Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
De el kell dönteni pár dolgot: Hiperszuper atombomba szintű permetezést akarsz, vagy enyhébb, kevésbé mérgezős permetezést.
Mert biztosra mehetsz 3-4 felszívódóval is, aztán eheted a sok mérget, vagy tülkön ülve figyelheted az időjárást és a szőlőt, hogy mikor kezdi felütni fejét a betegség és gyorsan beavatkozni. De maga a művelésmód (nem csak az h kordon, vagy fejművelés) is bőven befolyásolja, hogy mennyire kell védekezni. A terhelés és még 1000 más dolog is. Ha már meglévő szőlőd van akkor legjobban a szellős lombozattal és ésszerű terheléssel tudod a permetezések számát csökkenteni.
Én személy szerint évente 1x használok felszívódót, ez virágzás előtt, mert ekkor a legkiszolgáltatottabb a szőlő. Talán ha bátrabb lennék akkor ilyenkor is csak kontakt szerrel mennék, de hát egyelőre még nem vagyok ilyen merész.
Csak egy tipp,figyeld meg,hogy a szőlőn vagy a fàk törzsén van e hangya vàndorlàs ,ha ijet làtsz biztos lehetsz benne,hogy tetü van rajta.Pajzs,levèltetű,körtènél,levèlbolha.
Tiszteletem a Fórumozóknak!permetezésre mikor lehet felkészülni?ajánlatos megelőzés céljábol?vagy a pár centis hajtásokat még nem kell, ha igen melyek a bevált permetszerek,egy-két tippet írhatnátok ami nemcsak szőlőre,hanem amivel a gyümölcsfákat is megtudnám permetezni/alma,körte,nektarin,szilva/,köszönöm.
Azt kell tudomásul venni, amelyik tőke fajta hiányosan, betegesen,fagyérzékenyen termékenyül vesszen, le kell váltani egy másikra amelyik azon a területen,azon a táptalajon bőségesen terem.Nem szabad a reménykedéssel éveket eltölteni.
A Sultana (Sultanina) örmény-iráni eredetű.Iránban ma is nagy mennyiségben termesztik,mazsolát készítenek belőle.Irán a föld legnagyobb mazsola termelő országa.Nyilvánvaló,hogy teljesen magnélküli,az I.sz.magnélküli osztályba sorolják.Ha volt benne mag,akkor az nem Sultana volt.
USA vagy francia régi szőlőfajta.Szülők:Concord x Isabella?Érési idő:szept.közepe(más forrásból 115 nap).Fürt: 130-200 gr.hengeres,vállas,kissé tömött.Erős növekedésű.Bogyó:kerek,15-16 mm.2,6-2,8 gr.sötétkék,nem nagyon kemény bőrű,lágy húsú,világos színű gyümölcshússal,málna,eper ízű.
Cukor:20 %,sav:6-8 gr./l.Betegség ellenállás az átlag felett van.Szívós fajta.Fagy:-28C°.
Saját tapasztalat:4-ik éve van meg,de még mindig 3 rügyre metszettem,mert annyira gyengén nő.
Két éve egy csomó siklót megmentettem (egy nagy kupac fűkaszálék alján voltak és éppen kikeltek) az elégetéstől és átvittem a kaszálékkal hozzám (Nagyecsér) és a pockok gyakorlatilag eltüntek a környékről...
S még egy: egyik pocok osont a házba utána a sikló...
Sultana miatt kérdeztem. Tavaly hozott az egyik egy bemutatkozó fürtöt. Külsőre fajtaazonosnak tűnt, de volt benne mag. (Azt már így utólag nem tudom, hogy minden szemben, vagy csak egy részében.) Függhet a mag beporzástól, vagy csak fajtafüggő? Az említett fajtának mekkora a magja?
Fajtánként!A "jobb szőlő oltványosok"/nem magyar/ a szülők nevei mellett feltüntetik az alany fajtáját,és a magnélkülieknél az osztályba sorolást is.Pl.beszemennüj I-II osztály.
A Helikonról ilyen besorolás tudtommal nem található a magyar kertészetek fajta leírásában.
25:45-től kezdődik a releváns rész, ami nekem feltűnt, hogy itt is szimplán Helikonként említik a fajtát, illetve az általunk feltett kérdésre, hogy külön van -e szépe vagy muskotály, szintén elhangzik a válasz, "ez a helikon, de szelektálgatjuk még, hogy minél jobb változatban kerüljön be a piacra..."
Köszönöm,hogy válaszoltál, az én talajom hordalék dunai réteg.Sajnos az áfonyához Á jelű tőzeg réteg kellene.Írígyellek,hogy nálatok ez termeszthető.De azért a hagyma az jó tipp volt végül is saját használatra nem szabad túlzásba esni. Tisztelettel.
Jól megfér egymás mellet a metélőhagyma a szőlővel,a trágyázott talajon szépen fejlődik a hagyma1-2hét és a hagyma helyére pár db sárgadinnye palántát akarok rakni,15méteres szakaszra 4-5db kb,szerintem megférnek egymás melett.Tavaly cukkínit raktunk a másik lugas elé egy méterrel a napos oldalra,jól fejlődött mind a kettő,nem nyomta el az egyik a másikat