Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
25:45-től kezdődik a releváns rész, ami nekem feltűnt, hogy itt is szimplán Helikonként említik a fajtát, illetve az általunk feltett kérdésre, hogy külön van -e szépe vagy muskotály, szintén elhangzik a válasz, "ez a helikon, de szelektálgatjuk még, hogy minél jobb változatban kerüljön be a piacra..."
Köszönöm,hogy válaszoltál, az én talajom hordalék dunai réteg.Sajnos az áfonyához Á jelű tőzeg réteg kellene.Írígyellek,hogy nálatok ez termeszthető.De azért a hagyma az jó tipp volt végül is saját használatra nem szabad túlzásba esni. Tisztelettel.
Jól megfér egymás mellet a metélőhagyma a szőlővel,a trágyázott talajon szépen fejlődik a hagyma1-2hét és a hagyma helyére pár db sárgadinnye palántát akarok rakni,15méteres szakaszra 4-5db kb,szerintem megférnek egymás melett.Tavaly cukkínit raktunk a másik lugas elé egy méterrel a napos oldalra,jól fejlődött mind a kettő,nem nyomta el az egyik a másikat
Már korábban is írtam róla,most megismétlem:a magnélküli/seedless/ csoportba négy osztály tartozik: I.osztály:0-6 mg.(pl.Sultana,Thompson seedless,Romulus,Perlette,stb.)
II.osztály:6,1-10 mg.(pl.Arsenevskij,Mecsta stb.)
III.osztály:10,1-14 mg.(pl.Kismis Lucsüsztij)
IV.osztály:14,1- mg.(pl.Rusbol)
A magnélkülieket így kell nézni.A mg.a mag súlyát jelöli.
Azért mert kipusztult egy szőlőfajtád,nem biztos,hogy a szőlő tehet róla.
Hát nemigazán ilyenre gondoltam, de azért köszönöm .Ez egy déli fekvésű 40 méter hosszú kordon semmi nem árnyékolja késő estig se alatta sem előtte, még kárt tennék a liliomokban .Jobbról balról megrotáltam és a közöket is,gereblyézés után szinte kívánta a méteres sáv,hogy oda kellene valamit ültetni,mivel 1 méter magasan van az első dót.Én valami termőre gondoltam,foghagyma vöröshagyma stb,de még soha nem ültettem alá semmit. Ha valaki ültetett már és megosztaná velünk a tapasztalatát megköszönném.
Ti mit ültetnétek 1 méter magas ,rendesen felrotált kordon alá? A tőkék 1 méter távolságra vannak úgy ,kívánja,hogy ültessek oda valamit.Még soha nem tettem,gondolok itt olyanra ami a szőlő növényvédelmével azonos,tehát nem ütik egymást ,mégis a helyet jól kilehetne használni.
Akár hogy csűrjük csavarjuk magnélküliben ne legyen mag.A cipőmben is csak kis kavics volt, hát ne legyen benne csak a lábam.És mivel kipusztult oka volt, vagy érzékeny az éghajlatra vagy a környezetre,vesszen van helyette 100 más fajta,egyébként is elég érzékeny volt a növényvédelemre.Aki magnélkülit szeretne van belőle sok,de ne a szultánát válassza mert én 5 évig vártam rá,hogy teremjen.
Már tavaly is kérdezte valaki itt a fórumban,hogy a Helikon szépe,és a Helikon muskotály két külön fajta-e?Akkor én azt mondtam,hogy két különböző fajta.Azóta megváltozott a véleményem.A fellelhető "szakirodalomban" is nagy a homály ez ügyben.A kertészetek hol így írják,hol úgy.Sőt úgy is szerepel,hogy Helikon./Oazis kertészet,Sweet garden/.Piatek úr is két fajtaként említi.A Wikipédia magyar szőlőfajták listája csak a Helikon szépét említi egyedüliként.
Itt a következő van leírva:Helikon:szülők:(Judit x Narancsízű) x Sultanina.Tehát sem Helikon szépe,sem Helikon muskotály,egyszerűen csal Helikon.
A másik hiteles forrás:A nemesítő Dr.Bakonyi Károly fia,Bakonyi László,szerint a Helikon szépe és a Helikon muskotály egy és ugyanaz a fajta.Szerintem ő már csak tudja.Egyszer amikor nála jártam Keszthelyen feltettem neki ezt a kérdést is.
Nem akarok magas törzset 30-40 cm től már szeretném majd, hogy takarjon. Jól értem, hogy hagyjam nőni és ősszel vagy tavasszal vissza metszem minden vesszőt kivéve egyet amit 30-40cm-ig metszek. Legalább két évig és aztán kezdem elágaztatni?
Ne aggódj,az egyik legfinomabb szőlőd lesz! A Helikon Szépe illetve Muskotály szinte teljesen ugyan az! Azonosak a szülők de a Helikon Muskotály további nemesítés illetve szelektáció eredménye.Nálam Helikon Szépe van a munkatársamnál Helikon Muskotály,de az én szemem semmi különbséget nem lát a két fajta között.Talán csak annyit hogy nálam sárgábbak voltak a szemek de ellenállóságban fürt és bogyó méretben semmi,pedig a Helikon Muskotályról azt írják különbségként hogy nagyobb a fürt és a bogyó mérete.Érési idő Aug.20-30 között és nem teljesen magnélküli.
Nos már korábban írtam, hogy ősszel telepítettem 10db előnevelt konténeres oltványt (P sasla, Pannonia k, Anna, Áron, KozmaP mindből 2-2db) azzal a céllal, hogy a kerti hinta , asztalok stb fölé egy szép árnyékoló (és takaró, hogy ne lássanak be) lugast alakitok ki, ami egy oldalt és a fej fölötti részt takarja majd. Most már tömbnyire hajtanak is. Most tavasszal vissza metszettem őket 2 szemre. Hogyan tovább? Hány vesszőt hagyjak nőni ez esetben? Mennyen mind csak irányítsam őket? Vagy csak egyet? Az nem gond ha keresztezik egymást és majd annó keverve helyezkednek el a fürtök, sőt. Csinált már valaki ilyet?
Vissza metszem egy szemre és megnézem mi a szitu. Azért akarom minél hamarabb megtudni mert van itthon még két oltványom tartalékba (1 Irsai és egy pölöskei) és akkor ezeket le tenném helyettük még most.
Szép neve van Anyukádnak. Telepítettem ebből a fajtából is két oltvány is de még semmi jel nincs. A vele egy időben telepített Kozma Pálné, Pannónia kincse, Piros sasla, már 5-10 cm valamint az áron is indulgat. De Annánál semmi jel. Ennyivel később indul vagy ez már rossz jel?
Helikon muskotály (Cserszegi muskotály ) (Judit x Narancsízű) x Sultanina keresztezés. Közepes növekedésű, bőtermő fajta. Augusztus közepén érik. Fürtje nagy, 400-450 g tömegű. Bogyói aranysárgák, hosszúkásak, 21 x 17 mm nagyságúak, enyhén muskotályos zamatúak.
Helikon szépe Fürtje, bogyója nagy, sárga, muskotályos ízű. Egy magkezdemény található benne. Érési idő: augusztus eleje
És egy-két oltványosnál is volt úgy kiírva, hogy mindkét névet említették ugyanarra az oltványra.
De még így sem tudom, mi a helyzet.
Helikon muskotály
Cserszegi muskotály (Judit x Narancsízű) x Sultanina keresztezés. Közepes növekedésű, bőtermő fajta. Augusztus közepén érik. Fürtje nagy, 400-450 g tömegű. Bogyói aranysárgák, hosszúkásak, 21 x 17 mm nagyságúak, enyhén muskotályos zamatúak.
Helikon szépe
Fürtje, bogyója nagy, sárga, muskotályos ízű. Egy magkezdemény található benne. Érési idő: augusztus eleje
Most már engem is kezd érdekelni a dolog, mert beszereztem egy tövet. Eddig úgy értelmeztem, hogy a Helikon szépe és a Helikon muskotály ugyanaz a fajta, csak hol így, hol úgy írják. De magnélkülinek (illetve a már említett csökevényes magvúnak), mert az egyik felmenője a Sultanina (fehér szultán) szőlő. A másik felmenője egyelőre nekem bizonytalan, mert egyik helyen a Cserszegi fűszerest találtam, másik helyen pedig a Judit x Narancsízű leszármazottját találtam mint másik felmenő.
Mit szólnál egy ilyen rendhez? nekem elállt a lélegzetem mikor megláttam.Mint látod minden veszőn csak egy fürt van és az is milyen soknak tűnik.Ha ilyen kertem lehetne!Nekem ez az etalon .De vannak sokan akik piacra termelnek, azoknak ezt nem ajánlanám .Én hobbista vagyok ,az idén megpróbálkozom evvel a módszerrel.
Így remélhetőleg nem fog rám rohadni az a rengeteg szőlő.
Nálam is bontódnak a rügyek, azt már látom fajtától függetlenül hogy rengeteg a dupla fürt, így egy rövid csapon 4-5 fürt mutatkozik, mikor kellene ritkítani?