Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.01.13 0 0 738
Nem hiszem hogy megtalalnam, csinaltam egy moricka-rajzot, hat remelem latszik rajta amit mondani akartam... Gyakorlatilag a kozepso csotalalkozas es a felig lezarasok talalkozasat kell jol megcsinalni, de a hatszogesnel majdnem ugyanez a feladat. Minel hosszukasabb, annal kevesbe van a ketto kozott kulonbseg, ha jol erzem.
Előzmény: durkonorbi (730)
H3x Creative Commons License 2010.01.13 0 0 737
Nem tudom én jól értettem-e Axiómát...
Ugyanaz mint a hatszög, csak nem vágod le a sarkokat.
topikolos Creative Commons License 2010.01.13 0 0 736
A sörösdobozt 2 fajta illesztéssel írják, az egyik az teljes hosszában azonos keresztmetszettel készül.
Előzmény: durkonorbi (734)
topikolos Creative Commons License 2010.01.13 0 0 735
Próbáltam keresni, de eddig nem találtam rá a témára ott, de akkor jobban megnézem. Köszi.
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.13 0 0 734
Én is alulemezből csinálom, és ez nyomdai lemez (offest, rota stb. néven fut) ... elvileg alu, vagy max. valami "nagyon aludús ötvözet" lehet... 0,25 körüli a vastagsága, éppen ebből készül a lent vázolt/tanakodásra beadott rekupec... :)
30 nm volt a méhben 7000 szép magyar forintocska ...
Sörösdobozból és a cső a csőben konstrukciót csinálnám meg, mondjuk úgy, hogy 9-es mátrixban (vagy arányosan tetszőlegesen több). 3*3 cső futna az eps-ben... vagy ha van hely akkor lehet kevesebb is, pl. 4 cső (2*2) de a jó hatásfokhoz itt sem ártana a kellő hossz... illetve a dobozt nem a sörkollektoros szisztéma szerint kellene vágni ragasztani, hanem valahogy szinte csak a palátot, mert amugy megállna benne a kondenz minden illesztésnél...

Előzmény: Axióma (729)
topikolos Creative Commons License 2010.01.13 0 0 733
:)
Előzmény: Axióma (731)
topikolos Creative Commons License 2010.01.13 0 0 732
Nem kiterítve gondoltam, hanem a sörkollektorhoz hasonló elrendezésben. Ilyen vékony lemezt nagyobb felületen túl sok helyen kellene távtartózni, hogy ne szippantsa össze a nyomáskülönbség, cső formában pedig adott a merevség.
Előzmény: Axióma (729)
Axióma Creative Commons License 2010.01.13 0 0 731
(a kisebb vastagsag miatt a tartasa is kisebb, a sorosdoboz-cso pont azert jo, mert merevitett az illeszteseknel, meg mert a kor alak eleve merevebb mint a teglalap metszet)
Előzmény: topikolos (728)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.13 0 0 730
H3x: Igen, nézegettem ezt a variációt, csak a hulladék miatt nem tetszik... kérdés, vajon mennyi hatékonyságot hoz be a egyszeresen fordított járatú esettel szemben...
bár erősen gyanús, hogy sokat, az mindenképpen igaz... :)

Axióma: Így most hirtelen nem fogtam fel, le tudnád skiccelni, vagy linkelni (esetleg hasonlót)? :)

topikolos:a sorkollektor.hu oldalon erősen feszegették a témát, nem tudom, végül mit csináltak meg... :)

Szóval ebben a konstrukcióban lenne ellenáramú, és lenne a felületből beáldozva 3 nm, azaz maradna kb. 27, ha a lezárások adta vékony csíkokat most nem nézem...

Hát igen abban én is biztos vagyok, hogy a 10%-ot tuti behozza hatásfokban, a keresztáramúval szemben, ez valóban nem kétséges... :) De vajon mennyi lehet az előnye az 1 fordulóssal szemben... de talán 10% ott is simán megvan... sőt...

6szoges
Előzmény: H3x (724)
Axióma Creative Commons License 2010.01.13 0 0 729
Ugy gondoltad, hogy kiteriteni, ahogy Sztgyi csinalta a perditokhoz? Persze, hiaba hogy a sorosdoboz cso olcsosaga miatt hosszabb lehetne, ha a hely korlatossaga eseten ez nem megoldas. De a vagdosas elott szerintem meg kene probalni utanakerdezni, hogy alu hulladekot mit szoktak me'g leadni, ami alkalmasabb a merete miatt (valaki mintha - nem alu de talan celnak megfelelo - nyomdaipari nyomolemezeket emlegetett volna a napenergias topicban).
Előzmény: topikolos (728)
topikolos Creative Commons License 2010.01.13 0 0 728
Igen, csak mivel "vastag" a levegő, gondolom kevésbé hatékony. A lemez vastagsága viszont töredéke szerintem a boltban vásárolhatónál.
Előzmény: Axióma (727)
Axióma Creative Commons License 2010.01.13 0 0 727
Hat az eps csoben sorosdoboz cso (vagy csovek) nem lehetetlen...
Előzmény: topikolos (726)
topikolos Creative Commons License 2010.01.13 0 0 726
Gondolkodom rajta, hogy nem lehetne-e sörös dobozokból összehozni egy ilyen hőcserélőt. (?) Nekem egyelőre nincs ötletem, de hátha más is agyalt már rajta...
Axióma Creative Commons License 2010.01.13 0 0 725
Volt valami hulladek nelkuli is az egyik topikban felvazolva ugy, hogy a rovidebb oldal "szembenezetet" (sok lemezveg vizszintesen, egymas felett) kepzeletben fuggoleges vonallal megfelezed, es "pepitaban" lezarod. A csovek a kepzeletbeli felezovonalnal ernek egymashoz, es termeszetesen egy legretegnek az egyik rovid oldalon az egyik, masik rovid oldalon a masik "fele" van lezarva. Igaz, hogy hatekonysagban nem biztos hogy a hulladekos hatszogest veri, mert pango reszek maradhatnak a bezart sarokban, de nem kell vagdosni.
Előzmény: durkonorbi (723)
H3x Creative Commons License 2010.01.13 0 0 724
Elnyújtott hatszög...
Lesz azért némi hulladék.
Pl. kettévágod a lemezeket (33x88-ra). A 33-as oldalakból csinálod meg a hatszög plusz 2 oldalát (egy lapból 4db 16,5x16x23,33-as háromszög fog leesni hulladékként).
Ezeket a hatszögeket rakod egymásra a keresztáramúnál használt módszerrel.
Előzmény: durkonorbi (723)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.13 0 0 723
Hogy kiviteleznéd az ellenáramút ebben az esetben, hogy ne kelljen hulladékkal számolni?
Előzmény: peterch (722)
peterch Creative Commons License 2010.01.13 0 0 722
Szia !

Hadd meg egeszben es csinald ellenaramura. sokkal egyszerubb. Tavtartonak megfelel a lemez peremen szilikonba agyazott huzal is, szerintem. Jobb hatasfokot ersz el vele.
A gyartok tobbnyire titkoljak a felulet nagysagat.

Udv , Peter.
Előzmény: durkonorbi (720)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.12 0 0 721
Még egy kérdés: látott már valaki gyári gépen teljesítmény adatok mellett hőcserélő felületet is feltüntetve??? Mert én nem találok... pedig érdekelne.... :) Főleg ha alu lemezes.. :)
Előzmény: durkonorbi (720)
durkonorbi Creative Commons License 2010.01.12 0 0 720
Bár a hőszivattyús topikban is boncolgatjuk a témát, ide is beírom, mert mégiscsak rekuperátorról van szó - még ha lesz előtte-utána mini hőszipka is... :)

Szóval rekupecet szeretnék építeni, ehhez megvettem ma 30 nm kb. 0,27 mm vastagságú alu lemezt (kb. 66*88 cm-es téglalapokban), Ezt még tervezem kettévágni, és az alábbi 1fordulós struktúrában kialakítani....

Kérdés:

-ti milyen (anyagú) távtartókkal csinálnátok meg???
-érdmes 2 fordulósra csinálni (s alakú vezetés) ???
- van-e jelentősége hatásfokot tekintve, hogy az "egyenes úton" a melegítendő, vagy a hűlő levegő megy?

rekupec séma
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 719
Alaposan utánaolvastam, és az alapján. Volt oldal, ahol nem csak termékeket adtak el, hanem pontosan leírták a felfűtési időket a padló hővezetése függvényében.
Igyekszem megkeresni ....

Nálam még nem megy (kb 1 hónap még), és ott csak temperálás lesz 22-24 fok.
Előzmény: lzh6k4 (718)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.12 0 0 718
köszi. ilyen téren én a nobo-val kerültem közelebbi ismeretségbe.

A devi ilyen gyors hőátadását Te már tapasztalatból mondod?
Előzmény: Törölt nick (717)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 717
Szia,

A villamos paófűtés tehetetlensége egy nagyságrendel jobb lehet mint a hagyományos vizesé. Perceken belül átmelegíti a padlót ,persze annak hőellenállásának függvényében. Ha a fűtőszál alá raksz hővisszaverő fóliát, akkor az még inkább igaz.

A Devi vezérlése ráadásul kapcsoló üzemű, öntanuló. Azaz nincs tulfűtés és késedelem sem. Ha beállítod, hogy a fürdőd padlója hétkozben reggel 7-kor 25 fokos legyen, akkor az az is lesz :D

Én szegélyfűtésnek hívom a BEHA L sorozatás, ami 20 centi magas és 8 centi a mélysége, konzollal együtt.

Itt a lap ajján van.
Előzmény: lzh6k4 (715)
peterch Creative Commons License 2010.01.11 0 0 716
Szia!

EPS-bol mar volt itt kollega ,aki epitett cso a csoben hocserelot. A belso cso valoban legyen inkabb fem. Szogletes legcsatornakban allitolag maskeppen aramlik a levego, van egy keplet, ami szerint kilehet szamolni, hogy mekkora keresztmetszetu csonek felel meg. Ebben en nem tudok korrekt valaszt adni. A tavtartokat Te is meg csinalhatod akar kapupant csavar es anyak segitsegevel .Annak nagy a feje es felgombolyu. Konnyen tudnad mozgatni a csovet az EPS-en, ha muszaly valamien okbol kifolyolag.
A kondenz elvezeteset a meleg oldalon alakitsd ki ! Szerintem a rajzodon levo rendszer is konnyeden megepitheto folyamatos lejtessel egy pont iranyaba. Eleg meterenkent 1-1,5cm-es lejtes . A gyujtopontban kialakitas egy kis melyedest es abbol elvezeted a kondenzvizet.
A Sonovent, vagy hasonlo hangtompitocsoveket hasznald mind az elszivo, mind a befuvo oldalon. Legalabb 1,5 meteres darabot, ne spanold meg, mert akkor csokken a hangtompito hatas. A leagazo es szivo agakon athalado levego mennyiseget lehet allithato szukitovel beallitani, vagy keszithetsz Te is ilyent. En csak az anemosztatok csavarjainak segitsegevel allitottam be. A mennyezeten jo helyen lesznek. A bekotocsovek mereteit ugy valasd meg, hogy a befuvokon bearamlo levego sebessege ne legyen 1m/sec- nal gyorsabb. Akkor nem lesz se hangos, sem huzaterzet.
Ventilatort csakis radialisat valasszal!
A konyhai elszivot is bekothetned egyenesen a rekuperatorba, elvegre ha fozol,sok hot vesztenel. Telen visszaforgatod a meleget, nyari uzemmodban meg csak kifujod, es ha van az eszaki oldalon ablak, azon potolhatod az elszivott levegot.
A kazanod nem tudom milyen, de kemenyesnel nem jatszadoznak ilyesmivel, mert nagyon lehutod es visszaaramlas lehet, ami sok ember eletebe kerult mar idaig!
A spiralnak 300m3/h szelloztetesnel legalabb 650W teljesitmenyu kell, termosztattal vezerelt. A termosztatot a spiral ele kell beepiteni a csobe es mindkettot a befujo eloszto ele.
De ne felejtsd el kiszamolni a gerincben is a legaram sebesseget, ami nem lehet magasabb mint 5m/sec.
Ha valamit kihagytam, csak kerdezz!

Udv , Peter.
Előzmény: piros_ka77 (711)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 715
Megnéztem ezt a devit. Kicsit tartok tőle, hogy ennek is nagy lesz a hőtehetetlensége, vagy folyamatosan kell fűtenem, hogy ne hűljön ki a padló, mondjuk egy manapság nem is annyira szoktatlan 1-2 napos +10-15 foknál.

Az elektromos szegélyfűtésből Te melyiket rakod be?

Gondoltam arra is, hogy épületautomatizálok. Persze ennek feltétele, hogy öntözővezérlés + fűtésvezérlés összeg környékén legyen a ház automatizálása.
Előzmény: Törölt nick (685)
piros_ka77 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 714

vázlatos terv

hőcserélő keresztmetszet

piros_ka77 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 713

:(nem értem miért nem tudom a képeket feltölteni (lehet bal *asz vagyok)

még egyszert megpróbálom.

piros_ka77 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 712
vlm okbó lemaradtak a képek. hátha most.
piros_ka77 Creative Commons License 2010.01.11 0 0 711
Szia Peterch jó sok kérdésem lenne hozzád. /illetve bárkihez aki tud segíteni/

Szeretnék egy „cső a csőben”  hőcserélőt építeni.

A házam egy 20 éve épült eltolt szintes, uniform téglából. Most lesz felújítva új nyílászáró 0,7-es, a külső hőszigetelés 12 cm EPS.

A ház, szellőztetni kívánt alapterülete 100m2 kb 300m3a lakás levegő mnennyisége.

A hőcserélőt külső „csövét” 10 cm vastag EPS-ből szeretném kialakítani. A belső csövet vékony falú alu csőből szeretném kialakítani /vagy esetleg PVC csőből/. Anyagtakarékosság mellett rendkívül könnyen módosítható, javítható lenne a cuc.  A befújó szakaszhoz az általad is említett „hangszigetelő” csöveket szeretném használni. Talajregiszter nem lesz.

-          Elég e a 10 cm EPS hőszigetelésnek, mi a véleményed arról, hogy a külső „csőnek” EPS-t szeretnék használni. Légellenállás és stb.?

-          A belső cső középen tartásához EPS–ből készítsek hengeres lábakat vagy inkább fém tartókat készítsek?

-          csak a mennyezeten tudok kialakítani befújókat és elszívókat megfelelő ez így?

-          A befúvóknak önszabályzó légszelepet ajánlottak a fórumon régebben.

-          milyen ventillátorokat ajánlasz az elszíváshoz és a befújáshoz?

-          A levegő arányokat mivel és hogyan tudnám szabályozni?

-          Milyen hosszú és mekkora átmérőjű „hangszigetelt” csövet alkalmazzak a befújásoknál? Az elszívásnál kell-e?

-          A konyhai elszívónak külső motoros elszívót szeretnék használni a zaj miatt, így viszont ugye az elszívott légmennyiség „hiányzik” , azt valahogyan vissza is kell juttatni? Semmilyen körülmények között nem szeretnék belső motoros és szénszűrős elszívót.

-          A csó hosszának „összehajtogatása” miatt elég ha csak egy pontra teszek kondenzviz gyűjtőt?

-           Milyen módon tudnám hasznosítani a kazánom füstcsövének hőmérsékletét kb. 60-70 fokos  lesz a cső már amikor működik a kazán.  

-          Mekkora fűtőszálra lenne szükségem a befújt levegő felmelegítéséhez, és azt hova kell beépíteni

Nagyon köszönöm a segítségedet.

U.I.: Mindenkitől szívesen fogadok bármilyen véleményt.

Piros-Ka

peterch Creative Commons License 2010.01.09 0 0 710
Szia !

Megneztem a berendezest, amire utaltal. Valamint ez a mondat:" Ezáltal elkerülhető, hogy az elszívás annyira lehűljön, hogy a keletkező kondenzátum megfagyjon." Kesz rohej!

Ha a gyartok nem +5C fokra mereteznek a hocsereloiket es normalis mereture keszitenek, ez a veszely meg -15 C fokban sem all fenn. Csak az a helyzet, hogy minel kevesebb anyag felhasznalasaval minel nagyobb haszonhoz jutni, hisz a lokott vevo ugyis megfizeti a villanyt az elomelegitesre, vagy kiepittet egy foldregisztert.
Siman megoldhato egy zart rendszeru foldregiszter (jol meretezve talajminoseg es hoigeny szerint) es a kidobott elhasznalt levego hoje segitsegevel kifuteni, lehuteni az alacsonyenergias hazat,vagy PH + HMV elkeszitessel is. De foleg elfogadhato aron.

Udv , Peter.
Előzmény: vízmérték (707)
Axióma Creative Commons License 2010.01.09 0 0 709
Csak nem voltam gepkozelben, kozben rajtotem, hogy felreertettem a leirast, hogy hol melegitenek - egyebkent nyilvan nem eloszor hallok a kompakt szelloztetogeprol, ugyhogy azt gondoltam, hogy csak a cikkiro irt hulyeseget, nem a termekre ertettem.
Mondjuk eddig az a valtozat volt a fejemben, hogy a jegesedest olvasztjak fel, nem pedig megelozik a jeget, energetikailag secko jedno vagy hgy mondjak.
Előzmény: vízmérték (707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!