Szerintem vegyél egy kitekerhető katonai árbócot.Én is így oldottam meg!
Ha nagy szél van,vagy villámlik,leengedem az árbócot és kész!
Az adok veszek topikban most árulnak egy 9 méterest.Ha ilyen árbóc mellett döntessz,mielőtt elhozod nézd meg hogy rendesen működik-e!!!Az én 12 méteres árbócom,fent maradt,sehogy nem tudtuk lehozni!Aztán jött egy alpinista ismerős,aki megmászta és sok olaj és nyomkodás után végre lejött.Az egész azért volt,mert ahogy kb 200 Km-et utaztunk az árbócal hazafelé,a rázkódástól az egyik sodrony átcsúszott az orsó fogaskerekei felett,mikor kifele ment,ez szétdarálta,és megtörtént a baj.Most 4 méterrel kevesebb lett ígyaz árbóc,de láthattad a linkelt videómon ,így is jó a vételem,és az adásom sem rossz./Hotel Alfán megnézheted a logbookom,109HA094/.A villámmal meg nagyon nem tudsz mit kezdeni,jó földelés és sok szerencse :D
Ha az udvarodon bárhova becsap,szerintem mindegy hol van a PC,akkor is tönkrevágja.
Nem műanyag, hanem üvegszálas! Sztem az elég erős. Összeraktam a sauban, de csak két ellensújt tudtam rátenni mert a másik kettő sajna falnak meg kerítésnek ütközött volna így hát nem tudtam SWR-t sem mérni rajta. A PC és az elektromos hálózattól nem a zavar miatt félek, hanem ha netán jönne a ménkű akkor a levezető indukciójától félteném a cuccost. Bár kb. 2m nem hiszem, hogy sokat számítana... Szóval most megint valami külön árbócon agyalok. Esetleg valami brutál vascső... Na majd kiderül.
Nyilván minimum egy 10m-es árbócra tenném szivesen ha lenne. Már azon is agyaltam, hogy valahol nézek üvegszálas ledöntheő zászlórudat menyiért lehetne szerezni aztán azt kissé átmókolni de biztos horrror árban mennek. Bár mostanában sajnos sok autókereskedés zárt be és esetleg valami árverzésen hát ha lenne olcsón ott ugyanis sok helyen láttam már ilyet.
Más: Valaki nagyon brékózik Szolnokmegyéből, kár, hogy nem tudok visszaszólni neki :-(.
Ez csak amolyan sematikus ábra. A házfal mellett azért nem lenne jó levinnem mert ott végig beton járda van és nem igazán akarnék betont fórni stb. Meg így messzebb lenne az elektromos hálózattól is valamint a pc-scuccom is a teraszajtóhoz kb.1m-re van.
Egyenlőre még nem tudom hová tegyem fel... :-( de már nagyon tenném!
Nekem azt mondták,hogy akkor kezdhetek vele valamit,ha az ellensúlyok a tető vonala felett vannak.
Ez lehet hülyeség,de minnél magasabban van,annál jobb a vételed és az adásod is.
Nekem is annyira alacsonyan volt a penetrátor,hogy az ellensúlyok pár centire voltak a tetőtöl,ráadásul a szomszéd háza mellől ki sem látott.Nem is nagyon válaszoltak a hívásaimra.Most feljebb van,és minden működik.
Nekem nem tetszik.Én a házfalon vinném le a szokásos módon.
Komoyabb aggályom,hogy az antennatartó konzolnak nincs merevítése.
Ahhoz,hogy radiálok így elférjenek(még 45 fok-nál is majdnem 2 m) túl hosszú vascsőnek kell kinyúlni a fal felől,amit oldalról és alulról ki kell merevíteni,mert elhajlik,beleng,kiszakad.
Köszönöm a választ, természetesen még utánnanézek a villámvédelmi dolgoknak. De ugye ha az antenát földelem, akkor egy földre kerül a vaskorláttal vagy akkor külön kell földelést bekötni az antennának?
Igaz. Ha pedig tovább olvastad volna: „A szabvány szerint a készülékház és az antenna nem választható szét, külső antenna galvanikusan nem csatolható. A PMR rekordkísérletek alkalmával megesik, hogy - többnyire induktívan csatolt - külső antennával is kísérleteznek a résztvevők. Ezt a módszert a PMR-rádiósok alapvetően nem ítélik el - természetesen szigorúan csak akkor, ha a kísérlet során az adásteljesítmény az 500mW-ot nem haladja meg! Ha külső antennával kísérletezel, azt ne titkold el, adásodban említsd meg, milyen antennával beszélsz.”
Nem ismerem az illetőt, de szerintem nem részeg. Csak műszaki téren alacsony a tűrőképessége, az embereket jobbító szándéka pedig erős…Gondolj arra, hogy a vezetőanyagoknak nemcsak egyenáramon mérhető tulajdonságai vannak. Az 1 mikroV-os meg az 1000 A-es tartományban vagy pl. egy 100 km hosszúságú távvezetéken is előállnak olyan fizikai jelenségek, amelyeket a hétköznapi életben el lehet hanyagolni. Ha a méréseket váltakozó árammal végzed, akkor ennek frekvenciájától függően érdekes tulajdonságok kezdenek mutatkozni. Pl. a váltakozóáram nem a vezeték teljes keresztmetszetén folyik; a vezetéken nem akkor folyik a legnagyobb áram, amikor azon az adott ponton a feszültség a maximumon van, a vezetőt körülvevő szigetelőanyag tulajdonságai befolyásolják a jelek átvitelét; az energia nemcsak a vezetékben, hanem annak környezetében is tejed – ebből kifolyólag a közelben levő más vezetők is befolyást gyakorolhatnak rá; a vezető geometriai tulajdonsága is befolyásoló tényező; és a frekvencia növelésével egyre nagyobb jelentőségű lesz a vezető induktivitása meg a környezetéhez viszonyított kapacitása. Ezt csak irodalmi stílusban írtam, sok pongyolasággal – esetleg majd kikapok érte. Ha valakit jobban érdekel: http://www.google.hu/search?q=impedancia&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a Ezek csak a linkben említett antenna miatt jutottak eszembe, hogyan is fog az működni…
Hát ja, tettem volna ha lett volna itthon hosszabb popszegecs :-(.
A földbe 1000mmx40mm körüli vas leütve elég-e? És a terasz és korlátok full szögvasból vannak befolyásol-e az valamit? Elvileg mindent össze kellene drótozni? A többi koaxkábelem több ponton a terasz vasszerkezetéhez van rögzítve (parabola, kábel-TV, rádió) ez jó-e így vagy veszélyes?
Vágtam távtartónak hajlítható kb.-2,5mm-es műanyag kis csíkot amit visszahajtva akartam bepopszegecselni a lyukba, de a popszegecs nem ért át eléggé az aluba és csak a műanyag egyik felébe zömült bele. A sauban össze is állítottam már az antennát. Hatalmas! Az elforgathatós megoldást sztem egyenlőre jegelem. Akkor már megint kérdeznék is: földelésnek mondjuk 20mm-es alusodrony jó-e?
Távtartónak,ha nem volt más bepattintós kábeltartó bilincset szoktunk használni(fekete színű birja az UV-t),úgy hogy a drótnak megfelelő hornyot vágunk bele.
Az is jó,ha egy darabka műanyagot, esetleg teflont odacsavarozol arra a tátongó lyukra és egy másik csavarral arra rögzíted a hurok vízszintes részét.
(Mondanám,hogy adok egy tartót,de túl messze vagy)
"A hozzá adott eredeti antennával sem használhatom?" Levehető -> nem PMR446 -> egyedi engedély kell.
Tudod, ez olyan, mint a vasúti menetrend. Jobb helyeken vonathoz lehet igazítani az órát. Más országokban csak arra jó, legyen mihez számolni a késést. Ez nem rádiótechnikai probléma.