Keresés

Részletes keresés

Gumihal Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1472

Üdv Fórumozók!

Bocs de engem is érdekelne a pajor elleni "védekezés"  valami hatásos módja!

Van pár fám amit ki vettem és a gödrökben kb 1négyzetméteren 4-8-10 pajor is volt

Talajfertőtlenítőt /Galition/ Force/  tettem a gödrökbe de nem nyugtat meg a dolog! :-(

Mivel lehetne esetleg a meglevő fák tövét pajor mentesíteni??

Mert attól tartok azok alatt is van!

Ültetés előtt bőven trágyázok alájuk!

Biztos ezt szeretik, mert a szűz területen ásott gödrökben  csak elvétve találtam!

Köszönettel fogadnék minden ötletet!

Didergő Király Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1471

Hú, ezek közül én is tudnék választani! Hogy szerezted be a csemetéket? Termés volt már valamelyiken? Mik a tapasztalatok? Nagyon izgatott lettem!

Előzmény: Camrom (1469)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.20 0 0 1470

Ha a szomszéd falusi vagy hívjál fel, a pajorkérdést megbeszéljük, mert van rá egy fehérjebontó enzim.  

Előzmény: Camrom (1467)
Camrom Creative Commons License 2013.11.19 0 0 1469

Helló,

ezek közül válogattam :

http://www.ips-plant.com/gamme.php?ID=1

és ezek közül :

http://www.cot-international.eu/products-presentation-1.html

amelyik szinpatikus volt :-)

Előzmény: Didergő Király (1468)
Didergő Király Creative Commons License 2013.11.18 0 0 1468

én nem mernék tanácsokat osztogatni az ültetéssel kapcsolatban, itt csak tapasztaltabban vannak nálam, viszont az érdekelne, hogy az 52 kajszid fajták szerint hogy válogattad össze?

Előzmény: Camrom (1467)
Camrom Creative Commons License 2013.11.18 0 0 1467

Azért kérdezem, mert lassan aktuális a dolog, mármint az ültetés.  A másik pedig, hogy ellentmondásokat olvasok az őszi talajfertőtlenítésről, mivel a pajorok lementek mélyre s tavaszig elmúlik a hatásfoka a szereknek, mit mutat a gyakorlat, hogyan tapasztaljátok? A másik "pajortáp"-ra nem szeretnék költeni, mit javasoltok, mint hatásos szert? Olvasok olyanról, mint ültetőtabletta, de szerintem ez parasztvakítás és pénzrablás, de gondolom valami azért nem ártana, véleményetek szerint mi a jó ? Eddig csak 16 gyümölcsfát ültettem hobbi szintem, de most készülük letenni 58-at, amiből 52 kajszi, minden okosságnak és tapasztalatnak örülök és próbálom a közeljövőben meg is hálálni. :-)

Camrom Creative Commons License 2013.11.18 0 0 1466

Helló, ki hogy ültet fát, mit tesztek a gödörbe? (talajfertőtlenítő, valami starter műtrágya, ilyenekre gondolok)

Didergő Király Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1465

azon az oldalon, ahonnét idéztem, egyébként mint alanyt, a vadkajszit tették első helyre. és igen, az is le volt írva, hogy a megfigyelések ontario-ra vonatkoznak (ami persze nem jelenti azt, hogy a legtöbb helyen ne lehetnének ugyanúgy érvényesek. kivételként a rossz vízelvezetésú helyeket említették, ha jól emlékszem).

Előzmény: gergerg (1448)
Didergő Király Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1464

az, hogy látszik a forradás, önmagában nem lenne baj, csak én arra gondoltam, hogy annyira összeforr az alannyal az oltvány, hogy nyoma sem marad. tehát eszembe sem jutott, hogy magával az összenövéssel is gondok lehetnek.

Előzmény: Törölt nick (1445)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1463

Honnan tudod, hogy mirabolán alanyon van és nem Kisnánai Lószemű szilván, mert hát ez a kettő nem ugyan az.

Előzmény: gergerg (1447)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1462

Szélesíteni kell a látásod és olvas külföldi publikációkat, ne csak a 70es évekbe leragadt magyar „szakembereket” 

Előzmény: gergerg (1454)
gaabre Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1461

Éreztem, hogy rá fogsz kapni az iróniára, volt benne némi szándékosság :)

Piszra Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1460

Sziasztok!

Az utóbbi napok hsz-it átolvasva:

Jelenkezzen nállam aki tud wieva alanyt! (nem jól írom,de értitek)Dél-Békés.

Camrom Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1459

Helló, más téma, valamelyik fórumon olvastam, hogy a kökény mint alany is megérne egy próbát. Mennyire elképzelhető ez szerintetek?

Camrom Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1458

Helló, hát remélem is, hogy nem Flavorcot, mert akkor mellényúltam. Tényleg van itt a fórumon olyan aki már kóstólta?

Előzmény: Törölt nick (1422)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1457

Igen

Ez egy szelektált klón, alapfajta a myrabolán, ez olyan, mint a Wavit vagy a Weiva, aminek alapja a Wagenheimi szilva

Előzmény: Ali-bá (1455)
gergerg Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1456

Az enyémek is elképesztőt nőttek, főleg ha azt nézem hogy 1 éve még csak kiásott és visszatöltött gödör volt a helyükön. Én nagyon örülök hogy azon vannak. Na jó, a Kioto nem nőtt olyan nagyot, de ugye az olyan fajta.

Előzmény: Ali-bá (1455)
Ali-bá Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1455

Nagyon szépen fejlődtek rajta a kajszik, másfél méteres hajtások nőttek. (Akkor ez 'Myrabolan BMV'.)

Előzmény: Csarli1 (1451)
gergerg Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1454

Ezt már írtad, de azt még sehol nem olvastam hogy a mirabolán bizonyos változatai értek meg a leváltásra, más változatai meg pont hogy nem. És a mirabolánban is van lehetőség.

Előzmény: Csarli1 (1451)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1453

A megválaszolt kérdéseket kérésemre Józsi Bá tette fel a Wavit alanyokkal kapcsolatba.

A választ Robert Schreiber adta meg, és németből Józsi bá fordította le 

"Jó napot!

A kajszifák ültetésénél a legjobb eredmények azokkal a középerős növekedésű,  1 éves csemetékkel vannak, amelyek az ültetésnél erősen vissza vannak vágva. Ez vonatkozik a növények ültetés utáni megeredésére és a 4.-5. év utáni fakipusztulásokra is.

Ha egy faiskolában neveljük fel a csemetét és utána ültetjük ki, ez azzal az előnnyel jár, hogy az ember szortírozhatja a fácskákat és az ültetvényen nincs kiesés, illetve együtt ki tudja ültetni az erős és másod osztályú fákat  és az ő igényeiket speciálisan kezelni.

Amennyiben az ember az alanyokat a végleges helyükön oltja be, 5-10 % kieséssel kell számolnia, amelyek pótlására gyakran 2-3 évre van szükség.

A kiültetéskor mélyebbre ültetni nem feltétlen szükséges, amúgy is csak 2 cm-rel csinálnánk, és a gyökerek a következő években a fő tömegüket úgyis ott fogják képezni, ahol a legjobban érzik magukat.

Összevetve más alanyokkal, mivel a WaVit toleráns a Pseudomonas-ra, vele az eredményeink azonosan jók, vagy jobbak az összes kajszifajta vonatkozásában.

Néhány "Szeretneszívesen Szakember", bőtermő fajtáknál erősebb alanyokat javasol, anélkül, hogy előtte konkrétan összehasonlított volna. A termelőknek magasabb lett ugyan a hozamuk a 2.-3. évben a nagyobb favolumen következtében, ami  kezdetben az erőteljes növekedés miatt jól nézett ki, de a 4. + 5. évben általában bekövetkező magas fakiesések miatt, hosszútávon a WaVit mindig a legjobb.  Egy kiesett fa helyén 2 évig ismét nincs hozam.

Ha az ember száraz talajon nem tud öntözni, akkor az erősebb alanyoknak van előnyük.

gergerg Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1452

Csarli! Te tudod a legjobban hogy én nem zárkózom el az újak elől, de én nem vagyok biztos abban hogy akarom az újat, mert azt sem tudom hogy mi az. Az hogy kik, hol, mit írnak róla, nem érdekel. Elültetem és majd meglátjuk. Addig nekem a mirabolán a legjobb. Te másért ülteted azokat a fákat. Te ezt nem teheted meg. Én nem sokat akarok, hanem finomat. A kettő nem zárja ki egymást, de más területen az a tapasztalatom, hogy az egyenlet az egyenlet. Bizonyos szempontból jobb lesz, bizonyosból meg nem. Elég ha az intenzív művelést hasonlítjuk a hagyományoshoz. Termés mennyiség, élettartam viszonylatban. Én nem nézhetem a te szemeddel a baracktermesztést, mert nekem egész más a fontos.

Előzmény: Csarli1 (1450)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1451

Azok mirabalan 29 C-én vannak. ez olyan, mint a Trabi és a BMW, igaz mind kettő német.  

Előzmény: Ali-bá (1449)
Csarli1 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1450

Addig úgy jársz, mint nagyapáink, elmúlik 50 év, és a világ elmegy melletted, sőt már el is ment 30 évet.  

Valamiről nem tudni nem jelenti azt, hogy nincs, vagy nem működik. 

Ali-bá Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1449

Az olaszok meg a Far... sorozatot arra oltották. Amit Csarli hozott, azoknak a növénykísérő cimkéjén az van megnevezve. Remélem jól teljesítenek itt is nemcsak Talján-honban. 

Előzmény: gergerg (1447)
gergerg Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1448

Másrészt szép dolog hinni az újban, bízni abban hogy jobb lesz, de olyan valami mellett érvelsz, amiről eddig csak olvastál. Az új alanyaid lehet hogy már egy méteresek is lehetnek, mégis úgy nyilatkozol róluk, mintha 20 éve teremnének nálad. Én meg azt mondom, megadom nekik az esélyt, de nem égetek fel mindent magam mögött csak mert azt olvastam. Ami jó amerikában, nem biztos hogy nálunk is jó. AZ új alanyok hibáit még senki nem gyüjtötte össze, hisz nem arra fókuszálnak, hanem az előnyökre. De borítékolhatod hogy azoknak is lesz rosz tulajdonsága. Holland burgonya? Ízetlen almák? Ízetlen paradicsomok? Mondanak valamit? Na majd ha kiderül hogy ezek az új alanyok minden tekintetben megfelelnek nekünk is, akkor fogom egyenrangúként kezelni a mirabolánnal szemben. Ha jobb lesz, jobbként fogom kezelni. Egyenlőre kisérletként kezelem. Bizakodva.

Előzmény: gaabre (1446)
gergerg Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1447

Tudod sok milló tonna kaszi termett azokon a rossz mirabolánokon, és sok is fog. De tegyük fel hogy igaz. Akkor viszont kész csoda hogy a rosszul forradó, sarjadzó, vírus és gutaütésérzékeny mirabolánok 30 évekig is kiválóan teremnek nálunk, itt északon, ahol még el is fagy, mert még sietteti is a virágzást.

Előzmény: gaabre (1446)
gaabre Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1446

Micsoda? A suttyó jenkik ekézik a jó öreg mirobalánt mint kajszi alany?? Felháborító disznóság, hazaárulás! A vár fokán felpofozni mindet!

Előzmény: Didergő Király (1432)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1445

Ha más a kérge akkor tuti látszani fog,pl mandulán az őszibarack,vagy szilván a kajszi ,de ez miért baj ?

Előzmény: Didergő Király (1434)
Ali-bá Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1444

Az őszibaracknak nem árt, ha 10-20 centivel mélyebbre kerül, de a többinek esetleg igen. Szőlőnél, ha oltvány akkor kifejezetten rossz, mert a nemes legyökerezik és elrugja az alanyt.

Előzmény: lacy63 (1443)
lacy63 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 1443

Nem tudom. Így szoktam. Nem mélyre, csak a föld éppen eltakarja.

Előzmény: buga1 (1442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!