Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Azt gondolom hogy ha a nap alacsonyan áll akkor is így látja/süti a fát. Ha magasabban van, mégjobban besüt a tölcsérbe. Döntsd el melyik koronaformán több a sárga. Vagy modellezd le a konyhában egy tölcsérrel, lámpával. Én legalábbis így gondolom. :-)
Nekem a goldrich volt a szimpatikusabb, mivel ellenállónak írják és, hogy legyen egy modernebb fajta is. Nehéz a választás... ismerős a helyzet. Szívem szerint mindből ültetnék 1-2 darabot. A gönci az egyértelmű volt 10 ből 11 ember etalonként említi. :)
Azt hiszem, Te dícsérted már többször is ezt a fajtát, ezért nem rég már majdnem vettem (eredetileg nem terveztem, de gyakorlatilag bárhol kapható és annyi jót írtál róla... ;-) ). Viszont az említett helyen a fa mellé helyezett táblácskán az ismertetőben 'savas'-nak titulálták, akkor ott hagytam. Nekem nem jönnek be a savas gyümölcsök.
Egyszer régebben volt már itthon ez a fajta, valamiért kiveszett (már nem tudom az okát). Eredetileg az utóbbi időszakban (egy-két év, hirtelen több fajta nemes gyümölcs ültetése) a netes leírások alapján se került be nálam a kiválasztott fajták közé. Valahogy nem volt szimpatikus.
Idén termett egy-két szemet az idén tavasszal ültetett Pinckot. Az íze megfelelő, de őszintén szólva egy hajszállal savasabb, mint ami nekem megfelel (teljesen érett volt, már hullott).
Mivel nagy gyümölcsűnek jellemzik, most viszont nem igazán volt az (aszály?? - mondjuk öntöztem, de azért miért ne lehetne?). Talán nem elég nagy még a fa és a gyökérzete, hogy rendes méretű gyümölcsöt teremjen, talán ez a körülmény befolyásolta az ízét is. Meglátjuk!
Ha ilyen marad több éven át (esetleg a méret növekedése mellet, de ha ilyen lesz, az se baj, mert így is hozza az átlagot), vagy megtartom vésztartaléknak, vagy mivel sok fajta van, teszek helyette 'jobbat'...
Nem rontod el,mert olyant is csinálok.A legtöbb fajtából 1-1 fát ültetek,de természetesen többet szemzek /a biztonság kedvéért/.Ha több sikerül,akkor jön a rászemzés,így tudok több fajtát kipróbálni,de a már elültetett/pl az Ishtara alanyon llévő kajszikra is/ fákra is szemzek,ahogy változnak az elképzelések.
Ettől függetlenül az orsó a fő forma a jövőben.Erre /ill. amolyan szuperkarcsúorsóra/ fogom átalakítani a palmettának indult őszisoromat is és erre próbálom a régi almasövényt is /bár ezt lesz a legnehezebb/
Annyira beképzelt azért nem vagyok...amúgy van már neve.
Vmennyire én is tartok tőle,hogy mennyire tudom kordában tartani, de...mivel én nem nagytermelő vagyok így bármit csinálhatok a fáimmal , így akármi is kisülhet a végén :)Persze ami almánál,körténél,őszibaracknál bevált nem biztos hogy ennél is,de mindenképpen megpróbálom,sőt kényszer is,hiszen a helyhiány miatt csak így tudok új fajtákat kipróbálni.
Az árnyékolásnál én az önárnyékolásra gondoltam,amiben sztem az orsó jobb,persze az általad felsorolt körülmények is számítanak.
Szerintem, hogy kap-e elég fényt az nagyban függ fekvéstől, fajtától, tőtávtól is. Valószínű, hogy ahol több a napsütés ott sűrűbben lehet ültetni és más koronaforma is jó. Északbbra(pl.Nógrádban) vagy északi lejtőn szerintem jobbak a tengelynélküli nyitott faalakok. Mivel azonban a kajszi-orsó még elég gyerekipőben jár így bármi kisülhet belőle, lehet 'Atifoci-orsó' lesz a neve és le lesz védetve. :)
Ha én csinálnám biztos csak gyengébben növő fajtákat választanék(meg alanyt is,de az tudom már meg van). Várom a további fejleményeket metszés után.
A karcsúorsónál a tengelyen csak termővesszők vannak,vázkar alul.Itt mi árnyékol le mit ?A vázánál / kérdés,hogy 3 v.4 vázág van ?/ sztem sűrűbb a lombozat és a vázágak állása miatt a nappal ellentétes oldali rész sztem kevesebb fényt kap,különösen az alsó rész.Sztem.
Köszönöm. Egyébként főként a repedésre voltam kíváncsi, mert erről nem tudtam eddig; de lehet, hogy ez ad alapot a moníliának is?
Én is hely szűkében vagyok(sokkal jobban), viszont inkább több fajtát oltok egy fába, a cél a kompakt váza. Az őszibaracknál is a fényigény miatt van katlankorona, nem? Igaz, hogy a bokor/gömb alternatívájaként, ami talán kevésbé átvilágított mint egy orsó. Mondjuk az őszinél elterjedt az orsó(+sövény,stb.) művelésmód is. Egy próbát bőven megér.
Én nem csinálnám, de nem is ellenzem , érdekelnek az újdonságok. ;)
fagytűrése a Bergeronhoz hasonló,nagyon bőtermő,finom ez a pozitívum, monilia ügyben azért már jobban kell rá figyelni,amit nem szeretek benne,hogy a csúcsi része már puha,a kacsnál meg zöldes,kemény...a színe meg a gusztusosnál kicsit világosabb.Ettől függetlenül hálás fajta,normál években mindenképpen ritkítani kell,mert túlkötődik és ritkítás nélkül apró marad /amúgy méretes gyümit lehet belőle kihozni/
Nekem a személyes meglátásom az ha semmi nem indokolja a sudaras karcsúorsó koronaformát (pl. kevés hely) akkor mindenféleképpen vágd ki a sudarat és alakíts egy igazi klasszikus vázakoronát. Több fény jut a korona közepébe. Nekem a gönci mk. az vázakorona lesz a goldrich-et pedig szuperorsóra akarom alakítani.
Köszönöm a válaszokat,ezek szerint fogok majd tavasszal eljárni. Egyébként nálam javarészt a fák vadkajszin vannak,úgy kellett most ősszel útána járnom hogy kapjak mirabolánon a kert tömörebb levegőtlenebb részébe.
Ami még érdekelne az az hogy a közepével a sudárral hogyan járjak el?
Szivem szerint meghagynám úgy ahogy van,-vagy ez hibás elképzelés?
Vagy jobb az a verzió hogy a külsöket 1/3-ra a sudarat pedig 2/3-ra vágjam vissza? -java rész bergeron,kurésia és gönci magyar van.
Szvsz visszametszhetsz erősebben (első évben is megtehetted volna, ha a gyökér él, akkor adja). Cserébe erősebb lesz az ágalap, ami a majdani termőgallyakat tartja.
Koronanevelés időszakában az erősebb visszametszések segítik az elágazódásokat és a vastagodást, erősödést. Rossz gyökérminőség esetén a metszés segít a korona és a gyökérzet hatékonyabb egyensúlyba kerülésének is.
Tehát véleményem szerint nem késtél el, a 10 cm-es növekedések arról árulkodHATNAK, hogy a gyökérzet még nem elég erős a korona méretéhez.
Ha jól értelmeztem akkor a korona alakító fázisban vagy. Úgy tanúltam a profiktól, hogy minnél nagyobb a behatás annál nagyobb az ellenhatás. Tehát a fa úgy fog reagálni ha levágod az ág 1/3-át hogy kevesebbet nő mivel leterhelted az ágat.
De ha pl. levágod 2/3 át akkor szép nagy veszőket nevel helyette. Főleg ha egy szép egészséges külsőrügyre metszel.
A gyökérzet felől ne aggódj mert a kajszi hazai pályán általában mirabolánra van oltva az meg elég élelmes. HA esetleg a gyökérnek is a sérült végeit visszavágtad akkor azt meghálálja.
Esetleg ha még nem láttad ajánlom figyelmedbe a következőt:
Sziasztok! -egy kérdésem lenne a szakavatottakhoz. -tavaly /és idén is/ ültettem potlásnak egy pár kajszit. -Amiket tavaly vettem elég nagy méretüek voltak,így a kitermelésnél jelentősen sérült a gyökér állomány,-magyarul alig volt rajta gyökér,nagyon csonkitott példányok voltak. De ezen már túl vagyok,a gondos ápolásnak hála mind él és virúl. A kérdésem pedig az hogy mivel ennyire kevés gyökérrel rendelkezett emiatt szinte épp hogy csak a végeit metszettem meg,- nem mertem mélyebben metszeni,gondolva a gyökér állapotára.-Jövöre lehet-e azokat a 2 éves vesszöket mélyebben vissza vágni,amik az idén kb.10 cm nöttek? -gondolok itt arra hogyha 1/3,2/3-ig vissza vágom akkor erössebb hajtásnövekedést eredményez. Vagy a 2 éves vesszőknél ezzel már elkéstem?
A 'ceglédi arany' kajsziról olvastam, hogy elég jól bírja a fagyot és más szempontból is jó. Most meg teljesen véletlenül azt találtam róla, hogy reped. Valaki meg tudja ezeket erősíteni, esetleg cáfolni? (pl. Atifoci:))
Goldrich beszerzésre ajánlom a kaszasoltvany.hu én is innen rendeltem. szép egészséges csemetét küldött. Nincs visszacsípve koronába így megpróbálom a kajszi szuper orsót.
Valamint Debrecenben van a molnárfaiskola nekik is van a kínálatukba. Csak elvileg nem postáznak.