Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2010.01.08 0 0 701
Hat te nagyon rendes vagy, hogy ki is szamoltad! En me'g ott tartottam, hogy egyszer valamikor szukseg lesz az adatra... mielott megepitenem.
Mondjuk az erdekes nem is ez onmagaban mert nem tudom mit jelent maga a szam, hanem ossze kene hasonlitani pl. egy sima foldreg.+rekupator+utofutes kombinacioval (az tok mind1, hogy azonos en.felhasznalasnal nezzuk hogy mit pumpal a lakasba, vagy azonos szintentarto v. melegito hatashoz mennyi energia kell). Esetleg a kettonk valtozatait osszehasonlitani. En amugy is, de ilyen keves alvas utan plane alkalmatlan vagyok ra, igaz nem is surgos - eleve ugy gondoltam, hogy ha eljon az ideje, a gepesszel kiszamoltatni.
Előzmény: peterch (700)
peterch Creative Commons License 2010.01.08 0 0 700
Csak egy gyors szamolas a szelloztetesre.
Bent 22C fok
Kint - 15C fok
200m3/h szelloztetes eseten cca.2000Wh-ra van szukseg, a legcserehez atadni az elhasznalt levegobol a friss levegobe.
klima COP 3,5 feltetelezzuk.
Igy a klimank fogyasztasa 570Wh az 1 oras szelloztetes idejere. Amit kapunk, az 1430Wh a kidobott levegobol es a talajregiszterbol,valamint az 570Wh a klimabol, igy egyutt 2000Wh.
Amennyiben a klasszikus talajregisztert szamoljuk, akkor 200m3 levegonel a belepo friss levego homerseklete 18C fok es a kifujt levego homerseklete 8C fok. Igy a 0C fokra szamolt veszteseg {200m3x 4C fok(22-18)x0,27}+(200m3x 8C fokx0,27)=648Wh. A klima es a talajregiszter ventijenek a fogyasztasat fedezi. Tehat ingyen csereltuk ki a levegot.
Ha a foldregiszterben 400m3/h levegot mozgatunk, akkor valojaban minden m3 levegot csak 2,5 C fokkal kell lehuteni. Mivel a talajregiszter zart, igy feltetelezhetjuk, hogy 10C fokos levegovel szamolhatunk. Tehat a kliman atfujt levego hotartalma 0C fokra szamolva (200x22x0,27)+(400x10x0,27)=1188+1080=2268Wh ,ez azt jelenti, hogy itt a hazba mar 3175Wh tudunk juttatni 907Wh raforditassal az 1 oras szelloztetes alatt.
Igy mar a haz hovesztesegenek egy reszet is potoltuk(1175Wh), amit +259Wh raforditassal nyertunk.

Udv , Peter
Előzmény: peterch (699)
peterch Creative Commons License 2010.01.08 0 0 699
Szia !

Mindjart az elejen,meg mielott valaki palcat torne az otleteink felett, tisztazni kellene egy dolgot. Mire meretezzuk a rendszert?
A., Csak a szelloztetesnel visszanyerheto homennyisegre
B., A + futes is.

Utanna lehet : szamolgatni, spekulalni, ervelni.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (697)
Axióma Creative Commons License 2010.01.08 0 0 698
Na elszurtam.
2-3: mint lent, ES futesi igeny van
4. ez bonyisabb, ugyanis alapbol megy a hoszivattyu eseten egy venti. Tehat a talajkoll. kieg. ventije - felteszem, nemigen lehet a legkondi kulterijet kulon bekapcsolni, bar lehet hogy olcsobb-egyszerubb abba belebarkacsolni -, szoval az a venti a talajkoll. keringetesere pontosan hutesi igenynel megy.
Előzmény: Axióma (697)
Axióma Creative Commons License 2010.01.08 0 0 697
Na rajzoltam, sematikusan, de hangsulyozom ez az enyem es nem peterch-e. Csak felhasznaltam benne a zart kulso kort...

piros: bentrol kidobott levego
kek: kintrol beszivott levego
zold: talajkollektor kore
rozsaszin: atmeneti idoszakban a talajkollektor helyett a kornyezetbol vett ill. oda dobott levego
citromsarga dobozok: ellenaramu hocserelok
narancssarga doboz: klima belteri
sargaszold doboz: klima kulteri (fekete koztuk a hoszallitas)
Vezerlesek:
1. befele jovo hocserelt levego akkor es csak akkro megy a felso agba, ha a lakasban futesi igeny van, ilyenkor bekapcsol a klima
2.-3. talajkollektor kiiktatas pontosan akkor, ha a kornyezet homerseklete nagyobb, mint a kollektorban levo levegoe
4. a talajkollektor keringetoje pontosan akkor megy, ha hutesi vagy futesi igeny van
A ket hocserelot egyformanak rajzoltam, de mivel a foldregiszter legarama valoszinuleg jelentosen nagyobb lesz, ott majd aranytalan keresztmetszeteket kell megoldani.
Na ezt kene kiszamolni, hogy mondjuk 2 orankenti teljes legcseret feltetelezve, meg jo hocsereloket, COP (mennyi lehet?) klimat, mondjuk 2-3x-os legmennyiseget talajkollektori oldalon, alacsony energias atlagos meretu hazat feltetelezve mennyi energiabol es milyen hom.hatarok kozott lehetne ellatni a haz temperalasat.
Peterch-e ha jol ertem annyival masabb, hgoy kihagyja mindket hocserelot, huto-futo a klima, igy nem kell elagazni sem, es a bal oldali piros nyil becsatlakozik a felso rozsaszinbe, az also rozsaszinnel meg tulnyomasra kiengedo szelep van. Joval egyszerubb, kevesebb elemet tartalmaz, kerdes hogy a klima meretezese ugyanazzal jo (akkro nyert), vagy szamottevoen nagyobb kell (ezt tippelnem).
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 696
Ezt nem értem, nekem van 120 wattos elemem, nem volt drága. Ebből összerakok 3x3 mátrixot, az 1080W, mindössze egy 20x20 centis lapon....

Megnéztem hatásfok miatt nem jó. Túl sok a veszteséghő, mindkét oldalon :(
Előzmény: Pitylogós (695)
Pitylogós Creative Commons License 2010.01.07 0 0 695
Asszem ez már a PH topicban felmerült. Aztán vki kiszámolta, hogy vagy 20000 hűtőtáska kéne egy kis PH-hoz...
Előzmény: Törölt nick (694)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 694
A házam 360m3. Már nem lesz légfűtés, de azért kösz :D

Komolyan érdekel az elképzelésed az inverteres klímáról is, de mindíg emlékeztetem magam mik is a szempontjaim a ház tervezésénél. Ilyen például hogy minimalizálom az aktív gépészetet :D

Hővisszanyerő és talajszonda még belefér :D Mindenféle melegvizes, folyadékos, mechanikus rendszer már nem :(

Ha már ötletelésnél tartunk, akkor elgondolkodtam a hővisszanyerő utólagos fűtésének Peltier elemmel való megoldásáról. Nem jó a hatásfoka, de jobb mint 100%, a hideg meleg oldal pedig adja magát a légáramal együtt. Ja, és egyszerű mint a faék, mozgó alkatrész nélkül.
Előzmény: peterch (691)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 693
Jo, akkor en emlekeztem rosszul a sorrendre, lehet.
Előzmény: Törölt nick (692)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 692
Légcsere alatt én a ház légköbméter / befújt légköbméter arányszámot értem. Mindegy hogy kintről vagy bentről jön, huzattal jár. Gondolom a fűtő hővisszanyerős szellőztetők nem 100%-ban szívnak be friss levegőt.
Előzmény: Axióma (690)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 691
Szia !

Mekkora a hazad legm3-re? Szerintem ha a hazban 22 C fok a beallitott homerseklet ,akkor a levego cirkulacios uzemmodban kenyelmesen kifuti a hazat, 700m3 levego orankenti megmozgatasaval 48C fokra melegitve. -15C fok amugy sincsen folyamatosan tobb napon keresztul. Elegendo volna 5 db 160mm-es atmeroju anemosztat es 2m/sec. aramlasi sebesseg. Igy eszre sem venned, hogy mozog a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: Törölt nick (689)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 690
A legcsere hogy orankent hanyszor csereled ki. Szerintem forditva van, en ugy emlekszem hogy 1:2-vel szoktak jelezni, hogy orankent 1/2, vagyis 2 orankent egyszer (a lakas teljes legkobmeterenek megfelelo mennyisegu levego megy be meg persze jon is ki). Tobb aztan tenyleg felesleges alapallapotban.
Mas kerdes, hogy a legfutes nem feltetlen legcsere, lasd legkondik futo modban...
Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 689
Lehet hogy rosszul használtam a tehetetlenség fogalmát. Arra gondoltam, hogy mondjuk az én házam hőigényét ami legyen 5KW 22fokon, -15 fokban, peterch szamításából levezetve a következő légmennyiségekkel tudnám pótolni:
5000 / (5*0,27) = 3700m3, 27 fokos levegő (10x feletti légcserével)
5000 / (10*0,27) = 1850m3, 32 fokos levegő (10x feletti légcserével)
5000 / (25*0,27) = 740m3, 42 fokos levegő (2x feletti légcserével)

Szóval úgy gondolom, hogy nagy lenne a huzat és vagy lassan melegedne a ház. Plusz ekkora légmennyiséghez sokkal több befújó és csövezés kell hogy ne legyen zajos. De még akkor is az ajtóknál gond lehet a konstans áramlás.

Persze mindez csak számítás, fogalmam sincs mit jelent a gyakorlatba egy 1:1 vagy egy 1:10 légcsere.
Előzmény: Axióma (688)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 688
Legfutes es tehetetlenseg? Inkabb csak kis teljesitmenyt tud vinni, ami keves lehet, de amikor a teljesitmenye eleg, akkor az rogton ott van, nem? Vagy en nem ertem a fogalmat. Tehetetlenseg nalam az, ha beviszel egy csomo energiat, de nem mozdul a homerseklet.
Előzmény: Törölt nick (685)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 687
Szia !

Nem rajzolok. Ha nincs annyi fantazia, akkor vegy papirt es ceruzat !
Meselek!
Rajzolj egy teglalapot. A ket hosszabbik oldal kozepet jelold meg, majd kosd ossze egy vonallal. Ez a vonal a klima kulterije. A ket rovidebbik oldalon jelolj meg ket-ket pontot.
Az egyik oldalt vegyuk most . Az egyik pont a pillangoszelep, itt a levego haladasi iranyanak szemleltetesere rajzolj egy nyilat a pontbol kiindulva az oldaltol kifele, mivel a felesleges lehutott levego itt tavozik a szabadba telen-nyaron. A masik pont lesz a venti, ami a kulterirol huzza az elhasznalt lehutott levegot es nyomja a foldregiszterbe, vagy nyaron a szabadba a pillangoszeleppel egyutt. Tehat a nyil iranya azonos a pillangoszelepen athalado levego iranyaval.

Masik rovid oldal. Az elso pontba erkezik a foldregiszterbol az elomelegitett levego a klima elpar oldalara. Tehat a nyil iranya a doboz belseje fele mutat. A masodik pontba erkezik a hazbol elszivott hasznalt levego az elpar oldalra . Ide is a nyil iranyat a doboz belseje fele kell rajzolni. De ide egy hazban elhelyezett venti nyomja a levegot, ami szelloztetes mellozesekor a hazban levo levego cirkulaciojat biztositja.

Udv , Peter.
Előzmény: Pitylogós (686)
Pitylogós Creative Commons License 2010.01.07 0 0 686

Lerajzolod?

Én 5x olvasás után sem értek egy szót se belőle :)

Előzmény: peterch (673)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 685
Igenis, meg nem is. A házam messze nem lesz PH, ezért a fűtést inkább felül méretezem :D

1. A hővisszanyerőmben is lesz villamos fűtőbetét, de az "csak" arra lesz elég, hogy a befújt levegő semmiképpen se legyen hűvős. Erre 0.9 KW bőségesen elég a fűtésre meg messze nem. Ugyancsak nem szimpatikus a légfűtés nagy tehetetlensége és a helyiségek között sem lehet lényeges különbség. Megfizethető árú szabályozás mellett persze. Gondolom vannak olyan motoros zsalus rendszerek, amik a gondolatomat is kitalálják :D

2. Ezért lesz elektromos szegélyfűtés, méret és esztétika miatt a fő fűtés.

3. Mivel pedig az összes ablakom padlótól indul, amiket semmiképpen nem akarok eltakarni, viszont azt sem akarom hogy a szükségképpen nagyobb hőveszteség miatt ( 1.0 ablak 0.12 fal) előttük a padló hideg legyen. Ezért lesz az ablakok előtt/alatt 2 négyzetméteren villamos padlótemperálás is, folyamamatosan, kb 22 fokra állítva.

4. A fürdőkben pedig szinte egyértelmű volt a villamos padlófűtés és az infrapanel kombinációja.
Előzmény: lzh6k4 (684)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.01.07 0 0 684
húha. mostmár nem tudlak követni. Neked akkor végülis mindenből lesz egy kicsi?
Előzmény: Törölt nick (667)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 683
Szia !

1000m3 levegot ha megforgatsz es csak 5 C fokot vonsz el, akkor 1000 x 5 x 0,27=1350 Watt. Ehhez a klima hozzaadja a hazbol kidobott levego meleget es a sajat kompresszor " meleget ". Ez boven elegendo a hocserere es a haz hoveszteseg potlasara.

Udv , Peter.
Előzmény: bjanoss (681)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 682
Szerintem a szukseges legmennyiseg ket dologtol fugg: 1. szukseges teljesitmeny 2. elszivo oldali homerseklet (tulkeppen a viszonya a leado oldalihoz). Mivel itt mind a ketto az "alap" klimahoz kepest turbozva van a nekunk kedvezo iranyba, nyilvan toredek kell csak. Jo kerdes, hogy annyira toredek-e, hogy elbirja a foldreg - de mar csak azert is valoszinu hogy elbirja, mert a foldreg. osszesen annyi teljesitmenyt kell adjon, amennyi a szellozesi veszteseg + futesi igeny, es hat itt ugye igencsak jol szigetelt hazakhoz tervezgetunk altalaban. De nyilvan majd szamolni is kell egyszer.
Előzmény: bjanoss (681)
bjanoss Creative Commons License 2010.01.07 0 0 681
Csak egy gyors kérdés: egy klíma kültéri egység áthajt magán párezer köbméter levegőt óránként. Lehet/érdemes ekkora légmennyiségre méretezni egy talajregisztert?
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 680
Jaja, valahogy igy.
Amugy rajzoltam, egyelore kezzel, 3 legtereleses szabalyzas, meg ha se futes se hutes nem kell (azert valamennyi hiszterezist csak elviselunk a lakasban) akkor meg nem kell a foldreg. ventije se menjen.
Majd este berakom valami elektronikus formaban aztan meg lehet meozni.
Előzmény: peterch (679)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 679
Az meg ugy megoldhato, hogy a beerkezo es kilepo agba pedig kell meg ugyszinten egy zaroszelep, ami a kulso levegot zarja vagy engedi a klimara, valamint a kliman atfujt levegot a szabadba.
Mukodes. Alap helyzetben a leirtak alapjan. Ha emelkedik a kinti homerseklet, akkor a ket szelepet nyitom. Igy a belteri elhasznalt jut a klimara keverve a kinti homersekletu levegovel. A kliman atjutott levego meg kifuj a szabadba.
Előzmény: Axióma (677)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 678
Neha eleg fogni egy darab papirt ,ceruzat es rajzolni.:-)
Előzmény: Axióma (675)
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 677
Na jo, egy vezerles kell ra, ha kint tobb mint 8 fok van kint, de me'g futeni kell, akkor a zart kor helyett a helyi levegot kell kozvetlenul hasznalni. Nem tudom, milyen surun lehet ez egy jol szigetelt hazban.
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 676
Szia !

Orulok, hogy meg egy megoldassal gazdagithattam a valaszthato alternativakat.

Udv , Peter.
Axióma Creative Commons License 2010.01.07 0 0 675
Ja megertettem, bocs ha felreerthetoen fogalmaztam, csak el kellett hozza olvasnom parszor, lassan. De a kulsot zart korbe kotni abszolut kiraly!
Előzmény: peterch (673)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 674
Szia !

Szerintem minden megoldhato. Meg kell beszelni es utanna megepithetjuk.:-)

Udv, Peter.
Előzmény: Törölt nick (672)
peterch Creative Commons License 2010.01.07 0 0 673
Szia !

Egyszerusitve. Van egy doboz, amiben van a kulteri. Egyik oldalrol megy ra a haz elhasznalt levegoje meg a foldregiszter levegoje. A hazbol a levegot ugyszinten egy venti nyomja a dobozba. tehat a masik oldalon a levego egy reszet a foldregiszter ventije elszivja, de a tulnyomas nyitja a pillangoszelepet, amin a folosleges levego tavozik. A kondenz meg elfolyik a csatornaba. A belteri egyseg meg vagy fut, vagy hut ennyi. Abszolutt gazdasagos, ha egy olyan klimaval oldod meg mint az enyem, akkor 85000 forintbol megvan es DC inverteres .
Remelem igy erthetobb?

Udv , Peter
Előzmény: Axióma (670)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.07 0 0 672
Figyelj, ha jól tudom, akkor még földrajzilag is közel vagyunk egymáshoz lehet hogy érdemes lenne leülni és ezt megbeszélni!

Ha te vállalod a vezérlést, én adom a házamat és megveszem a hozzávalókat? Aztán lehet referencia? Na?!!
Előzmény: peterch (669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!