Tiszteletem mindenkinek. Először is köszönöm a sok segítséget amit itt a fórumon kaptam a keltetőgép építésével kapcsolatban.Szóval elinditottam a gépet 06.02 -én.Amint akkor irtam 27 db tojással,saját tyúkoktól való.Lámpázás után 18 db maradt ami ugymond kakasos volt 9 ben semmi.És szellőztettem ,párásitottam,forgattam ,nem elektromosan de tálcával nem eggyesével.Sokszor mértem hőfokot higanyos lázmérővel és izgultam vajon fog-e kikelni eggyáltalán belőle kiscsibe.És lassan letelt a 21.nap.este tettem be tehát este néztem mi történik és elindult kelnek,örültem mindeggy mennyi kel ki lényeg,hogy kikeljen valamennyi.És a 22.napra a 18db termékeny tojásból 16 kiscsibe kikelt.Mind egészséges jól van eszik iszik.Próbálok képet feltenni,szombaton indítom megint most egy kicsivel több tojással próbálkozom ismét saját,hogy mennyi még nem tudom mert most van 30 + 2nap alatt még lessz kb 10 db.Nos a lényeg amiért belekezdtem,hogy egy két dolgot leirjak.A gép hűtőböl készült (kép Korábbiban valahol van),a hőfokszabályzom semmi extra egyszerű MMG gyártmányú szobai termosztát gondolkodtam valami speckon J-O-E val irtunk pár emilt de minek vegyek ha ez is jó. Szóval köszönöm a segítséget ha kellek mailban vagyok sajna sok a dolog ritkán jutok ide .Jó keltetést mindenkinek
Szia Hát az tényleg elég magas hőmérséklet, mert 39 C fok fölött elpusztul az emrió. Talán próbáld meg sürübben hűteni amig sikerül megjavitanod a szabályozót.
Nem lettem okosabb :( Ingadozást nem jelezné ki a digitális kijelző? Az fixen 38,1-et mutat. Itt van a közelemben állandóan a gép, rálátok és izgulok a porontyokért. Lassan jobb lenne, ha én ülnék a tojásokon és krétaporral szabályoznám a hőmérsékeletem. A kisegítés nagyon megy, még ha ellenzitek is. Aki nálam kitör, már nem fog belefulladni, csak addig kellene eljutnom, hogy legalább kitörjenek.
Akkor még nem jöttetek rá, hogy a román gépek esetében, már amelyikben nincs hogyan lehetne beépíteni egy kütyüt, amivel állítani lehet a hőmérsékletet.
Írtátok a +/- jelet, ami akkor is rajta van, ha nincs az oldalán a hőállító. Én mindkét típusból láttam több gépet, de tényleg szedett-vedett anyagokból lehet, mert ua. a műanyag takaró volt mindegyik gépen, akár ilyen akár olyan, akár állítható, akár nem.
Nem szedte még le valaki a digitális előlapot? Állítólag az alatt lehetne állítani ezt a "nemállítható típust".
Építeni....?! Jó lenne... Csak először a 6. osztályos fizikakönyvtő kezdődően tanulnom kellene. :( Van egy ezermester a családban, jó lenne, ha segítene. Nagyon megjött a kedvem a keltetéshez, minélinkább kudarcot vallok, annál inkább.
Van egy nagy bánatom. Vásároltam egy 56 db-os, román gyártmányú keltetőgépet. A negyedik csapatom sem sikerül.. :( Nagyon bánt a dolog. Nem tudok másra gyanakodni, csak arra, hogy magas a hőmérsékletem, mert korán törnek ki, nagyon kevesen, és sok az utolsó napok fejlődési stádumában fulladt bele. A gép elvileg nem állítható, konstans 38,1 fokot tart.
Állítólag, ha lebontanám a digitális kijelzőjét, mögötte lenne egy csavar erre a célra. Próbáltam feszítgetni, de maradandó sérülés nélkül biztos nem jön le.
Tudnátok tanácsot adni? Ez e a probléma? Páramérőt vettem külön, azt tudom ellenőrizgetni.
Semmi gond itt elszaporodott az önkéntes moderátor tábor :)
A forgatást többféleképpen is megoldható, elsőkörben a elérhtő
alapokból érdemes megépíteni. 12v-os ablaktörlő elég egyszerűen átalakítható
de az olcsó akumulátoros csavarhúzó vagy aksis fúró is jó a forgatás mozgatására
persze a végálást kapcsolókkal kell ellátni és egy relével érdemes fordítani a polaritást. Az egész időzítésére egyszerű 220v-os időzítő kapcsoló és kész.
Most kelnek a katasztrófa súlytotta tojásaink ez egy kicsit elterel de amint kibujtak mind teszek fel képeket a forgató megoldásokról is.
Bocsi, igazd van félig. Szerintem ha valaki ki tud találni egy automata forgató elektronikát az mást is érdekelne, nem csak engem. Igaz, hogy magánban J-O-E-val már beszéltünk róla, de gondoltam ha ide felrakja amit kitalált az másnak is jó ötleteket adhat. Lásd a nemrégen publikált elektronikáját. De semmi gond. Azt hittem az a gond a fórummal, hogy nem csak a keltetőgép bütykölésröl szól, hanem a csibenevelésről is, de ezek szerint csak pár kiválasztott ember topikja ez akik azért "sírnak" hogy szemetes a topik, közben meg azzal szemetelik össze, hogy egymás után bocsánatot kérnek fapétertől. Persze a bocsánatkérés is a keltető készítésről szól. Hahhh Én is most állok neki egy hűtős keltetőnek és minden projektemet részletesen szoktam dokumentálni amit meg szerettem volna osztani veletek, kikérni a véleményeket, stb. De akkor bocsi, és sajnálom hogy megbántottam az érzéseidet. J-O-E majd magánban jelentkezek, és bocsi hogy belekevertelek. Nah erről ennyit, vita lezárva. Inkább maradok csak olvasója a topiknak.
Ez a topik tényleg a keltetőgép épités és a technológia cimen megy, de akinek a csibék és tyukok nevelése kell van egy másik is ezen a fórumon "disztyukok és egyéb kapirgálók" cimen. Ezt tényleg hagyjuk meg a keltetősöknek és épitsünk sok újabb keltetőt, ismertessük meg a tecnológiát sok-sok emberrel.
Sziasztok! Én abszolút igazat adok Péternek. Én is itt vagyok a topik létrehozása óta (még ha nem is ezzel a nickel) és nap mint nap olvasom a nem igazán ide illő dolgokat. És ebben én is részt vettem nem egyszer. De mentségünkre szolgáljon nincs (még ;) ) olyan másik topik ahol a keltetéssel kapcsolatos, de nem a keltetőgép építéshez tartozó témákat megbeszéljük. Ezen az ügyön rajta vagyunk (Péter válaszoltam a leveledre).
Elég durván fejezed ki magad de ami a szíveden az topikba,ha valakinek szolnak valamiért nem a sértődés a fontos hiszen nem vagyunk gyerekek ugye.Ez is egy közösség vagy legalábbis annak indult,amibe alkalmazkodni kell szerintem.
Nekem is nagyon tetszik hogy egy helyen van minden,gyönyörű kivitelezés,gondolom a párologtatást azt az alján van elhelyezve edényben,vagy azt is megoldottad valami más helyről?Gratula,szuper.
Én idáig csak jókat hallottam róluk... Csak ez az egy a problémám, hogy a kockára azt mondják, h nem jó a légkeverése... Sajna nem értek az elektronikához, meg nekem bőven elég egy tárnoki gép is, ezért nem akarok építeni. :) Üdv.
Nekem a forgatás szempontjából a kocka alakú jobban megfelelt, mert kaptam egy házikészítésű kisebb gépet, ami kocka alakú és abban könnyebben tudtam forgatni tojglikat, mint a mostani kölcsön kapott kerek(régebbi típusú) tárnokiba... Arról én is hallottam, hogy nem szabad annyiszor nyitogatni a gépet, főleg az uccsó 3 napban, mert akkor nem áll vissza rendesen a páratartalom és sok csibe befulladhat. Csakhát, ha kézi forgatású, akkor naponta kétszer elkerülhetettlen a kinyitása, meg ugye a vizescsatornákat is töltögetni kell, az utolsó 3 napban pedig a hűtés miatt kell kinyitni. Te a forgatóművest akkor hány naponta nyitod ki? Üdv.
Hali! Ha kézzel forgatsz akkor elég a kör alakú. Nekem szögletes van de forgatóval. Most már elég jó kitapasztaltam a magvas tojásokból (74db) 10db nem kelt ki. De tervezem az átalakítását. Megsúgom az én titkom: nem szellőztetek olyan sűrűn mint ahogy azt a szakirodalom írja. Így a páratartalom és a hőfok nem ingadozik. Sajnos azt tapasztaltam, ha minden nap kinyitom akkor a páratartalmat képtelenség beállítani.
Sziasztok! Én is úgy gondoltam, hogy a topik tartalma kicsit félrecsúszott és talán péter is azért nem jelentkezett. Próbáltam is csinálni egy másik topikot, hogy itt a keltetőépítésről csevegjünk ott pedig csibenevelésről. Sajnos ez a nickembe került ugyan is kitiltottak mivel már van ilyen topik. Péter ha gondolod felvehetjük a kapcsolatot a moderátorokkal és esetleg topik cím változtatással (ami ugye már egyszer megtörtént) különbonthatjuk a két témát. Péter, de csak akkor ha jól érezzük, hogy zavar egy kicsit, hogy nem csak keltető építésről van itt szó.
Ez csak tipp, nem akarom senkire rákényszeríteni, se megbántani senkit se.
Szerintetek melyik tárnoki gép a jobb: a 100 darabos kerek vagy a 140 darabos kocka? Mert én egy 140 db-os forgatómű nélküli kockát szeretnék majd a közeljövőben venni, de azt hallottam, hogy nem olyan jó benne a légkeverés, mint a köralakúban és a sarkokban egy picivel alacsonyabb a hőmérséklet... Kinek mi a tapasztalata, akinek ilyen gépe van? Jó lenne ha minél többen írnátok, hogy dűlőre jussak ezügyben! :-) Üdv.
a kápeket úgy tudod feltölteni, hogy itt lejebb ahol írsz, a "tallózás" utánna "feltölt" és ha a kép megjelenik akkor balra a kép alatt "beszúrás". akkor megjelenik a képed az irásodnál. utánna "mehet"