Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 671
En most elsore nem tudok indokot, hogy miert ne zart kulso korrel epittetnem meg, ha oda jutunk, szoval boven lehet, hogy lesz belole peldany.
Előzmény: peterch (669)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 670
Na szep lassan elolvastam vagy 5x, mert igy tomeny nekem (mondom, hogy erteni nem ertek hozza:))
"A klima kulterijere vezetnem ra a foldregiszterbol a levegot es a lakasbol az elhasznalt levegot."
A klima kulterije hut, a lakasbol elhasznalt pedig vizgozzel telitett. Mondjuk amig nem fagy addig nem baj, igazsag szerint az elso korben en is belevettem (igaz, rekupator utan), de aztan a fenti indokkal nem. [Foleg hogy ha van rekupator, akkor mar annyival nem melegebb a foldreg.-bol jovo levegonel, hogy fontos lenne inkabb azt hasznalni.]
"A foldregiszterbe a klima kulterije utan elhelyezett venti nyomna a levegot."
Ez tok jo modositas! Tenyleg dijat erdemelne:) Viszont igy az eldobando levego nalad is megjelent mint mennyisegi gond.
"A belterire meg ravezetnem a kinti friss levegot felfutes celjabol ."
Szerintem ezzel iszonyatosan megnone az a homennyiseg, amit a klima kell pumpaljon, es az me'g jobb COP-nel (javul az "atlag" kulonbseg) is tobb penzbe kerul mind beruhazasilag, mind mukodesileg (azt nem tudom, hogy mukodik-e egy klima akkor, ha a melegoldala a hidegebb, hasonlo modon mint a ho"csovek, marmint a kompresszor bekapcsolasa nelkul ertve, azaz szallitja-e az energiat - bar akkor tkp. rekupatort jatszana passzivan).
A rekupatorban szerintem pont az a jo, hogy "ingyen" jo iranyban mozgatja az energiat. Hatranya persze, hogy meg kell oldani a lecsapodott para elvezeteset, de azt mondtad korabban, hogy az nem gond. Illetve van plusz legellenallas, igy plusz ventiteljesitmeny kell, annyi.
Apropo ventillator, ez a zart kulso kevesebbet is enne velhetoen, meg ha nem is olyan mint a csobe zart viz, de lendulete csak lenne, szemben a nyilttal. Na jo, viznel azert alap hogy vizzaro a csorendszer, itt viszont nem lesz legzaro, mert tobbe lenne mint az antibacis:)
Előzmény: peterch (666)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 669
Szia !

Nem vedettem le, ha magadnak epited meg, akkor orulok, hogy segithettem. Ha meg uzleti szandekkal akarod felhasznalni, akkor meg a becsuletessegedre bizom, mit er meg neked. :-)

Udv , Peter.

U.i.: Sokszor felvetodott mar bennem, hogy itt a forumon vagyunk jo paran ,akik sok " marhasagot" mar ktalaltunk, megepitettunk es mukodik. Ossze kellene allni es epiteni a komplett rendszereket, ami sokkal kiforrottabb, testreszabottabb es gazdasagosabb mint a futoszalagon gyartott szeria termekek: rekuperatorok, sorkollektorok, puffertarolok,hoszivattyuk ,stb.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (668)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 668
WOW, ez nem semmi! Tök logikus, csak a részleteket kell kidolgozni :)

Pont arra használja a hőszivattyút, amire való! Kurva nagy ötlet! Levédetted már?
Előzmény: peterch (666)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 667
A helyi temperálás nekem egyedileg lesz kialakítva ezekkel az elemekkel:

fapadló alatt, kőpadló alatt ilyen termosztátokkal.

Van a Devi-nek vezeték nélküli központi szabályozása is, de azt már nem szerette a pénztárcám :(
Előzmény: lzh6k4 (665)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 666
Szia!

Elolvastam a jovobeli tervedet. En ezt is maskepp oldanam meg . Ha mar kiepited a foldregisztert, akkor egy zart kort kellene kiepiteni es legalabb talaj minosegetol fuggoen a hosszat es a klima legm3 igenye szerint a cso atmerot. A hazban elegendo egy cirkulacios csorendszert kiepiteni ugy, hogy a technologiai helysegben legyen mod valtani a levego iranyat a szelloztetes vegett. A klima kulterijere vezetnem ra a foldregiszterbol a levegot es a lakasbol az elhasznalt levegot. A foldregiszterbe a klima kulterije utan elhelyezett venti nyomna a levegot A lakasbol a masik venti nyomna a levegot. Igy a kulterirol a + levegot( ami a hazbol jott mennyisegre gondoltam)) egy pillangoszelepen keresztul kifujnam a szabadba. A belterire meg ravezetnem a kinti friss levegot felfutes celjabol . Nyaron a benti levego egyenesen ki es a bejovo pedig ra a belterire hutes celjabol. Ilyenkor csak a foldregiszterbol jovo levego forogna a klima kulterijen. Meg olcsobb megoldas , mert nem kell rekuperatort venni.
Velemeny?

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (661)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 665
köszi szépen, ezek nagyon tetszenek. Az atrea egy az egyben tudja, ami nekem kell. Egyedül a helyi temperálást nem találtam meg, de majd utánajárok. A helios-t is megnézem tüzetesebben, de eddig ahogy néztem fűteni nem tud.
Előzmény: Törölt nick (653)
topikolos Creative Commons License 2010.01.07 0 0 664
Szerintem ha a spórolós kivitelezés a cél, akkor úgyis az ajtó alatt/másik helységben történő elszívás fog működni, akkor pedig az átellenes oldalon plafonon történő befújás ad egy középutat, amely télen és nyáron is átmozgatja a szoba levegőjét, igaz egyik esetben sem optimálisan. Én legalább is így tervezem, egyelőre csak fejben...
Előzmény: Takyka! (663)
Takyka! Creative Commons License 2010.01.07 0 0 663
Néhány kérdés:
- Nyáron mem lenne jobb az ajtó felett kifújni a szobából a meleg levegőt?
- Télen ha lent fújunk be és lent megy ki a levegő akkor nem fog megrekedni az elhasznált levegő fent?
- Ha csak az egyik befújási pontot tudom (akarom) megvalósítani, akkor melyik az előnyösebb?

T.
Előzmény: peterch (662)
peterch Creative Commons License 2010.01.06 0 0 662
Szia !

Ohajod parancs!

C-A futesnel
C-B hutesnel

Udv , Peter.
Előzmény: Takyka! (660)
Axióma Creative Commons License 2010.01.06 0 0 661
En pont forditva gondolkozom, mint te:) De ez nem baj, unalmas is lenne a vilag csupa egyforma emberekkel.
A foldregiszter egy egyszeri beruhazas, viszonylag kis mukodesi koltseg, meg ha idonkent nem is hagytam elhanyagolni. Nem antibacis csovel a beruhazas sem olyan egetvero. Tuti, hogy lerakom akkro is, ha semmi nem lesz bekotve, bar azt nem hiszem. Aztan lazan lehet az abbol jovo levegobol telen levego-levego hoszivattyuval egy alap szelloztetos elleniranyu hocserelo utan utanfuteni (es viszonylag jo homerseklet miatt jo COP-vel, a legkondi meg "viszonylag" filleres darab - hmv-t nem latom ertelmet ebbol csiholni, a beruhazasi pluszbol par evig megvan a teli elektormos felfutes, nyaron napkoli).
Nyaron persze csak akkor jo a nem kezelt foldreg.-bol jovo levego, ha hocsereljuk me'g egyet az ellenaramu utan a befele levegovel, ahol lesz veszteseg, de mivel nagy teljesitmenyt szeretnenk telen is kinyerni, talan egyensulyban lenne a ket meretezesi igeny.
Aztan 5 ev alatt me'g barmi tortenhet... nekem messzebb van meg az a kovetkezo epitkezes. Na meg nyilvan meg kene bizni szakembert (bar nem vagyok meggyozodve, hogy ugy biztosan jobban jarnek, mint a forumkozosseg globalis tudasaval).
Előzmény: peterch (659)
Takyka! Creative Commons License 2010.01.06 0 0 660
Volnátok szivesek a 621-ben felvetett elhelyezési felvetésemet véleményezni, ill. megírni, hogy nálatok hogyan van és hogyan "működik" télen-nyáron?

T.
Előzmény: Takyka! (621)
peterch Creative Commons License 2010.01.06 0 0 659
Szia !

""" telleg durvan nezne ki az az 1kW kidobas """

Nem nezne ki, hanem annyi is a valosag, csak a foldregiszter (ami ugyszinten penzbe kerult) egy reszet potolja a bearamlo levegobe. Szerinted azok a kis hoszivattyus legcserelos gepek honnan veszik a friss levego felfutesehez a meleget es meg a haz hovesztesegenek egy reszet is kepesek potolni. ( na ezek a gepek a megdragabb kategoria) Tudod en mindig az egyszeru, de a leheto legoptimalisabb megoldast igyekszem megepiteni. Foleg most, hogy megakarom epiteni az uj hazikomat minden altalam kiprobalt rendszerrel felszerelve.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (658)
Axióma Creative Commons License 2010.01.06 0 0 658
Bocs, nem tamadasnak szantam amit irtam, hanem a velemenyem szerint hibas nezopontot finomitani. Remelhetoleg mindenki okulasara.
A Wh nyilvan igaz, de ha hozzateszed orankent - hiszen az orankenti legmennyiseggel szamoltad ki -, akkor viszont arra az orara pont kijon "egyszerusitve" a teljesitmeny. Azt hittem eleve ez is volt a celod (telleg durvan nezne ki az az 1kW kidobas).
Előzmény: peterch (657)
peterch Creative Commons License 2010.01.06 0 0 657
Szia !

Figyi en csak feldobtam egy gondolatot es most is merem allitani, hogy jol meretezett rekuperator eseten rafagyas nem jon letre. Mert a hoatado feluletek amennyiben jo hovezeto anyagbol keszultek, akkor nem hiszem ,hogy olyan helyzet letrejohet, hogy kilepo + 3 C fokos paras levego tavozik es a rekuperatorban ugyanazon az oldalon kozben meg megfagy a feluleten a viz( termeszetesen figyelembe veve a rekuperatoron athalado levego iranyait, ami szerintem a meleglevego felfelearamlasat, kozben lehuleset es a belepo friss levego lefele aramlasat es melegedeset feltetelezi). Ott valoban csak extrem homersekleteknel all fenn ez a helyzet, olyankor kell a + hoforras. ezekbol a napokbol keves van. Es ezert megepittetni egy draga foldregisztert?
Szerintem a Wh helyen valo , mivel nem teljesitmenyt takar, hanem kidobott homennyiseget. Szerintem.
De tudod en is csak egy buzgo amator vagyok! Sokszor egy rossz otlet is hozzasegit egy jo letrehozasahoz, kipattanasahoz. Szerintem azert vagyunk itt, hogy segitsuk egymast es nem a szalka keresese a fo cel.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (656)
Axióma Creative Commons License 2010.01.06 0 0 656
Hiaba dobja ki a kobmeterenkent 15,4 "fokot", ha kvazi-ingyen van 12,3 fokja pluszban, tehat effektive igy 3,1-et veszt. Mig kozvetlenul 0-t kap pluszban, 9,5-et dob ki (ez ugye nalad is egyertelmu hogy nem optimum), viszont kevertben is 5,6 ingyen plusz, 12,3 minusz, az 6,7 fok vesztes. Ha mar mindenaron a kulso oldalon akarsz veszteseget szamolni. A kerdes max. a foldregiszter ventillatoranak fogyasztasa es a 6,7 es 3,1 kozotti homennyiseg (akar vizgozzel szamolva) kozti osszefugges (melyik nagyobb).
Bocsi a fizikai szabatossagtol mentes fejtegetesert:) Ja es nalad is a 1039,5 mertekegysege W lenne Wh helyett; ugyanigy le kene abbol vonni a foldregiszter (netto) teljesitmenyet. Szerintem ennek figyelembe vetele nelkul torz az altalad kiszamolt teljesitmenyt vesztesegkent elkonyvelni.
Előzmény: peterch (654)
vízmérték Creative Commons License 2010.01.06 0 0 655

Viszont ha a regiszterből jön a levegő, a mért adatokhoz viszonyítva 2.2fokkal kevesebbet kell melegítenie a melegvízes kalorifernek. Ha ezt is átszámoljuk wh-ba már módosulni fog a veszteség. Mondjuk -4 foknál a mérés ideje alatt már jelezte a gép,hogy ezt nem szereti (figyelmeztet az eljegesedésre)ilyenkor le is áll.(a prosi szerint)

Egyébként a regiszter részemről nyáron bizonyított, mikor árnyékban is 36fok volt, 420köbm/h-val nyomta be a 22fokos levegőt.

Egyébként télen 170köbm/h használom a gépet,nagyobb főzésnél vagy társaságnál kapcsolom feljebb. Hát a múltkor pont főztek.

Előzmény: peterch (654)
peterch Creative Commons License 2010.01.06 0 0 654
Szia !

Nagyon szepen koszonom, hogy megmerted es beirtad. Gondolom a rekuperatorod minimum erre a legszallitasra van tervezve. ha igen, akkor itt is latszik az, amit en feltetelnek emlitettem, hogy jol meretezettnek kell lennie. Adataid alapjan latszik, hogy feluletre alulmeretezett a legszallitashoz kepest .

-4 C fokos levego kintrol,19,4 C fokos be . 22,8 C fokos bentrol es +5,5 C fokos ki.
+8,3 C fokos regiszterbol, 21,6 C fokos be. 22,8 C fokos bentrol es 11,4 C fokos ki.
+1,6 C fokos kevert 20,9 C fokos be, 22,8 C fokos bentrol es + 8,3 C fokos ki.

Szerintem nalad elmeletileg -8 C fokig a regiszter biztosan nem is kellene, mar ami a fagyasveszelyt illeti. Igaz a befujt levego homerseklete meg picit csokkenne.
A talajregiszteres eset nagyon jol mutatja azt ami az eszme futtatasom alapja. 11,4 C fokos levegot kidobsz -4 C fokban, ami azt jelenti, hogy csak a homersekletet figyelembe veve pazarolsz minden m3 levegonel 15,4 x 0,27Wh, ami 4,158Wh es 250m3/h-nal ez tobb mint 1039,5Wh.
Ezert telen szerintem a talajregiszter helyett egy optimalisabban meretezett rekuperator tobbet er. Nalad -8 C fok( ami a biztonsagos uzemmod) alatt egy direkt elofutes olcsobb lett volna , mint a talajregiszter. Termeszetesen a nyari plusszat most ne vegyuk ide. Ez csak az en sajat velemenyem!

Udv , Peter.
Előzmény: vízmérték (649)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 653
Atrea ph rendszer ugyancsak padlócsövezéssel
Előzmény: Törölt nick (652)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 652
Helo,

nekem teljesen elektromos fűtés rendszerem lesz, amihez már mindent meg is vettem.

Padlókonvektort még annó vizes rendszerhez néztem, de aztán kukáztam a gáz/melegvíz alapú fűtést. Sajnos elektromos padlókonvektort én nem találtam, de a beépített ventillátorok miatt is hanyagoltam a dolgot.

Ennek a kiváltására lehetne ugye jó egy előfűtött padlóbefújás, még ha csak kiegészítő fűtés is. Elsődleges cél az ablakok hidegének és a párásodásnak a megelőzése, amellett hogy a fűtés semmit ne takarjon ki belőlük.

Ezt a padlócsövezést is kukáztam, mert nagy a helyigénye, nekem pedig nincs felesleges helyem a függöleges aknákra. Ugyancsak húzós ezeknek az idomoknak az ára. Sokkal egyszerűbb a rendszer ha mind a befújó mind az elszívó elemek a plafonon vannak.

helios rendszer padlócsövezéssel
Előzmény: lzh6k4 (650)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 651
még egy kérdés, ami nem egyértelmű számomra, hogy a tied vizes rendszer (a padlókonvektorról ez jött le)?
Előzmény: lzh6k4 (650)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.06 0 0 650
Befújónyillások, padló csövezés: 4cm magas profilok vannak, amiket lehet a szigetelésbe fektetni, szerelő és ajzat beton között. Én sokáig padlókonvektort szerettem volna a padlótól induló alakokhoz, és az jó alternatívának tűnt. Végül elvetettem, mert a csak tetőtérben kialakított légcsővezés jóval olcsóbb és nem kell neki függőleges akna sem. Ugyancsak kiváltja nállam az ablakok előtt-alatt elhelyezett villamos padló temperálás.

Költség szempontjából ez nagyon kedvezőnek tűnik. Erről esetleg tudsz linket küldeni, hogy hogyan kell elképzelni. Inkább vizuális típus vagyok. Ha jól értem a szellőztető ettől független.

Egyébként melyik szellőztető rendszert ajánljátok?
Előzmény: Törölt nick (631)
vízmérték Creative Commons License 2010.01.05 0 0 649

Mértem, csak elfelejtettem beírni, most pótlom:

Nálunk most -4fok van,ebben az esetben 22.8 fok elszívásnál 19.4 fokot fúj be és 5.5 fok kifelé. Ha a regiszterről jön a levegő az 8,3 fokos akkor 21.6 fok be és 11.4 fok ki, ill. átállítottam kézire a váltószelepet (na ezzel eltököltem egy darabig), hogy 1.6 fokos volt a beérkező levegő,így fújt a lakásba 20.9 fokot ki pedig 8.3 fok. Ezt a mérést 250 köbm./h légmennyiségnél végeztem

Az elektronika annyit jelent ebben az esetben,hogy ugye két helyről jön a frisslevegő a géphez-a talajregiszteren és közvetlenül a garázs oldalfalán lévő beszívónyílásból. A két cső találkozásánál van egy motoros váltózsalu amit egy külső hőmérsékletet figyelő elektrónika nyit vagy zár. +5 fok alatt regiszterből, +5 és 21 fok alatt közvetlenül kintről,  felett regiszterből jön a frisslevegő. Itt viszont már a gépnél nincs hővisszanyerés,közvetlenül befújja a levegőt.

Előzmény: peterch (647)
Axióma Creative Commons License 2010.01.05 0 0 648
A szellozteto rendszer nagyon jo dolog (bar utolagos kivitelezesben erosen kompromisszumos sok esetben), ellenben az egy rossz indok ra, hogy a hoszigetelessel "elzarod" a para utjat. A falon 1% alatti para tavozik most is, sokkal inkabb ment ki a regi ablakok resein, vagy nyilt kazan kemenyen, stb., szoval azzal, hogy volt nagymerteku legcsere (a konvektor nem tudom, hogy nyilt vagy zart).
Szelloztetni egy jol hoszigetelt, azaz nagyjabol legzaro hazban mindenkeppen kell, es a gepi a kenyelmesebb, ez nem vitas.
Előzmény: pitmann (646)
peterch Creative Commons License 2010.01.05 0 0 647
Szia !

A kifujt levego homersekleteket nem merted? Pedig azok sokat elarulnanak a valtozasokrol.
Ezekszerint egy elektronika kell a levego keveresere a foldregiszter es a rekuperator elott, valamint egy ami a csak szelloztetes eseteben ugy allitja a ventik fordulatat, hogy a beerkezo levego homerseklete minel kozelebb legyen a haz belso homersekletehez.

Udv , Peter.
Előzmény: vízmérték (642)
pitmann Creative Commons License 2010.01.04 0 0 646
Sziasztok!

Már régóta olvasom ezt a topicot is. A házunk 38 cm kisméretüből épült, az ablakok 1.1-esek. Idén tervezzük hogy a konvektort lecseréljük radiátorra ill. megcsinájuk a külső hőszigetelést is. Viszont egyre inkább felmerül bennem a szellőztetés fontossága, hogy a hőszigeteléssel végleg lezárjuk az útját a párának. A kérdésem az, hogy mi az a hőcserélős szellőző rendszer, amivel minimum érdemes számolni (ház most 48 nm, későbbiekben kb 32-t tervezünk hozzáépíteni) mennyiből lehet kihozni egy tényleg hatásos rendszert? (esetleg konkrét márkákat megemlítve)
Válaszotokat előre is köszönöm!
Takyka! Creative Commons License 2010.01.04 0 0 645
Köszönöm,

Az ilyen infók segítenek eldönteni, hogy egy adott rendszer(elem) kiépítése megéri, vagy nem éri meg.
Előzmény: vízmérték (642)
kissunk Creative Commons License 2010.01.04 0 0 644
"vesztek 3 %-ot, de nyerek 5%-ot az egeszen"

2 % az egesz jo eredmeny lenne, tekintve , hogy kis befektetessel lehetne elerni . Hat le kell merni ... HA majd mar ott tartok , majd "kavarok" en is ....

unk
Előzmény: peterch (639)
kissunk Creative Commons License 2010.01.04 0 0 643
"Másfél éve "működik" a talajregiszterem,de a szűrőtisztításon és nyáron a kondenzvíz eltávolításán kívül, hozzá sem kell nyúlni."

"a.) 50 méter 200-as csőnek 200 m3/h-nál van vagy 30 Pa nyomásesése (csak hasraütésre);" quint 628 hsz

Gondolom errol volt szo .

unk
Előzmény: vízmérték (634)
vízmérték Creative Commons License 2010.01.04 0 0 642

Kijelenteni nem jelentettem semmit, csupán leírtam az álltalam tapasztaltakat.

Ellenben én kipróbáltam közben ezt a levegő hozzákeverősdit. Nálunk most -4fok van,ebben az esetben 22.8 fok elszívásnál 19.4 fokot fúj be. Ha a regiszterről jön a levegő az 8,3 fokos akkor 21.6 fok , ill. átállítottam kézire a váltószelepet (na ezzel eltököltem egy darabig), hogy 1.6 fokos volt a beérkező levegő,így fújt a lakásba 20.9 fokot. Persze a pontosabb méréshez több időt kellene ,a tizedek miatt.

Előzmény: Takyka! (638)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!