Az utóbbi évek bankrablási statisztikáit figyelembevéve azért csak meglesz a hatása annak a temérdek jópéldának amivel politikusaink és állami cégek élén csereberélt haverjaik elöljárnak becsületességből emberségességből,és jóra törekvésből.
Ha a fegyfer helyesen van karbantartva - akkor semmi akadas nem lesz. Egyetlen trukje van: szarazra kell ,,fozni" a fegyver alkatreszeit eros szappanos oldatban. Akor -60-ban sem fog akadozni. Raadasul a nemeteknek soha sem volt lehetoseguk -45-ben kiprobalni az MP-38/40 fegyvereket. Konyorgom, a ,,nemet fegyverben megfagyott a loszer, az oroszban meg lotyogott" barkinek el lehet meselni, csak nem nekem.:) Ugyanis volt szerencsem mindket fegyverhez. Az MP-38 mar alapbol joval gyengebb konstrukcio, mint a PPS-41 volt. (Es konyorgom, a masik urban legendet sem akarnam hallani a PPS Suomi ,,rokonsagarol", ugyanis igen messze allnak egymastol, raadasul maga a Suomi is egy atvett otlet). Es olyan embernek sem erdemes elmondani, aki ismeri is a ket fegyvert, es volt lehetosege is loni vele.
Aha...aztán egyszer próbáld meg mindkettővel, hogy -45 fokon hogy működik a zár, meg mi is lesz a maggal...mondjuk csak úgy beleejtve a csőbe...pláne ha némi kiszkosz is játszik... Az egyiknél meg a másiknál. Hány akadásod lesz a schmeissernél és mennyi a PPS-nél. Ne lőtérre gondolj, hanem ama balsoj orosz zimára, meg harctérre...
Az milyen, a latott trukk a ,,Schmeisser" (feltetelezem, hogy ezzel a nevvel az MP-38/MP-40 geppisztolyt erted alatta, es nem a valodi Schmeisser geppisztolyt (МР.28.II))? Mivel mindket fegyfer sulyzaras es egzmashoz hasonlo elveken mukodik.
>>"nem kell elengedni 39-40 éves korukban nyugdíjba"
Olyan korban még csak szekurittyolni járnak, a nyugdíj kicsit később van. :)<<
Elmehet akár 40 éves korban is nyugdíjba, nincs az később. (Persze nem mindegyik.) Sőt, ha olyan szolgálati helye volt, ahol a szolgálati idő szorzója 1,2 vagy 2, akkor még hamarabb is.
Az a gyanúm, hogy kicsit messze élsz a tényleges fegyverektől. Mindenesetre a látott automata sörétesben a trükk pontosan ott van, mint a II. világháborúban volt a német Schmeisser és az orosz PPS között.
Az is lemaradt, hogy egy másik pénzszállítónál (Brinks), a gyilkossággal végződő tokaji rablásásnál, az ítélethozatal elmaradt, mert nem tudták igazolni a szállítmányozott pénzt. Márpedig egy igyen procedúránál az okozott kár igen fontos.:-) Viccország vagyunk.(((
És kell egy füles, hogy ki, mikor milyen pénzt szállít. Nem tudom miért az ilyen hajnali szállítmányozás egy Group4-nek, az éj leple alatt? Ha statisztikát is követjük akkor a legtöbb támadás őket érte. A móri bankba is ők voltak a szállítók. A hivatásos kriminál-pszicológus okfejtése szerintem siralmas:
Állami Posta ér? Az 7-esen egy postás Roburt raboltak ki 80 táján. (Mondjuk az "állam" mint olyan nem szállít pénzt, a bankok megoldják vagy maguk, vagy megbízottjaikkal. A boltoknak sem az mnb szállítja ide-oda.)
Láttam az Andrássy úton, amikor az MNB cuccosát vitték át az új raktárba. Lépésben haladó konvoj, sisakos marcona kinézetet erőltető "én vagyok a jani idenézz" fegyveresek az autóban, hatalmas szirénázással. Inkább nevetséges volt, mint lenyűgöző, vagy félelmetes.
Így van. A kp. engedélye nélkül nincs kiszállás - ha mindenképpen ellenőrizni kell, akkor megfelelő körülmények közt, pl. rendőrség zárt udvarára kísérik.
Így igaz. A magáncégek kommandós kíséretet nem tudnak megfizetni, és nem is akarnak. (A világon talán sehol!) Ugyanakkor az Államkincstár szállításainál (kp.) láttam egy-egy autónyi rendőrt. (Ugyanakkor a móri tettest, aki nem is volt móri tettes kommandósok tucatjai kísérgették a tárgyalásokra.)
,,A komoly pénzszállításokat rendőri erők kisérik, köztük kommandósok is."
Bocs, de az allami aranytartalekot szallito konvojokat ritkan ernek tamadasok. Altalaban inkasszatorokat tamadnak (penzszallitokat). Nem hallottam rola, hogy amig biztonsagi kent dolgoztam volna, legalabb egyszer is kaptunk volna rendort vagy kommandost a kiserethez. Pedig neh-neha - ellenben a belso rendelkezessel, hogy egy kocsi nem szallithat 6 millio forintnal tobbet - bizony-bizony 30-40, egyszer meg 120 millat szallitottunk. Belso rendelkezes ide vagy oda. Sok biztonsagi cegnek a szukseges letszam nincs meg a biztositashoz, igy csokkentett letszammal szallitanak, nem hogy kommandosokat kaptak volna.
A rendőr, illetve rendőrnek öltözött rabló megállíthatja, akár át is kutathatja az autót. Erre gondoltam én is, hogy rendőrnek öltözve állították meg (bár a kerekeket látva egyszerűbbet választottak). A pénzszállító nyilván köteles engedelmeskedni a rendőrnek - ugyanakkor kiszállnia tilos. A világon mindenhol, minden körülmények között. Ha a rendőr megállítja, akkor telefonál, hogy mi történt, és a telefon másik felén lejátsszák a rendőrséggel. Szvsz minden pénzszállító cégnek közvetlen kapcsolata van a rendőrséghez.
Röviden: az ismétlőnél a tárba töltöd a lőszereket, és így egy tárból több lövést tudsz leadni egymás után. Ez viszont nem határozza meg a (csőre)töltés módját, vagyis minden fegyver ismétlő, amivel egy tárazással egymás után több lövést tudsz leadni (nem szakszerű magyarázat, csak a saját szavaiammal írtam).
A félautomata fegyver a csőben lévő hüvelyt önműködően üríti és a következő lőszert a tárból a fegyver mechanikája tölti csőre, vagyis nem neked kell azt a tárból a töltényűrbe juttatni lövésenként.
Tehát nem minden ismétlő félautomata, csak az, amelyik minden lövés után automatikusan ürít és csőretölt.
pl. a "pumpálós" sörétes ismétlő, de nem félautomata, viszont vannak olyan ismétlő sörétesek, amelyek félautomaták, sőt vannak automata sörétesek is, ezekkel sorozatot is tudsz lőni az elsütőbillentyű egyszeri meghúzásával.
off Sajnos a beépítés ellen nincs hardveres megoldás. Sőt, a már ott dolgozók megkörnyékezése ellen sem. Egy megoldás van: hogy a dolgozó jól érezze magát a munkahelyén, ne utolsó csicskának érezze magát. Mert a sértett munkaerő a cégek számára a legnagyobb biztonsági kockázat. Sajnos ezt a vezetők nem fogják fel, és a válságra hivatkozva még jobban alázzák a munkavállalókat, mondván, hogy ha tökön rúgom sem fog elmenni, mert nem kap máshol munkát. No, és itt tévednek nagyot, mert aki távozna a megaláztatások miatt, az inkább marad, és valahol alávág a főnöknek. (Én elég sokat foglalkozom inf. biztonsággal, és a technika lényegében szart sem ér. Az ember a kulcsa az egésznek, egy tisztességes, kollegiális, bajtársi légkörben elképzelhetetlen, hogy valaki szándékosan kib...sszon a többivel.
A mai világban az "alvilág" nem bajlódik a beépítéssel: nagyon könnyen talál frusztrált rendőrt, pénzszállítót, légirányítót és hajóskapitányt, és akár NBH tisztet. Nem kell beépíteni senkit: elég megtalálni azt, aki a bankban két hónapja nem fizeti a lakástörlesztését, és éppen azt olvassa az újságban, hogy a 4. metró projektigazgatója havi 8 milát nem érzi túlzásnak. on
Ez a pénzszállító rablás semmiképpen nem nagy bolt. Sok a költség, sok a meló, és fegyveres rablásnak számolják. Tiszta ráfizetés. Amit pár hete csináltak, az már jobb, hogy a szállítmányt kicserélték téglára (újságpapír is jó, az olcsóbb). Ahhoz nem kell társ, és csak lopás. De még jobb beépülni egy önkormányzatba, és megszerezni a gazdasági bizottság elnöki posztját, de akár egy építési hatóságnál is valami engedélyezői poszt is elég, esetleg közterületfelügyelő? Ezeknél még fizetést is kapsz, igaz 100 milát jó ha 10 év alatt szedsz össze.