5 éve Toshiba Iaptopom van. Tegnap jeIentkezett az eIső hibája. A kijeIzőn semmit nem Iátni, vagyis nagyon-nagyon haIványan. A tv-t köttötem veIe össze és hasznáIom most kijeIzőnek. Nem tudom mi Iehet a baja. A feInyiIásnáI mehetett szét vaIami? Vagy kinyifanik?
Az alábbi HSZ-em tárgytalanná vált, mivel túl pesszimista voltam a garanciális szervizt illetően. Felhívtam őket, küldenek futárt és valszeg ingyen winchester csere lesz a dologból, ami után a futár vissza is hozza a gépet (mint kiderült, valahol külföldön javítják).
Ez így korrekt és szerencsére fontos adatot sem vesztettünk.:-)
Segítségre lenne szükségem. Van egy Lenovo G580-asunk (a Jézuska hozta) és már meg is makkant! :-( Előtelepített Win8 van (volt) rajta.
Történt, hogy tegnap se szó, se beszéd lefagyott, miközben a lányom játszott rajta valamit (csontra, nem reagált semmilyen billentyűzet leütésre, vagy egérmozgatásra sem). Lereseteltem a bekapcsoló nyomva tartásával és azóta nem bír bebootolni. Próbálnám helyreállítani a Recovery particióból, de erre ez a válasza:
"One Key Recovery partition has demaged, so do not launch the main application."
A normál javító telepítés se működik, mert a Windows közli, hogy zárolt a partíció, oldjam fel, aztán próbálkozzak újra. (Cö-cö, könnyű azt mondani!)
Abban biztos vagyok, hogy semmi galádság nem történt a diszkkel - nem töröltünk róla partíciókat, nem formáztuk, stb.
Mi ilyenkor a teendő? Próbálnám Win8-as telepítő lemezről bootoltani, de ez sem olyan egyszerű, hála ennek a remek UEFI nevű bootnak. Nem vagyok tök hülye a számítástechnikához, de a Win8 is nagyon új számomra, és UEFI-s Lenovom se volt előtte, szóval minden ötlet jól jöhet. Ahhoz nincs kedvem, hogy huzakodjak a garanciális szervízzel, hogy csak a Windows a hibás, vagy hogy azért nem megy, mert letörölgettem vmit a HDD-ről, stb.
Még annyit kérdeznék,hogy van egy lenovo g 580 b960 laposom,és nem tudom milyen videókari van benne,intel r hd graphics,ennyit van írva,de hogy 2000 v 3000 azt nem tudom.
Januárban elviszem a laptopom hogy megnézzék mi lehet a baja,egy pavilion dv6-ról lenne szó. Annyi történt vele,hogy az asztalról leesett és utána nagyon nehezen lehet bekapcsolni sokadikra kapcsol be,néha gyakran le is fagy,máskor szépen működik,tudom,hogy egy kalap szar,de a gyerekeknek még jó lesz.Bekapcsolás után a ledek villognak,venti megy,minden üzemszerű,kivéve a képernyő sötét.Szerintetek alaplaphibás,vagy esetleg valamilyen típushiba lehet,egyébként meg rohadtul melegszik.
Halihó, ismét én vagyok! Nagy valószínűséggel igazad lesz a memóriagonddal kapcsolatban (mondjuk elsőre én is arra gondoltam, de a gar.javításkor hardveresen is ellenőrizték, így reménykedtem benne, hogy nem az)!
Az instrukcióid alapján a gép rendesen működött és futott, azonban egyszer egy nagyobb játékkal játszottam és kilépéskor kékhalál. Utána a gép teljesen "behülyült", megint a szokásos összeomlások, váratlan fagyások, kékhalálok. Volt, hogy a vírusirtó se töltött be, volt, hogy maga a win7 se- csak sokadjára.
Egy ilyen összeomlás után futtattam memtesztet és...
Tehát úgy néz ki, hogy a héten viszem vissza garanciába... :((
A memtestet lefuttattam (3 óráig nyomtam) és az nem jelzett hibát (hálIstennek).
A drivereket installáltam, mondjuk a Realtek hangchip driver alaposan beszopatott mert előbb leszedte a régi drivert majd újraindítás és installálta fel az új drivert -miközben a win7 is (installáció alatt) feltett egy win 'high definition audio' drivert és gondolom újraindításkor összeakadt ezerrel mert full kékhalál és csak korábbi időpont rendszer visszaállítással töltött be a gép.
Onnan gondolom, hogy miután feltettem minden cuccot utána a win7 illesztőprogram rendezővőt futtattam (verify vagy iilyesmit kellett beírni a keresőbe) és utána újraindítás után úgy meghalt a rendszer (kékhalál), hogy csak javítással állt vissza.
"Feltettem a 2 patch-et (a 2 zipen belül 3 exe fájl volt én a legnagyobbakat tettem fel)"
Megnéztem a tartalmukat, és az 1.1-es zipből kellene mindhárom patchet felrakni.
"majd az inteles drivereket is feltettem"
Akkor még frissíteni kell a hangchip, a LAN és a WiFi drivereket. (A tapipadét is ajánlott, de csak mert sokkal több beállítási lehetőség van a gyári driverben.)
"+2 GB RAM mivel ajándékba így adták a boltban akciósan."
Memtest86+ progi futtatása pár órán át. Pendriveról bootolós verzió itt.
Attól tartok, itt lesz meg a kékhalálozás igazi oka!
"1. Játékoknál ha futtatni kell a daemon tools liteot virtuális dvdhez."
A DT-t kultúrkörökben már nem használják, mert megbukott, hogy kémkedik. (A vele megnyitott cuccok címeit és az IPcímeket küldi a készítőnek. Ha ezt az adatbázist megveszik a szerzői jogvédők, évtizedekig jól fognak élni a nyertes perek bevételeiből.) Inkább használd a winCDemu-t.
"2. Chromenál (továbbra is van shockwave flash has crashed"
Feltettem a 2 patch-et (a 2 zipen belül 3 exe fájl volt én a legnagyobbakat tettem fel), majd az inteles drivereket is feltettem (a honlapon automatikusan felismertettem azokat). A toshiba programokat még nem uninstalláltam azonban az msconfigban továbbra is az összes ki van iktatva, szándékosan várok még velük.
Bios 1.60-os, és van a gépben +2 GB RAM mivel ajándékba így adták a boltban akciósan.
A gép stabilabb lett ahogy írtad!
Azonban vannak még lefagyások és kékhalálok amiket 2 nagyobb csoportra osztottam:
1. Játékoknál ha futtatni kell a daemon tools liteot virtuális dvdhez. A fagyás, kékhalál kb fél órára rá jelentkezik. Ill. daemon tools nélkül is volt, hogy lefagytak a játékok kékhalál néklül, de másodjára már gond nélkül futottak.
2. Chromenál (továbbra is van shockwave flash has crashed és teljes összeomlás mi a manó üzenet- ezek csak bizonyos honlapok betöltésénél vannak és a plugins-nál csak egy shockwave flash van). A Chrome összeomlás (már ez se gyakori) kékhalálnál SYSTEM_SERVICE_EXTENSION hibaüzenet jelenik meg és időpontja változó, kiszámíthatatlan (van, hogy 5 perc múlva, van, hogy 1 óra múlva).
Mit javasolsz még? Mit tehetek még? Valami win hot fix vagy regfix programot érdemes futtatni?
A Toshibánál a driverek között van a notidhoz két registry patch. Ezeket sorrendben rakd fel.
A noti eszközeinek drivereit cseréld le a gyártójuk honlapjáról származó friss verziókra. Az Inteles VGA driverrel kezdd! A webkamera kivételével elvileg mindenhez találsz gyártói drivert.
A Toshibás progikon érdemes végigmenni, és uninstallálni azokat, amelyekre nincs szükséged. A nagy része értelmetlen, és a sok progi nagyon eszi az erőforrásokat. (A Value Added Package-ból a TOSHIBA Flash Cards és a Blootooth Monitor kell a gyorsbillentyűkhöz.)
Ha már sikerült teljesen stabillá tenni a notit, ellenőrizd le, hogy a legújabb, 1.60 bios van-e rajta.
A notidba majd érdemes lenne még egy 2GB-os RAM-ot beletenni, mert a procid duálcsatornás, és az integrált VGA-nak is jól jön a sávszélesség.
A rendőrség lefoglalta a gépemet (nagyon jó-stabil gép volt) és kutyafuttában vettünk egy ilyen laptopot előre telepített legális win7 oprendszerrel és egyéb szoftverekkel, hogy ne legyen gáz. Minden szépen működött ....kb 3 napig. Utána valószínűleg a win frissítése (vagy egyéb más miatt) a rendszer kb. 5 percenként összeomlott, kék halál hegyek különböző hibakódokkal (memory, system-service-extension, stb.), a google chrome másodpercenként omlott össze (mi a manó, juj!, stb. hibaüzenet hegyek- a shockwavw is összemlott ezerrel).
Oké, írtam a toshiba honlapra: válasz - gyári beállítások helyreállítása. Oké, elkezdtem és még az elején töltés közben meghalt a gép és kiírt egy bonyolult hibakódot. Ezután visszavittük ahol vettük és kb. 1,5 hétre rá már meg is csinálták: nem volt hardvergondja (mert letesztelték), hanem szoftvergondja volt---így mindent újrainstalláltak úgy, hogy hazavittem és csak be kellett kapcsolni és már töltött is a win7, amit a szervízben szintén leteszteltek.
Kb. 2 napig ezután se volt semmi gáz - játékokat is futtattam rajta, meg word, chrome ment rajta klasszul-gond nélkül. Aztán a win 7 megint frissítette magát és utána rá kb. 1 napra megint a problémahegyek: chrome összeomlások, kékhalálok, sokadik betöltés utáni fagyás, stb. Oké, telefonáltunk a toshiba kékvonalra ahol azt mondták, hogy gyári visszaállítás az instrukciók alapján. Igen, de hogyan mikor instabil minden és múltkor is megjártuk vele. Akkor igényeljünk 35 euróért egy backup csomagot a weblapon. Azt meg nem, mert pont azért vettünk előre telepített legális szoftveres gépet, hogy nehogy ezzel is gáz legyen és még pluszban nem akarunk fizetni. Akkor hívjuk fel a hivatásos szervízt ahol a gépet korábban újrainstallálták. Oké, felhívtuk, ahol elmondtuk az eset. Azt mondták ők is, hogy gyári újratelepít és ha megint gáz akkor nyugostan szóljunk s szervíz. A tag elmondta azt is, hogy valszeg a win 7 frissítés a gáz (azokat egyébként célszerű letiltani) mert azok felülírják a toshiba laptop által felrakott alap utility és driver programokat és azok összeakadnak.
Mivel sok játékot és fájlokat tettem fel így nem akarnám gyárilag újra telepíteni emiatt a következőket csináltam: futtattás-msconfig- és a fülekben (szolgáltatások és indításnál betöltő programoknál) kivettem az összes -ismétlem össze toshiba programot! És most figyelj. Utána már betöltött és voltak kisebb összeomlások, de nem olyan sűrrűk mint korábban és a chrome se omlott össze annyit ill. kékhalál se olyan sűrű! Vagyis jelentősen javult az állapota a gépnek!
Kérdéseim: mit tegyek még?
Illetve volt egy olyan valszeg toshiba driver vagy valami ami betöltött és az F1-F10 billentyűkkel tudtam hangerőt erősíteni, meg bluetoothot bekapcsolni, meg fényerőt állítani (úgy, hogy gombnyomásra megjelentek a funkciót a monitoron) s most ezek nincsenek és így kényelmetlen, mert ha fut egy játék és zavarja a gyerekeket akkor nem tudon gombnyomásra lehalkítani. Értitek, ugye? Meg volt egy másik toshiba rendszerfigyelő (akkumulátor, winchester, hőmérséklet) s az is eltűnt meg más progik is a tálcáról. Visszatenni meg félek mert megint gyakoriak lesznek az összeomlások. Mit tegyek? Help!
"Ha el kell vinnem szakszervizbe, és a winyót kicserélik, akkor szerintetek a régi winyót visszakérhetem?"
Nem adják vissza, mert az a noti gyártója küldi vissza gariban a HDD gyártójának.
Kérhetsz fizetős HDD cserét, vagy a garis javítás előtt oldod meg az adatok visszaszerzését. Utóbbi esetben kérdés az, hogy a notid gyártója mit ír a HDD ki-be szerelésről, ugrik-e emiatt az egész notesz garija, illetve hogy a HDD-nek olyan hibája van-e, hogy a mentéshez nem kell szétszedni.
A gép még nem egy éves... tehát garanciális. Ha el kell vinnem szakszervizbe, és a winyót kicserélik, akkor szerintetek a régi winyót visszakérhetem??? Rengeteg - számomra fontos adatot tartalmaz - és (természetesen Murphy - törvénye) most hétvégén szerettem volna mentést készíteni róla. - sajnos elkéstem. :(