Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az oltás igen egyszerű művelet. Aki ceruzát tud hegyezni késsel, az oltani is tud. (Esetleg még nem próbálta.) Használd ki a téli időszakot és nézz be az Oltás, szemzés, dugványozás c. fórumra és kérdezz.
A ceglédi óriás pont fagyérzékeny és még önmeddő is.
Nézd, gyerekkorom legszebb nyarait a Rábaközben töltöttem, és nagyapám kajszifái alapján meg van a tapasztalatom, hogy kb minden második évben volt termés a tavaszi fagyok miatt. Neki nyílván a régi magyar fajtái voltak. Így mindenképpen valami fagytűrő fajtát (Bergeron, Kioto, vagy a késői érésű Carmingo-k) javasolnék mondjuk a Gönczi mellé, hogy azért mindig legyen termésed. Korai kajszikkal pedig azért érdemes próbákozni, mert elvileg jobb áron (primőr) értékesíthetők. A nemrég belinkelt olasz oldalon mondjuk hülyeségeket írnak az Auróráról (Early Blush), azt, hogy a fán tartható, nem hullik. Hát ezt ne hidd el, éretten szépen lehullik.
Így van...és a karcsúorsónál ugye nem túl sűrű,ráadásul a hosszú termőrész az csak a legalsó,a vázkar,az meg ugye 50-70 cm magasságban van és csak a sort árnyékolja.
Köszönöm a gyors választ, Kramcsák Úr! Szóval azt javasolja, hogy nagy méretű fajtát ültessek, mert jobban eladható..Ezek közül a ceglédi óriással jók a tapasztalatai? Erre a fajtára eddig nem gondoltam valahogy, talán mert olyasmit olvastam, hogy hamar bepuhul? de felírom...
Amiken filóztam eddig: bergeron, goldrich, gönci magyar, ceglédi arany, korainak esetleg aurora...
De csak amiket itt neten bogarásztam azok alapján, mert semmi tapasztalatom nincs egyelőre...
Még, annyit a korai és késői éréssel kapcsolatban,hogy nekem véletlen belekerült egy budapest vagy berzseron ,?? mindegy milyen fajta , késsöbb ért meg kicsiket, kemények voltak a gyümölcsök, úgy hogy nekem nem tetszett legszivesebben kivágtam volna de , megvártam a végét, es egyszere lett kivágva,
30-éves tapasztalatom , 1 hold 1600nöl, 125 fa alapján, első a kajszi mirobalányon van beoltva igy magyarországon bár hol jól meg van, nem igényel gazdag talajt, az alföldi homokon is jót produkál. a fajtákra ceglédi óriás 3db x1db magyar vagy gönci magyar, vagy ezek klonjai, / Újkígyosi faiskola forgalmaz szerbiai magyar kajszi szelekciós fákat,/ ha hordalékos kövértalajod van , kell évente vagy javasolják a metszést mint az őszibaracknál, a jvasolt arány a megporzás miatt, a 3 ceglédi pedig a termés nagysága és mennyisége miatt, a ceglédi óriás harmad annyi db al is nagyobbtermést produkál,súlyban ,/ kevesebb munka gyorsabb szüret, eladhatób termés,/ vannak a 3szoros fák az a mirobalányra oltanak stenly szilva törzset és ebbe a koronába a kajszi, nem régi a hazai tapasztalat ,de jókat mondanak róla , ellenállóbb a betegségekre, érdemes a fáradtság az odafigyelés az indulásnál itt döl el 30-40 év sorsa , ha lesz még itt, annyi,?
Lehetőleg minél kevésbé kényes fákat. Eladás lenne a fő cél, milyeneket ajánlanátok? Korai vagy késői termők? Mely fajták /amik azért beszerezhetőek is könnyen/ lennének erre a célra megfelelőek?
A benapozottság leginkább attól függ, hogy milyen sűrű az ág/hajtás rendszer, valamint mekkora a fák egymástól való távolsága. (Az asztal/tányér koronánál azt tapasztaltam, hogy 1 m vastag lombkoronán még az alsó levelek is kapnak valamennyi napot.)
Ha nem haragszol sztem nem is arányos a rajz.A nap sokkal magasabban van ,így a beesési szög is meredekebb,ilyen formán max naplementekor kap fényt a fa /ill. napfelkeltekor/...vagy ha törzsmagasság több 0-át is tartalmaz :)
Hát ...inkább nem vitatkozok :) Ez a modellezés nem az én esetem.
A rajz amúgy érdekes...milyen magas törzszsel dolgozol ?A tengely nélküli forma meg váza ? tölcsér ?katlan ? Minél meredekebbek a vázágak annál kevésbé tud a nap a korona belsejébe világítani ...és szerintem az alsó rész simán árnyékba kerül hacsak nem több méteres törzset tervezel mivel a felül szélesebb korona az alsó részeket leárnyékolja.
A váza sem tömött, legalábbis nekel olyan, minha egy papírlapból hajtanál tölcsért. Nincs rajta árnyékos terület a nap oldalán, viszont a tölcsér felső nyitottsága miatt, a nap süti a nap felőli oldallal elentétes oldal nagy részét is. Míg az orsónál mindig csak a termőfelület fele napsütött. Ha van sok időd, hajts 2 papírtölcsér és lemodellezve a nap irányából fújd meg őket festékkel és nézd meg, mekkora felületet fed a festék. Ha a vázágak és a vízszintes álltal bezárt szög nagyobb mint a nap, a fa törzse és a vízszintes közé rajzolt háromszög szöge, akkor nincs alul sem árnyék.
Azt gondolom hogy ha a nap alacsonyan áll akkor is így látja/süti a fát. Ha magasabban van, mégjobban besüt a tölcsérbe. Döntsd el melyik koronaformán több a sárga. Vagy modellezd le a konyhában egy tölcsérrel, lámpával. Én legalábbis így gondolom. :-)
Nekem a goldrich volt a szimpatikusabb, mivel ellenállónak írják és, hogy legyen egy modernebb fajta is. Nehéz a választás... ismerős a helyzet. Szívem szerint mindből ültetnék 1-2 darabot. A gönci az egyértelmű volt 10 ből 11 ember etalonként említi. :)
Azt hiszem, Te dícsérted már többször is ezt a fajtát, ezért nem rég már majdnem vettem (eredetileg nem terveztem, de gyakorlatilag bárhol kapható és annyi jót írtál róla... ;-) ). Viszont az említett helyen a fa mellé helyezett táblácskán az ismertetőben 'savas'-nak titulálták, akkor ott hagytam. Nekem nem jönnek be a savas gyümölcsök.
Egyszer régebben volt már itthon ez a fajta, valamiért kiveszett (már nem tudom az okát). Eredetileg az utóbbi időszakban (egy-két év, hirtelen több fajta nemes gyümölcs ültetése) a netes leírások alapján se került be nálam a kiválasztott fajták közé. Valahogy nem volt szimpatikus.
Idén termett egy-két szemet az idén tavasszal ültetett Pinckot. Az íze megfelelő, de őszintén szólva egy hajszállal savasabb, mint ami nekem megfelel (teljesen érett volt, már hullott).
Mivel nagy gyümölcsűnek jellemzik, most viszont nem igazán volt az (aszály?? - mondjuk öntöztem, de azért miért ne lehetne?). Talán nem elég nagy még a fa és a gyökérzete, hogy rendes méretű gyümölcsöt teremjen, talán ez a körülmény befolyásolta az ízét is. Meglátjuk!
Ha ilyen marad több éven át (esetleg a méret növekedése mellet, de ha ilyen lesz, az se baj, mert így is hozza az átlagot), vagy megtartom vésztartaléknak, vagy mivel sok fajta van, teszek helyette 'jobbat'...