Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Gyakorlatilag ez egy műtét. A hegek az embereket is elkísérik életük végéig.
Nagyon nehéz észrevenni az oltás helyét, ha az alany együtt nő a nemessel. A faiskolás oltványoknál az oltás helyét igyekszem a föld alá ültetni. A saját oltás, szemzés nem mindíg a gyökérnyakba történhet, hanem esetleg még a korona szintre is kerülhet. Ebben az esetben a kéreg eltérő színe is elárulja a helyét.
Érdeklődni szeretnék kinek van Pieve kajszia. Néztem a 2012-es hozzászólásokat és láttam , hogy valaki hozatott Olaszból ilyen alanyt. Lehet hogy nem fórumozik az illtő de hátha mégis. Bár még nagyon korai de szemzéshez szeretnék majd ágat kérni ebből a fajtából. Segítséget előre is köszönöm.
Alá tudom támasztani. Nekem 2008-ban egy 6 éves Bergeront tört el a vihar érés előtt nem sokkal, tele terméssel, az oltásnál. Vizsgálgattam az esetet, de hozzáértő nem lévén azt állapítottam meg, hogy nem volt tökéletesen forradva.
"Myrobalan Plum Seedling — These are not normally recommended for use with apricots for several reasons. The graft union between apricot and myrobalan plum (Prunus cerasifera) is weak and may break in a strong wind. Slow decline of apricot trees on Myrobalan seedling rootstock has also been reported. Apricot trees on Myrobalan seedling normally come into bearing later than trees on apricot seedling. Myrobalan seedling rootstock is only recommended for areas where drainage is imperfect and apricot seedling will not perform well."
a kanadai mezőgazdasági minisztérium honlapjáról. nagyon beleástam magamat, jövőre már okosabban fogok nekiállni a kajszi ültetésnek. :))
Harlayne valószínűleg lesz tavasszal a Mindigzöldnél Tarjánban (postáznak is).
(Akkor lesz még konténeres Hanita is.)
Most van még szabad gyökerű Kuresiajuk (többek között, csak azért ezt írom, mert ez volt az egyik, amit érdeklődtem, és itt is téma volt, és talán nem túl gyakori).
(Ageni jövő ősszel, de az volt most több helyen is, csak elbaltáztam... :-( )
a bergeronnal nálad nem volt gond? azt írják, hogy franciaországban cserélik le őket, mert nagyon érzékenyek a betegségekre. a most ültetett gönci mellé keresek egy második - lehetőleg későn érő és/vagy ellenálló, de mindenképpen finom termést hozó fajtát, és a leírások alapjána most a harlene és a goldrich között vacilálok. kivéve, ha sikerül megszerveznem egy fuvart csárlihoz, mert akkor egyértelmű, hogy farclo lesz.
Van már. Az mondjuk röhej, hogy ezt a Harlayne-t nem lehet kapni. HA belegondolok, hogy 1-2 hónapig én voltam a topik egyetlen Harlayne tulajdonosa :))
A göncit idén ki kellett vágnom.. :-(( Részben a vírus miatt, de leginkább a fát pusztító élősködő gomba miatt. Persze a vírussal is csak egyre rosszabb lett volna.
Harlayne valószínűleg jövőre már lesz Dánszentmiklóson a Palesits faiskolában.
Meg talán Kuresia is, amit szintén kerestem, de nem volt.
Azt is szeretném még beszerezni... :-) El is felejtettem az előbb írni. :-)