Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1551

Az oltás igen egyszerű művelet. Aki ceruzát tud hegyezni késsel, az oltani is tud. (Esetleg még nem próbálta.) Használd ki a téli időszakot és nézz be az Oltás, szemzés, dugványozás c. fórumra és kérdezz.

Előzmény: gavrilo82 (1549)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.10 0 0 1550

A ceglédi óriás pont fagyérzékeny és még önmeddő is.

Nézd, gyerekkorom legszebb nyarait a Rábaközben töltöttem, és nagyapám kajszifái alapján meg van a tapasztalatom, hogy kb minden második évben volt termés a tavaszi fagyok miatt. Neki nyílván a régi magyar fajtái voltak. Így mindenképpen valami fagytűrő fajtát (Bergeron, Kioto, vagy a késői érésű Carmingo-k) javasolnék mondjuk a Gönczi mellé, hogy azért mindig legyen termésed. Korai kajszikkal pedig azért érdemes próbákozni, mert elvileg jobb áron (primőr) értékesíthetők. A nemrég belinkelt olasz oldalon mondjuk hülyeségeket írnak az Auróráról (Early Blush), azt, hogy a fán tartható, nem hullik. Hát ezt ne hidd el, éretten szépen lehullik.

Előzmény: gavrilo82 (1549)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 1549

az oltás dolog érdekes, de gondolom elég sokat kell gyakorolni, mire eredményt hozhat.

 

A ceglédi óriás kajsziról azt olvastam, hogy nagy méretű és nem annyira érzékeny a fagyokra, valamint "piacra való" gyümölcse van. 

Van valakinek tapasztalata vele?

Ali-bá Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1548

Farkas Györgynek!

 

Azt hiszem ezt legjobb lenne személyesen megbeszélni, akkor gyakorlatban is meg tudnám mutatni, hogy mit hogyan kell csinálni oltáskor, szemzéskor.

                                                 /Írtam levelet, de a megadott címre nem tudott elmenni. Esetleg ide írj!/

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1547
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1546

A Ceglédi arany csak akkor nagy,ha rendesen megritkítod,amúgy iszonyat mennyiséget képes teremni.

Előzmény: gavrilo82 (1545)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1545

Szerintem nem fagyzugos a hely..

Egyébként eladási szempontból a korai, közép vagy a késői a jobban eladható szerintetek? olyan 10 fát akarok ültetni kezdetnek.

Ceglédi arany-nagy méret, Gönci magyar-jó íz, aurora-korai érés, , de lehet h. rosszul gondolom az összeállítást, csak ötletelek...

Előzmény: Lactarius Curtis (1542)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1544

Így van...és a karcsúorsónál ugye nem túl sűrű,ráadásul a hosszú termőrész az csak a legalsó,a vázkar,az meg ugye 50-70 cm magasságban van és csak a sort árnyékolja.

Előzmény: Ali-bá (1535)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 1543

Azért nem mindegy melyik,a Budapestről még a szakirodalom is csak rosszat ír,a Bergeron meg jó fajta...nekem ez a tapasztalatom.

Előzmény: Kramcsák István (1540)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.08 0 0 1542

Kérdés, mennyie laksz fagyzugos hegyen, azaz a tervezett ültetvény fekvése.

Előzmény: gavrilo82 (1541)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 1541

Köszönöm a gyors választ, Kramcsák Úr! Szóval azt javasolja, hogy nagy méretű fajtát ültessek, mert jobban eladható..Ezek közül a ceglédi óriással jók a tapasztalatai? Erre a fajtára eddig nem gondoltam valahogy, talán mert olyasmit olvastam, hogy hamar bepuhul? de felírom... 

Amiken filóztam eddig: bergeron, goldrich, gönci magyar, ceglédi arany, korainak esetleg aurora...

De csak amiket itt neten bogarásztam azok alapján, mert semmi tapasztalatom nincs egyelőre...

Előzmény: Kramcsák István (1539)
Kramcsák István Creative Commons License 2013.12.08 0 0 1540

Még, annyit a korai és késői éréssel kapcsolatban,hogy  nekem véletlen belekerült  egy  budapest vagy berzseron ,?? mindegy milyen fajta , késsöbb ért meg kicsiket, kemények voltak a gyümölcsök, úgy hogy nekem nem tetszett legszivesebben kivágtam volna de , megvártam a végét, es egyszere lett  kivágva,

Előzmény: Kramcsák István (1539)
Kramcsák István Creative Commons License 2013.12.08 0 0 1539

30-éves tapasztalatom , 1 hold 1600nöl, 125 fa  alapján,  első a kajszi mirobalányon van beoltva igy  magyarországon bár hol  jól meg van, nem igényel gazdag talajt, az alföldi homokon is jót produkál. a fajtákra  ceglédi óriás 3db x1db magyar vagy gönci magyar, vagy  ezek klonjai, / Újkígyosi faiskola forgalmaz szerbiai  magyar kajszi szelekciós  fákat,/  ha hordalékos kövértalajod van  , kell évente vagy javasolják a metszést mint az őszibaracknál,  a jvasolt arány a megporzás miatt,  a 3 ceglédi pedig a termés nagysága és mennyisége miatt, a ceglédi óriás harmad annyi db al is   nagyobbtermést produkál,súlyban ,/ kevesebb munka  gyorsabb szüret, eladhatób termés,/ vannak a 3szoros fák  az a mirobalányra oltanak stenly  szilva törzset és ebbe a koronába a kajszi, nem régi a hazai tapasztalat ,de jókat mondanak róla , ellenállóbb a betegségekre, érdemes a fáradtság   az odafigyelés az indulásnál itt döl el 30-40 év sorsa , ha lesz még itt, annyi,?

Előzmény: gavrilo82 (1538)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 1538

Tisztelt Fórumozók! 

 

   Természetesen végigolvastam a fórumot, de sok nyitott kérdés van még bennem, szeretnék tanácsot ill. véleményt, tapasztalatot kérni:

   Szeretnék ültetni néhány kajszi fát /5-10 darabot/, eladásra. Rábaközben, /É.-Nyugat-Dunántól/ kötött, savanyú, réti öntéstalajon.

Lehetőleg minél kevésbé kényes fákat. Eladás lenne a fő cél, milyeneket ajánlanátok? Korai vagy késői termők? Mely fajták /amik azért beszerezhetőek is könnyen/ lennének erre a célra megfelelőek? 

Köszönöm szépen előre is 

:D

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.07 0 0 1537

Tehát nem a fajtával van a gond,hanem az alannyal...nekem St julien A-n van ill. szemeztem Ishtarára,szépen fejlődik mindegyiken.

Előzmény: Lactarius Curtis (1536)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1536

Vadkajszi alanyon van (a mirabolánnal állítólag nem fér össze) és kötött talajom van...mézgásodik is.

Előzmény: Törölt nick (1531)
Ali-bá Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1535

A benapozottság leginkább attól függ, hogy milyen sűrű az ág/hajtás rendszer, valamint mekkora a fák egymástól való távolsága. (Az asztal/tányér koronánál azt tapasztaltam, hogy 1 m vastag lombkoronán még az alsó levelek is kapnak valamennyi napot.)

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1534

Ha nem haragszol sztem nem is arányos a rajz.A nap sokkal magasabban van ,így a beesési szög is meredekebb,ilyen formán max naplementekor kap fényt a fa /ill. napfelkeltekor/...vagy ha törzsmagasság több 0-át is tartalmaz :)

Előzmény: gergerg (1532)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1533

Hát ...inkább nem vitatkozok :) Ez a modellezés nem az én esetem.

A rajz amúgy érdekes...milyen magas törzszsel dolgozol ?A tengely nélküli forma meg váza ? tölcsér ?katlan ? Minél meredekebbek a vázágak annál kevésbé tud a nap a korona belsejébe világítani ...és szerintem az alsó rész simán árnyékba kerül hacsak nem több méteres törzset tervezel mivel a felül szélesebb korona az alsó részeket leárnyékolja.

Előzmény: gergerg (1532)
gergerg Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1532

A váza sem tömött, legalábbis nekel olyan, minha egy papírlapból hajtanál tölcsért. Nincs rajta árnyékos terület a nap oldalán, viszont a tölcsér felső nyitottsága miatt, a nap süti a nap felőli oldallal elentétes oldal nagy részét is. Míg az orsónál mindig csak a termőfelület fele napsütött. Ha van sok időd, hajts 2 papírtölcsér és lemodellezve a nap irányából fújd meg őket festékkel és nézd meg, mekkora felületet fed a festék.  Ha a vázágak és a vízszintes álltal bezárt szög nagyobb mint a nap, a fa törzse és a vízszintes közé rajzolt háromszög szöge, akkor nincs alul sem árnyék.

 

Előzmény: Törölt nick (1528)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1531

Mármint,hogy nálad nem nő?...alanyprobléma vagy a hellyel van vmi gond...

Előzmény: Lactarius Curtis (1526)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1530

A savasságra nem tudok mit mondani,nekem teljesen finom,jóízű,nincs savproblémám...

Előzmény: Jani71 (1523)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1529

Állítólag milyen betegségre érzékeny ?...én nem tapasztaltam,hogy érzékenyebb lenne...mint a többség.

Előzmény: Didergő Király (1524)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1528

Ezzel csak az a gondom,hogy a tölcséren nincsenek ágak,levelek,termés...a fák koronájához képest a palástja zárt,szabályosTehát nem korrekt modell.

A nap...hát belesüt,de ettől még a tölcsér fa  "külső" és alsó része árnyékban van,nem ?

Viszont az orsónál  felül,a tengelyen csak rövid termőrészek vannak,a hosszúak /karok/ legalul.így túl sok árnyékot nem kapnak.Sztem.

Előzmény: gergerg (1527)
gergerg Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1527

Azt gondolom hogy ha a nap alacsonyan áll akkor is így látja/süti a fát. Ha magasabban van, mégjobban besüt a tölcsérbe. Döntsd el melyik koronaformán több a sárga. Vagy modellezd le a konyhában egy tölcsérrel, lámpával. Én legalábbis így gondolom. :-)

 

Előzmény: Törölt nick (1515)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1526

Elnézve a Kuresia "növekedését", inkább valami más sharka-rezsiztens javasolnék...

Előzmény: Didergő Király (1520)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1525

Szia.

Nekem a goldrich volt a szimpatikusabb, mivel ellenállónak írják és, hogy legyen egy modernebb fajta is. Nehéz a választás... ismerős a helyzet. Szívem szerint mindből ültetnék 1-2 darabot. A gönci az egyértelmű volt 10 ből 11 ember etalonként említi. :)

 

 

Előzmény: Didergő Király (1520)
Didergő Király Creative Commons License 2013.12.06 0 0 1524

én is a savasság és az állítólagos betegségérzékenység miatt vagyok bizonytalan a bergeronnal kapcsolatban.

Előzmény: Jani71 (1523)
Jani71 Creative Commons License 2013.12.05 0 0 1523

Szerinted mennyire savas a Bergeron?

Azt hiszem, Te dícsérted már többször is ezt a fajtát, ezért nem rég már majdnem vettem (eredetileg nem terveztem, de gyakorlatilag bárhol kapható és annyi jót írtál róla... ;-) ). Viszont az említett helyen a fa mellé helyezett táblácskán az ismertetőben 'savas'-nak titulálták, akkor ott hagytam. Nekem nem jönnek be a savas gyümölcsök.

Egyszer régebben volt már itthon ez a fajta, valamiért kiveszett (már nem tudom az okát). Eredetileg az utóbbi időszakban (egy-két év, hirtelen több fajta nemes gyümölcs ültetése) a netes leírások alapján se került be nálam a kiválasztott fajták közé. Valahogy nem volt szimpatikus.

Idén termett egy-két szemet az idén tavasszal ültetett Pinckot. Az íze megfelelő, de őszintén szólva egy hajszállal savasabb, mint ami nekem megfelel (teljesen érett volt, már hullott).

Mivel nagy gyümölcsűnek jellemzik, most viszont nem igazán volt az (aszály?? - mondjuk öntöztem, de azért miért ne lehetne?). Talán nem elég nagy még a fa és a gyökérzete, hogy rendes méretű gyümölcsöt teremjen, talán ez a körülmény befolyásolta az ízét is. Meglátjuk!

Ha ilyen marad több éven át (esetleg a méret növekedése mellet, de ha ilyen lesz, az se baj, mert így is hozza az átlagot), vagy megtartom vésztartaléknak, vagy mivel sok fajta van, teszek helyette 'jobbat'...

Előzmény: Törölt nick (1522)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.05 0 0 1522

Bergeron.Megbízható,finom,bőtermő...hálás fajta.

Előzmény: Didergő Király (1520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!