Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Szvsz visszametszhetsz erősebben (első évben is megtehetted volna, ha a gyökér él, akkor adja). Cserébe erősebb lesz az ágalap, ami a majdani termőgallyakat tartja.
Koronanevelés időszakában az erősebb visszametszések segítik az elágazódásokat és a vastagodást, erősödést. Rossz gyökérminőség esetén a metszés segít a korona és a gyökérzet hatékonyabb egyensúlyba kerülésének is.
Tehát véleményem szerint nem késtél el, a 10 cm-es növekedések arról árulkodHATNAK, hogy a gyökérzet még nem elég erős a korona méretéhez.
Ha jól értelmeztem akkor a korona alakító fázisban vagy. Úgy tanúltam a profiktól, hogy minnél nagyobb a behatás annál nagyobb az ellenhatás. Tehát a fa úgy fog reagálni ha levágod az ág 1/3-át hogy kevesebbet nő mivel leterhelted az ágat.
De ha pl. levágod 2/3 át akkor szép nagy veszőket nevel helyette. Főleg ha egy szép egészséges külsőrügyre metszel.
A gyökérzet felől ne aggódj mert a kajszi hazai pályán általában mirabolánra van oltva az meg elég élelmes. HA esetleg a gyökérnek is a sérült végeit visszavágtad akkor azt meghálálja.
Esetleg ha még nem láttad ajánlom figyelmedbe a következőt:
Sziasztok! -egy kérdésem lenne a szakavatottakhoz. -tavaly /és idén is/ ültettem potlásnak egy pár kajszit. -Amiket tavaly vettem elég nagy méretüek voltak,így a kitermelésnél jelentősen sérült a gyökér állomány,-magyarul alig volt rajta gyökér,nagyon csonkitott példányok voltak. De ezen már túl vagyok,a gondos ápolásnak hála mind él és virúl. A kérdésem pedig az hogy mivel ennyire kevés gyökérrel rendelkezett emiatt szinte épp hogy csak a végeit metszettem meg,- nem mertem mélyebben metszeni,gondolva a gyökér állapotára.-Jövöre lehet-e azokat a 2 éves vesszöket mélyebben vissza vágni,amik az idén kb.10 cm nöttek? -gondolok itt arra hogyha 1/3,2/3-ig vissza vágom akkor erössebb hajtásnövekedést eredményez. Vagy a 2 éves vesszőknél ezzel már elkéstem?
A 'ceglédi arany' kajsziról olvastam, hogy elég jól bírja a fagyot és más szempontból is jó. Most meg teljesen véletlenül azt találtam róla, hogy reped. Valaki meg tudja ezeket erősíteni, esetleg cáfolni? (pl. Atifoci:))
Goldrich beszerzésre ajánlom a kaszasoltvany.hu én is innen rendeltem. szép egészséges csemetét küldött. Nincs visszacsípve koronába így megpróbálom a kajszi szuper orsót.
Valamint Debrecenben van a molnárfaiskola nekik is van a kínálatukba. Csak elvileg nem postáznak.
Nem most jutott eszembe a beszerzés, már a nyáron próbálkoztam.
Goldrich-ot kaptam volna a Palesitstól úgy, hogy Bp. mellé elküldte volna egyéb növényekkel amiket az itt nálunk lévő egyik faiskolás rendelt tőle és ő elhozta volna nekem. Kétszer elfelejtette elküldeni, azóta meg semmi. Persze csak 2 csemetéről volt szó nem 100-ról.
Helló, igaz kérdeztem egy másik fórumon is, de inkább kétszer:
Mi a tapasztalatotok, Force 1,5 alias Bomber 1,5 ami tulajdonképpen ugyanaz, hatásos talajfertőtlenítő gyümölcsfákra? Akár a kezdeti 4 évben évete használva? Piretroid típusú rovarölő talajfertőtlenítő granulátum.
A mustárról szóló infót itt, ezen az oldalon lejjebb megtalálod (a lényeg olvasható, de a kereső segít, ha vannak régebbiek is), az akcióra pedig h.apci hívta fel a figyelmet a Házi veteményes fórumban 18-án.
Valami rémlik, hogy az egyik gazdaboltban olyant mondtak, miszerint rendelésre meghozzák a nagyobb kiszerelést is (ezen a párhuzamon elindulva gondolom, erre máshol is jó esély van - majd érdeklődöm).
Lehet, hogy meg kellene ragadni a lehetőséget a nem sokára bekövetkező akcióval kapcsolatban? Na, majd meglátom!
(Egyszer jó pár éve próbáltam már ezt a növényt a semmi homokon, elég szépen megnőtt, virágzott. Azt hiszem, akkor valami nagyobb kiszerelésben kaptam még.)
Már én is vadászom egy ideje. Eddig sajnos csak a kis csomagos verzióval találkoztam. Egyébként érdekelne, hogy van-e valamilyen hatással a gilisztákra.
Mert ha az említett talajlakókat ennyire pusztítja, akkor vajon hogy 'válogatja ki' a többi, hasznos segítőt? Vagy épp' fordítva van? Azok esetleg érzéketlenebbek a ciánvegyületekre..? Milyen szinten fertőtleníti a talajt?
Értem én, hogy sok éves tapasztalat, és aszerint jó, csak agyalok.
igen, azt sajnos egy csemete kivételével lekéstem. :(((( ha lesz még ilyen, én nagyon szívesen beszállnék. természetesen előfinanszíroznám a rendelésemet.