Sokat gondolkoztam ezen a poszton, többször neki is álltam, de mindig újra kellett gondolnom. Ahhoz, hogy ezt az idényt értékeljük úgy velem, hogy két részre kell bontani az évadot. Az első a kezdettől január közepéig, a második rész pedig innentől a szezon végéig mérendő.
Nyilvanvalo, hogy az első részben sokkal nehezebb dolgunk volt főleg rajtunk kívül álló okok miatt, amikkel mindenki tisztában. Januartol valamivel javult a helyzetünk, de az optimális állapot meg így is nagyon messze volt. Gyakorlatilag a teljes keret egy egész szezonon at maxium 3 hétig tudott teljesen együtt, probléma mentesen dolgozni. Ennek tükrében a duplazas, a remek BL teljesítmény óriási eredmeny, mégha valtozo utakon is indultunk el. Ennek tükrében próbálom értékelni a játékosokat egyesével, sorban a legkönnyebbtől a legnehezebbig.
Milosevic: Számomra az első pillanatban benne volt a pakliban, hogy bust lesz, a kora, a serulese és a Covid helyzet sok volt neki egyszerre erre a szintre, nem is értem mit akartunk vele kezdeni.
Zoli: Őt a második legkönnyebb értékelni, egész szezonban MVP szint, elképesztő fejlődés tavalyról, a szezon legjobb jatekosa a bajnokságban és a Falcoban. A legjobb hír, hogy két évig meg biztosan nálunk jatszik.
Beni: Óriási fejlődésen ment keresztül, csapatkapitányi ranghoz csapatkapitányi teljesítmény érkezett, vezeR a pályán és a pályán kívül, nagyon erős mentális állapot. A szezon második részére egyértelműen ra lett szabva a vezér szerep, az atstrukturalt játék feküdt neki, kijött egy olyan teljesítmény, amit sokan nem láttunk benne, sajnálatos, hogy ehhez ezek a körülmények kellettek.
Lake: Óriási csalódás, igazából sem motivációban és képességeiben nem láttam javulást, fejlődést, mintha minden fontosabb lett volna mint a kosárlabda a számára, ahhoz képest, hogy kezdő center szerepet vártunk tőle, hat nagyon messze volt tőle. Nyilván ebben Gasper is hibás, egy edzőnek jobban kellene alkalmazni ilyen esetben a Man managementet, am ebből a fiatal amerikai semmi segítséget nem kapott. Nem volt mellette idén egy mentor sem, sajnos ez így összességében vezetett egy botrányos szezonhoz, a végén a sérülése miatt pedig segíteni sem tudott a csapatnak.
Benke: Ha megnézzük a statisztikait, akkor látjuk, hogy teljesen átlagos, mégis nagyon fontos láncszem Gaspernel két éve. Munkabírás, alázat, egyensúly a csapatban. Az ő értéket nem a statisztikában kell keresni, hátul váltásokkal abszolút nem hozható zavarba, teszi a dolgát, nem igényel sok labdát, ha helyzet van eldobja, ha más jobb helyzetben van passzol. Az egyik legjobb neki a csapatban a döntési képessége, úgy érzem ez a legfőbb fegyvere is.
Keller-Searcy: Szerintem a ket játékost lehet együtt értékelni. Nyilván egymást valtottak, de mindkettő másban volt jó. Searcy a szezon elején Anderson vezérletével abszolút korrekt játékot hozott, támadásban nem egyszer elit szinten dolgozott, végül a serulesek és bizony a mentális problemak, hozzáállás miatt cserélni kellett. Egy motivalt Searcy szerintem jobb játékos, mint Keller, egy normál szezonban is így gondolom, de utólag teljesen jó döntés volt a csere. Ákos nem egy képzett center, de fizikailag erős, védekezésben pedig szépen dolgozott testtel és lábbal, elzárás leválás játéka is működött Benivel. néha a triplai nagyon hasznosak voltak. Ar-ertek arányban, másfél évre egy biztos pont, légiós centert nem tudnánk hozni ilyen aron, aki hasonló szinten dolgozik. Sosem lesz a kedvencem, de küzd a csapatért, nem veszi félvállról a dolgokat, harcol amennyire tud, ez a karakter pedig kell egy bajnoki címre hajtó csapatba.
Barac: Hat az ő megítélése abszolút nem egyszerű. Milosevic helyére jött, ár ertek arányban óriási fogas volt, persze borzasztóan indult az egész ittlete, végül felvette a ritmust, beállt a sorba, részfeladatok megoldására tökéletesen alkalmas volt, igazi küzdő ő is, aki bár palánk alatt képzettebb mozog, a dobása nagyon instabil, egy igazi ötödik számú légiós, kiegészítő ember, annak viszont kiváló. AzeRt nehéz ot nekem megítélni, mert a hozzaadott értéke elvitathatatlan, fontos szerepe lett a szezon végére, de ezt hasonló lehetőség mellett Kovács Beni nem tudta volna hozni ? Nyilván nem tudjuk erre a választ, ami igazából valószínűleg nem lenne, de talán lett volna lehetőség most egy erős magyar magast is nevelni. Amivel persze nem vagyunk el késve.
Es akkor jöjjön a számomra, de szerintem mindenkinek a két legnehezebben átlátható és értékelhető játékos.
Evan: Az nem kérdés, hogy jobban jártunk, hogy ő volt itt ebben a szezonban Markó helyett. Joval jobb játékos, elől hátul. Nagyon nehéz dolga volt neki is, a Covid nagyon megviselte, nehezen lendült újra formaba, serulesek is hátráltattak, ahonnan szép lendülettel tért vissza, de nem volt az igazi. Szerintem ő a Pécs elleni kupa negyes döntő után elfogyott, mind fejben, mind fizikailag. Rengeteg rövid dobas, túl sok játékidő, védekezése is sokszor elcsúszott. Az ő karaktere egy igazi csendes gyilkos, aki a magas reszleg vezére volt idén és ez talán nem feküdt neki annyira. Minden csapat tudta, hogy a magasak közül ra kell készülni, ő az első opció a palank alatt és ez nem feküdt neki. Egy Reddic mellett -aki domináns karakter volt a pályán- jobban tudta alkalmazni a skillsetjet, mint Keller mellett vagy akar Searcyt is írhatom, ahol pedig gyakran védekezésben is előre kellett lépnie, mert az amerikai itt nem volt a helyzet magaslatan. Összességében jó szezonja volt, talán számokban hasonló mint két éve, de a szerepe és a hatékonysága biztosan hátrébb lépett.
Es akkor jöjjön a legnehezebb eset, akit baromi nehéz reálisan ertekelni, többször megtettük, de a helyzet nem lett egyszerűbb.
Anderson: A csapat remélt első számú és legjobb jatekosa, aki miatt meg Gasper is képes volt a filozófiáján változtatni. A szezon elején amíg ő volt a ball handler, a csapat vezetője, addig teljesen más játékot jatszottunk, mint a sérülése után. Egyszeruen vele a körülmények miatt nem volt szerencsénk. Ha vissza nézzük a BL meccseket, valamint a szezon eleji találkozókat látjuk, hogy nem egy bust igazolás és valóban tudja azt amire hozzuk, itt a mellenyulas más értelemben következett be. A Covid helyzet, a karanténok nem tettek jot egy alapból olyan játékosnak, aki nehezen lendül bele a játékba, ez hatvanyozottan kijött. Amire felvette a ritmust, arra pedig megsérült, visszatért, kidőlt hosszabb időre és onnantól már teljesen más volt a helyzet. Úgy érzem az ő valós tudását csak pár alkalommal láttuk a szezon korai szakaszában és a Zaragoza elleni hazai, majd a Sopron elleni idegenbeli hét volt az , amikor üzemi hofokra ert, ezután pedig ugye kidőlt hosszabb időre, majd egy meccsre vissza és megint hosszabb időre. Amikor visszatért mar a rendszerbe tért vissza, egy új szisztémába, ahol nem ő volt az első számú playmaker, ebben pedig a tudasa fele ha kijött. Nem véletlen mondta Beni, hogy amikor kiesett Kyan, mindenki előre lépett egyet, mert ő volt az első számú játékos, de a visszatérése után már csak az otodik számú lett egy gépezetben. Ha megnezitek a statisztikáját szignifikáns kulonbseg nincs közte, Beni és Szili között, de hat ugye tőle nem ezt vártuk. Rosszkor, rossz helyen, sajnos nem jött be. Ha nem sérül meg pedig ki tudja mi lett volna, egy teljesen más szezon ment volna úgy végig.
Gasper és Milos: Szerintem a szakmai stáb felemás munkát végzett, voltak hibák, rossz döntéseket is hoztak, de mindig jól és időben korrigáltak, erre pedig csak a legjobbak képesek. Nyilván nem lehet mindig jól dönteni, jól meccsélni, felkészíteni mindenre a csapatot. Néha egy döntés csak a meghozata utani későbbi időben derül ki, hogy ült e avagy nem. Egy valamiben biztos vagyok, mégpedig, hogy náluk jobb edzoket nem tudnánk idehozni. Sem szakmailag, sem olyan szinten, hogy magáénak érezze a klubot úgy mint ok ketten. Az már más pénztárca, utóbbi pedig egy hosszú és bonyolult folyamat. Az, hogy ilyen helyzetben duplaztunk a legmagasabb polc, ahova Okorn és Konakov kerülhet.
Ennyi lett volna a tavalyi szezonról a gondolatom, írásom, lehetne meg hosszabban ecsetelni egyes játékosok teljesítményét, de így is elég hosszú lett, igyekeztem a leglényegesebb elemeket kiemelni.
Kesobb fogok írni a jövő évi terveimről is, de meg egyelőre felesleges. Az biztos, hogy teljesen máshogy kell építeni a csapatot ha Beni vagy Szili, netán mindketten távoznak. Mind a három forgatókönyv elképzelhető, de akar az is, hogy mindketten maradnak, bar erre a legkisebb az esély. Szerintem addig felesleges is belemenni, mert ezek a döntések nélkül bizony nem tudsz elindulni. Így amíg ez a kérdés nem tisztázódik, várnunk kell.
Egy valamit látni előre, mégpedig, hogy olyan csapatot nem fogunk tudni építeni, aminek reális esélye van továbbjutni a BL korböl, erre sajnos az U23-as szabály nem ad lehetőséget. Sem anyagilag, sem játékidőben. Innen indulunk, várjuk a híreket.
Ha valaki nem ért velm egyet, van véleménye az írásomrol, azt várom, mindenre kiváncsi vagyok.
Azt nem tudom, van-e terv arra, hogy a csarnokban kihelyezett bajnoki zászlók, illetve a visszavonultatott mezek a jövőben valami egységes struktúra alapján legyenek kirakva. Ahogy most vannak, az szerintem nagyon nem jól néz ki. Mivel szerencsére két újabb zászlót kell kihelyezni, szerintem jó lenne ezt rendbe rakni. Mondjuk ahogy Sopronban a női csapat zászlói vannak, az tetszik, vagy Fehérváron az Alba zászlói.
Tudom, a mi csarnokunk belmagassága elég nagy, így a belső kialakítás sem olyan, mint ezeknek a csarnokoknak, emiatt nehezebb. Viszont, ha nincs más, csak a bejárat felőli alapvonali terület (ahol most is vannak), akkor legyenek valahogy egységesen egymás mellé rakva, azaz a négy zászló egymás mellett, illetve a két mez. (De lehet, csak az én szememet bántja, ahogy most vannak...)
Azért egy tévéből rögzített adás jóval jobb minőségű, mint a mediaklikk (720p ~2500-3000 Mbps). Archiválni sem árt onnan se, mert szerintem egy év múlva már híre hamva sem lesz.
Ha valaki le akarná szedni a mediaklikkről akkor ezt ajánlom, kipróbáltam tuti működik, régebbi meccseket is ezzel szedtem le:
Ugye ez a Barac-egyetem, Golomán és a Roscos dolgok nem a berényi csávótól van? Csak mert ha igen, akkor ajánlatos ésszerűen kezelni a tőle kapott infókat.
Be kell írni hogy , mediaklikk.hu ott jobb felső sarok keresőbe beírod hogy kosárlabda . Ott megtudod nézni az összes meccset és a kosárlabda magazint is amiben Beni is nyilatkozott .
Én is hallottam ezt a visszavonulós-egyetemes sztorit, ettől még lehet fals: nem ez lenne az első, és valószínűleg nem is az utolsó szurkolók között keringő téves infó...
Értékes annyira a játéka, hogy kár lenne, ha szögre akasztaná a cipőt. Szívesen elnézném jövőre is Falco mezben, bár tény, hogy azért nem feltétlenül az ő szerződtetése a legsürgetőbb kérdés. Barac tipikusan az a játékos, akinek az értékét a nálunk használt “fejletlen statisztikák” nem igazán mutatják meg.
Más téma: informatikából analfabéta vagyok. Két éve a győztes döntő három meccsét valaki feltöltötte, és azt azóta is féltve őrzöm. Tudom, youtube és társai... De mégis: nincs egy számtech-szakos a csapatban, akinek a kupadöntő és a bajnoki döntő 5 meccse megvan valamilyen digitális formában? Szerinem más is lenne rajtam kívül, aki örülne neki... :)
( Ui.: továbbra is várom valakinek a jelentkezését, akinek valamilyen formában (akár VHS kazettán) megvan az első bajnoki döntő négy meccse...)
Curryt többen írtátok. Neki nem az Achillese sérült? Akkor az atletikussága màr nem lesz ugyan olyan, más játékerőt fog képviselni. (Ha rosszul tudom a sérülést, akkor jellezzétek)
Barac visszavonulását én is nagyon sajnálom. Nekem is szimpatikus és egy alázatos játékosnak tűnt. Amúgy totál Balmazovic deja vu-m volt vele kapcsolatban. Őt is nagyon szerettem. Még csak most indul el a játékos piac meg minden, de én Evant azért marasztalnám. Igaz nem volt akkora extra mint két éve, de ebbe annyi minden beleszólhatott. Sérülés, korona, karantén. Plusz ismeri a közeget, a játékosokat, a magyar bajnokságot és van BL tapasztalata. Zoli, Ákos és Kovács Beni ugye adott. Dancseccsal is meg kellene egyezni plusz még egy fiatalt szerződtetni. Benire és Szilire rátérve pedig. Nyilván mindenki azt szeretné ha mind a ketten maradnának. A legrosszabb eshetőség ha egyik sem marad. Én ettől az eshetőségtől sem rettegek. Szerintem a vezetőség megfogja oldani a szitut és a BL indulással nem lesz nehéz épkézláb magyart idecsábítani. Az egyik vágyam az nekem is Rosco Allen lenne, de az se lenne rossz ha ez a Golomános vonal igaz lenne. Gaspert és Milost is maradásra kellene bírni, bár én azt hallottam, hogy Gasperrel elég jól halad a tárgyalás és én úgy gondolom, hogy a két edző együtt maradna szóval ezzel Milost is megtartanánk. Légiósokra rátérve pedig ugye mondtam Evant, én keresnék egy a tavalyi Lake-hez hasonló rooki amcsi centert, én visszahoznám Curry-t, akit elvileg nem kellene nagyon győzködni. A kívánság listámon lenne még Varnado. De persze még felesleges spekulálni. Úgyis hetek kérdése mire bármi hír érkezik. Mindenesetre érdekes volt olvasni a ti meglátásaitokat is. Sok mindenben egyetértek néhanyatokkal. Remélem ősztől újra egy sikeres szezonunk lehet. Ha már úgyis írok akkor szeretném megköszönni a Falco történetének legjobb szezonját minden játékosnak, edzőnek, a szakmai stáb tagjainak, a vezetőségnek, a városvezetésnek és a szponzroknak. Meg persze NEKTEK is. Köszönöm, hogy együtt szurkoltunk jóban-rosszban és, hogy mégjobban feldobtátok ezt a szezont. Akármit is hoz a jövő, ezt a csodás szezont senki nem veszi el tőlünk.
Ó de kár.. Barac visszavonulását nagyon sajnálom. Nekem a végére nagyon megtetszett a játéka. Ár/érték arányban biztos, hogy a legjobb légiósunk volt.. Szívesen láttam volna őt is Falco mezben jövőre. így meg még szimpibb, hogy sportoló létére ennyire érdekli az egyetem. Bár meg tehette volna azt a szívességet, hogy halaszt még egy évet.. :)
Én akit nagyon szîvesen látnék az Trevis Simpson aki pár éve fehérváron játszott . Néztem idén a Gaziantepben játszott 13 átlaggal . Elötte e Vechtában hozott jó számokat .
Egyébként az anyagi keretunk egy picit csökkenni fog, de nem jelentősen, szóval ha tényleg így lesz és nem változik semmi, akkor óriási köszönet a városvezetés felé. Erőn felül dolgoznak a Falcoert.
A vezetőség nagyjából hasonlóan gondolkozik egyébként. Az biztos, hogy légiós fronton nem fogunk lépni, amíg a magyar mag nem alakult ki, ha jol tudom Szilinek július utolsó hetéig van opciója, Beni pedig addig vár amíg szeretne, mivel neki nincs már jövőre szerződése.
Nagyon jó írások születtek, hamarosan en és jelentkezem az enyémmel.
Az 5 légiós szerintem is alap és mellé kellene összeállítani egy 4 fős magyar sort. Előttem abszolút a 2 évvel ezelőtti csapat van (Beni, Zoli, Szili, Márkó + 5 légiós), annál rövidebb kerettel felesleges nekivágni egy ilyen szintű kettős terhelésnek, mint amire számíthatunk. Ennek a kialakítását nyilván nem segíti a módosított U23 szabály, ezt aláírom...
Első lépés, hogy Gasper írjon alá, a nulladik meg, hogy legyen valaki, aki ezt mind fizeti :D