Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.01.08 0 0 698
Na elszurtam.
2-3: mint lent, ES futesi igeny van
4. ez bonyisabb, ugyanis alapbol megy a hoszivattyu eseten egy venti. Tehat a talajkoll. kieg. ventije - felteszem, nemigen lehet a legkondi kulterijet kulon bekapcsolni, bar lehet hogy olcsobb-egyszerubb abba belebarkacsolni -, szoval az a venti a talajkoll. keringetesere pontosan hutesi igenynel megy.
Előzmény: Axióma (697)
Axióma Creative Commons License 2010.01.08 0 0 697
Na rajzoltam, sematikusan, de hangsulyozom ez az enyem es nem peterch-e. Csak felhasznaltam benne a zart kulso kort...

piros: bentrol kidobott levego
kek: kintrol beszivott levego
zold: talajkollektor kore
rozsaszin: atmeneti idoszakban a talajkollektor helyett a kornyezetbol vett ill. oda dobott levego
citromsarga dobozok: ellenaramu hocserelok
narancssarga doboz: klima belteri
sargaszold doboz: klima kulteri (fekete koztuk a hoszallitas)
Vezerlesek:
1. befele jovo hocserelt levego akkor es csak akkro megy a felso agba, ha a lakasban futesi igeny van, ilyenkor bekapcsol a klima
2.-3. talajkollektor kiiktatas pontosan akkor, ha a kornyezet homerseklete nagyobb, mint a kollektorban levo levegoe
4. a talajkollektor keringetoje pontosan akkor megy, ha hutesi vagy futesi igeny van
A ket hocserelot egyformanak rajzoltam, de mivel a foldregiszter legarama valoszinuleg jelentosen nagyobb lesz, ott majd aranytalan keresztmetszeteket kell megoldani.
Na ezt kene kiszamolni, hogy mondjuk 2 orankenti teljes legcseret feltetelezve, meg jo hocsereloket, COP (mennyi lehet?) klimat, mondjuk 2-3x-os legmennyiseget talajkollektori oldalon, alacsony energias atlagos meretu hazat feltetelezve mennyi energiabol es milyen hom.hatarok kozott lehetne ellatni a haz temperalasat.
Peterch-e ha jol ertem annyival masabb, hgoy kihagyja mindket hocserelot, huto-futo a klima, igy nem kell elagazni sem, es a bal oldali piros nyil becsatlakozik a felso rozsaszinbe, az also rozsaszinnel meg tulnyomasra kiengedo szelep van. Joval egyszerubb, kevesebb elemet tartalmaz, kerdes hogy a klima meretezese ugyanazzal jo (akkro nyert), vagy szamottevoen nagyobb kell (ezt tippelnem).
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 696
Ezt nem értem, nekem van 120 wattos elemem, nem volt drága. Ebből összerakok 3x3 mátrixot, az 1080W, mindössze egy 20x20 centis lapon....

Megnéztem hatásfok miatt nem jó. Túl sok a veszteséghő, mindkét oldalon :(
Előzmény: Pitylogós (695)
Pitylogós Creative Commons License 2010.01.07 0 0 695
Asszem ez már a PH topicban felmerült. Aztán vki kiszámolta, hogy vagy 20000 hűtőtáska kéne egy kis PH-hoz...
Előzmény: Törölt nick (694)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 694
A házam 360m3. Már nem lesz légfűtés, de azért kösz :D

Komolyan érdekel az elképzelésed az inverteres klímáról is, de mindíg emlékeztetem magam mik is a szempontjaim a ház tervezésénél. Ilyen például hogy minimalizálom az aktív gépészetet :D

Hővisszanyerő és talajszonda még belefér :D Mindenféle melegvizes, folyadékos, mechanikus rendszer már nem :(

Ha már ötletelésnél tartunk, akkor elgondolkodtam a hővisszanyerő utólagos fűtésének Peltier elemmel való megoldásáról. Nem jó a hatásfoka, de jobb mint 100%, a hideg meleg oldal pedig adja magát a légáramal együtt. Ja, és egyszerű mint a faék, mozgó alkatrész nélkül.
Előzmény: peterch (691)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 693
Jo, akkor en emlekeztem rosszul a sorrendre, lehet.
Előzmény: Törölt nick (692)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 692
Légcsere alatt én a ház légköbméter / befújt légköbméter arányszámot értem. Mindegy hogy kintről vagy bentről jön, huzattal jár. Gondolom a fűtő hővisszanyerős szellőztetők nem 100%-ban szívnak be friss levegőt.
Előzmény: Axióma (690)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 691
Szia !

Mekkora a hazad legm3-re? Szerintem ha a hazban 22 C fok a beallitott homerseklet ,akkor a levego cirkulacios uzemmodban kenyelmesen kifuti a hazat, 700m3 levego orankenti megmozgatasaval 48C fokra melegitve. -15C fok amugy sincsen folyamatosan tobb napon keresztul. Elegendo volna 5 db 160mm-es atmeroju anemosztat es 2m/sec. aramlasi sebesseg. Igy eszre sem venned, hogy mozog a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (689)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 690
A legcsere hogy orankent hanyszor csereled ki. Szerintem forditva van, en ugy emlekszem hogy 1:2-vel szoktak jelezni, hogy orankent 1/2, vagyis 2 orankent egyszer (a lakas teljes legkobmeterenek megfelelo mennyisegu levego megy be meg persze jon is ki). Tobb aztan tenyleg felesleges alapallapotban.
Mas kerdes, hogy a legfutes nem feltetlen legcsere, lasd legkondik futo modban...
Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 689
Lehet hogy rosszul használtam a tehetetlenség fogalmát. Arra gondoltam, hogy mondjuk az én házam hőigényét ami legyen 5KW 22fokon, -15 fokban, peterch szamításából levezetve a következő légmennyiségekkel tudnám pótolni:
5000 / (5*0,27) = 3700m3, 27 fokos levegő (10x feletti légcserével)
5000 / (10*0,27) = 1850m3, 32 fokos levegő (10x feletti légcserével)
5000 / (25*0,27) = 740m3, 42 fokos levegő (2x feletti légcserével)

Szóval úgy gondolom, hogy nagy lenne a huzat és vagy lassan melegedne a ház. Plusz ekkora légmennyiséghez sokkal több befújó és csövezés kell hogy ne legyen zajos. De még akkor is az ajtóknál gond lehet a konstans áramlás.

Persze mindez csak számítás, fogalmam sincs mit jelent a gyakorlatba egy 1:1 vagy egy 1:10 légcsere.
Előzmény: Axióma (688)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 688
Legfutes es tehetetlenseg? Inkabb csak kis teljesitmenyt tud vinni, ami keves lehet, de amikor a teljesitmenye eleg, akkor az rogton ott van, nem? Vagy en nem ertem a fogalmat. Tehetetlenseg nalam az, ha beviszel egy csomo energiat, de nem mozdul a homerseklet.
Előzmény: Törölt nick (685)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 687
Szia !

Nem rajzolok. Ha nincs annyi fantazia, akkor vegy papirt es ceruzat !
Meselek!
Rajzolj egy teglalapot. A ket hosszabbik oldal kozepet jelold meg, majd kosd ossze egy vonallal. Ez a vonal a klima kulterije. A ket rovidebbik oldalon jelolj meg ket-ket pontot.
Az egyik oldalt vegyuk most . Az egyik pont a pillangoszelep, itt a levego haladasi iranyanak szemleltetesere rajzolj egy nyilat a pontbol kiindulva az oldaltol kifele, mivel a felesleges lehutott levego itt tavozik a szabadba telen-nyaron. A masik pont lesz a venti, ami a kulterirol huzza az elhasznalt lehutott levegot es nyomja a foldregiszterbe, vagy nyaron a szabadba a pillangoszeleppel egyutt. Tehat a nyil iranya azonos a pillangoszelepen athalado levego iranyaval.

Masik rovid oldal. Az elso pontba erkezik a foldregiszterbol az elomelegitett levego a klima elpar oldalara. Tehat a nyil iranya a doboz belseje fele mutat. A masodik pontba erkezik a hazbol elszivott hasznalt levego az elpar oldalra . Ide is a nyil iranyat a doboz belseje fele kell rajzolni. De ide egy hazban elhelyezett venti nyomja a levegot, ami szelloztetes mellozesekor a hazban levo levego cirkulaciojat biztositja.

Udv , Peter.
Előzmény: Pitylogós (686)
Pitylogós Creative Commons License 2010.01.07 0 0 686

Lerajzolod?

Én 5x olvasás után sem értek egy szót se belőle :)

Előzmény: peterch (673)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 685
Igenis, meg nem is. A házam messze nem lesz PH, ezért a fűtést inkább felül méretezem :D

1. A hővisszanyerőmben is lesz villamos fűtőbetét, de az "csak" arra lesz elég, hogy a befújt levegő semmiképpen se legyen hűvős. Erre 0.9 KW bőségesen elég a fűtésre meg messze nem. Ugyancsak nem szimpatikus a légfűtés nagy tehetetlensége és a helyiségek között sem lehet lényeges különbség. Megfizethető árú szabályozás mellett persze. Gondolom vannak olyan motoros zsalus rendszerek, amik a gondolatomat is kitalálják :D

2. Ezért lesz elektromos szegélyfűtés, méret és esztétika miatt a fő fűtés.

3. Mivel pedig az összes ablakom padlótól indul, amiket semmiképpen nem akarok eltakarni, viszont azt sem akarom hogy a szükségképpen nagyobb hőveszteség miatt ( 1.0 ablak 0.12 fal) előttük a padló hideg legyen. Ezért lesz az ablakok előtt/alatt 2 négyzetméteren villamos padlótemperálás is, folyamamatosan, kb 22 fokra állítva.

4. A fürdőkben pedig szinte egyértelmű volt a villamos padlófűtés és az infrapanel kombinációja.
Előzmény: lzh6k4 (684)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 684
húha. mostmár nem tudlak követni. Neked akkor végülis mindenből lesz egy kicsi?
Előzmény: Törölt nick (667)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 683
Szia !

1000m3 levegot ha megforgatsz es csak 5 C fokot vonsz el, akkor 1000 x 5 x 0,27=1350 Watt. Ehhez a klima hozzaadja a hazbol kidobott levego meleget es a sajat kompresszor " meleget ". Ez boven elegendo a hocserere es a haz hoveszteseg potlasara.

Udv , Peter.
Előzmény: bjanoss (681)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 682
Szerintem a szukseges legmennyiseg ket dologtol fugg: 1. szukseges teljesitmeny 2. elszivo oldali homerseklet (tulkeppen a viszonya a leado oldalihoz). Mivel itt mind a ketto az "alap" klimahoz kepest turbozva van a nekunk kedvezo iranyba, nyilvan toredek kell csak. Jo kerdes, hogy annyira toredek-e, hogy elbirja a foldreg - de mar csak azert is valoszinu hogy elbirja, mert a foldreg. osszesen annyi teljesitmenyt kell adjon, amennyi a szellozesi veszteseg + futesi igeny, es hat itt ugye igencsak jol szigetelt hazakhoz tervezgetunk altalaban. De nyilvan majd szamolni is kell egyszer.
Előzmény: bjanoss (681)
bjanoss Creative Commons License 2010.01.07 0 0 681
Csak egy gyors kérdés: egy klíma kültéri egység áthajt magán párezer köbméter levegőt óránként. Lehet/érdemes ekkora légmennyiségre méretezni egy talajregisztert?
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 680
Jaja, valahogy igy.
Amugy rajzoltam, egyelore kezzel, 3 legtereleses szabalyzas, meg ha se futes se hutes nem kell (azert valamennyi hiszterezist csak elviselunk a lakasban) akkor meg nem kell a foldreg. ventije se menjen.
Majd este berakom valami elektronikus formaban aztan meg lehet meozni.
Előzmény: peterch (679)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 679
Az meg ugy megoldhato, hogy a beerkezo es kilepo agba pedig kell meg ugyszinten egy zaroszelep, ami a kulso levegot zarja vagy engedi a klimara, valamint a kliman atfujt levegot a szabadba.
Mukodes. Alap helyzetben a leirtak alapjan. Ha emelkedik a kinti homerseklet, akkor a ket szelepet nyitom. Igy a belteri elhasznalt jut a klimara keverve a kinti homersekletu levegovel. A kliman atjutott levego meg kifuj a szabadba.
Előzmény: Axióma (677)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 678
Neha eleg fogni egy darab papirt ,ceruzat es rajzolni.:-)
Előzmény: Axióma (675)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 677
Na jo, egy vezerles kell ra, ha kint tobb mint 8 fok van kint, de me'g futeni kell, akkor a zart kor helyett a helyi levegot kell kozvetlenul hasznalni. Nem tudom, milyen surun lehet ez egy jol szigetelt hazban.
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 676
Szia !

Orulok, hogy meg egy megoldassal gazdagithattam a valaszthato alternativakat.

Udv , Peter.
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 675
Ja megertettem, bocs ha felreerthetoen fogalmaztam, csak el kellett hozza olvasnom parszor, lassan. De a kulsot zart korbe kotni abszolut kiraly!
Előzmény: peterch (673)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 674
Szia !

Szerintem minden megoldhato. Meg kell beszelni es utanna megepithetjuk.:-)

Udv, Peter.
Előzmény: Törölt nick (672)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 673
Szia !

Egyszerusitve. Van egy doboz, amiben van a kulteri. Egyik oldalrol megy ra a haz elhasznalt levegoje meg a foldregiszter levegoje. A hazbol a levegot ugyszinten egy venti nyomja a dobozba. tehat a masik oldalon a levego egy reszet a foldregiszter ventije elszivja, de a tulnyomas nyitja a pillangoszelepet, amin a folosleges levego tavozik. A kondenz meg elfolyik a csatornaba. A belteri egyseg meg vagy fut, vagy hut ennyi. Abszolutt gazdasagos, ha egy olyan klimaval oldod meg mint az enyem, akkor 85000 forintbol megvan es DC inverteres .
Remelem igy erthetobb?

Udv , Peter
Előzmény: Axióma (670)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 672
Figyelj, ha jól tudom, akkor még földrajzilag is közel vagyunk egymáshoz lehet hogy érdemes lenne leülni és ezt megbeszélni!

Ha te vállalod a vezérlést, én adom a házamat és megveszem a hozzávalókat? Aztán lehet referencia? Na?!!
Előzmény: peterch (669)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 671
En most elsore nem tudok indokot, hogy miert ne zart kulso korrel epittetnem meg, ha oda jutunk, szoval boven lehet, hogy lesz belole peldany.
Előzmény: peterch (669)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 670
Na szep lassan elolvastam vagy 5x, mert igy tomeny nekem (mondom, hogy erteni nem ertek hozza:))
"A klima kulterijere vezetnem ra a foldregiszterbol a levegot es a lakasbol az elhasznalt levegot."
A klima kulterije hut, a lakasbol elhasznalt pedig vizgozzel telitett. Mondjuk amig nem fagy addig nem baj, igazsag szerint az elso korben en is belevettem (igaz, rekupator utan), de aztan a fenti indokkal nem. [Foleg hogy ha van rekupator, akkor mar annyival nem melegebb a foldreg.-bol jovo levegonel, hogy fontos lenne inkabb azt hasznalni.]
"A foldregiszterbe a klima kulterije utan elhelyezett venti nyomna a levegot."
Ez tok jo modositas! Tenyleg dijat erdemelne:) Viszont igy az eldobando levego nalad is megjelent mint mennyisegi gond.
"A belterire meg ravezetnem a kinti friss levegot felfutes celjabol ."
Szerintem ezzel iszonyatosan megnone az a homennyiseg, amit a klima kell pumpaljon, es az me'g jobb COP-nel (javul az "atlag" kulonbseg) is tobb penzbe kerul mind beruhazasilag, mind mukodesileg (azt nem tudom, hogy mukodik-e egy klima akkor, ha a melegoldala a hidegebb, hasonlo modon mint a ho"csovek, marmint a kompresszor bekapcsolasa nelkul ertve, azaz szallitja-e az energiat - bar akkor tkp. rekupatort jatszana passzivan).
A rekupatorban szerintem pont az a jo, hogy "ingyen" jo iranyban mozgatja az energiat. Hatranya persze, hogy meg kell oldani a lecsapodott para elvezeteset, de azt mondtad korabban, hogy az nem gond. Illetve van plusz legellenallas, igy plusz ventiteljesitmeny kell, annyi.
Apropo ventillator, ez a zart kulso kevesebbet is enne velhetoen, meg ha nem is olyan mint a csobe zart viz, de lendulete csak lenne, szemben a nyilttal. Na jo, viznel azert alap hogy vizzaro a csorendszer, itt viszont nem lesz legzaro, mert tobbe lenne mint az antibacis:)
Előzmény: peterch (666)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 669
Szia !

Nem vedettem le, ha magadnak epited meg, akkor orulok, hogy segithettem. Ha meg uzleti szandekkal akarod felhasznalni, akkor meg a becsuletessegedre bizom, mit er meg neked. :-)

Udv , Peter.

U.i.: Sokszor felvetodott mar bennem, hogy itt a forumon vagyunk jo paran ,akik sok " marhasagot" mar ktalaltunk, megepitettunk es mukodik. Ossze kellene allni es epiteni a komplett rendszereket, ami sokkal kiforrottabb, testreszabottabb es gazdasagosabb mint a futoszalagon gyartott szeria termekek: rekuperatorok, sorkollektorok, puffertarolok,hoszivattyuk ,stb.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (668)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!