és tényleg szilícium, legközelebb nem hiszek a magyar fordításnak :-)

Előzmény: APT (167111)
APT Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167111

Az a "silicon" természetesen szilícium - és szerintem sehogy. Fém hajszálrugó, elvileg messze-messze a tartós igénybevételi tartományon belül használva - háromszáz éves hajszálrugóknak is csak akkor van baja, ha elrozsdáltak, vagy fakézzel nyúltak hozzájuk és sérültek.

Szerintem, ha nem éri őket baleset - akkor ezekkel nem lesz baj száz év alatt sem. Előbb fognak a billegő csapjai elkopni - viszont ugyebár az ebből a konstrukcióból nem kiüthető, nem cserélhető, a hajszálrugó sem levehető a préselt tőkéről - kompletten kellene cserélni - ha lenne ilyen pótalkatrész, de most sincs, később még kevésbé lesz (bár végül is ennél a nincsnél később sem lesz már még nincsebb... :-)) ).

Az a nehezen lenyelhető, hogy már a 3-500-800 ezres árkategóriában is igenis el kell felejteni azt, hogy "ezt az órát egy életre vettem, és majd az unokám megörökli és egy szerviz után használni fogja tudni - hiába a mai tartós acél tokok, zafír üvegek - ezek nem ilyen órák lesznek...

Előzmény: Hokedli83 (167110)
Hokedli83 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167110

A kérdés az, hogy az a szilikon hajszálrúgó hogyan fog öregedni ötven év alatt. 

Előzmény: APT (167109)
APT Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167109

Az élettartam szerintem nem lesz problémás (50 éves ETA werkek is simán tökéletesen működnek sokszor), alkatrész viszont valószínűleg nem lesz - de talán olyan nagyon nem is fog kelleni.

Az olcsóbb, műanyag gátszerkezetes kiviteleknél viszont egyértelműen lesz egy "kihordási idő", ami lehet akár 20 év is - de utána nincs az a bűvészmutatvány, amivel ezek gyári új pótalkatrész nélkül feléleszthetők lesznek - legalábbis gazdaságosan. Mivel ezek csökkentett lengésszámú, más áttételezésű szerkezetek, mint az elterjedt korábbi ETA2824 vonal, más a járat geometriája is, így nem lesz átépíthető abból alkatrész.

Előzmény: Hokedli83 (167107)
APT Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167108

Hát, amelyek PM80-as és nem kronométer minősített szerkezetek - azok szerintem mind ilyenek. A kronométer minősítésűeknek elvileg "hagyományos" gátszerkezetük van, azok elvileg szervizelhetők - drágább órákba is teszik őket.

Csak alkatrész valahogy ezekhez sincs semmi... Az ETA C07.111 vonalon a felhúzótengelyen kívül, nekem úgy tűnik, hogy semmiféle alkatrész sincs, kódszám sincs semmihez, kompletten van szerkezet.

Hokedli83 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167107

Ilyenek. Elvileg csak a kronométer minősítésű illetve a szilikon hajszálrúgós Powermatic-okban van hagyományos gátszerkezet, de Hamiltonban még egyiket sem láttam. Bár felmerül bennem a kérdés, hogy egy szilikon hajszálrúgós szerkezet mennyire szervizelhető illetve mennyi az élettartama, lehet az se jobb.

hitman Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167106

A Hamilton Powermatic alapú szerkezetei is ilyenek?

Előzmény: APT (167105)
APT Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167105

Az a helyzet, hogy ennek a szerkezetnek már nincs előírt szervizciklusa, és definitíve NEM SZERVIZELHETŐ. Addig kell használni, ameddig problémamentesen működik - és utána szervizelés gyanánt szerkezetcsere fog következni (ha van/lesz értelme).

A nem kent, és nem is kenhető (nincs semmiféle speciális olaj - NINCS KENÉSE, ÖNKENŐ) műanyag horgony/gátszerkezet élettartama elvileg magas, a billegőcsap robusztusabb a szokásosnál (az óra pontossága persze nem is kronométer szintű), a kenése vékony vagy semmilyen - ez a szerkezet napi használat mellett előre láthatóan 10-15 évet ki fog elvileg problémamentesen szolgálni, némi szerencsével akár többet is - de utána kukázható, semmilyen módon sem lesz "gyógyítható", és természetesen pótalkatrész sem lesz hozzá, elvégre az már ma sincs, semmi, csak és kizárólag komplett szerkezet kapható.

A svájci "tömegmárkáknál" az 5-800 CHF/EUR árfekvésű óráknál egyértelműen ebbe az irányba próbál elmozdulni a legtöbb gyártó - nem szervizelhető, egyszer használatos, de elég hosszú életű werkeket alkalmazni - a szerkezetek teljes szervize már úgysem lenne a nyugati munkabérek és rezsióradíjak mellett gazdaságos, a pár száz eurós órákat pár száz eurókért senki nem fogja leszervizeltetni, akkor úgyis mennek a kukába...

A 150-190-200 eurós bécsi szervizelésben sincs benne magától értetődően semmiféle tényleges szervizelés - kicserélik a szerkezetet egy újra, amit valószínűleg kapszulában tömegesen 20-30 euró körül kapnak a gyártótól...

Érdemes elgondolkodni azon, hogy például a 15 köves mechanikus kronó ETA c01.211 werkkel szerelt Tissotokat simán 400 ezer körül lehet kapni - a tényleg ránézésre is gagyi-kínai-gyanús kinézetű, szép nagy műanyag gátkerékkel-horgonnyal szerelt werk külön 25 euró körül már kapható, szállítással együtt...

Elismerem, nehéz ezt a békát lenyelni. Teljes csapás-irányváltás alatt van az iparág, és van egy olyan érzésem, hogy ez az új irány már nem a valódi órarajongóknak és gyűjtőknek fog szólni - vagy legalábbis azok közül legfeljebb az olajsejkség-háttérrel rendelkezőknek...

Előzmény: bebalazs (167092)
_BP__ Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167104

nem igazán...

Régi oroszt vagy doxa, cornavint kell hordani, ahhoz vagy alkatrész bőven :-D

Előzmény: pacs_425 (167103)
pacs_425 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167103

Miért, a Swissmatic C15 az jófejség?

this movement is considered non-serviceable aka disposable

Előzmény: _BP__ (167094)
pacs_425 Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167102

Végre itt az első infó erről a werkről, nemrégiben kérdeztem rá a szervizére.

Meg nem erősített infó szerint ezeket a szerkezeteket nem javítják vagy tisztítják, hanem cserélik. De ezt persze csak sejtésként lehet pár helyen olvasni. Úgy néz ki, hogy ezek eldobható órákba szánt szerkezetek.

Előzmény: bebalazs (167092)
_BP__ Creative Commons License 2020.08.12 0 0 167101

Ami kemény 3000 Ft volt. Így is a fele az általuk kínált árnak. 

Előzmény: bosijani (167100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!