Keresés

Részletes keresés

dome07 Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1519

Még kombifákat is lehetne nevelni, de nem akarom elrontani a szórakozásodat: :)

Sok sikert.

Előzmény: Törölt nick (1518)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.04 0 0 1518

Annyira beképzelt azért nem vagyok...amúgy van már neve.

Vmennyire én is tartok tőle,hogy mennyire tudom kordában tartani, de...mivel én  nem nagytermelő vagyok így bármit csinálhatok a fáimmal , így akármi is kisülhet a végén :)Persze ami almánál,körténél,őszibaracknál bevált nem biztos hogy ennél is,de mindenképpen megpróbálom,sőt kényszer is,hiszen a helyhiány miatt csak így tudok új fajtákat kipróbálni.

Az árnyékolásnál én az önárnyékolásra gondoltam,amiben sztem az orsó jobb,persze az általad felsorolt körülmények is számítanak.

Előzmény: dome07 (1517)
dome07 Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1517

Szerintem, hogy kap-e elég fényt az nagyban függ fekvéstől, fajtától, tőtávtól is. Valószínű, hogy ahol több a napsütés ott sűrűbben lehet ültetni és más koronaforma is jó. Északbbra(pl.Nógrádban) vagy északi lejtőn szerintem jobbak a tengelynélküli nyitott faalakok. Mivel azonban a kajszi-orsó még elég gyerekipőben jár így bármi kisülhet belőle, lehet 'Atifoci-orsó' lesz a neve és le lesz védetve. :)

Ha én csinálnám biztos csak gyengébben növő fajtákat választanék(meg alanyt is,de az tudom már meg van). Várom a további fejleményeket metszés után.

Előzmény: Törölt nick (1515)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1516

Én csinálom így is ,úgy ,de az orsó szimpatikusabb...persze nem erőszak senkinek.

Előzmény: dome07 (1514)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1515

A karcsúorsónál a tengelyen csak termővesszők vannak,vázkar alul.Itt mi árnyékol le mit ?A vázánál / kérdés,hogy 3 v.4 vázág van ?/ sztem sűrűbb a lombozat és a vázágak állása miatt a nappal ellentétes oldali rész sztem kevesebb fényt kap,különösen az alsó rész.Sztem.

Előzmény: gergerg (1513)
dome07 Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1514

Köszönöm. Egyébként főként a repedésre voltam kíváncsi, mert erről nem tudtam eddig; de lehet, hogy ez ad alapot a moníliának is?

Én is hely szűkében vagyok(sokkal jobban), viszont inkább több fajtát oltok egy fába, a cél a kompakt váza. Az őszibaracknál is a fényigény miatt van katlankorona, nem? Igaz, hogy a bokor/gömb alternatívájaként, ami talán kevésbé átvilágított mint egy orsó. Mondjuk az őszinél elterjedt az orsó(+sövény,stb.) művelésmód is. Egy próbát bőven megér.

Én nem csinálnám, de nem is ellenzem , érdekelnek az újdonságok. ;) 

Előzmény: Törölt nick (1511)
gergerg Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1513

Mindenképp. 

Előzmény: Törölt nick (1512)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1512

A váza több fényt kapna,mint a karcsú orsó ?

Előzmény: B.Zoli79 (1510)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.03 0 0 1511

fagytűrése a Bergeronhoz hasonló,nagyon bőtermő,finom ez a pozitívum, monilia ügyben azért már jobban kell rá figyelni,amit nem szeretek benne,hogy a csúcsi része már puha,a kacsnál meg zöldes,kemény...a színe meg a gusztusosnál kicsit világosabb.Ettől függetlenül hálás fajta,normál években mindenképpen ritkítani kell,mert túlkötődik és ritkítás nélkül apró marad /amúgy méretes gyümit lehet belőle kihozni/

Előzmény: dome07 (1505)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.12.02 0 0 1510

Nekem a személyes meglátásom az ha semmi nem indokolja a sudaras karcsúorsó koronaformát  (pl. kevés hely) akkor mindenféleképpen vágd ki a sudarat és alakíts egy igazi klasszikus vázakoronát. Több fény jut a korona közepébe. Nekem a gönci mk. az vázakorona lesz a goldrich-et pedig szuperorsóra akarom alakítani. 

Előzmény: crashpo (1509)
crashpo Creative Commons License 2013.12.02 0 0 1509

Köszönöm a válaszokat,ezek szerint fogok majd tavasszal eljárni. Egyébként nálam javarészt a fák vadkajszin vannak,úgy kellett most ősszel útána járnom hogy kapjak mirabolánon a kert tömörebb levegőtlenebb részébe.

Ami még érdekelne az az hogy a közepével a sudárral hogyan járjak el?

Szivem szerint meghagynám úgy ahogy van,-vagy ez hibás elképzelés?

Vagy jobb az a verzió hogy a külsöket 1/3-ra a sudarat pedig 2/3-ra vágjam vissza? -java rész bergeron,kurésia és gönci magyar van.

Előre is köszönöm a válaszokat!

gaabre Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1508

Szvsz visszametszhetsz erősebben (első évben is megtehetted volna, ha a gyökér él, akkor adja). Cserébe erősebb lesz az ágalap, ami a majdani termőgallyakat tartja.

Koronanevelés időszakában az erősebb visszametszések segítik az elágazódásokat és a vastagodást, erősödést. Rossz gyökérminőség esetén a metszés segít a korona és a gyökérzet hatékonyabb egyensúlyba kerülésének is.

Tehát véleményem szerint nem késtél el, a 10 cm-es növekedések arról árulkodHATNAK, hogy a gyökérzet még nem elég erős a korona méretéhez.

Szerintem!

Előzmény: crashpo (1506)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1507

Ha jól értelmeztem akkor a korona alakító fázisban vagy. Úgy tanúltam a profiktól, hogy minnél nagyobb a behatás annál nagyobb az ellenhatás. Tehát a fa úgy fog reagálni ha levágod az ág 1/3-át hogy kevesebbet nő mivel leterhelted az ágat.

De ha pl. levágod 2/3 át akkor szép nagy veszőket nevel helyette. Főleg ha egy szép egészséges külsőrügyre metszel. 

A gyökérzet felől ne aggódj mert a kajszi hazai pályán általában mirabolánra van oltva az meg elég élelmes. HA esetleg a gyökérnek is a sérült végeit visszavágtad akkor azt meghálálja.

Esetleg ha még nem láttad ajánlom figyelmedbe a következőt:

http://www.youtube.com/watch?v=RWcsPSzNOAc

Előzmény: crashpo (1506)
crashpo Creative Commons License 2013.12.01 0 0 1506

Sziasztok! -egy kérdésem lenne a szakavatottakhoz. -tavaly /és idén is/ ültettem potlásnak egy pár kajszit. -Amiket tavaly vettem elég nagy méretüek voltak,így a kitermelésnél jelentősen sérült a gyökér állomány,-magyarul alig volt rajta gyökér,nagyon csonkitott példányok voltak. De ezen már túl vagyok,a gondos ápolásnak hála mind él és virúl. A kérdésem pedig az hogy mivel ennyire kevés gyökérrel rendelkezett emiatt szinte épp hogy csak a végeit metszettem meg,- nem mertem mélyebben metszeni,gondolva a gyökér állapotára.-Jövöre lehet-e azokat a 2 éves vesszöket mélyebben vissza vágni,amik az idén kb.10 cm nöttek? -gondolok itt arra hogyha 1/3,2/3-ig vissza vágom akkor erössebb hajtásnövekedést eredményez. Vagy a 2 éves vesszőknél ezzel már elkéstem?

Elöre is köszönöm a válaszokat!

dome07 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 1505

A 'ceglédi arany' kajsziról olvastam, hogy elég jól bírja a fagyot és más szempontból is jó. Most meg teljesen véletlenül azt találtam róla, hogy reped. Valaki meg tudja ezeket erősíteni, esetleg cáfolni?     (pl. Atifoci:))

B.Zoli79 Creative Commons License 2013.11.25 0 0 1504

Szia.

Goldrich beszerzésre ajánlom a kaszasoltvany.hu én is innen rendeltem. szép egészséges csemetét küldött. Nincs visszacsípve koronába így megpróbálom a kajszi szuper orsót.

Valamint Debrecenben van a molnárfaiskola nekik is van a kínálatukba. Csak elvileg nem postáznak. 

Előzmény: triunguis (1497)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1503

Megtelt a kocsi. sajnálom

triunguis Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1502

1-2 darab.

Előzmény: Lactarius Curtis (1501)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1501

Az attól függ, mennyit akarsz. Goldrich volt a budakalászi new gardenben is.

triunguis Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1500

Az a baj Dánszentmiklós nekem messze van /Vas megye/.

Előzmény: Jani71 (1498)
triunguis Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1499

Köszi!

Nem most jutott eszembe a beszerzés, már a nyáron próbálkoztam.

Goldrich-ot kaptam volna a Palesitstól úgy, hogy Bp. mellé elküldte volna egyéb növényekkel amiket az itt nálunk lévő egyik faiskolás rendelt tőle és ő elhozta volna nekem. Kétszer elfelejtette elküldeni, azóta meg semmi. Persze csak 2 csemetéről volt szó nem 100-ról.

Előzmény: Jani71 (1498)
Jani71 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1498

Szia!

Goldrich talán van a Palesits faiskolában Dánszentmiklóson. Nem tudom, hogy most van-e (még), jómagam ott vettem az elmúlt ültetési időszakban.

triunguis Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1497

Sziasztok!

Toyaco, Goldrich, Larclyd beszerzési forrást nem tud valaki?

Tapasztalatok?

Csarli1?

Köszönöm!

Camrom Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1496

Helló, írtam levelem nem régen. :-)

Előzmény: Csarli1 (1495)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1495

Keresd fel a növényvédelmi fórumot. Ott a válasz.

Előzmény: Camrom (1494)
Camrom Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1494

Helló, ez mit is jelent? :-)

Előzmény: Törölt nick (1493)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.24 0 0 1493

0

Előzmény: Camrom (1492)
Camrom Creative Commons License 2013.11.23 0 0 1492

Helló, igaz kérdeztem egy másik fórumon is, de inkább kétszer:

Mi a tapasztalatotok, Force 1,5 alias Bomber 1,5 ami tulajdonképpen ugyanaz, hatásos talajfertőtlenítő gyümölcsfákra? Akár a kezdeti 4 évben évete használva? Piretroid típusú rovarölő talajfertőtlenítő granulátum.

Használta valaki?

Jani71 Creative Commons License 2013.11.22 0 0 1491

A mustárról szóló infót itt, ezen az oldalon lejjebb megtalálod (a lényeg olvasható, de a kereső segít, ha vannak régebbiek is), az akcióra pedig h.apci hívta fel a figyelmet a Házi veteményes fórumban 18-án.

Előzmény: TomiRio (1490)
TomiRio Creative Commons License 2013.11.22 0 0 1490

Ez a mustármag téma és a 12.-ei ingyenes szállítás engem is érdekel :) Valaki megoszthatná a tapasztalatait nekem új ez....:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!